• Menu
  • Menu
Mooiste-stranden-Schiermonnikoog-paardrijden

Tips voor een dagje Schiermonnikoog met je hond

Dat Schiermonnikoog één van de fijnste Friese Waddeneilanden is, hoef ik je vast niet te vertellen, maar een artikel met de leukste tips voor een bezoek aan dit eiland (met of zonder hond) kan natuurlijk nooit kwaad. Schiermonnikoog is een hondvriendelijk Waddeneiland: In het dorp, bij het Rif en in het Nationaal Park Schiermonnikoog moet je hond aangelijnd zijn, maar op de stranden mag je hond het hele jaar loslopen. En laten die stranden op Schiermonnikoog nou echt gigantisch zijn. Eindeloos rennen, zwemmen en spelen. In dit artikel lees je de leukste tips voor een dagje Schiermonnikoog met (of zonder) hond. Of een weekendje, of een week, of twee. Want Schiermonnikoog is heerlijk!

Winterwoods-2023-2024-banner-Travelbase-Drenthe-kamperen-yurt-natuur

1. Met de boot naar Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is een autoluw eiland. Bezoekers kunnen hun auto of motor dan ook niet meenemen naar het eiland. Wat maar goed is ook. Zo groot is het eiland namelijk niet en wanneer je naar Schier gaat, ga je voor de natuur en de rust. Niet voor de uitlaatgassen en drukte. De auto kun je dan ook voor €6 per dag parkeren op het parkeerterrein in de haven van Lauwersoog, direct naast de terminal van Wagenborg Passagiersdiensten. Hier vandaan vertrekt de boot naar Schiermonnikoog.

Tip: wanneer je slechts één dag naar Schier gaat, kun je je parkeerkaartje direct na het parkeren al betalen. Dit voorkomt dat je op de terugweg lang voor de kaartjesautomaat staat te wachten.

Tickets voor de veerdienst kun je online bestellen. Je kunt hierbij kiezen voor de reguliere veerdienst (zo’n 45 min) of voor de sneldienst (zo’n 20 min). Je koopt een veerbootticket voor je hond voor €7,55 voor de reguliere veerdienst. Honden zijn tegen betaling ook toegestaan op de sneldienst wanneer de situatie dit toelaat. Hiervoor heb je het hiervoor genoemde veerbootticket van €7,55 nodig. Voor je hond heb je – in tegenstelling tot voor jezelf – dus geen toeslagticket voor de sneldienst nodig. Het kan echter voorkomen dat de schipper van de sneldienst ter plaatse anders besluit en je vraagt met je hond met de reguliere veerdienst te reizen.

In het laagseizoen betaal je voor een (regulier) veerbootticket voor twee personen én een hond in totaal zo’n €35 en in het hoogseizoen (april tot en met september) zo’n €40. Dit is een totaalbedrag voor de heen- en terugreis. Je reserveert overigens een ticket voor een bepaalde periode en niet voor een specifieke datum of tijdstip. Op tijd aanwezig zijn bij de boot is dan ook aan te raden, vooral in het hoogseizoen.

Wanneer je de boot opstapt, voelt het meteen alsof je even echt weg bent! Even weg van het vaste land, de drukte en de waan van de dag. Maar gewoon genieten.

2. Huur een tandem, bakfiets of (elektrische) fiets

Aangekomen op Schiermonnikoog, wil je het eiland natuurlijk gaan ontdekken. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Zo kun je direct vanaf de boot starten met je wandeling over het eiland. Vanaf de boot is het zo’n 3km wandelen naar het dorp Schiermonnikoog. Een andere optie is om de bus te pakken. De dienstregeling van de bus sluit aan bij de dienstregeling van de veerdienst en deze brengt je in no time naar het dorp. De bus betaal je gewoon met je OV-chipkaart of met de PIN.

Maar de leukste manier om Schiermonnikoog te verkennen is natuurlijk met de fiets. Er zijn verschillende locaties op het eiland waar je een fiets kunt huren, maar het makkelijkste is natuurlijk om meteen na de aankomst met de boot je gehuurde fiets af te halen op de veerdam. Dit kan bij Fietsverhuur Veerdam. Online kun je vooraf fietsen reserveren. Vooraf reserveren is altijd aan te raden, maar met name in het hoogseizoen of wanneer je een specifieke fiets wilt huren.

Bezoek je het eiland samen met je hond, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Een mandje achterop de fiets voor kleine hondjes, een hondenkar achter de fiets of een hondenbakfiets. Wij kozen zelf voor de hondenbakfiets met onze Duitse Herder van zo’n 45kg. Ideaal, want er zit een stalen ruif over de bakfiets heen, waardoor de hond er niet uit kan springen. Ook zou onze hond voor een hondenkar eigenlijk te hoog zijn, maar past hij prima in de bakfiets. Het is wel even wennen met fietsen: het voorwiel zit aan de voorkant van de bakfiets, wat invloed heeft op de manier waarop je stuurt. Daarnaast trapt het met een grote hond echt wel een stukje zwaarder én heeft het direct effect wanneer je hond zich lekker even omdraait. Het is wel ontzettend leuk en op deze manier leg je net even wat makkelijker een grotere afstand af dan te voet.

Een mooie fietsroute is deze route van VVV Schiermonnikoog. Je fietst langs de mooiste plekjes van Schier en kunt makkelijk van de route afwijken om nog wat meer van het NP Schiermonnikoog te zien.

Tips-Schiermonnikoog-met-hond-bakfiets-huren 2

3. Geniet van de immense stranden van Schiermonnikoog

Schiermonnikoog staat bekend als het eiland met de immense zandstranden. Op haar breedst is het strand ongeveer één kilometer breed, waarmee het één van Europa’s breedste stranden is. Ongestoord (én coronaproof) genieten in alle rust is dan ook niet moeilijk op de stranden van Schier. Zoals al eerder genoemd mogen honden het hele jaar loslopen (wel onder appèl) op de stranden van Schier. Wat een genot.

Wanneer je vanuit het dorp de Badweg volgt richting het strand, kom je na zo’n 10 minuten fietsen uit bij het strand van Paal 3. Een prachtig breed strand waar je kilometers door kunt lopen. De brede stranden van Schier maken het natuurlijk moeilijk om het water overal te bewaken. Het enige bewaakte stuk strand vind je in de zomermaanden bij Paal 6, dichtbij strandpaviljoen De Marlijn (aan het einde van de Prins Bernhardweg).

Tips-Schiermonnikoog-met-hond-mooiste-strand 2
Tips-Schiermonnikoog-met-hond-mooiste-strand 6
Mooiste-stranden-Schiermonnikoog-paardrijden
Tips-Schiermonnikoog-met-hond 1

4. Wandel langs de vuurtorens van Schiermonnikoog

Van veraf zijn ze al te zien: de vuurtorens van Schiermonnikoog. Meervoud inderdaad, want Schier heeft niet één maar twee vuurtorens. Een rode (de Noordertoren) en een witte (de Zuidertoren). Beide vuurtorens zijn in hetzelfde jaar, in 1853, gebouwd. Alleen de Noordertoren is nog 24 uur per dag bemand (en is dan ook niet toegankelijk voor publiek). Vanuit deze rode vuurtoren zorgen weermannen en weervrouwen voor het weerbericht van schepen die de kustwateren naderen. De Zuidertoren, al lange tijd niet meer in gebruik als vuurtoren, is tegenwoordig regelmatig voor bezoekers geopend (tijdens de Coronamaatregelen gesloten).

Vanaf verschillende plekken op het eiland heb je een prachtig uitzicht over de vuurtorens, maar een wandeling langs de vuurtorens is wat mij betreft het allermooiste. Vanuit het dorp wandel je in een klein halfuur langs de vuurtorens naar het strand. Op de Midden- of de Langestreek in het centrum van het dorp sla je af naar de Torenstreek. Al snel zie je de witte vuurtoren, de Zuidertoren, voor je oprijzen. Nadat je de vuurtoren van dichtbij hebt bewonderd (of er zelfs een bezoek aan hebt gebracht) wandel je verder over de Torenstreek. Je slaat op het Karrepad rechtsaf en direct weer linksaf richting het Torenbinnenpad. Dit paadje is wat mij betreft één van de fijnste paadjes op Schier. Natuur en rust. Met een beetje geluk spot je nog een haas of een fazant.

Op een T-splitsing sla je rechtsaf (nog steeds Torenbinnenpad) en het eerste paadje linksaf (ook weer Torenbinnenpad). Je ziet vervolgens de rode vuurtoren voor je opdoemen. Ook al zo’n plaatje. Nog even doorlopen en je wandelt zo het strand op. En wanneer je je vervolgens omdraait, zie je de twee vuurtorens tegelijkertijd. Wat een prachtplekje.

Waddeneiland-dagje-weg-Schier
Waddeneiland-dagje-weg-Schier
Tips-Schiermonnikoog-met-hond-weekendje-weg 2
Torenbinnenpad-Tips-Schiermonnikoog-met-hond-weekendje-weg

Vuurtoren-Schier-bezoeken-Zuidertoren

5. Slenteren langs de eilander woningen in het dorp

Na een wandeling of fietstocht over het eiland is het heerlijk om even door het dorp Schiermonnikoog zelf te slenteren door de sfeervolle straatjes, een terrasje te pakken (wanneer dat eindelijk weer kan ;)) en te genieten van de prachtige historische (en gerestaureerde) eilander huizen. Het dorp Schiermonnikoog heeft niet voor niets een beschermd dorpsgezicht. Het oudste huis in het dorp stamt uit 1721, kun je het je voorstellen?

Langstreek-Schiermonnikoog

6. Taartjes van Maud en cranberry ijsjes bij Ambrosijn

Als je dan toch in het dorp bent zijn er in ieder geval (!) twee plekjes die je niet mag overslaan. De eerste is Made By Maud (Langestreek 17B). Maud verkoopt in haar taartenwinkel de heerlijkste taartjes (ook vegan!), koffie en verse smoothies.

Een paar huisnummers verder aan Langestreek 13 vind je Ambrosijn, een restaurant, hotel én ijssalon. Bij de ijssalon is de keuze reuze, in het hoogseizoen kun je kiezen voor smaken als duindoorn en vlierbes. Ook wij gingen voor het ijs. We kozen voor een bolletje eilanderhoningijs en een bolletje cranberry ijs. Erg lekker!

Een andere kant van Friesland zien?

Wil je na je dagje of weekendje op Schiermonnikoog er nog een ander stukje Friesland (met of zonder hond) aan vast plakken en ben je op zoek naar leuke tips? Neem dan ook even een kijkje bij deze artikelen:

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 comments