• Menu
  • Menu
Bijzonder-overnachten-Duitsland-Charles-Lingbergh-Hotel-Aeronauten-cabine-explorer-package

Vliegen én slapen als een aeronaut in de avontuurlijke themawereld Rookburgh | Phantasialand

Net over de grens in Duitsland, bij Brühl en tegen Keulen aan, ligt de magische wereld van Phantasialand. Een themapark waar al je zintuigen worden geprikkeld en waar je de (echte) wereld om je heen voor een dag (of twee) even helemaal vergeet. Als er één plek is waar ze goed zijn in het creëren van avonturen en belevenissen is het wel in Phantasialand. Toen we werden uitgenodigd om ons onder te dompelen in de wereld van Rookburgh, de nieuwste themawereld van Phantasialand, aarzelden we dan ook geen moment. Gedurende twee dagen én een nacht mochten wij deel uitmaken van de bijzondere Explorers’ Society (daarover later meer).

In Rookburgh ga je terug naar de tijd van de vliegeniers en de luchtvaart pioniers, naar de jaren ’20 van de vorige eeuw. Een tijd waarin de droom van menigeen om te kunnen vliegen werkelijkheid werd. Het hoogtepunt van themawereld Rookburgh? F.L.Y.; oftewel de Flying Launch Coaster. Alhoewel het overnachten in een aeronautencabine in het Hotel Charles Lingbergh middenin themawereld Rookburgh ook wel érg dicht in de buurt komt van een hoogtepunt. Wauw! Lees je mee?

Rookburgh | De nieuwe themawereld van Phantasialand

Phantasialand bestaat uit verschillende themawerelden, zo waan je je het ene moment in het verre oosten van China en het volgende moment in het kleurrijke Mexico. Maar de allernieuwste themawereld? Dat is Rookburgh. Een wereld waar avontuur, vliegen én futuristische uitvindingen centraal staan. En een wereld waar je, zodra je een voet over de spreekwoordelijke drempel zet, 100 jaar terug gaat in de tijd. De tijd waar de luchtvaart pioniers aan de weg timmerden, waarin experimentele vluchten werden uitgevoerd en een periode waarin de droom om te kunnen vliegen eindelijk werkelijkheid werd. In het hart van Rookburgh vind je F.L.Y.; een revolutionaire vliegmachine die garant staat voor hartkloppingen en adrenaline. Heel veel adrenaline.

In Rookburgh is het begin van de 20ste eeuw en de daarmee gepaard gaande industrialisering heel mooi neergezet. Je wandelt tussen de industriële fabrieken en magazijnen en langs machines die stoomkracht aanwenden waardoor de straten regelmatig even volledig in stoom worden gehuld. Er wordt gebruik gemaakt van lekker veel rauwe materialen, zoals bakstenen muren en stalen pijpen en roestige metalen elementen om het sfeertje helemaal af te maken. Zelfs de medewerkers zijn erop gekleed. It’s all in the details. En die industriële charme? Die straalt er vanaf.

Bijzonder-overnachten-Duitsland-Charles-Lingbergh-Hotel-Aeronauten-cabine-explorer-package

Themawereld-Rookburgh-F.L.Y.-Flying-Launch-Coaster-Charles-Lindbergh-Explorer-Society-Package

Zoet én hartig lekkers in Rookburgh

Van al die adrenaline in het avontuurlijke Rookburgh krijg je trek. Weet ik inmiddels uit ervaring. Gelukkig hebben ze hier in Rookburgh goed over nagedacht. Naast F.L.Y. vind je bijvoorbeeld Emilie’s Chocoladen & Candy Werkstatt. Een charmante werkplaats waar de heerlijke geur van verse chocolade in je neus kruipt en waar je zin in lekkers gestild wordt met huisgemaakte chocolade en zakken vol (schep)snoep. Hartige trek? In dat geval kun je beter terecht bij ‘Zum Kohleschipper’. Een sandwichshop in een ketelhuisje met vers bereide en huisgemaakte sandwiches. Of natuurlijk bij restaurant Uhrwerk. Maar daar kom ik later in dit artikel nog even op terug.

Bijzonder-overnachten-Duitsland-Charles-Lingbergh-Hotel-Aeronauten-cabine-explorer-package

De exclusieve Explorers’ Society

De nieuwste themawereld Rookburgh bereik je als bezoeker via de tunnel van themawereld Berlijn. Maar er is nóg een manier om toegang te krijgen tot Rookburgh in Phantasialand. En dat is via het Hotel Charles Lindbergh. Hét themahotel dat midden in het industriële Rookburgh ligt en waar F.L.Y. dwars doorheen vliegt. Overnacht je in Hotel Charles Lindbergh? Dan word je automatisch lid van de Explorers’ Society. En ik kan je vertellen, dat is een totaalbeleving die je wilt meemaken. De Explorers’ Society is een ‘exclusieve vereniging van gasten van hotel Charles Lindbergh met unieke privileges in Rookburgh’.

Wat het Explorerpakket precies inhoudt? Naast twee dagen (!) toegang tot Phantasialand slaap je in een bijzondere aeronautencabine in het Charles Lindbergh Hotel, geniet je na een dag vol avontuur van een heerlijk 3-gangendiner in restaurant Uhrwerk, staat er in de ochtend een mega uitgebreid ontbijtbuffet voor je klaar, heb je directe toegang tot themawereld Rookburgh, waar je één keer per dag snelle toegang hebt tot F.L.Y. én de mogelijkheid om by night door de straten van Rookburgh te wandelen. Wanneer de themawereld (en heel Phantasialand) voor anderen is gesloten. En had ik die exclusieve toegang tot Bar 1919 met zijn craft beers en bijzondere explorer bowls al genoemd?

Oke, alles nog even op een rijtje. Want exclusief lid zijn van de Explorers’ Society is nogal wat.

De inhoud van het Explorer Package:
* Exclusief toegang tot Hotel Charles Lingbergh (dit hotel is alleen toegankelijk voor hotelgasten)
* 1 overnachting in een aeronautencabine in Hotel Charles Lingbergh
* 2 dagen toegang tot Phantasialand met je 'Boarding Pass Phantasialand' 
* 1x per dag sneller toegang tot F.L.Y. met je Charles Lindbergh Ticket (exclusief voor hotelgasten)
* Privé toegang tot Phantasialand via de boarding gate vanuit het hotel
* Een driegangendiner in Restaurant Uhrwerk
* Een uitgebreid ontbijtbuffet in Restaurant Uhrwerk
* Exclusieve toegang tot Bar 1919 
* Rookburgh by night na sluitingstijd van het park

De aeronautenbriefing bij Hotel Charles Lingbergh

Als echte ontdekkingsreizigers en avonturiers die niet kunnen wachten om te gaan vliegen staan we voor de – toch wel indrukwekkende – poort van het Hotel Charles Lindbergh. Zodra de hoteldeuren van Hotel Charles Lindbergh achter ons sluiten, wanen we ons in een compleet andere wereld dan luttele seconden eerder. En wauw, ik blijf maar om me heen kijken. Als de lobby al zo indrukwekkend is, wat betekent dit dan wel niet voor ons verblijf? Aan de check-in balie worden we als echte aeronauten (bestuurders van een luchtvaartuig oftewel vliegeniers) gebriefd. Luitenant Gustav Meyenhopper kan ons zelf helaas niet te woord staan, maar heeft wel een aeronautenbriefing voor ons achter gelaten. Omdat we nog te vroeg zijn om onze cabine te betreden, laten we onze bagage achter in de daarvoor bestemde ruimte en wandelen we een rondje door Rookburgh en de andere themawerelden.

Bijzonder-overnachten-Duitsland-Charles-Lingbergh-Hotel-Aeronauten-cabine-explorer-package

Bijzonder-overnachten-Duitsland-Charles-Lingbergh-Hotel-Aeronauten-cabine-explorer-package

Bijzonder-overnachten-Duitsland-Charles-Lingbergh-Hotel-Aeronauten-cabine-explorer-package

Bijzonder-overnachten-Duitsland-Charles-Lingbergh-Hotel-Aeronauten-cabine-explorer-package

Slapen als een aeronaut in de aeronautencabine

Het is dan ook fijn om in de middag onze bagage op te pikken bij de lobby en onze cabine te betreden. We hebben een aeronauten cabine toegewezen gekregen in Gate B op de derde verdieping. Via een aantal trappen komen we terecht op de plaats van bestemming. Een ronde cabine met 2 eenpersoonsbedden en een badkamer die volledig in de stijl van Rookburgh is ingericht. Geweldig! De pilotenbril van één van de vliegeniers hangt zelfs nog aan een haakje. Overnacht je in het Charles Lindbergh met meerdere personen (inclusief kinderen)? Dan zijn er ook mogelijkheden voor aan elkaar grenzende cabines met tussendeur.

Dat we in onze aeronautencabine middenin Rookburgh slapen wordt nog even extra benadrukt wanneer we het raampje in de badkamer openen en net op dat moment F.L.Y. langs komt zoeven. De F.LY. vliegt dwars door het hotel heen! Ja, als je het hebt over een unieke overnachting, dan is dit het wel hoor. Vanuit onze aeronautencabine staan we trouwens in twee tellen op het uitzichtsplatform van Hotel Charles Lindberg, waar vandaan we een geweldig uitzicht hebben over Rookburgh met al zijn sfeer en details, F.L.Y. en de zeppelins in de lucht.

Bijzonder-overnachten-Duitsland-Charles-Lingbergh-Hotel-Aeronauten-cabine-explorer-package

F.L.Y. | Flying Launch Coaster | Het gevoel dat je écht vliegt

Op naar Flying Launch Coaster F.L.Y.! Met de Charles Lindbergh Tickets in onze zak. Als Explorers kunnen we met deze tickets één keer per dag bijna vooraan instappen. F.L.Y. is de eerste (en meteen ook de langste) Flying Launch Coaster in de wereld. Deze coaster geeft je de kans te ervaren hoe het is om zelf te vliegen. Niet met een vliegtuig, nee zelf, zoevend door de lucht. Voor je F.L.Y. mag betreden, kun je in kluisjes al je spullen kwijt: tassen, portemonnee’s, zonnebrillen, telefoons, noem maar op. Daarna is het tijd om te boarden. Je voelt de adrenaline gewoon door de ruimte gonzen en de hoge verwachtingen staan op de gezichten van de andere wachtenden geschreven. Wat ik zelf voel? Spanning, een verhoogde hartslag en vooral heel veel zin om te gaan. We stappen in de pilotenstoelen die in zittende houding hangen. Onze onderbenen klikken we vast in beugels en een harnas schuift over ons bovenlijf heen. En dan gaan we: ready for take off! We worden in een liggende positie gedraaid waardoor we het idee hebben dat we echt zelf vliegen. Wauw, we vliegen over en door Rookburgh heen! We maken de ene duikvlucht na de andere. De adrenaline die vrijkomt tijdens een vlucht met F.L.Y. is bizar.

Bijzonder-overnachten-Duitsland-Charles-Lingbergh-Hotel-Aeronauten-cabine-explorer-package

Dineren en ontbijten bij restaurant Uhrwerk

Na een dag vol avontuur in Phantasialand is het tijd om te eten. Als Explorer word je – na sluitingstijd van Phantasialand – uitgenodigd om te genieten van een driegangendiner bij restaurant Uhrwerk. Dit restaurant is ‘s avonds enkel geopend voor de gasten van Hotel Charles Lindbergh en boy, wat word je hier verwend. Het eten is hier trouwens meer dan goed en dus perfect voor Bourgondiërs zoals wij: levensgenieters die houden van lekker eten en drinken. Wij kozen voor een heerlijk vegan driegangenmenu. Ook het ontbijt vind je in de ochtend in restaurant Uhrwerk. Het woord ‘ontbijtbuffet‘ doet eigenlijk geen recht aan de manier waarop je hier in de watten wordt gelegd. Van pancakes met ahornsiroop tot wentelteefjes en van overnight oats met berries tot broodjes met Oreo chocoladepasta. Sapjes, vers gebakken croissantjes, fruitbakjes, yoghurtjes.. Echt, je kunt het niet bedenken of het is er. Hier wil ik wel vaker mee wakker worden.

Bijzonder-overnachten-Duitsland-Charles-Lingbergh-Hotel-Aeronauten-cabine-explorer-package

Cocktailbowls en craft beer bij de geheime Bar 1919

Heb je trouwens na het diner nog energie voor een potje biljarten of darten? Of gewoon zin in een drankje? Dan kun je als hotelgast terecht in Bar 1919. Als hotelgast heb je exclusief toegang tot deze bar. Je kunt hier terecht voor 15 (!) verschillende soorten craft beer. En ja, proeverijtjes, die op jouw persoonlijke smaak worden afgestemd, zijn ook mogelijk. Meer zin in een cocktail? Kies dan zeker voor één van de bijzondere explorer bowls (voor minimaal twee personen). Wij kozen voor een prachtige roze sprankelende en bruisende bowl!

Rookburgh by day and night | Een mysterieus sfeertje

Misschien wel het allerleukste privilege dat je hebt als lid van de Explorers’ Society; je mag Rookburgh niet alleen by day, maar ook by night verkennen. Wanneer het park is gesloten, mag je (vanaf een uur of 20.00 uur) ronddwalen door het prachtig verlichte Rookburgh. F.L.Y. mag dan gesloten zijn, maar de special effects (denk aan de rook uit de riolen en de opzwepende muziek) zorgen voor een ontzettend mysterieus sfeertje.

Phantasialand: zes themawerelden

De magische wereld van Phantasialand ligt net over de grens in Duitsland, bij Brühl en tegen Keulen aan. Phantasialand bestaat uit veel meer dan Rookburgh. Ooit is het park begonnen als een sprookjesbos, inmiddels is het één van de meest populaire themaparken van Europa. Naast Rookburgh bestaat Phantasialand uit de themawerelden Mexico, Deep Africa, Klugheim, China Town, Fantasy en Berlin (waar ook Rookburgh onder valt). Ik vind het geweldig hoeveel energie er in is gestoken om het thema van elke wereld zo enorm te laten leven. Het is echt een feest voor je zintuigen. Letterlijk elk zintuig wordt geprikkeld tijdens een bezoek aan Phantasialand.

Phantasialand is trouwens een heel compact themapark. Dit betekent dat je binnen no time van de ene wereld naar de andere wereld wandelt. Maar dit betekent ook dat dat de ontwerpers van Phantasialand heel creatief hebben om moeten gaan met de beschikbare ruimte. Wat er weer toe geleid heeft dat er overal wat te zien is: boven, naast en onder je. Ook wanneer je niet in een attractie zit, voel je de adrenaline gieren van de bezoekers van één van de vele achtbanen. In de Adventure Trail in Deep in Africa wandel je bijvoorbeeld onder en naast de Black Mamba en in Rookburgh vliegt F.L.Y. recht over je hoofd. Om de attracties heen zijn hele werelden gecreëerd die zorgen voor een totaalbeleving.

Zelfs in de wachtrijen voel je de energie en word je geprikkeld al door alle gave details, de avontuurlijke muziek en alle manieren die zijn bedacht om het wachten leuker te maken. Over dat wachten gesproken.. Verspreid door het park staan schermen opgesteld waarop te zien is wat de wachttijd is bij de verschillende attracties. Zelfs op de app van Phantasialand kun je per attractie zien hoelang de wachtrij is. Ideaal, want zo kun je eenvoudig de afweging maken in welke attractie je op dat moment wilt gaan.

Themapark-Phantasialand-Hotel-Chinatown-Mystery-Deep-in-Africa-achtbanen

Themapark-Phantasialand-Hotel-Chinatown-Mystery-Deep-in-Africa-achtbanen

Themapark-Phantasialand-Hotel-Chinatown-Mystery-Deep-in-Africa-achtbanen

Wat ik het leukste vond aan Phantasialand?

Wat ik het allerleukste vond aan Phantasialand? De manier waarop je compleet wordt ondergedompeld in een thema. Ik zei het al eerder, maar it’s all in the details. De thema’s zijn tot in de puntjes uitgewerkt en komen terug in de attracties, in de aankleding, in het eten en drinken, in de gebruikte materialen, in de kleding van de medewerkers, in de geluiden en soms zelfs in de geuren.

Natuurlijk vind ik de themawereld Rookburgh met de phantastische F.L.Y. prachtig. Maar ook de Adventure Trail in het rijk van de Black Mamba Deep in Africa vond ik ontzettend leuk en de attractie Maus au Chocolat waar je vanuit een karretje met een slagroomspuit op 3D muisjes schiet zorgt voor de nodige lachstuipen. Ook word ik altijd erg blij van wildwaterbanen. En laten ze in themawereld Mexico nou de Chiapas hebben: een boomstamattractie met één van de steilste afdalingen ter wereld waar – geloof mij – niemand droog uitkomt. En had ik de Colorado Adventure al genoemd? Wat een toffe achtbaan is dit.

Daarnaast ben ik groot fan van het eten en drinken in Phantasialand. Geen standaard attractiepark fast food, maar echt lekker, goed en bijzonder eten. En het is ontzettend fijn het dat je overal vegetarisch en/of veganistisch kunt eten: of je nu gaat voor flammkuchen, belegde focaccia’s of het driegangendiner in restaurant Uhrwerk. Overal zijn er vega(n) opties.

We hebben genoten van twee dagen Phantasialand en ik kan je het Explorerpakket inclusief gave overnachting in Hotel Charles Lindbergh dan ook alleen maar aanraden! Twee dagen lang voel je je weer even kind en kun je genieten van de wondere fantasiewereld die de ontwerpers met Phantasialand tot leven hebben gebracht.

Zin gekregen om een tripje naar Phantasialand te plannen?

Dat kan ik me heel goed voorstellen! Wil je heerlijk in de watten worden gelegd, twee dagen lang genieten van Phantasialand én bijzonder overnachten in een aeronautencabine in het Charles Lindbergh Hotel (inclusief ontbijt en diner)? Boek dan het Explorer Package. Je wordt lid van de Explorers’ Society en geniet van een heel aantal privileges in themawereld Rookburgh.

De inhoud van het Explorer Package nog even op een rijtje: 
* Exclusief toegang tot Hotel Charles Lingbergh (dit hotel is alleen toegankelijk voor hotelgasten)
* 1 overnachting in een aeronautencabine in Hotel Charles Lingbergh
* 2 dagen toegang tot Phantasialand met je 'Boarding Pass Phantasialand' 
* 1x per dag sneller toegang tot F.L.Y. met je Charles Lindbergh Ticket (exclusief voor hotelgasten)
* Privé toegang tot Phantasialand via de boarding gate vanuit het hotel
* Een driegangendiner in Restaurant Uhrwerk
* Een uitgebreid ontbijtbuffet in Restaurant Uhrwerk
* Exclusieve toegang tot Bar 1919 
* Rookburgh by night na sluitingstijd van het park

Liever één volle dag genieten van Phantasialand? Ook dat kan! Je boekt je tickets op de website van Phantasialand. Van 19 november tot en met 29 januari 2023 wordt Phantasialand omgetoverd naar een winterdroom vol miljoenen fonkelende lichtjes en heerlijke winterlekkernijen: Wintertraum. Het lijkt me magisch om Phantasialand in winterse sferen te bezoeken. Trouwens, ben je jarig? Op de dag van je verjaardag krijg je gratis toegang tot het park! Kijk hier voor meer informatie.

Goed om te weten: Mijn bezoek als lid van de Explorers' Society aan het Hotel Charles Lindbergh en de themawereld Rookburgh is tot stand gekomen op uitnodiging van Phantasialand. Alles wat je leest, is mijn persoonlijke ervaring en mening. 
Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.