• Menu
  • Menu
Fluisterboot-Overijssel

Een bootje huren in Giethoorn | Varen met een authentieke eikenhouten punter

Naast steden als New York, Tokio en Madrid staat sinds 2015 ook het pittoreske Overijsselse dorpje Giethoorn op de wereldeditie van het wereldberoemde spel Monopoly. Opmerkelijk, want het is het enige dorpje ter wereld dat op het speelbord is te vinden. Het kleine dorp, dat bekend staat als het ‘Venetië van het Noorden’, trekt dan ook elke dag weer ontzettend veel toeristen. Misschien is deze zomer dan ook wel hét moment om het populaire Giethoorn te bezoeken; coronaproof uiteraard. En de leukste manier om Giethoorn te verkennen is natuurlijk vanaf het water. En wel vanuit een authentieke eikenhouten punter gemaakt door Punterwerf Wildeboer; één van de twee overgebleven en nog bestaande punterwerven in Giethoorn.

Eikenhouten-punter-giethoorn

De Gieterse punters

Omdat in Giethoorn vroeger vrijwel al het vervoer over het water ging, was de punter, een smal eikenhouten bootje met een vrij vlakke bodem, een erg belangrijk vaartuig. De bootjes zijn namelijk zo gebouwd dat ze eenvoudig door ondiep water kunnen manoeuvreren. De Gieterse punters werden dan ook gebruikt voor het vervoeren van vee en voor het verhuizen van complete inboedels, maar ze werden ook gebruikt bij trouwerijen en begrafenissen. Omdat het water in de Giethoornse kanalen redelijk ondiep is, kon een punterboom, een lange houten stok, gebruikt worden om de boot vooruit te duwen in het water. Dit wordt ook wel “punteren” genoemd.

Fluisterboot-huren

Punterwerf Wildeboer

Vroeger telde het waterdorp Giethoorn zo’n twintig punterwerven. Slechts twee van deze twintig punterwerven bestaan nog altijd. Eén van deze punterwerven is Punterwerf Wildeboer. Hier worden nog altijd punters op traditionele Giethoornse wijze gemaakt. Bij dit familiebedrijf, dat al sinds 1890 bestaat, heb je dan ook de mogelijkheid een handgemaakte eikenhouten punter (sloep) te huren en een vaartocht te maken door Giethoorn en omgeving. Niet met een punterboom, maar met een stille elektromotor. Wel zo gemakkelijk! (De punterboom ligt nog wel altijd in de punter; mocht de motor het begeven of mocht je vast komen te zitten.)

Puntenwerf-Giethoorn

Op vaartocht met de punter

Aangekomen op de werf van Yvonne en Henk Wildeboer, gevestigd in het rustige Giethoorn Noord, werden we direct welkom geheten door Yvonne en een gezellige Golden Retriever. Nadat we uitleg hadden gekregen over de verschillende routes die we konden varen (wij gingen voor de route van ongeveer vijf uur, hierover later meer!) en over de punter zelf, konden we op pad! Op vaartocht eigenlijk. We hevelden de vaarkaart, ons picknickkleed, de camera en onze picknicklunch (die we even ervoor hadden afgehaald bij BY-KEES in Heerenveen, zie ook dit artikel over de leukste eetplekjes in Friesland en Groningen) over in de punter, stapten zelf in de sloep en konden zo wegvaren.

De punter lag lekker stabiel in het water, was eenvoudig te besturen (je hebt ook geen vaarbewijs nodig) en had ook nog eens een erg stille elektromotor. We waren met zijn drieën, terwijl er acht personen in de sloep passen, dus we hadden ook nog eens alle ruimte. De sloep zelf was voorzien van zitkisten waar we onze spullen in op konden bergen en waarop gezellige rode kussentjes lagen. En ik kan je zeggen, wij hadden absoluut het allermooiste bootje van heel Giethoorn. Waar de meeste bezoekers in een aluminium bootje de omgeving verkenden, genoten wij op ons prachtige eikenhouten bootje (met romantisch uitgezaagde hartjes, fantastisch toch?) van al het moois om ons heen.

Fluisterboot-Overijssel

Onze vaarroute

Er zijn verschillende routes die je kunt varen met de punter in en rondom Giethoorn. De route die je kunt varen hangt af van de tijd die je wilt varen. Wij kozen voor een route van ongeveer vijf uren en raden deze route absoluut aan.

Punterwerf-Wildeboer-Giethoorn

Giethoorn Noord

Nadat we rond een uur of 10.00 wegvaren bij Punterwerf Giethoorn, varen we door het schilderachtige Giethoorn Noord. En het is zo rustig! Er is (nog) bijna niemand op het water te zien, dus we genieten in stilte van alle mooie bruggetjes, grachtjes, bloemrijke tuinen en boerderijtjes. Even later verlaten we het dorpje en komen we uit in een prachtig natuurgebied. Hoge grassen aan de rand van het water, grazende schapen en koeien in de weilanden en vooral heel veel rust. Wat is het hier mooi! Af en toe wisselen we het besturen van de punter af, kijken we even op de kaart of we nog goed gaan en natuurlijk worden er ook de nodige foto’s gemaakt.

Punter-Giethoorn
Fluisterboot-huren

Het Bovenwijde

De tijd lijkt voorbij te vliegen, want het loopt ineens al tegen twaalven wanneer we aankomen bij het Bovenwijde, een meer ten oosten van Giethoorn. Na een aantal zwanen gepasseerd te hebben, zien we ‘het eilandje’, een recreatie eilandje middenin het Bovenwijde, liggen. Wanneer het warm genoeg is, kun je hier zelfs een duik nemen in het natuurwater. Wij vonden het nog een beetje te koud hiervoor en gingen dan ook maar voor een picknick in de punter.

Weerribben-de-wieden

Uitzicht over de Wieden

Na de lunch verlaten we het Bovenwijde en varen we het natuurgebied weer in. Het is inmiddels een uur of één en al heel wat drukker geworden op het water. We worden een aantal keren ingehaald en besluiten even wat langzamer te varen. Nadat we zijn ingehaald door een aantal aluminium bootjes (ons bootje is nog altijd de mooiste!), is het weer alsof we de enigen zijn op het water. We varen rustig door tot we in de verte een uitkijktoren zien liggen. Vanaf deze uitkijktoren van negen meter heb je een prachtig uitzicht over de Wieden.

Weerribben-de-wieden

De Dorpsgracht van Giethoorn

Wanneer we verder varen, komen we weer uit op het Bovenwijde, aan de zuidzijde van het meer dit keer. Voordat we het dorp Giethoorn in varen via de Volkensvaart (nr.5 op het kaartje), varen we zelfs langs een ijscoboot! Helaas zien we niet alleen de ijscoboot, maar ook een heleboel andere fluisterbootjes liggen. Stil liggen inderdaad. We kunnen niet anders dan aansluiten in de rij bootjes en horen dat één van de rondvaartboten de bocht niet kon maken. Hierdoor stopt het behoorlijk op. Langzaam maar zeker komt er iets meer beweging in de colonne bootjes en wanneer we eenmaal op de Dorpsgracht van Giethoorn Zuid varen, lost de drukte langzaam vanzelf op. Sterker nog, op de smalle looppaadjes naast de Dorpsgracht is het heel wat drukker met bezoekers. Wanneer je op zoek bent naar een coronaproof uitje, is een vaartocht door Giethoorn en omgeving dan ook een grote aanrader. Al varend door Giethoorn zien we talloze houten bruggetjes, mooie boerderijen en de kleurrijkste tuinen. Heerlijk pittoresk en idyllisch!

Rond een uur of drie komen we weer aan bij Punterwerf Wildeboer, waar we onze punter jammer genoeg weer moeten inleveren. Wat was dit een fijne dag! Rozig van de zon en het water rijden we weer naar huis.

eikenhouten-punter-giethoorn
Giethoorn
Giethoorn-Overijssel

Wil je na onze punteravonturen ook (de omgeving van) Giethoorn ontdekken?

Neem dan even een kijkje op de website van Punterwerf Wildeboer in Giethoorn Noord en reserveer een eikenhouten punter. Wedden dat jij in het mooiste bootje van Giethoorn vaart?

punter-varen-giethoorn

Goed om te weten: Onze vaartocht met eikenhouten punter door Giethoorn en omgeving werd mogelijk gemaakt door Punterwerf Wildeboer.

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 comments