• Menu
  • Menu
Waddenzee-UNESCO-Werelderfgoed-leuke-dingen-om-te-doen-wadlopen-Groningen 1

Waddenzee UNESCO Werelderfgoed | Een van de mooiste natuurgebieden van Nederland

Het grootste getijdengebied ter wereld en tegelijkertijd ook één van de mooiste natuurgebieden van Nederland: Waddenzee UNESCO Werelderfgoed. Een natuurgebied dat zich uitstrekt langs de kust van Denemarken, Duitsland én Nederland. Het Nederlandse Waddengebied is zo’n 11.500 kms2  groot en staat sinds 2009 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Wanneer we het in Nederland hebben over het waddengebied, denken we al snel aan de Waddeneilanden. Maar ook de noordelijke delen van het vaste land van Groningen, Friesland én Noord-Holland behoren tot het Waddengebied.

Op uitnodiging van NBTC en het Nationale Parken Bureau bezocht ik de omgeving van het UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee. Zelf voel ik me een echte Noorderling en daarmee is het Waddengebied bijna mijn achtertuin. Toch zijn er nog heel wat plekjes die tot voor kort ook voor mij onontdekt waren. Nostalgische vissersdorpjes, een betoverende sterrenhemel, wandelen over de zeebodem en plekjes waar je de zon op zijn mooiste onder ziet gaan. In dit artikel neem ik je mee op ontdekkingsreis naar de Wadden en maak ik je deelgenoot van een uniek stuk natuur: het UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee.

In dit artikel lees je dan ook van alles over de mooiste plekjes en welke leuke dingen je allemaal kunt doen tijdens een weekendje weg of een vakantie op de Wadden. Lees je mee?

[toc]

 Leuke dingen om te doen in het Waddengebied: 

1. Wadlopen met Wim Spijk | Voor op je bucketlist!

En ja hoor, deze eerste activiteit in het Wadden UNESCO Werelderfgoed is er eentje voor op je bucketlist. Wadlopen over de bodem van de drooggevallen Waddenzee. Het is op verschillende plekken in het Waddengebied mogelijk om wad te lopen, zowel op de Waddeneilanden als vanaf het vaste land in de provincies Friesland en Groningen. Wij gingen voor het allereerst wadlopen vanuit het Groningse Noordpolderzijk. Wadloopgids Wim Spijk organiseert onder meer zwerftochten over het wad en nam ons en twee andere gezinnen (een klein clubje van zo’n 12 personen) op een zonnige Eerste Paasdag mee het wad op. Hoge gympen en een legging (ik) en korte broek (Stefan) aan en wandelen maar! Vanwaar die hoge gympen vraag je je misschien af? Wel, dat is om te voorkomen dat je na je wadlooptocht zonder schoenen bij de auto aankomt.

We wandelden in 3 uur tijd zo’n 7 kilometer over de zeebodem en tussendoor vertelde Wim ons van alles over de bewoners en de uniekheid van het wad. Onze wadloopgids tast regelmatig met een stok de bodem af om zeker te weten dat we over begaanbare stukken wad wandelen. Droge grond, slik en water wisselen elkaar af. Af en toe pak ik Stefan even vast omdat ik weer eens uitglijd over het slik dat verrassend glad blijkt te zijn. Maar jongens, wat een unieke ervaring is dit zeg!

De bewoners van het wad

Geen paaseitjes zoeken op Eerste Paasdag, maar op zoek naar de eieren van de gestippelde dieseltreinworm (en ja die bestaat echt!). Wie kan dat nou zeggen? De Waddenzee vormt een thuis en tussenstop voor talloze dieren. En dat is wel te zien aan die duizenden afdrukken van vogelpootjes in het slik. Zo vertelde onze wadloopgids Wim ons dat veel wadvogels van schelpen leven. Kokkels bijvoorbeeld zijn een belangrijke voedselbron voor vogels die in het hoge noorden broeden en in het najaar naar Afrika vliegen om te overwinteren. In de Waddenzee moeten zij, op de helft van hun reis, bijtanken. Maar tijdens hete zomers, wanneer de temperaturen op het wad hoog zijn, redden veel kokkels het niet. Dit zorgt er vervolgens voor dat de vogels niet voldoende brandstof kunnen vinden voor hun reis naar Afrika. En zo blijkt maar weer: everything is connected.

Aan het eind van de middag zijn we weer terug bij de auto en helemaal rozig van de zon, de buitenlucht en het wandelen. Wij reden door naar het Groningse Winsum, waar we een douche namen, dineerden en overnachtten. Maar heb je zin om nog even een drankje te doen (of misschien wel om te ontbijten wanneer je een vroege wadlooptocht maakt), dan kun je terecht bij ‘t Zielhoes aan de voet van de zeedijk (waar de zwerftocht Noordpolderzijl start en eindigt). Een authentiek bruincafé in een voormalige sluiswachterswoning.

Waddenzee-UNESCO-Werelderfgoed-leuke-dingen-om-te-doen-wadlopen-Groningen 1

Waddenzee-UNESCO-Werelderfgoed-leuke-dingen-om-te-doen-wadlopen-Groningen 1

2. Waddeneiland Schiermonnikoog | Instant vakantiegevoel

En natuurlijk hoort in dit rijtje van mooiste plekjes in het Waddenzee UNESCO Werelderfgoed ook een waddeneiland thuis. En wel Schiermonnikoog, één van mijn favoriete Waddeneilanden. Wanneer je bij het Groningse Lauwersoog op de boot stapt naar Schiermonnikoog, voelt het meteen alsof je even vakantie hebt. Even weg van het vaste land, de drukte en de waan van de dag. Alleen maar genieten. Het eiland is een paradijs voor vogelaars, natuurliefhebbers en rustzoekers. Met name het westen van het eiland wordt veel bezocht door dagjesmensen en toeristen, maar hoe verder je naar het oosten wandelt (hier zijn geen fietspaden meer) hoe meer ongerepte natuur je tegenkomt. Schiermonnikoog is een autoluw eiland, wat dat gevoel van rust en natuur alleen maar versterkt.

Immense zandstranden

Bijna nergens vind je op zo’n kleine oppervlakte zo’n gevarieerd landschap: twee zeeën, donkere dennenbossen, duinen, kwelders met uitzichten waar je u tegen zegt, wadplaten en polders vol (trek)vogels. En dan heb ik het over de stranden nog niet eens gehad. Schiermonnikoog staat bekend als het eiland met  immense zandstranden. Op haar breedst is het strand ongeveer één kilometer breed, waarmee het één van Europa’s breedste stranden is. Ongestoord genieten is dan ook niet moeilijk op de stranden van Schier. Zelf vind ik het strand bij paal 5 (Jacobspad) erg fijn omdat dit én mega uitgestrekt én lekker rustig is.

De vogeltrek

Deze verscheidenheid aan natuurlijke landschappen, en een bijzondere combinatie van talloze (trek)vogels en (zeldzame) planten, hebben ervoor gezorgd dat Schiermonnikoog sinds 1989 een Nationaal Park is. Het meest bijzondere en meest boeiende verschijnsel is misschien wel de vogeltrek die je op Schiermonnikoog van heel dichtbij kunt ervaren. Meer dan 300 vogelsoorten doen het eiland elk jaar weer opnieuw aan. Schiermonnikoog is een belangrijke tussenstop voor honderdduizenden vogels op weg van hun overwinteringsgebieden naar hun broedgebieden en weer terug. En daarom is het zo belangrijk dat op deze plek, waar water en land aan elkaar grenzen, voldoende voedsel te vinden is. Het is cruciaal dat het voedselrijke wad en de duinen vol bessen en insecten worden beschermd en dat het Nationale Park Schiermonnikoog een veilig haven is voor trekvogels. Als de vogels hier niet genoeg kunnen ‘bijtanken’, lukt het ze niet om hun reis tot een goed einde te brengen.

De Trekvogelroute

De Trekvogelroute van Natuurmonumenten is een wandel- en fietsroute van 18 km die langs de mooiste plekjes op Schiermonnikoog brengt om (trek)vogels te spotten. De route kun je starten vanuit het dorp of vanaf de Veerdam (op beide plekken kun je fietsen huren). De route brengt je onder meer langs het Rif, de Westerplas, de Berkenplas en de Kobbeduinen. Stuk voor stuk schitterende stukjes natuur.

Strandpaviljoen de Marlijn

Halverwege de fietsroute zou ik zeker even neerstrijken bij één van de strandpaviljoens die Schiermonnikoog rijk is. Zelf genoten wij tijdens ons laatste bezoek aan Schier van het terras van Strandpaviljoen de Marlijn. Wat ik je kan aanraden van de kaart? In ieder geval de cranberry-sinaasappelsap, de vegan ballen van kokoscurry en de shakshuka met veganistische feta. En je leest het al, het menu heeft een aantal hele fijne vegetarische en veganistische opties!

Schiermonnikoog is een hondvriendelijk eiland

Schiermonnikoog is een hondvriendelijk Waddeneiland: In het dorp, bij het Rif en in het Nationaal Park Schiermonnikoog moet je hond aangelijnd zijn, maar op de stranden mag je hond het hele jaar loslopen. En laten die stranden op Schiermonnikoog nou echt gigantisch zijn. Eindeloos rennen, zwemmen en spelen. In dit artikel lees je de leukste tips voor een dagje Schiermonnikoog met (of zonder) hond.

→ Lees meer: Tips voor een dagje Schiermonnikoog met je hond
Mooiste-stranden-Schiermonnikoog-paardrijden

Schiermonnikoog-Trekvogelroute-Waddenzee-UNESCO-Werelderfgoed-waddeneiland-leuke-dingen-om-te-doen-wandelen-fietsen 3

3. Vogelkijkhut de Kiekkaaste

Vogelkijkhut de Kiekkaaste, in Nieuw Statenzijl, in het noordoosten van de provincie Groningen, is de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland. Wat mij betreft één van de bezienswaardigheden die je zeker moet bezoeken wanneer je de provincie Groningen en Waddenzee UNESCO Werelderfgoed bezoekt. Een prachtig plekje om vogels (en als je geluk hebt zelfs zeehonden) te spotten en te genieten van de oorverdovende stilte van de natuur om je heen. Hier, in deze uithoek van het Groninger landschap, vind je namelijk de Dollard, een bijzonder natuurgebied.

→ Lees meer: Vogelkijkhut de Kiekkaaste in Groningen

4. Sterren en dieren spotten in Nationaal Park Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer vind je in het noorden van ons kikkerlandje, op de grens van Friesland en Groningen. Je vindt er Schotse Hooglanders, Konikpaarden en vooral heel veel vogels (waaronder de zeearend, die wij overigens nog niet gespot hebben). Hoog tijd om het Nationaal Park Lauwersmeer en het nabijgelegen Wad te ontdekken!

Vroeger was de Lauwerszee een onderdeel van de Waddenzee; er was een open verbinding. Zoet en zout water stroomde in elkaar over. Uit angst voor overstromingen is er zo’n 50 jaar geleden een dam gebouwd tussen de Lauwerszee en de Waddenzee, waardoor eb en vloed geen invloed meer hadden op het Lauwersmeer. Op de vroegere zeebodem van de Lauwerszee ontstond een bijzonder waterrijk landschap, dat tegenwoordig bij vele vogels en ganzen in trek is om te broeden en te overwinteren. Omdat de natuur in en rond het Lauwersmeer zo bijzonder is (er bloeien bijvoorbeeld superveel orchideeën), is het natuurgebied aangewezen als Nationaal Park.

Je vindt hier niet alleen talloze mooie wandelroutes, Nationaal Park Lauwersmeer is ook dé plek om sterren te kijken. Het is een Dark Sky Park. ‘S nachts wordt het hier aardedonker, wat je de kans geeft om de sterrenhemel in al zijn glorie te bewonderen.

→ Lees meer: Op ontdekkingstocht rond Nationaal Park Lauwersmeer
→ Overnachten bij NP Lauwersmeer: It Dreamlân | Een droom van een natuurkampeerterrein

5. Een bezoekje aan Vissersdorp Zoutkamp

Vroeger had de haven van Zoutkamp, gelegen in de provincie Groningen, een belangrijke positie. De enige manier om naar de stad Groningen te komen vanaf de Waddenzee was toen namelijk via open verbinding met de Lauwerszee. Toen de Lauwerszee werd afgesloten van de Waddenzee door een dam, verloor de haven zijn belangrijke positie. Desondanks wordt de oude binnenhaven nog altijd veel gebruikt en heeft het dorpje zijn charme van oude vissersdorpje niet verloren. Leuk om even een uurtje rond te dwalen!

6. Paesens-Moddergat | Magnifieke zonsondergangen

Paesens-Moddergat is een gemeenschap bestaande uit het dorp Moddergat en het dorp Paesens en direct gelegen aan de waddenkust. De zonsondergangen zijn hier magnifiek! De beste tijd om het Waddengebied achter de dijk van Paesens-Moddergat te bezoeken? Tijdens eb! Geen lange zandstranden, maar een kustlijn die direct na de dijk begint. Wanneer je in noordoostelijke richting langs het wad de dam op loopt, zie je een rij oude verweerde paaltjes die zich over het wad uitstrekt. Dit zijn de overblijfselen van landaanwinningsprojecten en leveren tegenwoordig vooral een fraai lijnenspel op. Als je vervolgens even de tijd neemt om stil te staan en goed te kijken, zul je overal kleine gaatjes zien in het wad. Met een beetje geluk (en wanneer er geen andere omgevingsgeluiden te horen zijn) kun je het wad horen knisperen. Wat je hoort? Duizenden slijkgarnalen die in de waddenbodem rondwroeten. Een heel bijzonder en rustgevend geluid.

→ Lees meer: Magnifieke zonsondergangen bij Paesens-Moddergat (en andere mooie plekjes in Noordoost-Friesland)
→ Overnachten in Paesens-Moddergat: Boerderij Zen aan Zee in Friesland

7. De kraamkamer van de Waddenzee | Zeehonden spotten bij de Punt van Reide

Wanneer je Waddenzee UNESCO Werelderfgoed bezoekt, wil je het liefste natuurlijk ook zeehonden spotten. In de kop van provincie Groningen ligt vlakbij Termunten en Delfzijl ‘de Punt van Reide.’ Dit is een schiereiland in natuurgebied de Dollard, waar de zandbanken dichtbij de kust liggen. In de periode van mei tot en met september komen ontzettend veel zeehonden tijdens hoog water wordt naar de Punt van Reide. Om te rusten, om hun jongen te baren en ze te voeden. Het is de kraamkamer van de Waddenzee. Het Groninger Landschap plaatst tijdens deze periode elk jaar een zeehondenkijkwand bij de Punt van Reide. Vanaf deze kijkwand kun je de zeehonden heel goed spotten. Zonder dat dit de zeehonden en hun pups stoort en het welzijn van de dieren bedreigt. Erg belangrijk, want in slechts vier weken tijd moeten de jongen leren zwemmen, vis leren vangen om zich vervolgens zelf te kunnen redden. 

Parkeren kan bij Bezoekerscentrum Dollard van Het Groninger Landschap, adres Dallingerweersterweg 30 in Termunten. Na een wandeling van zo’n 10 minuten door Polder Breebaart bereik je de zeehondenkijkwand. 
Tip: Het beste moment om de zeehonden te spotten is in de periode van mei t/m september 1,5 uur voor het hoog water wordt.
Bezienswaardigheden-Provincie-Groningen-Punt-van-Reide

8. Winsum| Eten en overnachten in het mooiste dorp van Groningen

Tussen het wad en de stad Groningen ligt Winsum. Een dorp dat in 2020 door de ANWB werd uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland. En dat snap ik wel, het is een gezellig dorp met fijne klinkerstraatjes om doorheen te dwalen, huisjes omringd door stokrozen, een paar prachtige bruggen én twee molens. Na de zwerftocht over het wad zijn we allebei heerlijk rozig en is het dus heel fijn dat we van Noordpolderzijl maar een kwartiertje te hoeven rijden naar de accommodatie waar we slapen. Aan de rand van Winsum ligt Marenland Recreatie. Een heerlijk plekje om te eten, drinken, varen én slapen. Varen inderdaad, want je kunt hier bootjes, kano’s en SUP’s huren waarmee je het Groningse landschap kunt ontdekken. Helaas hadden wij hier tijdens ons bezoekje geen tijd (meer) voor, dus we moeten zeker nog eens terug om Winsum en omgeving vanaf het water te ontdekken.

Overnachten in het Bedstee Hotel | Marenland Recreatie | Winsum

Bij Marenland kun je overnachten op de camping met je eigen kampeermiddel, in een trekkershut of in één van de glamping accommodaties, zoals knusse Scandinavische huisjes en toffe tiptenten. En daarnaast is er nog het Bedstee Hotel. Het Bedstee Hotel bestaat uit een aantal kamers die geschikt zijn voor 1 tot 4 personen. Zelf sliepen wij een nachtje in een 2-persoons studio op de begane grond. Een gezellige kamer met een soort 2-persoonsbedstede, een gezellige eethoek, een klein keukentje, een eigen terras én een ruime badkamer met regendouche. En dat was fijn! In de ochtend werd ons ontbijt geserveerd bij de buren, in het restaurant De Jongens Uit De Buurt, wat natuurlijk helemaal ideaal was. Zo konden we lekker uitgebreid ontbijten voor we de overtocht naar Schiermonnikoog zouden maken.

Marenland-recreatie-Bedsteehotel-Winsum-Overnachten 3

Eten en drinken aan het water | De Jongens uit de Buurt | Winsum

Na ingecheckt te zijn in onze Bedstede kamer, schoven we aan op het terras van De Jongens Uit De Buurt. We stappen de deur van onze kamer uit en staan letterlijk in een paar stappen voor de deur van dit gezellige restaurant. Aan het water ligt het restaurant De Jongens Uit De Buurt. De eigenaren zijn op een steenworp afstand van deze hotspot opgegroeid, dus je begrijpt waar de naam vandaan komt. Vanaf het terras kijk je heerlijk weg over het water, maar ook binnen in de kas is het gezellig neer ploffen. Op het terrein vind je trouwens een speeltuin waar ook kinderen zich prima kunnen vermaken terwijl jij geniet van een lekker drankje.

Toen wij er waren was het een prachtige Eerste Paasdag met een heerlijk avondzonnetje, dus je kunt je voorstellen dat wij op het terras plaatsnamen, om vervolgens toen de zon was onder gegaan naar binnen te verplaatsen. De Jongens Uit De Buurt is een fijne plek om te tafelen (met o.a. vegan Indiase dahl op het menu), maar vooral ook echt een topplekjes om lekker te lunchen of te borrelen in de zon met een drankje en een hapje. P.s. de carrot cake heb ik wel voorbij zien komen, maar helaas (nog) niet geproefd. Dus ook hiervoor ga ik nog eens terug.

De-Jongens-Uit-de-buurt-Winsum-eten-ontbijt-Marenland-terras-leukste-dorp-van-Nederland 2

Goed om te weten: Mijn bezoek aan Waddenzee UNESCO Werelderfgoed is tot stand gekomen op uitnodiging van en in samenwerking met NBTC en het Nationale Parken Bureau. Alles wat je leest, is mijn persoonlijke ervaring en mening.
→ Lees ook: Top 15 bezienswaardigheden in provincie Groningen
Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nordic-Woods-2024-Zweden-Noorwegen-boeken-info