• Menu
  • Menu
Zuidoost-Friesland-Wallebos

Een weekend in Zuidoost Friesland – Beetsterzwaag en het Wallebos

In de omgeving van Beetsterzwaag in Zuidoost Friesland vind je veel oude bossen – zoals het Wallebos – en mooie landgoederen. Landgoederen zoals Landgoed Lauswolt en Park Huize Olterterp. Een perfecte omgeving om te wandelen, fietsen en mountainbiken dus! Zuidoost Friesland (en de omgeving van Beetsterzwaag) is wat minder bekend bij het publiek dan andere regio’s in Friesland; het heeft geen talloze meren om op te zeilen en ook geen waddeneilanden. Wel is er ontzettend veel prachtige natuur te vinden. In dit artikel neem ik je mee naar Beetsterzwaag in Zuidoost Friesland. Naar buiten, de natuur in en genieten. Inclusief de leukste – en lekkerste – hotspots natuurlijk.

[toc]

Wandelen over het vlonderpad in het Wallebos

De Beetsterzwaagse Bossen zijn perfect voor een fijne wandeling. Een leuke (korte) wandeling van zo’n 4-5km voert je door het Wallebos. Aan de zuidzijde van Beetsterzwaag ligt een oude kade, genaamd ‘De Walle’. Deze Walle deed eeuwen geleden dienst als waterkering voor het noorden van Friesland. Aan de zuidkant wordt De Walle begrensd door het riviertje ‘Alddjip’ (Koningsdiep). Tijdens deze wandeling loop je door het bos tot aan het Alddjip, waar je uitkijkt over het beekdal en grazende koeien. Via smalle paadjes loop je het bos weer in, waarna je uitkomt bij een mooi vlonderpad over een vennetje. Dit vlonderpadpad is onlangs vernieuwd en is absoluut een plaatje om overheen te wandelen. Let op: het vlonderpad is maar een klein stukje van deze wandeling. Wél een erg mooi stukje!

Parkeren: Geen zin om de hele rondwandeling te lopen maar wel het vlonderpad te bewandelen? Wanneer ik ga wandelen in het Wallebos parkeer ik mijn auto vaak in de buurt van de straat It Merkelân. Op Google Maps zie je dichtbij It Merkelân en ten westen van Borneroord een groene stippellijn lopen (de Freulesingel). Via de Freulesingel loop je in zuidelijke richting tot de Freulesingel overgaat in de Molksingel. Je slaat hier linksaf (dus voorbij Borneroord) en slaat vervolgens rechtsaf richting de Bosheuvel. Vervolgens volg je dit pad tot je vanzelf uitkomt bij het vlonderpad.
Zuidoost-Friesland-Wallebos

Beetsterzwaagse-Bossen-Wallebos-Landgoed-Olterterp

MTB-route Beetsterzwaag

De MTB-route van Beetsterzwaag is 35km lang en je fietst bij deze route over het terrein van achttien verschillende eigenaren; landgoederen die de Friese adel en patriciërsfamilies hebben nagelaten. Naast rechte stukken kent de route een heel aantal technische stukken. Het vertrekpunt voor deze MTB-route is Hotel Restaurant Het Witte Huis, Van Harinxmaweg 20 in Olterterp (ruime parkeerplaats).

Lekker eten in de buurt van Beetsterzwaag

Een gezonde lunch van By-Kees – Heerenveen

Een favoriete hotspot van mij in de omgeving van Beetsterzwaag (Zuidoost Friesland) is BY-KEES in Heerenveen. Naast koffie kun je hier terecht voor lekkere lunchgerechten, gezonde sapjes en smoothies en erg lekkere taartjes. En extra leuk; er staan veel vegetarische en veganistische gerechten op de kaart! Je kunt natuurlijk kiezen voor afhalen of om je lunch bij BY-KEES op te eten. Samen met een collega heb in coronatijd regelmatig een afhaallunch opgepikt bij BY-KEES om deze vervolgens op een van onze favoriete picknickplekjes in de Beetsterzwaagse Bossen of in koninklijk Oranjewoud te verorberen.

→ BY-KEES, Vleesmarkt 10 in Heerenveen. Geopend: DI-WOE 10:00 tot 18:00 en DO-VRIJ-ZA: 10:00 tot 19:00.

De Blokhut bij Speelbos Sparjebird

Een ander plekje waar het heerlijk vertoeven is, is Blokhut Sparjebird in de buurt van Beetsterzwaag. Zoals de naam al zegt, een echte houten blokhut, die ontzettend gezellig is ingericht. Ik wou dat Stefan en ik dit plekje al kenden toen we trouwplannen hadden; want ja, je kunt hier trouwen in het bos!

Je kunt bij de Blokhut lekker binnen of op het terras lunchen, maar ook een afhaallunch is mogelijk. Er staan een aantal vega gerechten op de kaart, maar (nog? ;)) geen vegan gerechten. Er wordt wel met alle liefde iets vegans voor je op tafel gezet als je hierom vraagt! Helemaal prima dus. In combinatie met Speelbos Sparjebird is het ook voor kinderen een paradijs. Ik zeg; snel naartoe gaan.

→  Blokhut Sparjebird, Sparjeburd 4 in Hemrik. Geopend: WOE-DON 11:00-17:00 en VRIJ-ZON 11:00-18:00. 

Meditteraans genieten bij Savour in Beetsterzwaag

Een ander plekje in Zuidoost Friesland waar je je tegoed kunt doen aan heerlijk eten is bij Savour in Beetsterzwaag zelf. Savour is eigenlijk een Mediterrane eetwinkel. Je vindt hier allerlei lekkere hapjes en ingrediënten voor een lekkere kooksessie. Maar je kunt hier ook terecht voor koffie-to-go en voor heerlijke verse maaltijden voor thuis (elke twee weken heeft Savour een nieuw mediterraan menu). Of natuurlijk voor een picknick. Vergeet niet een doosje met huisgemaakte cannoli mee te nemen voor je vertrekt.

Savour, Hoofdstraat 47 in Beetsterzwaag. Geopend: WOE-VRIJ 09:30-18:00. ZAT 09:30-17:00.

Picknicken in Zuidoost Friesland in de omgeving van Beetsterzwaag

Picknicken. De ideale (coronaproof) activiteit bij mooi weer. Sinds corona de wereld in zijn greep heeft gekregen, heb ik mijn picknickkleed al heel wat keren op mooie picknickplekjes neer mogen leggen. En heel regelmatig Zuidoost Friesland en met name in de omgeving van Beetsterzwaag. Op een rijtje:

Aan de grutte fiver bij de Beeldenroute Olterterp

Net als bij de MTB-route parkeer je bij Hotel Restaurant Het Witte Huis, waarna je het pad bij de parkeerplaats in loopt tot je uiteindelijk bij een splitsing linksaan houdt. Aan je rechterkant zie je de vijver (de grutte fiver). Hier vind je vlak voor het bruggetje een mooi plekje aan het water waar je in het zonnetje, tussen de libellen je lunch kunt opeten.

Op de steiger bij het Wite Mar (Witte Meer)

Het Wite Mar ligt in het Alpherbosch, ruim een kilometer buiten Beetsterzwaag. Sinds 1900 wordt het meer in de wintermaanden gebruikt als ijsbaan. In 2019 is er een 160 meter lange steiger over het water heen gebouwd, wat zorgt voor geweldige plaatjes én voor een mooie picknickplek. Vanaf de parkeerplek aan de Poostweg loop je in een minuut of 5 naar het meer.

→ Lees ook: De leukste restaurants in Friesland: Favoriete eetplekjes met terras en take-away
→ In de buurt van Beetsterzwaag: 10 tips voor een weekendje Appelscha in Zuidoost Friesland
→  Lees ook: De Friese Merenroute in Zuidwest-Friesland | Inclusief hotspots
Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 comments