• Menu
  • Menu
Wat-te-doen-in-Kalmar-tips-bezienswaardigheden-gamla-stan-oude-stad-Zweden

Wat te doen in historische kuststad Kalmar in Småland, Zweden | Tips en bezienswaardigheden

Aan de zuidoostkust van Småland in Zweden, ligt de historische kuststad Kalmar. Een stad waar je een reis door de tijd maakt. In het indrukwekkende kasteel van Kalmar, Kalmar Slott, leer je van alles over de geschieden, de intriges en de geheimen die het kasteel kent. In het naastgelegen Gamla Stan, het oude stadscentrum van Kalmar, dwaal je door oude geplaveide straatjes vol gekleurde houten huizen. En op het eiland Kvarnholmen, het nieuwe stadscentrum, vind je allerlei leuke winkeltjes, hotspots en cafeetjes. Kalmar is trouwens via de Öland-brug verbonden aan het populaire natuureiland Öland. In dit artikel lees je al mijn tips voor een bezoekje aan de stad Kalmar en zijn bezienswaardigheden.

Hier lees je al mijn tips over een vakantie naar de regio Småland in Zuid-Zweden.

Kalmar Slott | Een reis door de tijd

De grootste trekpleister van Kalmar is het kasteel van Kalmar: Kalmar Slott. In de 12de eeuw werd de basis gelegd voor het kasteel en werd Kalmar Slott een van Zweden’s belangrijkste vestingen. De tegenwoordige Zweedse regio’s Skåne en Blekinge behoorden namelijk tot aan de 17de eeuw nog toe aan Denemarken, waardoor de stad Kalmar dichtbij de Zweeds-Deense grens lag. In de 16de eeuw is het kasteel omgetoverd tot een bijzonder renaissancekasteel met slotgracht.

Tegenwoordig kun je het kasteel, dat er nog grotendeels hetzelfde uitziet als in de 16de eeuw, op eigen houtje bezoeken, zijn er diverse vaste en tijdelijke tentoonstellingen en kun je meer leren over de geschiedenis, conflicten, intriges en geheimen van het kasteel middels een rondleiding.

In het Slotssrestaurangen, het kasteelrestaurant, kun je na je kasteelavonturen terecht voor een Zweedse Fika of een lekkere lunch.

Gamla Stan | Het oude stadscentrum van Kalmar

Na je bezoek aan Kalmar Slott is het erg leuk om rond te dwalen door het naastgelegen Gamla stan, het oude stadscentrum van Kalmar. Hier vind je de oudste geplaveide straatjes vol gekleurde houten huizen en bloeiende rozen. In Gamla Stan vind je trouwens ook de Krusenstiernska gården, een ommuurde tuin die al 150 jaar oud is! Een heerlijk om rond te wandelen tussen de bloemen en fruitbomen en neer te strijken voor een Fika momentje met een klassieke kanelbullar (een Zweeds kaneelbroodje) bij een van de zitjes rond het tuincafe.

Wat-te-doen-in-Kalmar-tips-bezienswaardigheden-gamla-stan-oude-stad-Zweden

Kvarnholmen | Het nieuwe stadscentrum van Kalmar

Wat nu Gamla Stan (de oude stad) genoemd wordt, deed tot in de 17de eeuw dienst als stadscentrum van Kalmar. Maar in het midden van de 17de eeuw werd er een nieuw stadscentrum gesticht op het eiland Kvarnholmen. Hier wandel je vanaf het kasteel in een minuut of 10 naartoe. Hier vind je allerlei leuke winkels, cafeetjes en restaurantjes.

Hotspots | Hippe restaurantjes in Kalmar

Zo strijk je in de ochtend neer bij het heerlijke, bijna kneuterige, Mormors Brödbod (Grandma’s bakery) voor een kop koffie, een echte kanelbullar of een sandwich met geitenkaas en peer.

In de avond is het meer dan goed vertoeven bij restaurant Postgatan, waar veel gekookt wordt met lokale ingredienten.

Een ander populair en hip plekje, net buiten het stadscentrum, is restaurant Slipkajen, waar je kunt eten volgens het seizoen.

Zowel bij Postgatan als bij Slipkajen staan heel beperkt vegetarische/veganistische opties op de kaart, maar wanneer je bij je reservering je dieetwensen aangeeft, wordt met liefde een vegetarisch of veganistisch gerecht voor je klaargemaakt. En het eten? Dat is meer dan goed!

Overnachten bij Slotshotellet (het Slothotel) in Kalmar

Aan de rand van het oude stadscentrum (Gamla stan), dichtbij het kasteel van Kalmar en tegenover het stadspark, ligt Slotshotellet. Het Slothotel van Kalmar. Een uniek plekje in Kalmar, want je kunt overnacht hier, verspreid over verschillende prachtig gedecoreerde gebouwen, in klassieke kamers. Met als middelpunt een gezellig terras bij de bar en het restaurant. In de ochtend staat er een uitgebreid ontbijtbuffet voor je klaar.

Slotshotellet, Slottsvägen 7, 392 33 Kalmar

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.