• Menu
  • Menu
The-Edible-Forest-Asa-Herrgård-diner-in-het-bos-Småland-in-Zweden

The Edible Country | Een sprookjesachtig diner in de Zweedse natuur bij Asa Herrgård in Småland

Sinds 2019 kun je op een aantal plekken in Zweden, zoals bij Asa Herrgård in de regio Småland, een bijzonder diner in het bos boeken, een culinair concept dat ‘The Edible Country’ wordt genoemd. ‘Het eetbare land’. The Edible Country bij Asa Herrgård is een sprookjesachtige en culinaire belevenis die zeker weten thuishoort op jouw bucketlist.

Hier lees je al mijn tips over een vakantie naar de regio Småland in Zuid-Zweden.

‘The Edible Country’ | Culinair genieten in de Zweedse natuur

Sinds 2019 kun je in Zweden dineren op bijzondere plekjes in de Zweedse natuur naar het culinaire concept ‘The Edible Forest’. Een concept waarbij je niet alleen eet in de natuur, maar ook eet uit de natuur. The Edible Country betekent namelijk letterlijk ‘Het Eetbare Land’. Voorafgaand aan het diner ga je op zoek naar je eigen voedsel. Het eten bereid je vervolgens op een schilderachtig plekje in de natuur, waarna je geniet van een lunch of diner in de buitenlucht. Je kunt er ook voor kiezen om samen met een ervaren natuurgids en chefkok op pad te gaan, die vervolgens (samen met jou) zorgt voor een heerlijke maaltijd.

The-Edible-Forest-Asa-Herrgård-diner-in-het-bos-Småland-in-Zweden

The Edible Country bij Asa Herrgård

Een van de bijzondere plekjes in Zweden waar je een bijzonder diner in de buitenlucht kunt boeken is bij landhuishotel Asa Herrgård. Gelegen in de bossen van de zuidoostelijke regio Småland. Tijdens onze roadtrip door Småland, schoven wij aan bij de tafel van Asa Herrgård voor een goddelijk driegangendiner.

The-Edible-Forest-Asa-Herrgård-diner-in-het-bos-Småland-in-Zweden

Foerageren | Je eigen voedsel zoeken in de natuur

Middenin de bossen van Asa Herrgård wacht ons een prachtige gedekte tafel. Maar voor het zover is, gaan we eerst zelf voedsel zoeken in de natuur: foerageren. Onder begeleiding van natuurgids en chefkok Pontus van Asa Herrgård, gaan we op pad. Met de quad. Vanuit de kar achter de quad genieten we van de natuur om ons heen, terwijl we af en toe even stoppen om eetbare planten en kruiden te plukken.

In Zweden kennen ze namelijk het allemansrätt, het recht om voedsel in de natuur te mogen plukken en oogsten. Eten uit de natuur wordt de Zweden al op jonge leeftijd geleerd. De natuur in trekken, weten welke paddenstoelen, kruiden en bessen eetbaar zijn en de natuur met respect behandelen. Voor ons driegangendiner plukken we onder andere fijnspar, rode klaver en bosaardbei. De Zweedse natuur lijkt wel één groot openluchtrestaurant.

Een sprookjesachtig tafereel onder de dennenbomen

Met een rieten mandje vol bloemetjes, kruiden en bosaardbeitjes onder de arm wandelen we vervolgens een stukje door het bos, waar het mos zacht veert onder onze voeten. Tussen de hoge dennenbomen zien we plotseling een schilderachtig tafereel opduiken. Een lange robuuste houten tafel, bankjes met schapenvachtjes, brandende kaarsen en een waanzinnig gestylede tafel. Het regent een klein beetje, maar dat mag de pret niet drukken. De regendruppels zorgen zelfs voor een mystiek sfeertje in het bos.

The-Edible-Forest-Asa-Herrgård-diner-in-het-bos-Småland-in-Zweden

Van bos tot bord | Een driegangendiner bereiden op vuur

Onder begeleiding van chefkok Pontus bereiden we middenin natuur van Småland een driegangendiner, waarbij we onze vondsten uit de natuur aanvullen met lokale ingrediënten en er wordt gekookt op vuur. Van bakpapier maken we bordjes, waarna we onze gerechten opsmikkelen aan de grote tafel in het bos.

The-Edible-Forest-Asa-Herrgård-diner-in-het-bos-Småland-in-Zweden

The Edible Country boeken?

The Edible Country bij Asa Herrgård is een betoverende en sprookjesachtige culinaire belevenis. En een echte bucketlist ervaring.

Let op! Je kunt kiezen uit twee opties:

  • De Do It Yourself Experience: Je krijgt een kookpakket dat is samengesteld door de keukenmanager in het landhuis. Hierin zit alles wat je nodig hebt om het eten in het bos te bereiden. Bij het landhuis krijg je alle instructies voor deze bucketlist ervaring. Je kunt vervolgens met de auto naar het bos rijden, vervoer per quad boeken of als je echt op avontuur wilt, met de kano naar de tafel in het bos varen. Prijs SEK 395 per persoon.
  • De Full Experience onder begeleiding van natuurgids en chefkok: Wil je The Edible Country op dezelfde wijze ervaren als wij hebben gedaan? Dan boek je een driegangenmenu waarbij je vervoerd en begeleid wordt door natuurgids en chefkok Pontus. Samen met Pontus ga je op pad, pluk je onderweg eetbare bloemen en kruiden voor het diner en bereid je in het bos het driegangenmenu. Een prachtig gestylede tafel staat voor je klaar en het vuurtje brandt. Prijs SEK 5.000 + SEK 525 / persoon.

Wil je deze unieke eetervaring ook beleven? Boek dan jouw diner in het bos via de website Asa Herrgård.

The-Edible-Forest-Asa-Herrgård-diner-in-het-bos-Småland-in-Zweden

Overnachten in landhuishotel Asa Herrgård

Wanneer je The Edible Country experience bij Asa Herrgård boekt, is het extra leuk om ook in het landhuishotel te overnachten en na de lunch of het diner een duik in het meer te nemen.

Asa Herrgård, Asa 1, 363 94 Lammhult, Zweden

Honden zijn in overleg toegestaan bij Asa Herrgård.

Een landhuishotel aan het meer

Verspreid door de regio Småland vind je, vaak middenin de natuur en met uitzicht op een glinsterend meer, klassieke landhuizen (herrgårdar) die tegenwoordig dienst doen als hotel. Een daarvan is Asa Herrgård. Een landhuishotel gelegen ten noorden van de stad Växjö, diep in de bossen van Småland. Het lichtgele hoofdgebouw van Asa Herrgård, dat statig uitkijkt over het Asa meer, is gebouwd in de 17de eeuw (terwijl de geschiedenis van Asa teruggaat naar de 15de eeuw, de middeleeuwen). Het landgoed schijnt in vroegere tijden in bezit te zijn geweest van verschillende adellijke families.

Hier, in het hoofdgebouw, vind je tegenwoordig de receptie en het restaurant van het hotel. Wanneer je overnacht bij Asa Herrgård, staat hier in de ochtend een heerlijk ontbijtbuffet voor je klaar, waar je zelfs je eigen warme wafels kunt maken. In de vleugels van het landhuishotel vind je de hotelkamers, waarvan een aantal eenpersoonskamers en tweepersoonskamers.

Asa-Herrgård-in-Småland-in-Zweden-landhuis-hotel-aan-het-meer

Kanoën, zwemmen en ontspannen in de hottub en sauna

Dit juweeltje van een landhuishotel ligt aan het idyllische Asa meer, met uitzicht op het witte kerktorentje van de Asa kyrka. De zonsondergangen zijn hier het fenomenaal en de rust die je hier omringt is heerlijk. Een avondduik in het water en een kanotochtje in de ochtendzon kan ik je heel hard aanraden. Net als de hottub en de sauna trouwens, die je, verscholen aan de waterkant, aantreft. Ik moet mezelf soms even knijpen, hier verblijven voelt bijna als een droom.

Asa-Herrgård-in-Småland-in-Zweden-landhuis-hotel-aan-het-meer

Asa-Herrgård-in-Småland-in-Zweden-landhuis-hotel-aan-het-meer

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.