• Menu
  • Menu
Landgoed-Kasteel-Staverden-Veluwe

Wat te doen op de Veluwe? | 10 tips voor uitjes en bezienswaardigheden

De Veluwe is het grootste natuurgebied van Nederland (ongeveer 1.000 km² groot) en als je het mij vraagt ook één van de mooiste. Eindeloze bossen en heuvels, paars gekleurde heidevelden en uitgestrekte zandverstuivingen. De Veluwe telt daarnaast ook nog eens twee Nationale Parken: de Hoge Veluwe en de Veluwezoom. Het paradijs voor natuurliefhebbers, actievelingen en wildspotters. Maar wat te doen op de Veluwe? Wat zijn de leukste tips voor uitjes en activiteiten? En welke bezienswaardigheden moet je hebben gezien?

[toc]

1. Huur een elektrische Vespa en zoef over de Veluwe

Met een Vespa Elettrica mag je op paadjes rijden waar je met een gewone scooter niet mag komen. Ideaal om geruisloos (en zonder al teveel inspanning ;)) de mooiste plekjes van de Veluwe mee te ontdekken.

→ Lees meer: De Veluwe ontdekken op een elektrische Vespa
Elektrische-Vespa-Veluwe-Vespa-Tours

2. Breng een bezoek aan Landgoed Staverden

Een plekje dat je niet mag overslaan wanneer je een bezoek brengt aan de Veluwe is toch echt wel Landgoed Staverden. In Staverden, de kleinste stad van de Benelux met slechts 52 inwoners, staat een schitterend wit kasteeltje, omringd door mooi onderhouden kasteeltuinen, een brasserie en een bierbrouwerij.

Landgoed-Kasteel-Staverden-Veluwe

Landgoed-Staverden

3. Beklim de Zandloper bij het Kootwijkerzand

In het ‘woeste hart van de Veluwe’ vind je het Kootwijkerzand, een zandverstuiving midden op de Veluwe. De stalen uitkijktoren, genaamd de Zandloper (logisch!) is de perfecte plek voor het maken van foto’s, zowel van de uitkijktoren zelf als van het Kootwijkerzand. Ga je ‘s ochtends al op tijd richting het Kootwijkerzand? Dan heb je de kans de hele uitkijktoren (Wat zeg ik? Het hele Kootwijkerzand!) voor jezelf te hebben.

Let op: Google Maps kent de route richting de uitkijktoren niet. Vanaf Kootwijk rijd je over de Heetweg richting Kootwijkerbroek. Bij de oranje borden waarop ‘uitkijktoren’ staat sla je linksaf naar de Houtvester v.t. Hoffweg. Wanneer je deze (slinger)weg doorrijdt kom je vanzelf uit bij de parkeerplaats.

Uitkijktoren-Kootwijkerzand

 

4. Maak een roadtrip over de Veluwe in een oldtimer

Een oldtimer met vier versnellingen, een handmatige choke, geen stuurbekrachtiging en een minibarretje in de kofferbak. Dat is wat je krijgt wanneer je met een klassieke Mini Cooper een roadtrip over de Veluwe maakt. Wat een geweldige ervaring. Je vertrekt hierbij vanaf de Veluwe Specialist in Uddel, een kwartiertje rijden van Stayokay Apeldoorn.

→ Lees meer: Een roadtrip over de Veluwe in een klassieke Mini Cooper
Klassieke-Mini-Cooper-Veluwe-Veluwespecialist

5. Spot wilde dieren bij één van de wildschermen

Niet alleen in Afrika kun je de big five spotten, ook de Veluwe kent een big five: de moeflon, het edelhert, het wild zwijn, de ree en het damhert. Wil je graag wilde dieren te spotten op de Veluwe? Dan is het een aanrader om ‘s morgens vroeg (wanneer het licht begint te worden) en ‘s avonds tegen schemering naar een wildobservatiepunt te rijden. Staatsbosbeheer heeft verschillende wildschermen geplaatst op de Veluwe waar je kans om wild te spotten erg groot is.

Eén van deze wildschermen vind je op een kwartiertje rijden van het Kootwijkerzand. Hiervoor voer je gewoon ‘Wildscherm Alverschotenseweg’ in in Google Maps. Het wildscherm staat dichtbij Radio Kootwijk en Hoog Buurlo en je kunt hier onder meer edelherten, reeën en wilde zwijnen spotten. Wij zijn er twee keer geweest (want ja, wild spotten is verslavend en zo tof!) en beide keren hebben we ze gespot.

6. Maak een (herfst)wandeling bij de Schaapskudde van Hoog Buurlo

In de omgeving van de schaapskooi van Hoog Buurlo zijn verschillende prachtige wandelingen te maken. Ook gastblogster Nathalie bracht, tijdens een weekend bij BoerenBed Hoeve Meijer, al een bezoek aan Hoog Buurlo. Wij wandelen zelf de gele route, die onder andere langs de schaapskooi voert. De geschiedenis van deze schaapskooi gaat vele honderden jaren terug. Al in de 9de eeuw werden er namelijk schapen gehoed. Terwijl de schapen in de wintermaanden op stal staan, zijn ze in de zomer elke dag buiten te vinden. De herfstkleuren in het bos zijn daarnaast schitterend en de vliegenzwammen zijn niet te tellen. Een erg leuke wandeling van 4,5 km.

Schaapskudde-Hoog-Buurlo
(Foto van gastblogster Nathalie)
Hoog-Buurlo-wandeling-Veluwe

7. Breng een dagje door in de sauna

Is het onverhoopt wat minder lekker weer? De Veluwe telt gelukkig verschillende erg mooie sauna’s. Naast de bekende Zwaluwhoeve in Harderwijk vind je in Emst de Veluwse Bron en ten oosten van Apeldoorn de Thermen Bussloo. Vooral de laatste twee vind ik erg fijne sauna’s. In de winter, wanneer je wel wat warmte kunt gebruiken, maar ook in de zomer dankzij de fijne tuinen en (zwem)baden.

8. Dwaal tussen de dansende bomen van het Speulderbos

Dat je in het Speulderbos fotografen ziet rond wandelen met grote camera’s om hun nek is niet zo heel raar. Want wat is dit een fotogenieke plek. Het Speulderbos (en het buurbos het Sprielderbos) is één van de oudste bossen van Nederland en ligt in de buurt van Putten en Garderen. In het Speulderbos werden vroeger bomen gekapt voor de scheepsbouw. Alleen de rechte bomen werden gekapt (voor de rechte planken) en de kromme(re) bomen mochten blijven staan. Dit heeft gezorgd voor een bos vol kronkelende bomen. Het Speulderbos wordt dan ook niet voor niets het bos van de dansende bomen genoemd.

Of de zon nu schijnt, of het mistig of bewolkt is, maakt allemaal niet uit. Want door de dansende bomen heb je altijd een heerlijk mysterieus sfeertje in dit bos. Maar probeer, als het even kan, het bos in te gaan op een mistige ochtend. Mist in combinatie met vroege zonnestralen geeft prachtige zonneharpen.

Er zijn ontzettend veel mooie plekjes te vinden in het Speulderbos en de dansende bomen vind je verspreid door het bos. Het beste kun je parkeren bij Boshuis Drie (Sprielderweg 205, Ermelo). Je loopt dan achter het Boshuis langs richting Natuurkampeerterrein Drie. Via een paar hekjes loop je over het natuurkampeerterrein het bos in. Hier zie je direct een stel dansende bomen.

Speulderbos-dansende-bomen-Boshuis-Drie-parkeren-wandelen

Speulderbos-dansende-bomen-Boshuis-Drie-parkeren-wandelen

9. Beklim de Bostoren in Putten

Vanaf de Bosbergtoren in Appelscha mag je dan een geweldig uitzicht hebben over de bossen, de Bostoren in Putten doet hier zeker niet voor onder. Op Landgoed Schovenhorst vind je de 40 meter hoge Bostoren. Een architectonisch hoogstandje. Na een klim van 235 treden wordt je beloond met een prachtig uitzicht. Helemaal in de herfst waan je je hier bijna in Scandinavië. Bovenop de Bostoren groeien zelfs bomen! Trouwens, op zo’n 27 meter hoogte vind je ook nog een ijzingwekkend klimnet. Durf jij het aan om zo hoog boven de grond het klimnet in te gaan?

De Bostoren is dagelijks geopend van 09.00 – 17.15 uur. De toegang bedraagt € 4,00 en deze kun je ter plekke contactloos met je pinpas betalen bij de ingang van de Bostoren. Parkeren kan op Parkeerplaats Landgoed Schovenhorst aan Nieuwe Prinsenweg 3881 in Putten. Wanneer je de weg oversteekt, wandel je in een paar minuten naar de Bostoren.

Bostoren-Putten

Wat-te-doen-op-de-Veluwe-Bostoren-Putten

10. Ga van de gebaande paden met een Land Rover

And last but not least.. Huur een Land Rover Discovery voor een dag bij VAN HET PAD en verken de Veluwe over land- en bosweggetjes met de Veluwe Tour.

→ Lees meer: Het stoerste uitje van de Veluwe | Off road met een Land Rover
Lunch-Land-Rover-Van-Het-Pad-Veluwe

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 comments