• Menu
  • Menu
koh-lanta

Thailand – Koh Lanta

Oh Koh Lanta.. Wat mis ik de dagen die we op dit prachtige Thaise eiland doorbrachten. Prachtige (rustige) stranden, lekker eten, scooters over het eiland, wandelen met opgevangen hondjes en de mooiste zonsondergangen. Thailand kent ontzettend veel mooie droomeilandjes, waarvan Koh Lanta er één is. Geen druk toeristisch party eiland, maar wel een levendig en gezellig eiland met prachtige verlaten strandjes. Niet te druk, niet te rustig. Perfect voor ons dus!

Een teleurstelling was het dan ook toen Stefan ziek werd (maar ja, dat hoort er een beetje bij he?). We hebben dan ook niet zoveel gezien van het eiland als we eigenlijk wilden (zo hebben we Koh Lanta Old Town, het National Park en de snorkeltripjes naar andere eilandjes gemist), maar we hebben genoeg van het eiland gezien om te kunnen zeggen dat Koh Lanta een heerlijke bestemming is om even bij te komen tijdens je reis door Thailand. Wat je hier allemaal kunt doen en zien? Dat lees je in deze blog.

Over Koh Lanta 

Koh Lanta ligt op zo’n 2 uur varen van Phuket en Krabi, is zo’n 25 kilometer lang en heeft een oppervlakte van zo’n 400 vierkante kilometer. Je vindt er allerlei soorten toeristen: (veel!) gezinnen, stelletjes, backpackers, dagjesmensen. De grote massa’s zijn hier echter nog niet te vinden. Veel toeristen komen naar Koh Lanta om te duiken, te snorkelen en andere eilandjes in de buurt, zoals Koh Rok en Koh Muk, te ontdekken. 

Koh Lanta zelf bestaat uit meerdere eilandjes: Koh Lanta Noi en Koh Lanta Yai. Het grootste eiland is Koh Lanta Yai, tevens de plek waar de meeste toeristen verblijven. Koh Lanta Yai is in te delen in verschillende gebieden. Van Noord naar Zuid: Saladan (waar de ferry aan komt), Klong Dao, Phra Ae (Long Beach), Khlong Nin, Koh Lanta Old Town (aan de oostzijde van het eiland) en het zuiden van het eiland waar tevens het National Park te vinden is. Hoe verder je van het Noorden naar het Zuiden rijdt, hoe rustiger het wordt. De standen van Koh Lanta liggen aan de westzijde van het eiland. Wij verbleven zelf aan Klong Khong Beach, de westkust, in het midden van het eiland. Een gezellig gedeelte met een 3km lang zandstrand, gezellige barretjes en restaurantjes. Op Koh Lanta vind je hostels, guesthouses, hotels en resorts voor elk budget.

koh-lanta

1. Met de scooter op verkenningstocht

Hét vervoersmiddel op Koh Lanta was voor ons toch echt wel de scooter. Dé manier om mooie plekjes op te zoeken en het eiland te verkennen. De wegen van Koh Lanta zijn relatief goed – pas wel op voor kuilen in de weg en in het zuiden voor overstekende apen – en het landschap is redelijk vlak. Behalve in het zuiden, hier zal je scooter, vooral wanneer je er met zijn tweeën op zit, wel eens wat moeite hebben om een heuveltje op te klimmen. Voor een paar euro per dag huur je – vaak te huur bij je accommodatie – al een scooter. Je kunt natuurlijk ook met de tuktuk rond reizen over het eiland, maar dit kost je al snel meer geld. 

koh-lanta

2. Strand hoppen op Koh Lanta

Met je gehuurde scooter rijd je zo naar alle mooie strandjes die Koh Lanta rijk is. Zoals al eerder beschreven vind je de stranden voornamelijk aan de westkust van het eiland. Hoe verder zuidelijk je gaat, hoe meer je het strand voor jezelf hebt. Dat geldt eigenlijk sowieso voor Koh Lanta: Hoe zuidelijker, hoe stiller. Van het noorden naar het zuiden vind je de volgende stranden: Klong Dao Beach, Phra Ae Beach (Long Beach), Klong Khong Beach (waar wij verbleven), Klong Nin Beach, Kantiang Bay en vlak voor het National Park Bamboo Bay. 

Voor ieder wat wils: Long Beach is het bekendste en – de naam zegt het al – langste strand. Hier zitten veel hostels en barretjes. Klong Khong Beach is een erg mooi zandstrand met gezellige barretjes en restaurantjes aan het strand. Zodra de zon onder is, gaan de lampjes aan en is de kust versierd met het licht van fakkels en gekleurde lampionnen. De zonsondergangen zelf zijn ook prachtig. Een fijn strand om ’s ochtends vroeg een stuk hard te lopen. Een erg goed zwemstrand is het echter niet, vlak voor de kust vind je enorme rotspartijen die met eb ineens te voorschijn komen. 

koh-lanta

Door de Sunday Times is Kantiang Bay in 2009 uitgeroepen als een van de ‘Top Ten Tropical Beaches in the World’. Dit strand moesten we dus absoluut bezoeken. En het is mooi! De baai wordt omringd door een prachtig zandstrandje en groene heuvels. Aan Kantiang Bay vind je de gezellig Why Not bar, waar je een hapje kunt eten of een lekker drankje kunt drinken. 

koh-lanta
koh-lanta

Nog iets verder zuidelijk vind je Bamboo Bay. Grote kans dat op de weg hier naartoe een aantal aapjes je pad kruisen. Ben je op zoek naar een ongerept stukje strand waar je maar een handjevol toeristen (en een groepje koeien :)) tegenkomt? Dan is Bamboo Bay jouw bestemming.

koh-lanta
koh-lanta

3. Breng een bezoek aan Lanta Animal Welfare

Lanta Animal Welfare is in 2005 opgericht door Junie Kovacs. Zij wilde een eind maken aan het lijden van de honderden dakloze, mishandelde en gewonde dieren op Koh Lanta. Bij Lanta Animal Welfare worden dan ook honden en katten opgevangen die aan hun lot zijn overgelaten en op straat zwerven. Tussen 2005 en 2016 heeft Lanta Animal Welfare al 15.000 dieren opgevangen, verzorgd, behandeld, ingeënt en gesteriliseerd. Een opvang die volledig bestaat uit vrijwilligers en dus ook afhankelijk is van de vrijwilligers en donaties. 

Om dit geweldige initiatief te ondersteunen, heb je de mogelijkheid om een bedrag te doneren, een hond of kat te sponsoren (of zelfs te adopteren) of om mee te werken als vrijwilliger. Wanneer je een bezoek brengt aan Lanta Animal Welfare krijg je een tour met uitleg, kun je knuffelen met de katten en, mits je ervaring hebt en het niet te druk is, mag je een of meerdere honden meenemen voor een wandeling. Een must-visit!

koh-lanta

Ons bezoek aan Lanta Animal Welfare 

Wij hebben natuurlijk ook een bezoek gebracht aan het Lanta Animal Welfare. Na eerst rustig kennis gemaakt te hebben met Buster, Scotty en een ander hondje waar ik even de naam van ben vergeten, mochten wij samen met twee andere bezoekers deze drie meenemen voor een wandeling. Buster, een eenjarig, ontzettend vriendelijk en blij hondje, stal meteen ons hart. Nadat hij met een enorme geïnfecteerde wond op een van zijn pootjes ergens op Koh Lanta is gevonden, is zijn rechter voorpootje geamputeerd. Buster is hiervan goed hersteld en loopt, ondanks dat hij een pootje mist, lekker rond. Hij was ontzettend blij om mee te gaan op de wandeling. Natuurlijk kost het wandelen hem wat meer energie dan de andere honden. Even in de schaduw liggen uitrusten en af en toe wat water drinken, was dan ook wel fijn. Op de terugweg vond Buster het echter wel even genoeg. Gelukkig weegt hij niet zoveel als onze herder Butch – die ruim 40 kg weegt! -, dus kon Stefan hem rustig een stukje tillen, waarna Buster weer bijgekomen was en zelf de wandeling afmaakte. Buster heeft zijn forever home inmiddels gevonden.

koh-lanta

4. Relax bij het zwembad met een goed boek

Naast alle geweldig mooie strandjes is het soms ook wel eens fijn om gewoon aan het zwembad te liggen. Goed boek erbij. Uitzicht op de zee. Geen zand dat aan je plakt. Af en toe een verkoelende duik in het zwembad. Een verse kokosnoot erbij. Heerlijk! Wij hadden het geluk dat de accommodatie waar we verbleven een infinity pool met uitzicht op het strand had. Doordat Stefan een aantal dagen ziek is geweest, hebben we – en ik vooral – hier goed gebruik van gemaakt. 

koh-lanta

We verbleven op Koh Lanta in – de goedkoopste kamers van – het Coco Lanta Eco Resort. Onze kamer was niet veel bijzonders (de duurdere kamers en huisjes lijken mooier), maar de locatie was geweldig. Aan het strand, een mooi zwembad erbij, mooi aangelegd en erg vriendelijk personeel (en een erg lief pupje). Ontbijten doe je in het restaurantje aan het strand, heerlijk begin van je dag! 

koh-lanta
koh-lanta

5. De zonsondergangen van Koh Lanta

Onderstaande foto’s zeggen denk ik meer dan woorden. Maar wauw.. Wat een mooie zonsondergangen heb ik gezien op Koh Lanta! Met een kokosnoot in de hand, zittend met de voeten in het zand genoten we van de zonsondergang bij Klong Khong Beach. 

koh-lanta
koh-lanta
koh-lanta
koh-lanta

6. Genieten van de Thaise keuken

Net als in Bangkok, Chiang Mai en Pai is het ook op Koh Lanta genieten wanneer het gaat om lekker eten en gezellige barretjes. 

Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan Kunda, een groene oase aan de weg bij Klong Khong Beach, waar je op zittend op kussentjes kunt genieten van heerlijk vegetarisch en veganistisch voedsel.  

koh-lanta

Ook de hippie-achtige Why Not bar, met een groot peace-teken aan de buitenkant, mag je niet overslaan wanneer je een bezoekje brengt aan het zuiden van het eiland. Je kunt hier heerlijk relaxt zitten en wat eten en drinken met uitzicht op Kantiang Bay en relaxte muziek op de achtergrond. Hier schijnen ’s avonds ook gezellige feestjes plaats te vinden.  

koh-lanta

Wanneer je zin hebt in echt goed – en goedkoop- Thais eten, is het Three Sisters Restaurant aan de weg bij Klong Khong Beach een restaurantje een hele goede optie. We hebben hier heerlijke curries gegeten!

koh-lanta

7. Last but not least..

En wanneer je dan toch in Thailand bent, waarom dan niet voor een paar euro naar de kapper gaan?

koh-lanta
Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.