• Menu
  • Menu
Zuidoost-Friesland-Wallebos

Een weekend in Zuidoost Friesland – Beetsterzwaag en omgeving

Sinds een jaar wonen mijn man en ik in het westen van de provincie Groningen, tegen de grens van Zuidoost Friesland aan en een minuut of 25 van het Friese Beetsterzwaag. Het afgelopen jaar hebben we veel geklust in ons nieuwe huis en gewerkt in onze nieuwe tuin. De omgeving ontdekken was er tot voor kort dan ook niet echt bij. Inmiddels gebruiken we de vrije momenten weer meer waar ze voor bedoeld zijn; naar buiten, de natuur in en genieten. Met de regio Zuidoost Friesland (en dus Beetsterzwaag) om de hoek, valt er, ook voor ons Noorderlingen, nog genoeg te ontdekken. Zuidoost Friesland is wat minder bekend bij het publiek dan andere regio’s in Friesland; het heeft geen talloze meren om op te zeilen en ook geen waddeneilanden. Wel is er ontzettend veel prachtige natuur te vinden. In dit artikel neem ik je mee naar Beetsterzwaag in Zuidoost Friesland.

In de omgeving van Beetsterzwaag in Zuidoost Friesland vind je veel oude bossen en mooie landgoederen (zoals Landgoed Lauswolt en Park Huize Olterterp). Een perfecte omgeving om te wandelen, fietsen en mountainbiken dus!

MTB-route Beetsterzwaag

De MTB-route van Beetsterzwaag is 35km lang en je fietst bij deze route over het terrein van achttien verschillende eigenaren; landgoederen die de Friese adel en patriciërsfamilies hebben nagelaten. Naast rechte stukken kent de route een heel aantal technische stukken. Het vertrekpunt voor deze MTB-route is Hotel Restaurant Het Witte Huis, Van Harinxmaweg 20 in Olterterp (ruime parkeerplaats).

Wandelen in het Wallebos

Naast mountainbiken is het ook erg fijn om door de Beetsterzwaagse Bossen te dwalen. Een leuke (korte) wandeling van zo’n 4-5km voert je door het Wallebos. Aan de zuidzijde van Beetsterzwaag ligt een oude kade, genaamd ‘De Walle’. Deze Walle deed eeuwen geleden dienst als waterkering voor het noorden van Friesland. Aan de zuidkant wordt De Walle begrensd door het riviertje ‘Alddjip’ (Koningsdiep). Tijdens deze wandeling loop je door het bos tot aan het Alddjip, waar je uitkijkt over het beekdal en grazende koeien. Via smalle paadjes loop je het bos weer in, waarna je uitkomt bij een mooi vlonderpad over een vennetje.

Zuidoost-Friesland-Wallebos

Lekker eten in de buurt van Beetsterzwaag

Een gezonde lunch van By-Kees – Heerenveen

Een grote favoriet van mij in de omgeving van Beetsterzwaag (Zuidoost Friesland) is BY-KEES, aan de Vleesmarkt 10 in Heerenveen. Naast koffie kun je hier terecht voor lekkere lunchgerechten, gezonde sapjes en smoothies en erg lekkere taartjes. En extra leuk; er staan veel vegetarische en veganistische gerechten op de kaart! Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je lunch hier op te eten, maar je kunt er ook voor kiezen om je eten af te halen en bij één van onderstaande picknickplekjes op te eten. Samen met een collega heb in coronatijd regelmatig een afhaallunch gehaald bij By-Kees.

De Blokhut bij Speelbos Sparjebird

Naast de bovenstaande picknickplekjes hebben we nog een hotspot ontdekt, in de bossen in de buurt van Beetsterzwaag, waar het heerlijk vertoeven is. De Blokhut bij Speelbos Sparjebird. Zoals de naam al zegt, een echte houten blokhut, die ontzettend gezellig is ingericht. Ik wou dat Stefan en ik dit plekje al kenden toen we zes jaar geleden gingen trouwen; want ja, je kunt hier trouwen in het bos!

Je kunt bij de Blokhut lekker binnen of op het terras lunchen, maar ook een afhaallunch is mogelijk. Er staan een aantal vega gerechten op de kaart, maar (nog? ;)) geen vegan gerechten. Er wordt wel met alle liefde iets vegans voor je op tafel gezet als je hierom vraagt! Helemaal prima dus. In combinatie met Speelbos Sparjebird is het ook voor kinderen een paradijs. Ik zeg; snel naartoe gaan.

Savour in Beetsterzwaag

Een ander plekje in Zuidoost Friesland waar je je tegoed kunt doen aan heerlijk eten is bij Savour in Beetsterzwaag zelf. Savour is eigenlijk een Mediterrane eetwinkel. Je vindt hier allerlei lekkere hapjes en ingrediënten voor een lekkere kooksessie. Maar je kunt hier ook heerlijke verse maaltijden voor thuis afhalen. Of natuurlijk voor een picknick. Vergeet niet een doosje met huisgemaakte cannoli mee te nemen.

Picknicken in Zuidoost Friesland in de omgeving van Beetsterzwaag

Picknicken. De ideale (coronaproof) activiteit bij mooi weer. Sinds corona de wereld in zijn greep heeft gekregen, heb ik mijn picknickkleed al heel wat keren gebruikt; ook in Zuidoost Friesland en in de omgeving van Beetsterzwaag. Op een rijtje:

Aan de grutte fiver bij de Beeldenroute Olterterp

Net als bij de MTB-route parkeer je bij Hotel Restaurant Het Witte Huis, waarna je het pad bij de parkeerplaats in loopt tot je uiteindelijk bij een splitsing linksaan houdt. Aan je rechterkant zie je de vijver. Hier vind je vlak voor het bruggetje een mooi plekje aan het water waar je in het zonnetje, tussen de libellen je lunch kunt opeten.

Op de steiger bij het Wite Mar (Witte Meer)

De Wite Mar ligt in het Alpherbosch, ruim een kilometer buiten Beetsterzwaag. Sinds 1900 wordt het meer in de wintermaanden gebruikt als ijsbaan. In 2019 is er een 160 meter lange steiger over het water heen gebouwd, wat zorgt voor geweldige plaatjes én voor een mooie picknickplek. Vanaf de parkeerplek aan de Poostweg loop je in een minuut of 5 naar het meer.

Liever een ander deel van (Zuidoost) Friesland ontdekken?

Wat dacht je van het gebied rond het Nationaal Park Lauwersmeer op de grens van de provincies Friesland en Groningen? Ga op zeehondenexpeditie, spot de konikspaarden en geniet van een zonsondergang boven de Waddenzee.

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 comments