• Menu
  • Menu
Tips-weekendje-Appelscha-Zuidoost-Friesland-Fochteloerveen 6

10 Tips voor een weekend Appelscha – Zuidoost Friesland

Ga je een weekend of een week weg in Nederland, dan is het absoluut de moeite waard om even deze tips te lezen én een bezoekje te brengen aan Appelscha en omgeving. In Zuidoost Friesland vind je geen talloze meren en ook geen Waddeneilanden, maar wel het Drents-Friese Wold, het Fochteloërveen, de fotogenieke Bosbergtoren en de tofste activiteiten om te ondernemen. Wat mij betreft de beste plek in Friesland en in Nederland wanneer je op zoek bent naar een actieve vakantie vol mooie natuur. Wandelen over heidevelden en door veenlandschappen, mountainbiken door de eindeloze bossen of suppen door de veengebieden? Het kan allemaal in de omgeving van Appelscha.

Ben je op zoek naar inspiratie voor een weekendje weg in Nederland? Lees dan even verder, want in deze blog vind je de leukste tips voor een weekend of weekje weg in de omgeving van Appelscha in Zuidoost Friesland.

[toc]

1. De Bosbergtoren in Appelscha beklimmen

Niet voor niets bovenaan dit lijstje met tips voor een weekend in Appelscha en omgeving, want dit is wel echt een top activiteit. Het beklimmen van de fotogenieke 33 meter hoge Bosbergtoren in Appelscha. Ik vind zelf de Bosbergtoren een van de mooiste klimtorens die ik heb beklommen in Nederland. Vanaf de Bosbergtoren heb je een geweldig uitzicht over het Nationaal Park Drents Friese Wold, het op een na grootste bosgebied van Nederland. Met een beetje geluk zie je zelfs Groningen en Leeuwarden liggen. Je moet trouwens wel een beetje lef (en vooral geen hoogtevrees) hebben om deze toren te beklimmen. Eenmaal boven kun je niet alleen voor, naast en boven je kijken, maar ook naar beneden. Je bewondert het uitzicht namelijk vanaf een aantal glazen balkons: de zijtakken van de Bosbergtoren.

De Bosbergtoren is gebouwd bovenop een oud stuifduin. En er leeft een reusachtige ondergestoven eik van ruim 300 jaar oud onder de toren. Een aantal hoofdtakken van de eik zijn nog steeds te zien naast de toren. De rest van de boom is bedolven onder het stuifduin.

Bosbergtoren, Bosberg 2a in Appelscha. Per persoon betaal je €2 om de Bosbergtoren te beklimmen (per pin te betalen). Maar let op: vanwege de coronamaatregelen is de Bosbergtoren tijdelijk gesloten voor bezoekers.

Bosbergtoren-tips-weekendje-Appelscha-Zuidoost-Friesland

2. Wandelen door het Fochteloërveen

Het Fochteloërveen is een uniek plekje in Nederland dat je het gevoel geeft in Afrika te zijn. Dit bijzondere natuurgebied is een van de laatste hoogveengebieden in West-Europa en vind je op de grens van Drenthe en Friesland. Een magisch plekje waar je de wereld om je heen even helemaal kunt vergeten. Als je geluk hebt kun je hier kraanvogels en adders spotten. Ik had zelf tijdens een wandeling door het veengebied het geluk een zonnende adder te mogen bewonderen. Overigens weer een vriendelijke meneer mij hierop, anders had ik hem zo over het hoofd gezien.

Een mooie (korte) wandelroute door het Fochteloërveen is deze route van 3,75km van Natuurmonumenten. Parkeren voor deze wandelroute kan bij Fochteloërveen 8 in Fochteloo.

Tips-weekendje-Appelscha-Zuidoost-Friesland-Fochteloerveen 6

Tips-weekendje-Appelscha-Zuidoost-Friesland-Fochteloerveen 6

3. Zwemmen in het Bosbad

Niks heerlijker om op een warme dag na een wandeling of fietstocht een verkoelende duik te nemen. In Zuidoost Friesland vind je dan misschien niet die grote Friese meren en al helemaal geen zee, maar wel een heel fijn bosbad. Het Laco Bosbad Appelscha is een verwarmd openluchtbad, met glijbanen, duikplanken, een waterspeeltuin en een grote zonneweide.

Laco Bosbad Appelscha – Schapendrift 49 in Appelscha. Het zwembad is geopend in de maanden mei tot en met september (de openingstijden variëren, dus hiervoor kun je het beste even op de website kijken). Prijs: €6,95 per persoon per bezoek. Als gast van RCN Camping de Roggeberg heb je overigens gratis toegang tot het bosbad.

4. Mountainbiken door het Drents Friese Wold

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold één van de grootste natuurgebieden van Nederland en daarmee een paradijs voor wandelaars, fietsers én mountainbikers. Je vindt hier eindeloze bossen, heidevelden en de meest prachtige zandverstuivingen. Er is zo’n 50 kilometer aan ATB-route uitgezet in het Drents-Friese Wold die bestaat uit twee lussen:

Deze twee routes kunnen aan elkaar worden verbonden via een verbindingsroute. Je kunt je MTB-routes los van elkaar rijden of aan elkaar koppelen en kunt ze dus zolang maken als je wilt. Beide routes zijn ontzettend mooi om te rijden. Je fietst door bossen, langs vennetjes, over heidevelden en bij de Appelscha route ook langs een uitgestrekte zandverstuiving.

5. Fietsen en wandelen door de Kale Duinen

Het Aekingerzand (ook wel de Kale Duinen genoemd) is een ontzettend uitgestrekt natuurgebied dat deel uitmaakt van NP Drents-Friese Wold. Het is een stuifzandgebied waar de wind vrij spel heeft. Door bebossing dreigde de zandverstuiving verloren te gaan, daarom is er 200 hectare bos gekapt. Nu kan het zand weer stuiven. Dit gebied vind ik op zijn mooiste wanneer de heide in augustus of september bloeit. Maar eigenlijk is het Aekingerzand tijdens elk jaargetijde een prachtig gebied om te wandelen en te fietsen. Als je net zoveel geluk hebt als ik had, tref je naast mooie natuur ook nog de Drentse heideschapen of een kudde wilde paarden.

Een mooie wandelroute, waarbij honden in september t/m februari aangelijnd toegestaan zijn, is deze route van 5,5km van Staatsbosbeheer die je dwars door de zandverstuiving voert. Ook fietsen in deze omgeving is prachtig.

Een mooie fietsroute van 44,5km door het Drents-Friese Wold is deze fietsknooppunten route. Deze route voert je onder meer over het Aekingerzand en kun je inkorten of langer maken zoals je wilt.

Mountainbiken-Drents-Friese-Wold-Aekingerzand-Kale-Duinen

Mountainbiken-Drents-Friese-Wold-Aekingerzand-Kale-Duinen

6. Zuidoost Friesland ontdekken op de E-chopper

Even iets anders dan wandelen en fietsen en wat mij betreft één van de leukste tips voor een weekend in Appelscha. Met een elektrisch aangedreven E-chopper van Echopperz.nl zoef je namelijk stilletjes door het Drents-Friese Wold. Vanaf RCN Camping de Roggeberg in Appelscha rijd je een route door dit bijzondere natuurgebied. Door bossen, over de heide en over het Aekingerzand.

→ Lees meer: Ontdek het Drents-Friese Wold met een elektrische chopper van Echopperz.nl | E-chopper huren in Appelscha
E-chopper-huren-Echopperz.nl-Friesland-Drenthe-Groningen

7. Suppen of kanoën door de natuur rond Ravenswoud

In het vroegere veengebied van Ravenswoud is het heerlijk om het water op te gaan met een SUP of kano. In dit gebied zijn vroeger allerlei sloten en kanalen uitgegraven om turf te kunnen vervoeren, waardoor je hier tegenwoordig prachtig kunt kanoën en suppen. Bij de Jongens van Outdoor kun je online een SUP of een kano huren. Je krijgt dan via de mail een duidelijk uitleg en routebeschrijving toegestuurd, waarna je een route van zo’n 4,5 km kunt suppen of varen door de natuur in de omgeving van Ravenswoud.

Deze route leidt je onder bruggetjes door en door slootjes omgeven door riet en bos. Er zijn zelfs een paar plekken waar je even moet ‘klunen’ met de SUP of de kano om in een volgend watertje weer verder te suppen. Behalve een paar andere enthousiaste kanoërs en suppers kom je helemaal niemand tegen, waardoor je in alle rust kunt genieten van al het moois om je heen. De route is niet moeilijk, maar toch speelden wij het klaar om een afslag vlak voor het eindpunt te missen en een paar kilometer teveel te suppen. Goed blijven opletten op de bordjes dus! 😉

De supboards van de Jongens van Outdoor zijn heel breed en stabiel, waardoor je absoluut niet snel in het water valt. Wel is het natuurlijk belangrijk om de juiste sup techniek toe te passen. Wil je goed leren suppen? Dan kun je terecht bij de BeginnersSUP van Sup Away Heerenveen.

→ Lees meer: Leren suppen met de BeginnersSUP van SUP AWAY Heerenveen

8. De Natte Neuzenroute in het Drents-Friese Wold

Honden zijn gelukkig ook welkom in het Drents-Friese Wold. Bij veel wandelroutes zijn honden aangelijnd toegestaan (soms niet het gehele jaar), maar er is een ook een speciale Natte Neuzenroute aangelegd. Een wandelroute voor honden en hun baasjes. Deze hebben wij natuurlijk uitgebreid getest samen met onze hond Butch en logeetje Jula. Tijdens deze route loop je door bossen, over zandpaden, langs vennetjes. Wat een mooie natuur.

De route wordt op paaltjes aangegeven met hierop een pootafdruk. Deze (gele) route heeft twee startpunten: Het Buitencentrum van het Drents-Friese Wold (Terwischa 6a in Appelscha) en de parkeerplaats bij De Bongerd (Beatrixoord 1 in Appelscha). Wanneer je start bij het Buitencentrum is de route 7,3 km lang. Het eerste stuk moet de hond aangelijnd zijn aangezien dit het startpunt is voor veel soorten routes. Vervolgens loop je langs een fietspad waar de hond wel los mag lopen. Wij vonden dit niet heel ideaal en zouden de route een volgende keer liever starten bij De Bongerd. Wanneer je hier start sla je het stuk vanaf het Buitencentrum over, waardoor de route 4,5 kilometer is. Wel loop je hierdoor enkel het mooiste stuk van de route. Met je hond lekker los.

Natte-neuzenroute-hond-losloopgebied-Friesland

9. Lunchen bij Tramhalteplein 3 in Noordwolde

Na alle tips voor activiteiten die je kunt ondernemen tijdens een weekend in de omgeving van Appelscha, is het tijd voor een lunchtip. Na de hele ochtend op pad te zijn geweest, gaat een lekkere lunch, of een high tea, er natuurlijk wel in. Een topplekje hiervoor is lunchroom Tramhalteplein. Een hippe en superleuk ingerichte lunchroom in een voormalig tramstation. Je kunt hier terecht voor lekkere broodjes, taartjes en drankjes.

Tramhalteplein – Rotanstraat 3 in Noordwolde. Let op: ivm de Coronamaatregelen alleen geopend voor afhaal.

10. Vegetarisch dineren bij Herberg het Volle Leven

Herberg het Volle Leven is een B&B in het Drents-Friese Wold waar je naast overnachten kunt genieten van een vegetarisch diner uit de eigen biologische moestuin. Ik heb hier zoveel goeds over gehoord. Helaas ben ik nog niet in de gelegenheid geweest om hier te eten, maar dit plekje staat bovenaan op mijn lijstje om te bezoeken wanneer het weer kan. Niet alleen om te dineren, maar ook om te overnachten.

Herberg het Volle Leven – Oude Willem 5 in Appelscha

Overnachten in de omgeving van Appelscha

Wanneer je een weekend (of misschien wel langer) in de omgeving van Appelscha vertoeft, wil je natuurlijk ook tips lezen voor fijne slaapplekjes in Zuidoost-Friesland. Mijn tips voor een weekendje weg in Appelscha?

  • Overnacht in een Heilige Nachten kerkje in Oosterwolde: Via Heilige Nachten is het mogelijk om op hele bijzondere locaties te slapen, namelijk in verschillende historische kerken in Nederland. Ik verbleef zelf onlangs via Heilige Nachten in een klooster, maar in het dorpskerkje van Oosterwolde is  onder het orgel een comfortabel pop-up huiskamertje gecreëerd. Het lijkt me een droom om hier te slapen.
  • Kamperen of bijzonder overnachten op Camping Diever: Op Camping Diever slaap je op een steenworp afstand van het Drents-Friese Wold middenin de Drentse bossen. De camping is heel ruim opgezet met fijne natuurlijke kampeerplekken. Wil je liever in een bijzondere accommodatie overnachten? Overnacht dan in het Koekoeksnest of in de Boomhut XXL.
  • Slapen bij Herberg het Volle Leven: Zoals ik hierboven al noemde, kan ik nog niet uit eigen ervaring spreken, maar het lijkt me heerlijk om vegetarisch te dineren én te overnachten bij Herberg het Volle Leven.
Tips-weekendje-Appelscha-Zuidoost-Friesland
→ Lees meer: Ontdek het Drents-Friese Wold met een e-chopper van Echopperz.nl | E-chopper huren 
→ Lees ook: Tips voor een weekend Beetsterzwaag en omgeving - Zuidoost-Friesland
Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 comments