Winterkamperen (met of zonder vuurtje) wordt in Nederland steeds populairder en er zijn (gelukkig) steeds meer campings die hun poorten ook in de winter (deels of helemaal) geopend houden. En terecht, want kamperen in de winter is een hele bijzondere ervaring. In de winter hele dagen buiten zijn zorgt voor een soort oergevoel. Koud? Ja. Maar met de juiste uitrusting is winterkamperen heel goed te doen, onvergetelijk en stiekem ook nog eens heel romantisch. Helemaal wanneer je ook nog eens een knetterend kampvuurtje mag bouwen op de camping.
In dit artikel heb ik een aantal toffe campings in Nederland op een rijtje gezet waar je deze winter nog kunt winterkamperen én een vuurtje mag stoken. Op een aantal van deze campings heb ik zelf al eens – of meer dan eens – gekampeerd, de andere campings staan nog op mijn wensenlijstje.
→ Lees ook: 20 leuke, hippe én handige kampeergadgets voor op de camping

[toc]
Waar rook is, is vuur | Kampvuurtjes tijdens het winterkamperen
Een vuurtje hoort er natuurlijk bij in de winter en bij winterkamperen. De aangename warmte, urenlang staren in de vlammen, gezellige gesprekken, warme chocolademelk drinken, marshmallows roosteren, gepofte aardappels, broodjes bakken bij het kampvuur. Maar vooral, jezelf lekker warm houden. Ik krijg er nu al zin in.
Een vuurtje bouwen bij je kampeerplek is niet op elke camping waar je kunt winterkamperen toegestaan. Logisch, want (open) vuur brengt extra risico’s met zich mee. Gelukkig zijn er in Nederland ook een heel aantal toffe (natuur)campings waar het wél toegestaan is om vuur te maken. Bij je eigen kampeerbus, tent of caravan in een vuurschaal of vuurkorf of bij een centrale kampvuurplek.
Omdat (open) vuur risico’s met zich meebrengt is het belangrijk het vuur klein en bedwingbaar te houden. Op Natuurbrandrisico.nl is het actuele natuurbrandrisico per veiligheidsregio te zien en hier kun je zien of het verantwoord is om een vuurtje te maken. Sowieso is het in drogere tijden verstandig om water / blusmateriaal bij de hand te hebben.


Let’s get this fire started. | Op deze (winter)campings mag je een vuurtje stoken
1. Natuurkampeerterrein Borger in Drouwen
Natuurkampeerterrein Borger ligt in natuurgebied de Hondsrug in Drenthe midden tussen de bossen. Dit Natuurkampeerterrein staat al lange tijd op mijn lijstje en ik hoop er dit jaar echt naartoe te gaan. Het terrein valt onder beheer van Staatsbosbeheer en je kunt hier ‘logeren bij de boswachter’. Je vindt er ruime kampeerplekken voor tenten, caravans en camper. Met en zonder stroom. De vuurhut is in verband met de coronamaatregelen dit jaar gesloten, maar je mag wel vuur stoken bij je kampeerplek. Er is (dit jaar) geen brandhout beschikbaar op het terrein, dit moet je zelf meenemen. Het natuurkampeerterrein is dit jaar geopend tot 7 januari 2022.

2. Natuurkampeerterrein de Veenkuil in Bant | Flevoland
Natuurkampeerterrein de Veenkuil ligt in het grootste en oudste bos van de Noordoostpolder op de voormalige zeebodem van de Zuiderzee. Hier kampeer je op een van de velden, in een tipi, op een vlot, hoog in de boom of met uitzicht over de Kuinderplas. Net als bij Natuurkampeerterrein Borger kun je hier boeken via Logeren bij de Boswachter. De vuurhut is in verband met de coronamaatregelen dit jaar gesloten, maar je mag wel vuur stoken bij je kampeerplek en er zijn kachels te huur.


3. Natuurkampeerterrein de Vlagberg in Sint Anthonis | Brabant
De Vlagberg is een natuurkampeerterrein vlakbij het Brabantse St. Anthonis. Je bevindt je hier tussen de schaapskudde en heidevelden in Boswachterij Sint Anthonis. De gemeenschappelijke stookplekken zijn in verband met de coronamaatregelen dit jaar gesloten, maar je mag wel vuur stoken bij je kampeerplek (op min 40 cm van de grond).
4. Camping de Waps in Oudemirdum | Friesland
Onze tent(en) hebben we inmiddels al een keer of vijf op gezet op Camping De Waps in het Friese Oudemirdum en dat heeft maar één reden. Het is er zo fijn! Elke keer weer. De Waps is een natuurcamping in Gaasterland, omringd door bossen en weilanden en aan de rand van het dorpje Oudemirdum waar het heerlijk kamperen is. In de winter heeft De Waps niet alleen vloerverwarming in het sanitairgebouw (lekker!), maar heeft de camping ook vuurschalen en haardhout beschikbaar waarmee je een vuurtje kunt stoken bij je eigen kampeermiddel.
→ Lees meer: Kamperen in het bos op Camping de Waps in Oudemirdum

5. Camping Het Bos Roept! In Slootdorp | Noord-Holland
Ook natuurcamping Het Bos Roept! Is geopend in de winter. Deze natuurcamping ligt in de kop van Noord-Holland bij het Robbenoordbos. Je kunt hier niet alleen kamperen, maar ook overnachten in één van de unieke accommodaties zoals de Forest Cabin, de Airstream of de Warthogs. Afgelopen jaar overnachtten wij net voor kerst in de Forest Cabin en vonden de sfeer op de camping heerlijk. Je ziet hier veel bijzondere kampeermiddelen voorbij komen en bij bijna elk kampeerplekje werd wel een vuurtje gestookt. Het Bos Roept! heeft een overdekte gemeenschappelijke vuurplaats waar je droog en gezellig kunt zitten. Maar het is ook toegestaan tijdens het winterkamperen een vuurtje te maken bij je eigen kampeerplek. Vuurschalen, hout, aanmaakblokjes en een aantal roosters zijn beschikbaar. Je kunt dus ook je eigen potje koken op het vuurtje.
→ Lees meer: Bijzonder slapen in de Forest Cabin van Het Bos Roept


6. Natuurkampeerterrein de Voscheheugte in Mantinge | Drenthe
De Voscheheugte is een idyllisch natuurkampeerterrein aan het mystieke Mantingerzand in Drenthe. Het kampeerterrein heb ik helaas nog niet bezocht, maar het Mantingerzand wel en dat is een prachtig natuurgebied. Op de (kleine) camping kun je niet alleen winterkamperen met je eigen kampeermiddel, maar ook in retro caravans en leuke trekkershutten. Bij de camping vind je tevens een Eethuis waar je regelmatig terecht kunt voor (momenteel) to go opties en ontbijtjes. Hout en een aantal vuurkorven zijn verkrijgbaar bij de camping en op het terrein vind je ook een aantal vuurplaatsen.
7. Landgoed de Barendonk in Beers | Noord-Brabant
In het Land van Cuijk, net onder Nijmegen, ligt Landgoed de Barendonk. Op het natuurkampeerterrein, maar ook in de trekkershutten van Landgoed de Barendonk kun je het hele jaar door verblijven. Ook hier mag je een kampvuurtje maken, mits de buren er geen last van ondervinden.


8. Landgoed Mariahoeve in Papenvoort | Drenthe
In het Drentse Papenvoort, tussen Rolde, Borger en Gieten, ligt de Mariahoeve. Een landgoed met een natuurkampeerterrein in een bosrijke omgeving. Net als natuurkampeerterrein Borger ligt de Mariahoeve op de Hondsrug. Ook dit natuurkampeerterrein heb ik nog niet bezocht, maar staat hoog op mijn lijstje. Je kunt hier namelijk niet alleen kamperen met je eigen kampeermiddel, maar ook overnachten in Stargazers en Tipitenten. Bij Wifiwoods kun je remote werken in het bos én een ontbijtje ophalen. Verspreid over het terrein vind je vuurplaatsen die je kunt gebruiken om een vuurtje te maken, maar je kunt ook aan de slag met een BBQ of vuurkorf.
9. Natuurkampeerterrein Amstelkade in Wilnis | Utrecht
Het enige natuurkampeerterrein in de randstad in dit lijstje. Maar wat voor een. Amstelkade is naast een kampeerterrein ook een theehuis en zorgboerderij. Winterkamperen is hier ook mogelijk. In de winter is hout verkrijgbaar en kun je vuurschalen/vuurkorven lenen om tijdens het winterkamperen een vuurtje te stoken.


10. Oetdoor | Scandinavisch kamperen in de Achterhoek | Gelderland
Bij de camping in de Achterhoek denk je misschien niet direct aan een Scandinavische kampeerexperience, toch is dat wel echt wat je krijgt bij een verblijf op Oetdoor. Slapen in een sfeervolle en Scandinavisch ingerichte tent, gezellige avonden rond het kampvuur, ontspannen in de wildernisspa met hottub en sauna en ook nog eens genieten van de meest lekkere ontbijtjes. Dat is kamperen bij Oetdoor. Aan de ene kant écht kamperen en koken op open vuur, aan de andere kant lekker ontspannen en in de watten gelegd worden.


Om te kamperen op de Natuurkampeerterreinen heb je de Natuurkampeerkaart nodig. Deze kaart is één kalenderjaar geldig en geeft je het recht om met je gezin óf het met jou kamperende gezelschap van max. 4 personen (inclusief jezelf) samen gebruik te maken van een kampeerplek op de terreinen. Je kunt de Natuurkampeerkaart mét of zónder Het Groene Boekje bestellen. De prijs is gelijk.
→ Nog meer kamperen: Kamperen op de mooiste campings van Nederland
→ Natuurkamperen: Charme camping Hartje Groen in de Maashorst
→ Lees ook: Groen op reis met een elektrische camper van LEAVV | Een elektrisch camperbusje huren

Hoi, heb je ook in het buitenland van deze fijne campings een site of overzicht?
sorry, niet goed gekeken. Je bent al op veel plekken geweest zie ik.