• Menu
  • Menu
Groningen-Hoge-der-A-citytrip

De leukste tips voor een citytrip naar Groningen

Heb je een uitje of een weekendje naar Groningen gepland en ben je op zoek naar de leukste tips? Dan ben je hier op het goede adres. Ik ben misschien een beetje bevooroordeeld, maar toch: Er gaat niets boven Groningen. Ik heb een aantal jaren in Groningen gewoond, waarna ik een uitstapje heb gemaakt naar de provincie Drenthe. Inmiddels woon ik weer in Groningen. Niet in de stad, maar in de provincie. Gelukkig kom ik nog heel vaak in de hoofdstad. Een local ben ik dan misschien niet, maar de beste tips voor een bezoek aan Groningen? Die kan ik je zeker geven!

[toc]

Alle tips en locaties in de stad Groningen die in dit artikel worden genoemd kun je terugvinden op deze kaart (inclusief leuke eetplekjes):

1. (Hard)lopen of picknicken in het Noorderplantsoen

Het Noorderplantsoen is één van mijn favoriete plekjes in Groningen. En zoals de foto’s wel laten zien.. In de herfst echt een plaatje. Toen ik nog op kamers zat in Groningen, woonde ik vlakbij het Noorderplantsoen. Het plantsoen is dan ook de plek waar ik voor het eerst ging ‘hardlopen met Evy’. Evy, de Vlaamse presentatrice die je tijdens je hardloopsessie motiveert om nog net even die paar seconden door te lopen: “Kom aan! Nog even doorzetten.”

Voor hardlopen is het plantsoen dus ideale locatie, maar er zijn ook talloze plekjes te vinden waar je lekker kunt picknicken en ongegeneerd mensen kunt kijken in de zomer. Het Noorderplantsoen is dan ook een geliefde plek bij de Groninger studenten en de Stadjers zelf. Een absolute must-visit is het muziek- en theaterfestival Noorderzon. Aan het einde van de zomervakantie vind je hier elf dagen lang naast muziek, lekker eten en theater een hoop gezelligheid. Wat mij betreft het leukste festival van Groningen.

Tip: Haal bij mooi weer een lekker ontbijtje of een vullende lunch bij Mahalo (volledig plantaardig!) en ga picknicken in het Noorderplantsoen.

2. De Groninger hofjes bezoeken

Afgescheiden van het drukke centrum liggen in Groningen heel wat ‘verborgen’ hofjes en gasthuizen. Dit zijn over het alemaal mooi aangelegde binnenplaatsen met daar omheen een aantal huisjes. Deze hofjes zijn vaak al gesticht in de middeleeuwen om armen, weduwen zieken en pelgrims op te vangen. Tegenwoordig hebben deze gasthuizen hele andere bestemmingen en wonen er particulieren. Wanneer je in zo’n hofje ronddwaalt bevind je je ineens in een oase van rust, vol bloeiende tuinen en monumentale panden. Een aantal leuke hofjes zijn te vinden bij het Middengasthuis in de Kleine Rozenstraat en het Pepergasthuis in de Peperstraat.

3. Wandelen langs de Hoge en Lage der A

Aan de kades van de Hoge der A en de Lage der A vind je prachtige historische pakhuizen en in de grachten de mooiste schepen. De oudste gebouwen aan de Hoge der A zijn gebouwd in de dertiende eeuw. Met het goede licht is het net een schilderij.

Hoge-der-A-citytrip
Hoge-der-A

4. Groningen vanaf hoogte bekijken

Voor een paar euro kun je de 311 treden van d’Olle Grieze (de oude grijze, de bijnaam van Stadjes voor de Martinitoren) beklimmen. Bereid je voor op smalle kronkelende trappen en een schitterend uitzicht over de Groningse skyline. Niet zo zin om zelf naar boven te klimmen? Gelukkig kun je sinds eind 2019 ook terecht in het Forum, een spectaculair en opvallend gebouw aan de Nieuwe Markt, waar roltrappen je omhoog brengen. Het Forum is een multifunctioneel gebouw waar je, naast de de VVV, een bibliotheek, vijf bioscoopzalen, een vestiging van STACH Café, ook een dakterras vind met een spectaculair uitzicht op.. d’Olle Grieze én de rest van Groningen.

5. Wandelen door de leukste straatjes van Groningen

Naast de straten en pleinen die je mogelijk kent uit het spel Monopoly (Akerkhof, Grote Markt en de Herestraat), kent Groningen een heel aantal gezellige kleine straatjes vol leuke eettentjes, koffieplekjes en boetiekwinkeltjes.

De Folkingestraat

Wanneer je vanaf het Groninger station naar het centrum loopt, is de kans groot dat je door de Folkingestraat wandelt. Eén van de leukste straatjes in de binnenstad. De Folkingestraat was in de 19de en 20ste eeuw het centrum van de Jodenbuurt. In 1942 werden 2.450 Joodse Groningers weggevoerd naar concentratiekampen en in 1943 nog eens ruim 300. Op nummer 60 is nog steeds een synagoge te vinden. Daarnaast herinneren een aantal kunstwerken aan het vroegere joodse karakter van de Folkingestraat. Zo is er op de hoek met het Zuiderdiep een bronzen deur te vinden, die niet te openen is. En als je goed kijkt zie aan beide kanten van de straat een aantal halve manen met in het midden een volle maan. Samen vormen zij een oog ‘dat gezien heeft wat er is gebeurd’.

Tegenwoordig vind je in de Folkingestraat allerlei unieke winkeltjes van lokale ondernemers, zoals Fris! (een winkeltje waar je alles vindt om je eigen sieraden (betaalbaar) te maken). Nog een paar leuke winkels:

De Pindakaaswinkel (Folkingestraat 37): Pindakaasfans kunnen hun hart ophalen in de Pindakaaswinkel. Tien verschillende pindakaas smaken. Wat dacht je van pindakaas citroengras en chili? Liever zeezout karamel? Of een shirt met de tekst ‘Pindakaas’?

Le Souk (Folkingestraat 21): Le Souk is een Noord Afrikaanse winkel met echt allerlei lekkers. Naast specerijen, groenten en Afrikaanse gebakjes kun je zelf van alles in bakjes scheppen: Allerlei soorten noten, koude en warme tapas, olijven, tapenades, salades.. Ik waarschuw je alvast, wanneer je Le Souk bezoekt ga je met handen vol lekkers weg.

Heerlijk Chocolade (Folkingestraat 35): Als chocoladeliefhebber kun je je hier helemaal uitleven. Bobons, chocolademelk, chocolade cadeautjes. Welke bonbons ik je zou aanbevelen? 100% de Tanzania balls. Deze lijn bestaat uit tien grote truffelbollen, met ingrediënten uit Tanzania.

De Oosterstraat

In de Oosterstraat vind je net als in de Folkingestraat veel winkels van lokale ondernemers, afgewisseld met wat grotere winkels. Een plekje dat je in de Oosterstraat zeker niet over mag slaan:

Koko Toko (Oosterstraat 26): Een hip ingerichte store, waar je alleen maar eerlijke en duurzaam geproduceerde producten vindt. Duurzame kleding, boeken, kaartjes, woonaccessoires.

In de Oosterstraat vind je een prachtig gerenoveerde loft in één van de oudste panden van Groningen. Meer hierover lezen? Kijk dan even hier.

Oude Kijk in ‘t Jatstraat

Net als de Folkingestraat, is de Oude Kijk in ’t Jatstraat één van mijn lievelingsstraten in Groningen. Je vindt hier zowel leuke winkels als hele fijne lunchplekjes en hippe koffietentjes (zoals Feel Good). Waar je sowieso naartoe moet?

WirWar: De spelletjeswinkels van Groningen. Welk spel je ook zoekt, je vindt het hier. Ideaal in deze tijden van thuis blijven.

De Stadsakker: Bij De Stadsakker vind je alles voor je (stadse) moestuin.

Reisboekwinkel De Zwerver: Hier vind je een enorme collectie reisgidsen, landkaarten en wereldbollen. Behoefte aan reisinspiratie? Je vindt het hier. Op zoek naar dat ene speciale boek over Nepal dat je nergens kunt vinden? Je vindt het hier. Waarschuwing: Als je nog geen reisje gepland hebt, wil je dat na een bezoek aan De Zwerver wel.

Zwanestraat

In de Zwanestraat vind je geen doorsneewinkels, maar prachtige boetiekjes en een aantal winkels die duurzame en eerlijke kleding verkopen, zoals Diezijner. Bij het Bakkerscafé (zowel een bakkerswinkel als lunchcafé) koop je heerlijke broden. Meer over het Bakkerscafé (en over andere leuke eetplekjes in Groningen) lees je in dit artikel.

Kromme Elleboog

In het verlengde van de Zwanestraat vind je de Grote en Kleine Kromme Elleboog. Twee straatjes in de binnenstad die in een halve cirkel lopen (vandaar de naam). Je vindt hier allereerst de Dille & Kamille. Via deze twee straatjes wandel je zo naar biercafé de Pintelier en naar de Uurwerker. Meer over de Pintelier en de Uurwerker (en over andere leuke eetplekjes in Groningen) lees je in dit artikel.Wanneer het ook maar een beetje goed weer is, is het knusse pleintje waar de terrassen van deze horecagelegenheden zich bevinden gevuld met studenten. Wat minder goed weer? Dan is het ook binnen goed vertoeven tijdens de vrijdagmiddagborrel (of op elk ander moment).

6. Zwemmen of schaatsen bij het Hoornse en Paterswoldse meer

Het Hoornse Meer en het Paterswoldsemeer zijn de plekjes waar ik in Groningen het allervaakste ben geweest. De meren liggen aan de zuidkant van de stad en hoort deels bij de provincie Groningen en deels bij Drenthe. Wanneer je vanuit de stad de Hoornsedijk of het Hoornse pad volgt richting het zuiden kom je vanzelf uit bij het Hoornse Meer.

Op een zomerse dag zijn de steigers aan de stadkant (Hoornse Meer) de ideale plek voor een duik, terwijl je in de winter op het meer kunt schaatsen, bijvoorbeeld vanaf recreatiegebied De Lijte aan de Meerweg in Haren (Paterswoldse Meer). Hier vind je overigens ook een fijn zwemstrandje en een ligweide, waar veel gezinnen zomerse dagen doorbrengen, en een camperplaats.

Schaatsen-Paterswoldse-meer
Groningen-Paterswoldse-meer-camperplaats

7. Hoornse Plas

Het Paterswoldse Meer kan ik niet noemen zonder de Hoornse Plas te noemen. De Hoornseplas ligt ten zuiden van de stad Groningen en naast de meren Hoornsemeer en Paterswoldsemeer. Je kunt via een wandelpad over de dam een rondje van zo’n 30 minuten wandelen om de Hoornse Plas (in de periode van oktober tot april mogen honden hier loslopen, maar buiten deze periode zijn ze niet welkom bij de plas). Daarnaast vind je hier een aantal zandstrandjes en ligweides die op zomerse dagen goed bezocht worden.

8. Prinsentuin

Een andere leuke tip in Groningen is een bezoek brengen aan de Prinsentuin. De Prinsentuin is een renaissancetuin achter het Prinsenhof, vol rozen en buxushagen. Ondanks dat de Prinsentuin middenin het centrum van Groningen ligt, is het een heerlijk rustig plekje. Vanaf de drukke Turfsingel loop je via een poort zo de Prinsentuin binnen. Binnen de muren van de Prinsentuin vol rozen waan je je even in een andere wereld. Ik kan wel een poging doen om dit plekje te beschrijven, maar ik denk dat deze keer de foto’s wel genoeg zeggen.

Eten en overnachten in Groningen?

Ben je niet alleen op zoek naar de leukste tips voor een uitje naar Groningen, maar ben je ook benieuwd naar de leukste eetplekjes en de beste overnachtingsmogelijkheden? 😉 Neem dan even een kijkje bij de leukste restaurants in Groningen en bij mijn artikel over overnachten in een luxe loft in hartje Groningen.

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 comments