• Menu
  • Menu
Kiekkaaste-Nieuw-Statenzijl-Vogelkijkhut-Groningen

Top 15 bezienswaardigheden in provincie Groningen

De provincie Groningen staat in Nederland misschien niet bekend om zijn vele bezienswaardigheden, maar toch zijn die er zeker. Naast landerijen zo ver als het oog rijkt en imponerende herenboerderijen, vind je in de ommelanden van provincie Groningen talloze borgen gelegen op prachtige landgoederen. En wat denk je van de wierdendorpen (dorpjes gebouwd op heuvels), het unieke Waddengebied en studentenstad Groningen? Hoog tijd om de mooiste bezienswaardigheden van de provincie Groningen op een rijtje te zetten, zodat jij je roadtrip naar deze noordelijke provincie kunt gaan plannen. En zoals we in Groningen zeggen: Het kon minder.

[toc]

Alle locaties die in dit artikel worden genoemd, vind je terug op deze kaart:

1. Nationaal Park Lauwersmeer

In het noorden van ons kikkerlandje, op de grens van Friesland en Groningen vind je Nationaal Park Lauwersmeer. Je spot er met een beetje geluk Schotse Hooglanders, Konikpaarden en vooral heel veel vogels (waaronder de zeearend).

Vroeger was de Lauwerszee een onderdeel van de Waddenzee; er was een open verbinding. Zoet en zout water stroomde in elkaar over. Uit angst voor overstromingen is er zo’n 50 jaar geleden een dam gebouwd tussen de Lauwerszee en de Waddenzee, waardoor eb en vloed geen invloed meer hadden op het Lauwersmeer. Op de vroegere zeebodem van de Lauwerszee ontstond een bijzonder waterrijk landschap, dat tegenwoordig bij vele vogels en ganzen in trek is om te broeden en te overwinteren. Omdat de natuur in en rond het Lauwersmeer zo bijzonder is (er bloeien bijvoorbeeld superveel orchideeën), is het natuurgebied aangewezen als Nationaal Park. 

→  Meer lezen: Op ontdekkingstocht in Nationaal Park Lauwersmeer
Nationaal-Park-Lauwersmeer

Nationaal-Park-Lauwersmeer

2. Zeehondenexpeditie op de Waddenzee

Een tweede natuurgebied bevindt zich dichtbij het Nationaal Park Lauwersmeer, namelijk de Waddenzee, die niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In het Waddenzeegebied wonen zowel gewone zeehonden als grijze zeehonden.

De Waddenzee verandert een aantal keer per dag (door de getijden, de stromingen en de wind), daardoor moet de zeehond zich aanpassen. Tijdens hoogwater gaan de zeehonden op zoek naar eten in de vorm van vissen, garnalen en krabben. Maar wanneer het eb wordt, worden de zandbanken in de Waddenzee zichtbaar. Hier maken de zeehonden graag gebruik van om op te rusten en om hun jongen te voeden. Met de zeehondenexpeditie van Beleef Lauwersoog ga je met een rescueboot de Waddenzee op om deze mooie dieren te spotten.

→  Meer lezen: Zeehondenexcursie op de Waddenzee
zeehondenexperience-beleef-lauwersoog

3. Vissersdorp Zoutkamp

Vroeger had de haven van Zoutkamp, gelegen in de provincie Groningen, een belangrijke positie. De enige manier om naar de stad Groningen te komen vanaf de Waddenzee was toen namelijk via open verbinding met de Lauwerszee. Toen de Lauwerszee werd afgesloten van de Waddenzee door een dam, verloor de haven zijn belangrijke positie. Desondanks wordt de oude binnenhaven nog altijd veel gebruikt en heeft het dorpje zijn charme van oude vissersdorpje niet verloren. Leuk om even een uurtje rond te dwalen!

4. Wierdendorpen Niehove en Ezinge

Groningen staat bekend om zijn wierdendorpen. Dit zijn eeuwenoude woonheuvels die door mensen werden aangelegd (in onbedijkte gebieden) om zichzelf en hun woningen te beschermen tegen hoogwater. Tegenwoordig bestaan een heel aantal van deze wierden nog altijd. Bij deze dorpen op heuvels is de dorpskerk vaak op het hoogste punt van de wierde gebouwd. Het is mogelijk een Wierdenroute van zo’n 40km te fietsen, waarbij je een heel aantal wierdendorpen aandoet. Je kunt natuurlijk ook de, wat mij betreft, mooiste wierdendorpen gewoon met de auto bezoeken. Twee prachtige wierdendorpen zijn Niehove en Ezinge.

Wierdedorp Niehove

Het Groningse Niehove is in 2019 door Elsevier Weekblad uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland. Terecht, want wat is dit een mooi plekje. Alle wegen in het dorp lopen naar het midden van het dorp (als spaken in een wagenwiel). Wanneer je deze wegen volgt, kom je uit op het hoogste punt van de wierde waar de eeuwenoude stadskerk staat. Mocht je een rondje door Niehove wandelen, sla dan een bezoekje aan de Eisseshof zeker niet over. Hier vind je namelijk het lekkerste Indonesische eten van heel Groningen.

Eisseshof-Niehove
Niehove-mooiste-plekjes-bezienswaardigheden-van-Groningen

Wierdedorp Ezinge

Ook Ezinge, zo’n 10-15 minuten rijden van Niehove, is een bezoek meer dan waard. Dit wierdedorp heeft net als Niehove een beschermd dorpsgezicht. Aan de rand van de afgegraven wierde vind je hier een kerk uit de 13de eeuw met een losstaande toren. Ezinge is bekend om de vele opgravingen die hier hebben plaatsgevonden.

Wierdedorp-Ezinge-Groningen

5. Landgoed Verhildersum

Aangezien je nu je bij Ezinge bent, toch in de buurt bent en je toch al de mooiste bezienswaardigheden van provincie Groningen aan het bekijken bent, zou je ook even door kunnen rijden naar Landgoed Verhildersum in Leens. Wanneer je bij het landgoed aankomt, rijd je via een eeuwenoude en statige oprijlaan naar de borg (het kasteel van de landadel) en de tuinen. De borg zelf is tegenwoordig trouwens een groot deel van het jaar te bezoeken en ingericht in 19de eeuwse stijl.

6. Blotevoetenpad Opende

Iets zuidelijker in het Westerkwartier ligt in Opende het Blotevoetenpad. Schoenen en sokken uit en gaan. In het begin voelt dit even gek, maar als je eenmaal gewend bent aan het gras en de grond onder je voeten voelt het heel fijn en natuurlijk om op blote voeten te wandelen. Je kunt kiezen voor een korte route van 1,6km en voor een iets langere route van 3,4km. Het pad heeft twee startpunten. Je kunt beginnen met wandelen bij Theetuin Blotevoetenhof aan Peebos 1a in Opende (waar je achteraf ook terecht kunt voor een theetje en wat lekkers) en aan de Kaleweg in Opende. Aan het einde van de route kun je bij de theetuin je voeten afspoelen.

→  Meer lezen: Het Blotevoetenpad in Opende 
Blote-voetenpad-opende

7. Stad Groningen

Misschien ben ik een beetje bevooroordeeld, maar Groningen is wat mij betreft echt één van de leukste steden van Nederland. Een stad vol gezellige eetplekjes, hippe koffietentjes, monumentale panden, grachten en studenten. Want ja, Groningen is een echte studentenstad.

Meer lezen over de stad Groningen?

→  Overnachten in Groningen: De Cottage - een luxe loft in het centrum van Groningen
→ Lees ook: De leukste tips voor een citytrip naar Groningen
→  Hotspots: De leukste restaurants in Groningen stad
Groningen-Hoge-der-A-citytrip

8. Hoornse Meer en Paterswoldse Meer

Het Hoornse Meer en het Paterswoldse Meer zijn liggen aan de zuidkant van de stad Groningen. Wanneer je vanuit de stad de Hoornsedijk volgt richting het zuiden kom je vanzelf uit bij het Hoornse Meer. Op een zomerse dag zijn de steigers aan de kant van de stad (Hoornse Meer) de ideale plek voor een duik, terwijl je in de winter op het meer kunt schaatsen. Bijvoorbeeld vanaf recreatiegebied De Lijte aan de Meerweg in Haren (Paterswoldse Meer). Hier vind je overigens ook een camperplaats met een fijn zwemstrandje en ligweide, waar vooral gezinnen zomerse dagen doorbrengen.

Weekendje-Groningen-Paterswoldse-meer

Weekendje-Groningen-Paterswoldse-meer

Schaatsen-Paterswoldse-meer-Groningen
Groningen-Paterswoldse-meer-camperplaats

9. Natuurgebied het Roegwold

Wanneer je vanuit Schildwolde richting natuurgebied ‘t Roegwold rijdt, zie je landerijen zo ver als het oog rijkt. Althans, zo lijkt het. Want wanneer je aankomt bij de parkeerplaats (wanneer je vanuit Groningen rijdt is het verstandig om via Schildwolde naar de parkeerplaats aan de Dannemeerweg te rijden, anders is het een erg lang stuk lopen naar het vlonderpad toe) zie je ineens vanuit het niets een natuurgebied oprijzen. Dit natuurgebied heet ‘t Roegwold (ruig moerasbos) en is daadwerkelijk een moerasbos. Over het moeras van ‘t Roegwold is een houten vlonderpad van 750 meter aangelegd: het Knuppelpad. Wanneer je over het Knuppelpad wandelt zie je her en der de boomstronken nog boven het water uitsteken. Onvoorstelbaar dat je hier vroeger door het bos kon wandelen.

Vooral rond zonsopkomst en zonsondergang is ‘t Roegwold een magische plek en niet over te slaan tijdens een bezoek aan de bezienswaardigheden van de provincie Groningen.

Bezienswaardigheden-Provincie-Groningen-Roegwold-vlonderpad

10. Landgoed Fraeylemaborg

Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren is één van de grotere bezienswaardigheden in en trekpleisters van de provincie Groningen. Niet zo gek, want het is hier prachtig. Vroeger was het landgoed (van ruim 23 hectare!) in handen van de borgheren. Tegenwoordig is het landgoed vrij toegankelijk (een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud wordt gewaardeerd). De borg en het koetshuis zelf zijn tegen entreeprijzen te bezoeken en worden tevens gebruikt voor bruiloften.

Zeker in de herfst is een bezoek aan het landgoed een aanrader. Op verschillende plekken heb je het gevoel ondergedompeld te zijn in het bos. Het landgoed is langwerpig van vorm, waardoor je de wandeling start bij de borg en via een ronde van zo’n 4,5 km ook weer bij de borg uitkomt. Je kunt verschillende paden volgen en op verschillende plekken op het landgoed zijn plattegronden te vinden waarop je locatie en de paden te zien zijn.

Onderweg zul je zeker een deel van (of misschien wel alle tien) de follies tegenkomen die her en der over het landgoed zijn verspreid. Follies zijn rare romantische bouwsels en als je ze ziet begrijp je meteen wat daarmee bedoeld wordt. Mijn favoriet? Het Hazelnoothuisje. De Hazelnoot kijkt uit over de Slangenvijver en je bereikt het huisje via twee romantische bruggetjes. Het voelt net alsof je in een sprookje bent beland. En laat ik nou enorm van sprookjes houden.

Landgoed-Fraeylemaborg-Slochteren-Groningen

Bezienswaardigheden-Groningen-Provincie-Landgoed-Fraeylemaborg-Slochteren

Bezienswaardigheden-Groningen-Provincie-Landgoed-Fraeylemaborg-Slochteren

11. Heemtuin in Muntendam

De Heemtuin in Muntendam, een natuurgebied van zo’n 50 hectare groot, is een paradijs voor wandel- en natuurliefhebbers. Vijvers, vennetjes, wandelroutes, een kruidentuin en een natuurspeelplaats voor kinderen. De loveshoot die vooraf ging aan onze bruiloft vond plaats in de Heemtuin en het was er prachtig.

Bezienswaardigheden-Provincie-Groningen-Heemtuin-Muntendam
Fotografie door Aldewereld Fotografie

12. Koolzaadvelden van Groningen

In de periode tussen april en juni kleurt het Groninger landschap geel. De koolzaadvelden staan dan in bloei en ik kan je verzekeren dat dit een erg fotogeniek verschijnsel is. Vooral het oosten van Groningen (gemeente Oldambt) staat bekend om de koolzaadvelden. Tijdens onze loveshoot maakten we niet alleen foto’s in de Heemtuin, maar ook in één van de vele koolzaadvelden in de omgeving.

Koolzaadvelden-Groningen
Fotografie door Aldewereld Fotografie

13. De Nederlandse Noordkaap

De Noordkaap, zo’n 10km ten noorden van Uithuizermeeden, is het noordelijkste punt van het vaste land van Nederland. De weg naar de Noordkaap toe geeft je een einde-van-de-wereld-gevoel met eindeloze vergezichten, talloze landerijen en een gevoel van verlatenheid. Maar eenmaal aangekomen bij de Noordkaap heb je een fantastisch en vrij uitzicht over het Wad. (Tip: Voer in Google Maps ‘Noordkaap Nederland, Uithuizermeeden’ in).

Noordkaap
Noordkaap

14. Zeehonden spotten bij de Punt van Reide

Net als de Noordkaap ligt ook de Punt van Reide, vlakbij Termunten en Delfzijl, in de kop van de provincie Groningen. Het is een schiereiland in de Dollard, waarbij de zandbanken dichtbij de kust liggen. In de periode van mei tot en met september komen ontzettend veel zeehonden tijdens hoog water wordt naar de Punt van Reide. Om te rusten, om hun jongen te baren en ze te voeden. De kraamkamer van de Waddenzee. Het Groninger Landschap plaatst tijdens deze periode elk jaar een zeehondenkijkwand bij de Punt van Reide. Vanaf deze kijkwand kun je de zeehonden heel goed spotten. Zonder dat dit de zeehonden en hun pups stoort en het welzijn van de dieren bedreigt. Erg belangrijk, want in slechts vier weken tijd moeten de jongen leren zwemmen, vis leren vangen om zich vervolgens zelf te kunnen redden.

Parkeren kan bij Bezoekerscentrum Dollard van Het Groninger Landschap, adres Dallingerweersterweg 30 in Termunten. Na een wandeling van zo’n 10 minuten door Polder Breebaart bereik je de zeehondenkijkwand.

Tip: Het beste moment om de zeehonden te spotten is 1,5 uur voor het hoog water wordt.

Bezienswaardigheden-Provincie-Groningen-Punt-van-Reide

15. Vogelkijkhut de Kiekkaaste

Vogelkijkhut de Kiekkaaste is de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland. Vanaf het sluizencomplex bij Nieuw Statenzijl zie je de vogelkijkhut al mooi boven het riet uitsteken en vervolgens is het nog een minuut of tien wandelen over een smal vlonderpad voor je de hut bereikt. Vanaf deze plek kijk je uit over de kwelders, het stikgebied en het waddengebied van de Dollard en ik kan je verzekeren dat dit schilderachtige beelden oplevert.

Meer lezen? Klik dan even door naar het artikel dat ik schreef over Vogelkijkhut de Kiekkaaste. 
Kiekkaaste-Nieuw-Statenzijl-Vogelkijkhut-Groningen

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

26 comments

Nordic-Woods-2024-Zweden-Noorwegen-boeken-info