• Menu
  • Menu
ontbijt-sri-lanka

Vega(n) eten in Sri Lanka: De lekkerste gerechten

Wat heeft de Sri Lankaanse keuken mij verrast! Sowieso ben ik groot fan van de Aziatische keuken, maar als ik terugdenk aan al het lekkere eten in Sri Lanka, loopt het water me alweer in de mond. Pittige én zoete curries, string hoppers met dahl curry, roti met ananas en chocolade, you name it. Er wordt veel met verse kruiden, verse groenten en peulvruchten zoals rode linzen gewerkt, ook nog eens erg gezond dus.

→ Lees ook: De leukste accommodaties en eetplekjes op Sri Lanka

Vegetarisch en veganistisch eten in Sri Lanka 

Waar ik daarnaast erg blij van werd, is hoe eenvoudig het is om in Sri Lanka te eten als vegetariër en/of veganist. Waar je in Nederland op de menukaart van menig restaurant regelmatig op zoek moet naar een vegetarisch of veganistisch gerecht, is het in Sri Lanka juist heel makkelijk en logisch om vegetarisch/veganistisch te eten. Alles wat je wilt eten is te krijgen in een vegetarische variant. De Sri Lankaanse keuken kent de wereld aan groentecurries, waardoor je bij elk eetplekje weer andere groenten en andere curries op je bord krijgt. Daarnaast is vegetarisch eten de goedkoopste optie, wat ook nog eens fijn voor de portemonnee is.  

Eten met je handen?

Sri Lankanen eten zonder bestek, maar met hun rechterhand (de linkerhand wordt namelijk gebruikt bij het toiletteren). In restaurants krijg je als toerist overigens gewoon bestek bij je eten. Het zal vast tussen mijn oren zitten, maar toen we voor het eerst string hoppers met curry aten in Il Frangipane, had ik het idee dat ik extra genoot van het eten. Gewoon proberen dus.

Wat moet je echt proeven?

In deze blog vertel ik je welke Sri Lankaanse gerechten je echt moet proeven wanneer je naar dit prachtige eiland afreist. In dit artikel lees je waar je deze gerechten het beste kunt eten.

Ontbijt-Nest-of-peak-ella

Rice and curry

Wanneer je in Sri Lanka rice and curry bestelt, krijg je vaak een bakje witte rijst en pappadums met daarbij allemaal verschillende curries (soms wel vijf tot tien!). Je krijgt eigenlijk altijd wel dahl curry, een vegetarische rode linzen curry, maar ook staat er regelmatig curry van mango, boontjes, aubergine, jackfruit en okra op het menu. Overal krijg je weer andere curries. Vervelen gaat het dus niet. Je kunt altijd en overal in Sri Lanka rice and curry eten. Een lekkere rice and curry vind je tussen de 500 en 800 Sri Lankaanse roepies. Dit is zo’n €2,50-€4,00.  

rice-curry-weligama
Rice and curry bij Meewitha Cool Spot & Restaurant in Weligama

Kottu 

Kottu (koththu of kothu) is een typisch Sri Lankaans gerecht. Het bestaat uit in stukjes gehakte roti, groenten en specerijen. Je kunt hier als je wilt ei en kaas aan toevoegen. Alle ingrediënten worden door elkaar gehusseld op een grote bakplaat en met enorme messen in kleine stukjes gehakt. Bij elk Sri Lankaans restaurantje waar kottu op de menukaart staat, zul je het kenmerkende geluid van de hakmessen horen. Kottu is vaak één van de goedkoopste gerechten op de menukaart, de prijzen variëren tussen 300 en 700 Sri Lankaanse roepies.

Coconut roti, coconut sambol en dahl curry 

Onze grote favoriet! ’s Ochtends probeerden we bij de accommodaties waar we verbleven altijd een ‘Sri Lankan breakfast’ te regelen. Dit lukte helaas niet altijd, regelmatig kregen we een continental breakfast (thee of koffie, toast met jam en fruit), omdat een Sri Lankaans ontbijt toch echt meer tijd kost om te maken. Maar wanneer we wel een Sri Lankaans ontbijt kregen, kregen we regelmatig kokos roti met kokos sambol en dahl curry. 

Kokos roti (pol roti) is een soort platbrood gemaakt van verse geraspte kokosnoot, tarwebloem, water en curryblaadjes. Er worden kleine ronde roti’s van gemaakt, die gebakken worden in een pannetje. De kokos roti wordt vervolgens geserveerd met de pikante kokos sambol en smaakvolle dahl curry (vegetarische rode linzen curry). 

De eerste keer dat we deze combinatie (samen met string hoppers) aten, was bij onze accommodatie in Sigiriya, Il Frangipane. Overigens aten we toen knus in het donker omdat de stroom was uitgevallen. Maar oh wat lekker was dit! Bij ons guesthouse in Weligama, The Leaf, gaf de familie waar we verbleven ons een korte kookles, zodat we de roti, de kokos sambol en de dahl curry ook thuis konden gaan maken. 

sri-lankaans-ontbijt
Coconut roti, coconut symbol en dahl curry bij The Leaf in Weligama

Ook bij onze volgende stop in Galle hadden we het geluk weer de roti met dahlcurry te kunnen eten. Dit keer kregen we er, bij Abacate in Galle, in plaats van kokos sambol seeni sambol bij, een uiensambol waarbij de uien langzaam worden gekaramelliseerd. Het lijkt een beetje op uienchutney en is erg lekker! 

Hoppers en string hoppers

Ook hoppers en string hoppers stonden hoog op ons favorietenlijstje. Hoppers zijn een soort flinterdunne pannenkoekjes in de vorm van een kommetje. Ze zijn erg lekker met dahl curry, maar ook met een zoet jammetje en worden vaak als ontbijt geserveerd. String hoppers zijn een soort noedels gemaakt van rijstmeel, die net als kokos roti vaak geserveerd worden met kokos sambol en dahl curry. 

Kokos pannenkoekjes (met fruit)

In Sri Lanka ontbreken ook pannenkoekjes niet bij het ontbijt of bij het dessert. Pannenkoekjes worden vaak gevuld met kokos en suiker waarna ze opgerold worden. Hier zijn talloze variaties op te bedenken, zoals pannenkoekjes met banaan, chocolade en ijs. Bij de Pick ’n Mix in Negombo (327 Lewis Place) at ik pannenkoekjes met ananas en ijs, een ware traktatie! 

pineapple-pancake-sri-lanka
Fruit pannenkoek bij Pick ‘n Mix in Negombo

Hartige en zoete roti bij een rotishop 

Eén van onze favoriete eetplekjes in Sri Lanka was de Dewmini Roti Shop in Mirissa. We verbleven in The Leaf, tussen Weligama en Mirissa in, en zodoende hebben we drie keer achter elkaar gegeten bij de Dewmini Roti Shop. Op de menukaart vind je het hele verhaal van dit familierestaurant, erg indrukwekkend. Kies hier vooral voor de roti, zowel de hartige als de zoete variant (met ananas en chocolade!), want dat is waar dit restaurantje bekend om staat. En terecht! Ik was vooral fan van de roti met avocado en tomaat, terwijl Stefan juist de roti met champignons en olijven meerdere keren heeft besteld. En het is dan wel geen roti, maar ook de peanutbutter milkshake mag je hier niet overslaan. 

Fruitsapjes en coconut 

Niet perse Sri Lankaans, maar wel erg lekker op een hete dag: fruitsapjes, smoothies of een verse kokosnoot. Ik ben zelf dol op lime juice en pineapple juice. Let wel op dat er bij het maken van de sapjes/smoothies gebruik wordt gemaakt van mineraalwater (en ijsblokjes gemaakt van mineraalwater). Wij zijn hier na een aantal ziek geweest te zijn van kraanwater erg scherp op. Niets vervelender dan ziek op je hotelkamer te liggen. 

lime-juice-sri-lanka
Lime juice bij Pick ‘n Mix in Negombo

Fijnste eetplekjes 

Terwijl we door Sri Lanka reisden hebben we elke dag wel weer buiten de deur gegeten. De fijnste eetplekjes deel ik hier graag met je! 

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 comments