• Menu
  • Menu
Bijzonder-slapen-Nederland

Traditioneel overnachten in een Yurt in Vaassen

Ik ga een nachtje slapen in een traditionele yurt van The Yurt Project uit Mongolië! Dit staat al een paar jaar hoog op mijn bucketlist. Vandaag is het dan eindelijk zover. Ik reis naar De Zilverdas in Vaassen op de Veluwe voor een heerlijke nacht in de natuur.

Een originele yurt uit Mongolië

De yurt in Vaassen staat op het prachtige terrein van de Zilverdas met een aantal paarden. Ik ga mij hier wel vermaken met de dieren om mij heen. Hanna van The Yurt Project heeft de traditionele yurt per Transsiberië Express vanuit Ulaanbatar naar Nederland vervoerd. Dit geeft mijn verblijf toch net dat beetje extra. 
De yurt lijkt van buitenaf klein, maar is verrassend groot van binnen. Er staat een heerlijk tweepersoonsbed in, een bedbank voor een derde persoon en een houtkachel met Dutch oven. Nog een traditie die ik deze dagen uit ga proberen. Ik ga koken op de ouderwetse manier. Hier heb ik nu al zin in. Eigenlijk is er aan alles gedacht. Zo zijn er pannen, borden, bestek en is er zelfs hout aanwezig. De houtblokken moet ik natuurlijk eerst zelf nog even in stukken hakken. Een douche of toilet is er niet, uiteraard kun je wel naar het toilet in de houten schuur bij de yurt. Daar kan ik mij bij de kraan ook nog even opfrissen. Primitief maar erg leuk.

Overnachten-Yurt
Overnachten-Yurt
Overnachten-Yurt
Bijzonder-slapen-Nederland
Traditioneel-overnachten-Vaassen
Overnachten-Yurt

Kokkerellen in de Dutch oven 

Niets leuker dan je overgeven aan de plek waar je op dat moment verblijft. Er is geen stroom aanwezig en dus ook geen verlichting of kookplaat om je maaltje te bereiden. Wat is er dan wel? Wat dacht je van een prachtige ouderwetse houtkachel met een traditionele Dutch oven? Dit is een zwarte gietijzeren pan met deksel. Ik heb al bedacht dat ik iets makkelijks wil bereiden. Noodles, wokgroenten en een lekker woksausje. Je maakt alles tegelijk in de Dutch oven klaar. Het duurt iets langer dan normaal, maar het is ontzettend leuk om op deze manier je eten klaar te maken. Aan de tafel in het gras eet ik mijn maaltijd op. Ik geniet van mijn momentje in de zon en de extreme rust.

Bijzonder-slapen-Nederland


Wild spotten tijdens de ondergaande zon

Ik heb gehoord van de wildobservatiepost in Vaassen, dus wanneer het begint te schemeren rij ik hier enthousiast naartoe. Je voelt je letterlijk alleen op de wereld, er is geen mens te bekennen in het bos. Bij de wildobservatiepost zijn slechts drie andere mensen. Gewapend met camera’s en verrekijkers. Het is stil. Muisstil. De natuur is werkelijk schitterend, wat een prachtig leefgebied hebben de dieren. We hebben na ongeveer 45 minuten nog geen dier gezien, behalve een aantal fladderende roodborstjes. Maar dan, wanneer het écht donker begint te worden zien we een aantal reeën het bos uit komen. Zo’n tien minuten later gevolgd door een aantal edelherten die langs de bosrand lopen. De grootste van het stel heeft een groot gewei en loopt statig voorop. Het was het wachten waard. Eenmaal terug in de yurt steek ik alle kaarsjes aan en geniet ik nog even na van deze bijzondere avond.

Bijzonder-slapen-Nederland


De omgeving van Vaassen

Er is in de omgeving van Vaassen heel veel te zien en te doen. Het middeleeuwse kasteel Cannenburgh is zelfs op loopafstand van de yurt. Het is zeker een bezoekje waard, ook de bijbehorende tuinen met visvijvers zijn prachtig.

De Motketel is een schitterend natuurgebied bij Vaassen. Dit gebied staat bekend om zijn vele sprengen en beken. Wanneer je hier een gat in de grond graaft, komt het grondwater hier vanzelf omhoog. Dit noemen ze een “sprengkop” en daar zul je er hier veel van tegenkomen. Je kunt hier hele mooie wandelingen maken, er zijn verschillende wandelroutes. Wellicht spot je tijdens je wandeling zelfs nog een ijsvogel. Dit is mij helaas niet gelukt.

Kasteel-Cannenburgh


Het Deelerwoud 

Het Deelerwoud is voor mij het absolute hoogtepunt van mijn dagen op de Veluwe. Wandelen over een glooiend landschap met uitgestrekte heidevelden en bossen, het is hier zó mooi. Je waant je zelfs even op safari in Zuid-Afrika. Onderweg kom ik een paar Schotse Hooglanders tegen en slechts een enkele wandelaar of fietser. Het gebied is met zijn 2380 hectare ontzettend groot. Daarbij is dit het leefgebied van onder andere herten en zwijnen. Het mooie Deelerwoud ligt tussen de Nationale Parken De Hoge Veluwe en Veluwezoom in. Ik heb hier enorm genoten en wil hier zeker nog eens naar terug. 
Ik heb het overnachten in de traditionele yurt in Vaassen van The Yurt Project als fantastisch ervaren. Even back to basic en genieten van de natuur en rust om je heen. Voor een bijzondere overnachting kan ik mijn avontuur dan ook van harte aanbevelen.

Deelerwoud
Deelerwoud
→ Lees meer over de andere Yurts van The Yurt Project: Slapen in een Yurt op de Veluwe
→ Meer inspiratie: Tips voor op de Veluwe | Uitjes en bezienswaardigheden
→ Lees ook: Bijzonder overnachten in Nederland
Nathalie

Reizen is mij met de paplepel ingegoten, als klein meisje gingen we wekenlang kamperen in Zuid-Frankrijk. Hier heb ik hele mooie herinneringen aan, ik denk dat hier de liefde voor het reizen en de wereld verkennen is begonnen. Andere culturen leren kennen, lokale gerechten proeven, slapen op de meest mooie plekjes en genieten van de natuur.. Ik word ontzettend gelukkig van reizen.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.