• Menu
  • Menu
Omgeving-Callantsoog-Noord-Holland-De-Nollen

Wat te doen in Callantsoog? – Tips voor een vakantie of dagje weg

In de kop van Noord-Holland ligt de gezellige badplaats Callantsoog, maar wat is er allemaal te doen in de omgeving? Natuurlijk bezoek je tijdens een vakantie of dagje weg in de omgeving van Callantsoog het brede zandstrand en haal je na een stevige strandwandeling wat lekkers bij één van de strandpaviljoens, maar er is nog zoveel meer moois te zien en doen in de omgeving. In dit artikel lees je dan ook mijn tips over wat te doen in Callantsoog en omgeving.

1. Uitwaaien en zandkastelen bouwen op het strand van Callantsoog

In de kop van Noord-Holland ligt het gezellige Callantsoog met achter de duinen één van de (wat mij betreft) mooiste stranden van Nederland. Of je nu gaat voor een lange strandwandeling of voor een dagje bakken en zwemmen op een zomerse dag. Ook voor ons vanuit het noorden van Nederland, is Callantsoog via de Afsluitdijk goed te bereiken en de ideale plek om een (warm) dagje te vertoeven.

Callantsoog kent verschillende strandopgangen met (bijna) elk hun eigen parkeerplaats. Van het noorden naar het zuiden kent Callantsoog de strandopgangen 9 tot en met 14.

  • Strandopgang 9 – Voordijk (tussen Callantsoog en Groote Keeten in). Hier vind je tevens een gratis parkeerplaats.
  • Strandopgang 10. Deze strandopgang bevindt zich aan de noordkant van Callantsoog. Vlakbij ligt een gratis parkeerplaats.
  • Strandopgang 11 en 12. Deze strandopgangen liggen in het dorp Callantsoog zelf. Dichtbij parkeren kan slechts voor beperkte tijd (en deels betaald).
  • Strandopgang 13. Bij deze strandopgang, aan de zuidkant van Callantsoog, ligt de grootste gratis parkeerplaats.
Wat-te-doen-in-Callantsoog-strand
Wat-te-doen-in-Callantsoog
Wat-te-doen-in-Callantsoog
Wat-te-doen-in-Callantsoog
Wat-te-doen-in-Callantsoog-strand
Wat-te-doen-in-Callantsoog-strand

2. Wandelen in de Nollen en de Zandpolder

Rondom Callantsoog liggen oude nollengronden. Een nol is een aaneenstuiving van zand. Zo’n hoop zand kan uitgroeien tot een sterke duin, wanneer deze langzaamaan begroeit met helm of andere sterke planten of struiken. De nollengronden rond Callantsoog (Kerkenollen, Noorwegen, Abbestee, Luttjenollen en de Nabbersnollen) behoren tot de oudste delen van de kop van Noord-Holland. Je kunt heerlijk wandelen. Zo liggen bijvoorbeeld Nollen van Abbestee tussen de dorpen Callantsoog en Groote Keeten: een duinachtig gebeid met veel water en graslanden. Veel wad-, water- en weidevogels verblijven en broeden in deze gebieden. Je kunt hier dan ook fantastisch vogels spotten. Vanaf de (halfverharde) Voorweg tussen Callantsoog en Groote Keeten heb je goed zicht op de Zandpolder en de vele vele vogels die hier vertoeven. Aan deze weg ligt overigens ook mini camping de Karnemelkplaats, waar je kunt verblijven in ontzettend unieke tiny houses.

Parkeren: Parkeerplaats strandslag 9 – Voordijk, langs de Duinweg tussen Callantsoog en Groote Keeten.

Strand-Callantsoog-vakantiehuis

Omgeving-Callantsoog-Noord-Holland-De-Nollen

3. Bezoek Het Palendorp en het Panoramaduin bij Petten aan Zee

Op het strand van Petten aan Zee, zo’n 15 min rijden van Callantsoog, vind je het monument Palendorp. Dit monument bestaat uit 160 palen die in de vorm geplaatst zijn van tien huizen en een kerk. Het kunstwerk is een herinnering aan het oude Petten dat vele jaren geleden werd overspoeld door de zee. Een verdrietige herinnering. Desondanks zorgt het Palendorp voor erg mooie plaatjes. Tussen twee palen hangt zelfs een schommel, waar je de meest gave foto’s kunt maken. Het mooiste moment om het Palendorp te bezoeken? Zonder twijfel tijdens zonsondergang. Wanneer de zon in de zee zakt en ontzettend mooi speelt met de schaduwen van de palen.

Het brede zandstrand van Petten aan Zee zelf is trouwens ook prachtig. Een strand zonder de bebouwing die je verder naar het zuiden veel ziet. Trouwens, als je toch bij Petten aan Zee bent, is het ook zeker de moeite waard om het zesentwintig meter hoge panoramaduin even te bezoeken. Wat een uitzicht!

Strand-Petten-aan-zee-Palendorp
Strand-Petten-aan-zee-Palendorp
Strand-Petten-aan-zee-Palendorp
Strand-Petten-aan-zee-Palendorp

4. Wandelen en vogels spotten bij het Zwanenwater

Net buiten de Noord-Hollandse badplaats Callantsoog ligt het Zwanenwater. Een beschermd natuurgebied waar je de twee grootste duinmeren van West-Europa vindt. Het Zwanenmeer ligt op de route van heel veel trekvogels. Daarnaast broeden er ontzettend veel soorten vogels, waaronder honderden aalscholvers. Er staan in het gebied verschillende vogelkijkhutten en vogelkijkschermen, waar je goed zicht hebt op de vogels (zonder dat zij verstoord worden). Dit is dan ook echt dé plek voor vogelaars om in alle rust vogels te spotten.

Niet alleen de vogels zijn bijzonder, ook de natuur is hier bijzonder. Zo bloeien er van eind mei tot begin juli duizend orchideeën (samen met de roze echte koekoeksbloem en de gele grote ratelaar) wat echt een prachtig gezicht is. En augustus tot september kleurt het gebied paars door de bloeiende heide. Er zijn twee (relatief korte) wandelroutes die je kunt lopen door natuurgebied het Zwanenwater: één van 2,5 en één van 5 kilometer. Parkeren kan gratis aan de Zuidschinkeldijk 3a in Callantsoog. Leden van Natuurmonumenten en kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang tot het Zwanenwater. Niet-leden kunnen bij de automaten die bij de entree van het Zwanenwater een dagkaart van 3 euro per persoon kopen.

Zwanenmeer-Callantsoog-wandelen-Noord-Holland-uitjes
Zwanenmeer-Callantsoog-wandelen-Noord-Holland-uitjes

Zwanenmeer-Callantsoog-wandelen-Noord-Holland-uitjes

5. Het strand van Sint Maartenszee

Zo’n 6 km ten zuiden van Callantsoog ligt het dorp Sint Maartenszee. Anders dan bij Callantsoog en Petten aan Zee is het strand pas bereikbaar na een wandeling of fietstochtje door de duinen. Met andere woorden: je moet ietsje meer moeite doen om dit stukje strand te bereiken dan bij Callantsoog, waar je het duin opklimt en direct aan de andere kant weer naar beneden naar het strand wandelt. Dat zorgt er misschien wel voor dat het brede zandstrand van Sint Maartenszee relatief rustig is.

Leukste-uitjes-Noord-Holland--Sint-Maartenszee-stranden-Nederland 1
Leukste-uitjes-Noord-Holland-Callantsoog-Sint-Maartenszee-stranden-Nederland 2

Overnachten in de buurt van Callantsoog?

Overnachten in de buurt van Callantsoog? Kies dan voor een bijzondere overnachting in een tiny house op de Karnemelkplaats net buiten Callantsoog.

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 comments