• Menu
  • Menu
Turfmarkt-Dokkum-Friesland

Tips voor Elfstedenstad Dokkum in Friesland

Dokkum, de noordelijkste stad van Friesland en tevens één van de elf steden. Een stedentrip naar de elfstedenstad Dokkum is altijd een goed idee, want het is goed vertoeven in dit stukje van Friesland. Dokkum is een voormalige handelsstad met een historische binnenstad waar je u tegen zegt. De binnenstad is dan misschien niet erg groot, maar telt wel even 140 rijksmonumenten (!). Overal waar je loopt in Dokkum zie je de meest prachtige panden, trapgevels, witte bruggetjes en grachten. Met andere woorden, hier wil je zeker eens een weekendje doorbrengen. Mijn tips voor een stedentrip naar Dokkum in Friesland lees je in dit artikel.

[toc]

1. Wandelroute door Dokkum

Doordat de binnenstad van Dokkum niet zo groot is, is het ontzettend leuk om een wandeling langs de hoogtepunten te maken. Bezienswaardigheden, eettentjes, koffieplekjes en boetiekwinkeltjes. Wanneer je onderstaande route volgt, zie je het leukste van wat Dokkum te bieden heeft. Ik ben er in de route vanuit gegaan dat je (gratis) parkeert bij De Harddraver, maar je kunt de route natuurlijk overal in Dokkum beginnen.

2. Een rondje om de bolwerken en de molens van Dokkum

De binnenstad van Dokkum is prachtig, maar het is ook erg mooi om om de binnenstad heen te wandelen met zicht op de molens op de bolwerken van Dokkum. Dokkum was vroeger een vestingstad en is daarom omringd door bolwerken (stadswallen). Deze bolwerken hebben zes bastions. Die zijn nog goed te zien wanneer je een rondje om de bolwerken wandelt. Op twee van de bolwerken staan molens: Molen Zeldenrust en Molen De Hoop. Wanneer je de wandeling op het kaartje volgt, wandel je langs beide molens en heb je het uitzicht zoals op onderstaande foto’s. De coördinaten voor de uitzichten zijn: 53.324512, 5.993399 en 53.322132, 5.997979. Vooral erg mooi tijdens zonsopkomst. Het licht schijnt dan prachtig op de bolwerken en de molens.

De-bolwerken-molen-de-hoop

Links: De Koekebakkerssteeg. Rechts: Molen Zeldenrust (met op de achtergrond De Hoop).

3. De turfmarkt vanaf de vleesmarkt

Wanneer je de wandeling volgt zoals aangegeven op het kaartje, wandel je op een gegeven moment langs het Westerbolwerk met zicht op de achterkant van Molen Zeldenrust. Wanneer je dan linksaf slaat richting de Vleesmarkt is onderstaande foto wat je ziet. Het witte bruggetje dat je van de Vleesmarkt naar de Turfmarkt in Dokkum brengt. Een erg fotogeniek plekje!

Turfmarkt-Dokkum-Friesland

4. Het keerpunt van de Elfstedentocht

Via de Suupmarkt wandel je vervolgens door naar de Zijl. Een centraal punt in de stad. Aan de Zijl vind je namelijk het prachtige stadhuis uit 1610 met zijn hoge koepeltoren. Daarnaast staat de Zijl (en het Kleindiep) bekend als het keerpunt van de Elfstedentocht. Welke kant je ook op kijkt, overal zie je prachtige historische panden en in de zomer ook nog eens gezellige terrasjes aan het water. Vanaf dit punt kijk je overigens ook weer uit op het leuke witte bruggetje bij de Turfmarkt en molen Zeldenrust.

doen-in-Dokkum-Friesland-Elfstedenstad

5. 11fountains – De IJsfontein

Via de Hoogstraat en de Markt kun je vervolgens doorwandelen naar de IJsfontein. In 2018 was Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa. Er vonden in het jaar 2018 allerlei culturele activiteiten plaats in Leeuwarden en de rest van de provincie Friesland. Eén onderdeel hiervan was het project 11Fountains. Alle elf Friese steden kregen een fontein die was ontworpen door internationale kunstenaars. In Dokkum werd de laatste fontein geplaatst: de IJsfontein. De duurste van de elf fonteinen en de enige fontein die ijs produceert. De IJsfontein mag je dan ook niet overslaan wanneer je Dokkum bezoekt.

Niet alleen het feit dat de fontein ijs produceert is bijzonder. De weersomstandigheden hebben namelijk invloed op de mate waarin de fontein ijs vormt. Dit is afhankelijk van temperatuur, luchtvochtigheid, wind, regen en de zon. Dit betekent ook dat de IJsfontein er elke dag weer anders uitziet.

6. Dwalen door de straatjes en langs de prachtige panden van Dokkum

Wanneer je vanaf parkeerplaats De Harddraver richting het centrum van Dokkum loopt, zie je ze al direct. De prachtige oude panden die de binnenstad van Dokkum sieren. Hoge statige panden, kleine knusse woningen en prachtige geveltjes. Allemaal even mooi. Het is dan ook een genot om gewoon rustig door Dokkum te wandelen en je te vergapen aan al het moois. Wanneer je bovenstaande route volgt wordt je langs heel wat mooie straatjes geleid.

Dokkum-historische-panden

7. Lekker eten & drinken in Dokkum

Van dat wandelen krijg je trek. Dat begrijp ik heel goed. Vandaar dat ik in de map ook een aantal leuke restaurants, lunchplekjes en koffietentjes heb opgenomen.

  • KB Food & Drinks (Keppelstraat 4, Dokkum): Aan het begin van de wandelroute wandel je langs KB Food & Drinks (Keppelstraat 4). Of het nu voor lunch, diner of een borrel is: bij KB Food & Drinks kun je erg goed terecht. Het is een ontzettend stijlvol en hip ingericht plekje met een gezellige binnentuin. En het goede nieuws: Er staat altijd wat vega(n)’s op de kaart!
  • Stadscafé Artisante (Diepswal 1, Dokkum): Bij het keerpunt van de Elfstedentocht en naast het oude Stadhuis vind je Stadscafé Artisante. Ook het interieur van Artisante is een feestje. In de zomer geniet je hier trouwens ook op het terras aan het water van een lekkere lunch of borrel.
  • Koffiebar Knus (Oranjewal 2, Dokkum): Na een bezoekje aan de IJsfontein wandel je in no time naar Koffiebar Knus, waar je de lekkerste Chai Lattes drinkt en de arretjestaart niet aan te slepen is (ook vegan cake/gebak beschikbaar!). Een prachtig pand op de hoek overigens!
  • Grand Café de Waegh (Grote Breedstraat 1, Dokkum): En last, but not least, Grand Café de Waegh (tijdelijk gesloten, ook voor afhaal). Een heerlijk plekje om te eten en om te borrelen op het terras.

8. Shoppen in Dokkum

Dokkum mag dan klein zijn, het kent wel de fijnste (boetiek)winkeltjes. Ik weet dan ook zeker dat je Dokkum niet verlaat zonder ergens een leuk jurkje of een nieuwe accessoire voor je huis te scoren. De leukste tips voor Dokkum in Friesland?

  • 1622 Lifestyle (De Zijl 1, Dokkum): In, naar ik denk, één van de meest gefotografeerde panden in Dokkum is één van de leukste winkels van Dokkum gevestigd. Je vindt hier allerlei mooie cadeau’s, woonaccessoires en ook nog eens kleding en sieraden. Ik kan deze winkel niet verlaten zonder iets te kopen.
  • KRYT Krijtconcept (Koornmarkt 13, Dokkum): Een interieurwinkel met prachtige opgeknapte meubels. Maar je vindt hier ook leuke woonaccessoires, planten en kaarten.
  • Mikaza (Hoogstraat 13, Dokkum): Een mooie en hippe kledingwinkel met hele fijne (voornamelijk) Scandinavische kledingmerken.
  • Z.G.A.N Store Dokkum (Kleine Breedstraat 4, Dokkum): Zo goed als nieuw. Een gezellig boetiekwinkeltje waar je tweedehands en vintage spulletjes vindt. Je vindt hier vooral mooie (merk)kleding, (woon)accessoires en meubels.

Meer zien van Noordoost Friesland tijdens je stedentrip naar Dokkum?

Dokkum is een stad in de gemeente Noardeast-Fryslân. Een erg leuke stad, maar er is in diezelfde gemeente nog heel wat meer moois te zien dan enkel Dokkum. In het artikel dat ik schreef met de tips over de leukste uitjes in Noordoost Friesland lees je hier meer over.

Overnachten in (de omgeving van) Dokkum?

In Dokkum heb ik zelf helaas nog niet overnacht, waardoor ik je nog geen tips voor een slaapplekje in dit stukje van Friesland kan geven. Maar op nog geen 10km afstand van Dokkum ligt het dorpje Ternaard, waar je zeker wilt overnachten bij de knusse en tot in de puntjes verzorgde B&B Inn Friesland. Liever kamperen? Neem dan eens een kijkje bij Camping It Dreamlân, op zo’n 20 minuutjes rijden van Dokkum. Je kunt zelfs vanaf It Dreamlân kanoën naar Dokkum. Meer over deze camping lees je in het artikel over NP Lauwersmeer.

It-dreamlan-friesland

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 comments