• Menu
  • Menu
Kiekkaaste-Nieuw-Statenzijl-Vogelkijkhut-Groningen

Vogelkijkhut De Kiekkaaste in Groningen

Vogelkijkhut de Kiekkaaste, in Nieuw Statenzijl, in het noordoosten van de provincie Groningen, is de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland. Wat mij betreft één van de bezienswaardigheden die je zeker moet bezoeken wanneer je de provincie Groningen bezoekt. Een prachtig plekje om vogels (en als je geluk hebt zelfs zeehonden) te spotten en te genieten van de oorverdovende stilte van de natuur om je heen. Hier, in deze uithoek van het Groninger landschap, vind je namelijk de Dollard, een bijzonder natuurgebied. Lees je mee?

[toc]

Natuurgebied de Dollard

Eén van de mooiste natuurgebieden van de provincie Groningen is wat mij betreft de Dollard. Een uniek natuurgebied in een uithoek van het Groninger landschap. Uniek omdat zoet en zout water elkaar hier ontmoeten en je hier een enorm verscheidenheid aan watervogels vindt.

Kiekkaaste-Nieuw-Statenzijl-Vogelkijkhut-Groningen

Wandelen naar Vogelkijkhut de Kiekkaaste bij Nieuw Statenzijl

De beste plek om deze vogels (en als je geluk hebt zelfs zeehonden) te spotten is vanuit vogelkijkhut de Kiekkaaste bij Nieuw Statenzijl. Vanaf het sluizencomplex bij Nieuw Statenzijl zie je de vogelkijkhut al mooi boven het riet uitsteken en vervolgens is het nog een minuut of tien wandelen over een smal vlonderpad voor je de Kiekkaaste bereikt. Je wordt tijdens je wandeling omgeven door riet. Vanaf deze plek kijk je uit over de kwelders, het stikgebied en het waddengebied van de Dollard en ik kan je verzekeren dat dit schilderachtige beelden oplevert. Je spot hier talloze vogels en ik heb me laten vertellen dat je hier soms zelfs het geluk hebt om zeehonden te zien. De zeehonden hebben wij helaas niet gezien, maar mooi is het wel. 

Kiekkaaste-Nieuw-Statenzijl-Vogelkijkhut-Groningen
Kiekkaaste-Nieuw-Statenzijl-Vogelkijkhut-Groningen

Kiekkaaste-Nieuw-Statenzijl-Vogelkijkhut-Groningen
Kiekkaaste-Nieuw-Statenzijl-Vogelkijkhut-Groningen
Kiekkaaste-Nieuw-Statenzijl-Vogelkijkhut-Groningen

Parkeren bij Vogelkijkhut de Kiekkaaste

Wanneer je de ‘Kiekkaaste’ invoert op Google Maps en bij Nieuw Statenzijl aankomt, zie je vanzelf het sluizencomplex voor je verschijnen. Hier kun je de auto parkeren. Je loopt de trap op, wandelt over de sluis en ziet dan in de verte links van je de Kiekkaaste en het vlonderpad liggen.

Kiekkaaste-Nieuw-Statenzijl-Vogelkijkhut-Groningen
Kiekkaaste-Nieuw-Statenzijl-Vogelkijkhut-Groningen

Bonustip! Zeehonden spotten bij de Punt van Reide

Als je geluk hebt kun je bij Vogelkijkhut de Kiekkaaste zeehonden spotten. Spot je hier geen zeehonden? Bezoek dan in de periode van mei tot september (zo’n 1,5 uur voor het hoog water wordt) de Punt van Reide. Het Groninger Landschap plaatst tijdens deze periode elk jaar een zeehondenkijkwand bij de Punt van Reide. Dit is een schiereiland in de Dollard waar de zandbanken dicht bij de kust liggen en wat ook wel de kraamkamer van de Waddenzee genoemd wordt. Zeehonden komen hier naartoe om te rusten, hun jongen te baren en ze te voeden.

Net als de Noordkaap ligt ook de Punt van Reide, vlakbij Termunten en Delfzijl, in de kop van de provincie Groningen. Het is een schiereiland in de Dollard, waarbij de zandbanken dichtbij de kust liggen. In de periode van mei tot en met september komen ontzettend veel zeehonden tijdens hoog water wordt naar de Punt van Reide. Om te rusten, om hun jongen te baren en ze te voeden. De kraamkamer van de Waddenzee. Het Groninger Landschap plaatst tijdens deze periode elk jaar een zeehondenkijkwand bij de Punt van Reide. Vanaf deze kijkwand kun je de zeehonden heel goed spotten. Zonder dat dit de zeehonden en hun pups stoort en het welzijn van de dieren bedreigt. Erg belangrijk, want in slechts vier weken tijd moeten de jongen leren zwemmen, vis leren vangen om zich vervolgens zelf te kunnen redden. 

Parkeren kan bij Bezoekerscentrum Dollard van Het Groninger Landschap, adres Dallingerweersterweg 30 in Termunten. Na een wandeling van zo’n 10 minuten door Polder Breebaart bereik je de zeehondenkijkwand. 

Tip: Het beste moment om de zeehonden te spotten is 1,5 uur voor het hoog water wordt. 
Bezienswaardigheden-Provincie-Groningen-Punt-van-Reide

Meer Groningen tips?

Bekijk dan ook even de volgende artikelen:

Bezienswaardigheden-Groningen-Provincie-Landgoed-Fraeylemaborg-Slochteren

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 comment