• Menu
  • Menu
scooter-naar-pai

Thailand – Met de scooter van Chiang Mai naar Pai

Het huren van een scooter geeft vrijheid en een gevoel van avontuur. Je kunt gaan en staan waar je wilt en wanneer je wilt. Naar plekjes rijden waar de toerbedrijfjes niet komen. Naar onontdekte plekjes. En voor mij is het dé manier om een land als Thailand te ontdekken.De route van Chiang Mai naar Pai, de Road 1095, hebben wij per scooter afgelegd. Een geweldig mooie route. Alleen deze weg door de bergen, die beroemd en berucht is om zijn 762 bochten, is de moeite al waard voor een bezoek aan Pai.

Je rijdt hier over goed onderhouden wegen, maar ook door erg veel bochten, over veel heuvels én langs veel minivans die zeer regelmatig de verkeerde kant van de weg gebruiken en inhalen op plekken waar je kriebels van in je buik krijgt. Enige ervaring is dus absoluut vereist. Het is niet voor niks dat er regelmatig ongelukken – waar toeristen op scooters bij betrokken zijn – plaatsvinden op deze route. Dit geldt overigens voor heel Thailand.Het huren van een scooter is dus niet zonder risico’s. Maar waar moet je dan op letten? En waar huur je een scooter om die beruchte route naar Pai toch te ondernemen? Dat lees je in dit artikel.

scooter-naar-pai

Wat doe je met je bagage?

Wanneer je besluit de tocht naar Pai met de scooter af te leggen, kan het handig zijn om geen grote backpack (of koffer) mee te hoeven nemen. Een organisatie die hier iets handigs op heeft bedacht, is Aya Service. Zij hebben zowel in Chiang Mai als in Pai een vestiging en voor 100 baht per backpack brengen ze je bagage van Chiang Mai (voor de terugreis geldt hetzelfde). Aya Service verhuurt ook scooters, maar ook als je ergens anders een scooter huurt, willen ze je bagage voor je vervoeren. Je bagage arriveert ergens in de avond op de plaats van bestemming, waar je deze kunt ophalen. Wij vonden deze service ideaal!

Waar huur je een scooter in Chiang Mai?

Toen wij, na met de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai te zijn gereisd, in de vroege ochtend in Chiang Mai aankwamen, waren er bij Aya Service geen scooters meer beschikbaar. Nu staat Aya, als het om scooters zelf gaat, iets minder goed bekend. Dus voor ons geen probleem. Een bedrijf dat wel erg goed bekend staat (qua scooters én service bij problemen) is Mango Bikes Rent. Echter, bij aankomst hadden zij ook geen scooters meer beschikbaar (vooraf reserveren kan dus wel handig zijn).

Ze verwezen ons naar een bedrijfje dat zo’n 150 meter verderop zat, genaamd Bikky. Hier konden we een 125cc scooter huren (en 125cc is echt wel fijn om te hebben wanneer je heuveltje op, heuveltje af rijdt) voor 300 baht per dag tegen een borg van 3000 baht. Niet goedkoop – je vindt op veel plekken scooters voor 200 baht -, maar wel een goede service! Wees voorbereid op het betalen van een borg en het afgeven van een kopie van je paspoort.

Waar moet je aan denken bij het huren van een scooter in Thailand?

Motorrijbewijs

In Thailand kun je over het algemeen geen scooters van 50cc huren waar je met een gewoon Nederlands rijbewijs, categorie B/AM, op mag rijden. De scooters die je in Thailand huurt hebben minimaal een vermogen van 100cc. En dit extra vermogen heb je echt wel nodig. Wel heb je hiervoor een motorrijbewijs nodig. Stel dat je geen motorrijbewijs hebt en je een scooter van 100cc of 125cc huurt en hiermee een ongeluk krijgt, is de kans groot dat je medische kosten niet vergoed worden.

Internationaal rijbewijs

De Thaise politie controleert toeristen veelvuldig op het hebben van een internationaal rijbewijs. Wanneer je in Nederland al weet dat je een scooter wilt gaan huren in Thailand, is het dus verstandig om een internationaal rijbewijs aan te vragen. Bij de ANWB kun je het internationaal rijbewijs aanvragen. Leden betalen 17,95 euro en niet-leden 18,95 euro. Wanneer je door de Thaise politie staande gehouden wordt en je kunt geen internationaal rijbewijs tonen, dan krijg je een boete.

Schade rijden

Overigens schijnt het zo te zijn dat, indien je schade rijdt, of dit nu aan jouw of aan andermans voertuig is, de schade altijd voor jouw rekening is. Tenzij je een verzekering afsluit bij het bedrijf waar je de scooter huurt, maar dit is niet gebruikelijk. Om te voorkomen dat je opdraait voor schade die je niet zelf hebt gereden – en geloof me, bijna elke scooter die je huurt heeft wel ergens schade -, maak je voordat je wegrijdt met de scooters foto’s van de scooter en de schade die er al mee gereden is. Bij verschillende verhuurbedrijven, zoals bij Bikky, maakt de verhuurder zelf ook foto’s, maar doe dit zelf ook zeker. Zo kun je achteraf altijd aantonen welke schade je wel en welke niet gereden hebt.

Borg en paspoort

Wanneer je een scooter huurt, word je bijna altijd gevraagd om een paspoort. Een soort ‘onderpand’. Maar doe dit niet. Naast dat er eenvoudig identiteitsfraude mee gepleegd kan worden, is het gewoon niet toegestaan om je paspoort af te geven. Wel kun je een kopie van je paspoort (eventueel met je bsn-nummer onleesbaar gemaakt) afgeven met een borg.

Een lekke band 

Mocht je een lekke band krijgen met de scooter, dan is het het meest eenvoudig deze te laten repareren bij een van de kleine garages die je overal in het land regelmatig voorbij rijdt. Ons gebeurde dit – uiteraard – op onze laatste dag in Thailand. Voor 180 baht werd er een nieuwe binnenband om het achterwiel geplaatst en konden we, binnen 10 minuten, weer verder rijden.

Overigens ben je verplicht om met een helm op te rijden!

scooter-chiang-mai-pai


Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 comments

Nordic-Woods-2024-Zweden-Noorwegen-boeken-info