• Menu
  • Menu
Fotograferen-met-een-statief-Leofoto-RF-284CT-Statief-balhoofd-XB-32

Welke cameragear neem ik mee op reis en wat zit er allemaal in mijn cameratas? | Mijn tips en favorieten

Welke camera gebruik ik op reis, welke lenzen zijn voor mij onmisbaar, welke drone heb ik, hoe bewerk ik mijn foto’s en video’s en welke camera accessoires neem ik altijd mee in mijn cameratas? Allemaal vragen die ik regelmatig krijg en die ik graag beantwoord.

Wanneer je op reis gaat, wil je de allermooiste momenten graag vastleggen. Om later nog eens terug te kijken en opnieuw van te genieten. Van een magische zonsondergang tot een kanotocht. En van dat ene bijzondere slaapplekje tot die bijzondere wandeling door de natuur. Gelukkig hoef je geen professionele fotograaf te zijn om toffe reisfoto’s te maken. Wanneer je over de – voor jou – juiste camera beschikt, wat basiskennis hebt over fotografie (denk aan compositie en licht) én de functies van je camera begrijpt kom je echt een heel eind.

In de loop der jaren heb ik heel wat ervaring op gedaan op het gebied van fotografie en de meest fijne camera spullen. Ben je benieuwd wat mijn favoriete camera gear is, welke lenzen en accessoires altijd meegaan in mijn camera tas, welke drone ik gebruik en hoe ik mijn foto’s en video’s bewerk? In dit artikel lees je welke camera apparatuur en software ik het liefste gebruik en wat er allemaal in mijn cameratas zit en geef ik je handige tips.

Wat zit er in mijn cameratas?

Mijn favoriete cameragear alvast op een rijtje:

Welke camera neem je mee op reis?

De camera: Een spiegelreflex-, systeem- of compactcamera?

Wanneer je op reis gaat, wil je natuurlijk dat je fotocamera zo klein en compact mogelijk is, zodat deze niet al teveel ruimte inneemt in je handbagage. En het liefste ook nog licht van gewicht. Zelf heb ik jaren gefotografeerd met een spiegelreflexcamera: de Nikon D7500. Sinds een paar jaar ben ik overgestapt op een systeemcamera: de Nikon Z6 ii. Een fantastische camera die ik niet meer kwijt wil.

Over het algemeen is een systeemcamera iets kleiner en lichter dan een spiegelreflexcamera, omdat deze geen spiegel heeft. Daarnaast vind ik zelf een systeemcamera iets gebruiksvriendelijker (met name voor beginnende fotografen) dan een spiegelreflexcamera, aangezien je op het scherm van je systeemcamera direct het effect van aanpassingen in de belichtingsdriehoek (diafragma, iso of sluitertijd) ziet. Dit maakt het eenvoudiger om in de M-stand te fotograferen en te begrijpen welk effect bepaalde aanpassingen hebben. Naast de spiegelreflexcamera en de systeemcamera is er ook nog de compactcamera die over het algemeen lichter en, zoals de naam al zegt, compacter is, maar ook minder mogelijkheden biedt.

Omdat ik zelf graag gebruik wilde blijven maken van de lenzen die op mijn spiegelreflexcamera pasten, gebruik ik tussen mijn systeemcamera en de lens trouwens een adapter (de Nikon FTZ II Mount Adapter Lens). Dit zorgt er in de praktijk voor dat mijn systeemcamera helaas niet minder weegt dan mijn vorige spiegelreflexcamera. Toch is de Nikon Z6 ii de ideale camera voor mij. Ook op reis.

Ben je net begonnen met fotograferen en ben je op zoek naar een systeemcamera die haarscherpe foto’s maakt? Kijk dan eens naar de Nikon Z50 of de Sony A6400.

P.s. Probeer te leren hoe je in de M-stand kunt fotograferen, want een goede camera aanschaffen om vervolgens in de automatische stand te blijven fotograferen is zo zonde.

Objectieven: Een allround zoomlens of toch een prime lens?

Wanneer je een nieuwe fotocamera koopt, kun je deze vaak kopen in combinatie met een kitlens. Dit is over het algemeen een prima basislens, maar deze heeft vaak niet de grootste zoom (om dat edelhert op de Veluwe haarscherp vast te leggen).

Ga je op reis, dan is het handig om een allround lens te gebruiken, zodat je niet continu van lenzen hoeft te wisselen. Hiermee kun je close-ups maken, ver inzoomen op safari, portretten schieten én weidse landschapsfoto’s maken. Bijvoorbeeld de gloednieuwe Nikon Z 28-400mm f/4.0-8.0, de Nikon Z 24-200mm f/4.0-6.3 of de Tamron 18-300mm f/3.5-6.3 voor Sony camera’s. Wel is het goed om te beseffen dat dit soort alleskunners vaak wat minder lichtsterk zijn. Ze hebben niet het beste diafragma (waarmee je die mooie scherptediepte, bokeh, in foto’s creëert) en zijn meestal minder geschikt voor schemerige omstandigheden. Maar hoe meer tele je gebruikt, hoe vager de achtergrond wordt!

Op mijn camera zit standaard de Nikon 24-70mm f/2.8 lens. Een lekker lichtsterke lens met een vrij grote zoom én een vrij grote hoek. Ga ik op safari dan zou ik een lens met een grotere zoom meenemen, maar voor alle andere situaties is deze 24-70mm lens wat mij betreft perfect.

Daarnaast heb ik vaak een prime lens (dat wil zeggen dat je er niet mee kunt zoomen) bij me die voor een nog mooiere scherptediepte zorgt, de Sigma 35mm f/1.4 lens. Op zoek naar een goedkopere, maar wel een hele fijne en lichtsterke portretlens? Probeer dan de Nikon 50mm f/1.8 eens uit.

Trouwens.. Camera’s en objectieven kun je ook heel goed en voordelig tweedehands kopen. Ik zou je wel willen aanraden dit te doen via bijvoorbeeld Cameranu, aangezien zij de camera’s en objectieven goed controleren voor ze deze tweedehands te koop aanbieden.

Camera accessoires: Accu’s en geheugenkaarten

Accessoires zijn onmisbaar bij het fotograferen. Zorg er altijd voor dat je één of meerdere extra accu’s bij je hebt op reis (vooral handig wanneer je niet op elk moment over elektriciteit beschikt om op te laden) en voor een accu-lader. Voor mijn Nikon Z6 ii gebruik ik naast de originele Nikon accu, EN-EL15B accu’s van het merk Jupio. Hetzelfde geldt voor geheugenkaartjes. Wanneer ik niet in de gelegenheid ben om dagelijks mijn foto’s op mijn harde schijf / laptop over te zetten, wissel ik mijn geheugenkaartjes graag af. Dit voorkomt dat ik al mijn foto’s kwijt ben mocht er onverhoopt toch een geheugenkaartje kapot gaan. Ik gebruik deze geheugenkaartjes van Sandisk voor mijn fotocamera. Mijn extra accu’s en geheugenkaartjes bewaar ik bij elkaar in deze Jupio Batmen case.

Fotograferen met een statief : De tripod

Een statief behoort voor (bijna) iedere gevorderde of professionele (reis)fotograaf tot de standaard uitrusting. Niet de meest leuke accessoire om je geld aan uit te geven, maar wel een hele handige. Door vanaf een statief te fotograferen, voorkom je bewegingsonscherpte. De lichtste trilling of beweging beïnvloedt je beeld en kan voor onscherpe foto’s zorgen. En dat wil je niet. Een statief is dus noodzakelijk wanneer je wilt werken met lange(re) sluitertijden, bijvoorbeeld bij landschapsfotografie, nachtfotografie, macrofotografie of interieurfotografie.

Maar er zijn statieven in duizend vormen, maten en prijzen. Dus welk statief kies je? Om het niet te ingewikkeld te maken beperk ik me even tot fotografie statieven met een driepoot (tripod), want hier werk ik zelf het liefste mee. Het is in ieder geval belangrijk om te kijken naar het draagvermogen (hoeveel gewicht kan het statief hebben en sluit dit aan bij jouw camera), de minimale en maximale werkhoogte (wil je vanuit een laag of hoog standpunt kunnen fotograferen), het gewicht van het statief, en de ingeschoven lengte (de transportlengte) en de dikte van de poten (liever geen wankele pootjes wanneer je er een dure camera op zet). De meeste fotostatieven zijn tegenwoordig trouwens gemaakt van carbon, wat lekker licht is en dus ideaal voor op reis.

Ik heb een paar fotostatieven (tripods) in verschillende prijscategorieen voor je op een rijtje gezet:

  • Leofoto RF-284CT Statief + balhoofd XB-32: Dit is het statief dat ik gebruik en is ook meteen het duurste uit dit rijtje. De statieven van Leofoto werken gewoon heel erg soepel en fijn, waardoor deze tripod mijn voorkeur heeft. Het draagvermogen is 15 kilo, hij weegt 1,5kg en is ingeschoven 46cm lang en voor mij dus ideaal om mee te nemen op reis. De minimale werkhoogte is 20 cm en de maximale werkhoogte 166cm (en vooral dit laatste vind ik heel fijn).
  • Sirui Traveller Carbon T-1204XL statief + E-10: De naam zegt het al, dit statief is geschikt voor op reis. Het maximaal draagvermogen is 8 kilo, hij weegt 1k en is ingeschoven 46,5 cm lang. De minimale werkhoogte is 14cm en de maximale werkhoogte 160cm.
  • Rollei C5i Carbon statief zwart: Dit statief is het goedkoopste uit het rijtje, maar nog steeds een hele goede optie. Het maximale draagvermogen is 8 kilo, hij weegt 1kg en is ingeschoven 43,5 cm lang. De minimale werkhoogte is 2,5cm (ideaal voor macro!) en de maximale werkhoogte 131,5cm.

Onmisbaar op reis: De Peak Design camera clip

Een wat mij betreft onmisbare camera accessoire op reis of tijdens wandelingen is de Peak Design camera clip V3. Met deze camera clip van Peak Design kun je heel eenvoudig ‘handsfree’ op pad, zonder dat je continu je camera in de hand hebt of moet stoppen om je camera uit je tas moet halen. De metalen clip bevestig je aan de band van je rugzak, je tas of je riem (ik bevestig hem eigenlijk altijd aan de band van mijn rugtas). En het Arca-Swiss snelkoppelingsplaatje maak je vast onder je camera. Je camera klik je vervolgens vast in de clip, waarna die echt goed vast zit. En vervolgens haal je je camera met een druk op de quick-release knop heel eenvoudig weer los. Ideaal op reis en tijdens wandelingen!

Een handgemaakte camera draagriem: La N’atelier

Koop je een nieuwe camera, dan krijg je daar vaak een standaard draagriem van je cameramerk bij geleverd. Veel leuker is het om deze te vervangen door een echt mooie camerastrap, zoals die van La N’atelier. De Etsy shop van La N’atelier vind je hier. Zelf heb ik de Lily Dark camera strap en hij is handgemaakt én prachtig!

Een stijlvolle én handige cameratas: WANDRD The Prvke

Om je camera en lenzen goed te beschermen, is een goede cameratas erg belangrijk. Zelf gebruik ik sinds kort de WANDRD The Prvke van 11 liter in de kleur groen. Deze camera rugtas van WANDRD ziet er niet perse uit als een cameratas, maar is wel lekker stijlvol en is er in verschillende kleuren. De tas is gemaakt van waterbestendig dekzeil, wat fijn wanneer je veel op avontuur gaat en met verschillende weersomstandigheden te maken hebt. Ook heeft de 11 liter camera tas van WANDRD een aantal gevoerde verdelers, waardoor je je tas zo kunt inrichten zodat je camera apparatuur zo goed mogelijk beschermd wordt.

Aan de zijkant van de tas bevindt zich een vak waarmee je via een rits direct toegang hebt tot je camera. Wat mij betreft een enorm pluspunt, want daardoor hoef je niet je hele tas neer te zetten en van bovenaf of de achterzijde te openen om bij je camera te kunnen. Je laptop/tablet tot 16 inch kun je kwijt achterin de tas en daarnaast zijn er nog allemaal aparte vakjes voor kleine(re) accessoires.

Mijn camera met 24-70mm lens, 35mm lens, kleine accessoires én mijn drone met controller en accu’s passen allemaal in de 11 liter versie van de WANDRD Prvke. Maar wil je iets meer ruimte hebben, dan zijn er ook altijd nog de 21, 31 en zelfs 41 liter varianten van deze rugtas. Hier vind je alle WANDRD Prvke rugtassen.

Dronefotografie en -videografie op reis

De DJI Mini 3/4 Pro : Een lichtgewicht drone zonder vliegbewijs

Om gave dronebeelden te maken gebruik ik de DJI Mini 3 Pro. Dit is een lichtgewicht drone die 249 gram weegt. Hierdoor heb je geen vliegbewijs nodig om ermee te mogen vliegen. De drone valt onder klasse A1 en je hoeft enkel een exploitantnummer voor €23 per jaar aan te vragen bij het RDW en deze op de drone aan te brengen. Hier vind je meer informatie over de Europese wet- en regelgeving rondom drones.

De opvolger van de DJI Mini 3 Pro is de DJI Mini 4 Pro uit 2023, waarvoor hetzelfde geldt. Ben je op zoek naar een lichte drone waar je geen vliegbewijs voor nodig hebt, maar wel hele gave foto- en videobeelden kunt maken? Dan raad ik je aan te kiezen voor de DJI Mini 4 Pro met het Fly More Combo en de Smart Remote Controller. In het Fly More pakket zitten twee extra Flight Batteries, reservepropellers en een schoudertas waar de drone met de controller en de extra accu’s perfect inpassen. Die extra accu’s gaan sowieso heel fijn zijn wanneer je langer dan 34 minuten wilt vliegen zonder tussendoor op te hoeven laden.

Vergeet geen goede en snelle geheugenkaart bij je drone aan te schaffen. Voor mijn drone (waar ik veel videobeelden mee maak), gebruik ik een SanDisk MicroSDXC Extreme Pro 256GB kaartje.

Ook handig om bij de drone aan te schaffen is het DJI Care Refresh Plan voor één of twee jaar. Dit is een garantiepakket voor je drone die één of twee jaar geldig is en je bij een crash met je drone beschermt tegen hoge kosten.

Reisfotografie én videografie met je telefoon

Oke, het is (nog) niet te vergelijken met de kwaliteit van een systeem- of spiegelreflexcamera, maar feit is wel dat telefooncamera’s steeds beter worden en dat je je reisfoto’s en -video’s dus ook prima kunt maken met een goede telefooncamera. Gelukkig maar, want waarschijnlijk heb je niet altijd zin om wéér die camera mee te sjouwen. Verschillende telefoons hebben tegenwoordig een M-stand, waarbij je zelf de belichting en de sluitertijd kunt instellen of bieden de mogelijkheid om foto’s in RAW te schieten.

Vloeiende videobeelden: De DJI Osmo Mobile 6

Ga je filmen met je telefoon? Dan is een smartphone stabilizer (ook wel gimbal genoemd) een absolute musthave. Een gimbal helpt je om vloeiende videobeelden te maken met je smartphone. Zelf gebruik ik om met mijn iPhone 13 te filmen de DJI Osmo Mobile 6. Dit is een hele compacte en inklapbare gimbal van het merk DJI.

Zodra de DJI Osmo Mobile 6 (bestaande uit een grip, die uitschuifbaar is tot selfiestick en een statiefje) uitgeklapt wordt, gaat deze direct aan via het Quick Launch mechanisme. Wanneer je vervolgens je (gekoppelde) smartphone in de magnetische telefoonhouder plaatst en deze ‘vastklikt’ aan de DJI Osmo Mobile 6 verschijnt de (geïnstalleerde) DJI Mimo-app op je telefoonscherm. Vanuit deze app kun je vervolgens gaan filmen. De motoren in de Osmo Mobile 6 zorgen er vervolgens voor dat je telefoon in positie blijft, waardoor je hele mooie vloeiende videobeelden krijgt in plaats van de schokkerige beelden die ik zonder gebruik van een stabilizer altijd krijg. Horizontaal, verticaal, selfiestand, panorama, het kan allemaal. En door het statief kun je ook eenvoudig een timelapse maken met je telefoon.

Software en apparatuur voor het bewerken van foto’s en videobeelden

En wanneer je die waanzinnige foto’s en video’s geschoten, wil je ze natuurlijk opslaan, selecteren en bewerken..

Laptop: MacBook Pro, 2023

Als fotograaf wil ik mijn foto’s snel en zonder problemen kunnen bewerken. En dat vraagt om een fijne én snelle laptop. Maar waar begin je met zoeken? Welke laptop is geschikt? Kijk je naar RAM’s, processoren, 4K schermen, grafische kaarten? Waar ik zelf op geselecteerd heb is:

  • Een krachtige processor: ook wel de CPU genoemd. Het brein van je laptop. De CPU heeft te maken met de soepelheid waarmee taken worden uitgevoerd.
  • Voldoende RAM geheugen: dit is het werkgeheugen waar tijdelijke gegevens bewaard worden. Voldoende RAM is nodig om zware programma’s zoals Lightroom, Photoshop en Premiere Pro draaiende te kunnen houden.
  • Een hoog resolutie scherm: om je beelden kleurgetrouw te kunnen bewerken.
  • Een krachtige grafische kaart: voor het werken met veel lagen e.d. in Photoshop of Lightroom.

Er zijn natuurlijk ontzettend veel geschikte laptops voor foto- en videobewerking. En dit is compleet afhankelijk van jouw wensen en niet te vergeten, je budget. De laptop die er voor mij, als Apple gebruiker, uitsprong (en niet geheel onbelangrijk, een SD kaart slot heeft) was de Apple MacBook Pro 14″ (2023). Een andere (en iets minder prijzige) goede optie is de Apple MacBook Air 15″ (2023).

Externe harde schijf: SanDisk of LaCie

Onmisbaar wanneer je je laptop gebruikt voor foto- of videobewerking is een (en het liefst meerdere) externe harde schijven. Eén harde schijf gebruik ik als werkschijf (zodat mijn laptop zelf lekker leeg en snel blijft). En één of twee harde schijven gebruik ik als back-up. Via mijn MacBook maak ik regelmatig via het programma Time Machine een back-up van mijn laptop en externe harde schijf op deze harde schijven. Mocht er dan ooit iets gebeuren met mijn laptop of mijn externe harde schijf, heb ik alles altijd nog op één of twee andere externe harde schijven staan.

Zelf gebruik ik graag de externe harde schijven van SanDisk. Maar ook over de harde schijven van LaCie hoor ik goede verhalen (deze zijn gemaakt om tegen een stootje te kunnen en zijn schok- en valbestendig, ideaal op reis!).

Adobe Lightroom, Adobe Rush / Premiere Pro en Topaz DeNoise AI

Wat mij betreft is het bewerken van foto’s en video’s de kers op de taart. Ik bewerk mijn foto’s altijd en daarvoor gebruik ik Adobe Lightroom. Bij foto’s met veel ruis, biedt het programma Topaz DeNoise AI uitkomst. Dit programma gebruik ik voornamelijk bij foto’s die ik heb gemaakt met een hoge ISO-waarde of bij mijn dronebeelden en helpt ontzettend bij het verwijderen van ruis. Grote aanrader!

Voor het bewerken van video’s gebruik ik Adobe Rush en Adobe Premiere Pro.

Goed om te weten: Alles wat je leest, is mijn persoonlijke ervaring en mening. In dit artikel zijn daarnaast affiliate links opgenomen. Dat betekent dat als jij klikt op een link en vervolgens een aankoop doet bij de betreffende partijen, ik daar commissie voor ontvang. Jij betaalt hierdoor niet meer geld, maar ik ontvang wel iets extra's.

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.