• Menu
  • Menu
Chiang-mai

Thailand – Chiang Mai

Chiang Mai, in het noorden van Thailand, wordt door velen gezien als de leukste stad van Thailand. Het is de op één na grootste stad van Thailand, maar wanneer je je rond het oude centrum begeeft, voelt het als een gezellige kleine stad. Het oude centrum heeft, door de oude stadspoorten en het water dat om de oude stad heen stroomt, de vorm van een vierkant. Dit maakt het erg makkelijk om te weten waar in de stad je ongeveer bent. De stad is minder massaal en chaotisch dan Bangkok – het doet een stuk gemoedelijker aan -, maar is wel heel wat drukker dan het op drie uur afstand gelegen hippiedorpje Pai.

Chiang Mai wordt omringd door een prachtige natuur en de stad zelf kenmerkt zich door de vele vele tempels en nightmarkets. In dit artikel deel ik naar aanleiding van mijn eigen ervaringen graag een aantal tips met je voor een bezoek aan deze stad.

Chiang-mai
Chiang-mai

1. Dwaal door de stad

Het oude centrum van Chiang Mai is heerlijk om door rond te dwalen. Loop een willekeurig dwarsstraatje in en je hebt grote kans dat je uitkomt bij een klein tempelcomplex. Overal in de oude stad vind je namelijk tempels. Zowel bekende grotere tempelcomplexen zoals de Wat Chedi Luang en de Wat Phra Singh, als kleine tempels met mooie gedetailleerde en kleurrijke versieringen. Vooral tijdens het ‘golden hour’, het magische uur na zonsopgang en voor zonsondergang, is het erg mooi om door de stad te wandelen. Het zachte zonlicht zorgt dan voor een zachte gloed op de tempels en in de straten.

Chiang-mai
Chiang-mai
Chiang-mai

2. Leer Thais koken

Chiang Mai kent ontzettend veel leuke restaurantjes waar je erg lekker kunt eten. Maar het is ook dé plek om zelf Thais te leren koken. Het aanbod aan kookworkshops in Chiang Mai is groot, dus keuze genoeg. Bij de ene workshop ga je eerst naar de markt om inkopen te doen, terwijl je bij een andere workshop als het ware een 8-gangenmaaltijd vol Thaise specialiteiten leert koken.

Chiang-mai

Wij hebben erg goede ervaringen met May Kaidee’s Vegetarian and Vegan Cooking Class. Zij bieden allerlei verschillende cursussen aan, maar de Thai Cooking class is de meest geboekte en meest volledige kookworkshop. Voor 1500 baht per persoon leer je in een ochtend of middag allerlei Thaise specialiteiten te koken: Van een Thaise soep tot Massaman curry en van Pad Thai tot mango sticky rice. Ook leer je een bizar goede curry pasta en pindasaus maken. Met behulp van een kookboekje waar al deze recepten in staan, kun je ook thuis je kookkunsten aan vrienden en familie laten zien. De curry die we bij May Kaidee hebben gemaakt is overigens de lekkerste curry die ik ooit – waar dan ook in Thailand – heb gegeten.

Chiang-mai

3. Sporten in het Suan Buak Haad Park

Of je er nu komt om een rondje te hardlopen, om te voetballen, om te yoga’en in de buitenlicht of om gewoon van de natuur en de bloemenpracht te genieten.. Het kan allemaal. Het Suan Buak Haad Park ligt in de zuidwesthoek van het oude centrum van Chiang Mai. Een erg gezellige plek in de late middag. Je kijkt je ogen uit. Overal zie je mensen sporten, socializen, relaxen en gewoon genieten. Maar ook ’s ochtends vroeg is het al gezellig druk in het park merkte ik tijdens mijn hardlooprondje.

Adres: Je vindt het park in de zuidwestelijke hoek van het oude centrum. Openingstijden: 06.00-21.00 uur.

Chiang-mai
Chiang-mai
Chiang-mai

4.  Bezoek de tempel in het bos: Wat Umong

Een grote aanrader is om de Wat Umong – Tempel van de tunnels – te bezoeken wanneer je in Chiang Mai bent. Het tempelcomplex bevindt zich net buiten de stad, aan de rand van de berg waarop de tempel Doi Suthep is gebouwd.

Eenmaal aangekomen bij de Wat Umong, voelden we al dat dit een hele fijne plek was. De tempel bevindt zich midden in het bos en er hangt een hele serene kalme sfeer. Op de achtergrond hoor je monnikengezang. Her en der hangen bordjes aan de bomen met wijze inspirerende teksten.

Bovenop een heuvel staat een enorme Chedi. Waarom de tempel ‘tempel van de tunnels’ wordt genoemd, werd ons duidelijk toen we voor ons drie lange tunnels zagen. Ouder de Chedi ligt een bijzonder grottenstelsel. Er zijn tunnels uitgegraven die met elkaar zijn verbonden. In deze tunnels bevinden zich verschillende Boeddhistische heiligdommen die mooi verlicht worden.

Wanneer je voor de ingang van de tunnels staat, zie je aan je rechterzijde van het tunnelsysteem, een soort ‘tuin’ waar je verschillende Boeddhahoofden ziet. Ik had vooraf verschillende foto’s gezien van deze Boeddhahoofden en verwachtte mooie met mos begroeide Boeddhahoofden. Misschien waren wij in het verkeerde seizoen, maar zo mooi (en bemost) als op de foto’s was het bij ons helaas niet. Wel is de omgeving prachtig en erg fotogeniek!

Chiang-mai

Ondanks dat er echt wel een aantal toeristen rondliepen, was de Wat Umong vele malen rustiger dan de populaire Doi Suthep op de berg. En dat terwijl deze tempel zo mooi is. Een oase van rust en helemaal opgenomen in de natuur. De entree voor deze tempel is overigens gratis.

Chiang-mai
Chiang-mai

5. Met de scooter naar Doi Pui

Vanaf de Wat Umong reden we door richting de Doi Suthep. Net als vele vele andere toeristen die op scooters, in minivans of met rode taxi’s de berg omhoog reden. De Doi Suthep schijnt een prachtige tempel te zijn. Maar ik moet heel eerlijk zeggen dat wij de tempel niet bezocht hebben. Het was er, toen wij er langs reden, zo ontzettend druk, dat wij hebben besloten om door te rijden de berg op. Ik had namelijk een ander plekje in gedachten om heen te gaan. Een erg bijzonder plekje genaamd Doi Pui.

De route vanaf Doi Suthep naar Doi Pui is erg mooi, over de berg en dwars door het bos. Ook gaan de meeste toeristen na het bezoeken van de Doi Suthep weer de berg af richting Chiang Mai, waardoor het lekker rustig is op de weg. Het laatste gedeelte van de weg naar Doi Pui is wel erg slecht. Maar wanneer je hier aan komt, weet dan dat je nog maar een paar kilometer te gaan hebt.

Chiang-mai

Doi Pui is de hoogst gelegen plek van het Doi Suthep-Pui National Park. Doi Pui is één van de dorpen waar het Hmong bergvolk, afkomstig uit Zuid-China, leeft. De opium teelt is altijd een belangrijk onderdeel geweest van de Hmong manier van leven. Toen de Hmong tribe, naar aanleiding van politieke spanningen in China, naar de Thais-Birmese grenzen vluchtten, namen ze de traditie van de opium teelt mee. Het Doi Suthep National Park ligt in de ‘Golden Triangle’, de regio tussen Thailand, Birma (Myanmar) en Laos, waar vroeger ontzettend veel opium geteeld werd. Tegenwoordig leeft het Hmong bergvolk grotendeels van het toerisme. In Doi Pui vind je dan ook een grote markt met allerlei handgemaakte souvenirs, sieraden en kleding.

Ondanks dat ze van het toerisme leven, is het in Doi Pui zelf niet druk. Loop vooral door de markt naar boven de berg op. Je zult zien dat je uitkomt bij het Leng Doi Pui Café. Hier kun je op een fantastisch plekje met uitzicht over Doi Pui en de bergen genieten van een kopje koffie – van zelfgeproduceerde koffiebonen – of van een iced lemon tea. Vergeet niet een bezoekje te brengen aan het Doi Pui Hilltribes Museum, waar je alles leert over de levensstijl van het Hmong bergvolk en andere bergvolkeren.

Chiang-mai

Accommodatie in Chiang Mai – I Lanna House 

Wanneer je een paar nachten verblijft in Chiang Mai, is het het leukste om in het oude centrum (of in ieder geval in de buurt van het oude centrum) te overnachten. Op de kaart herken je het oude centrum aan het ‘vierkant’ met hier omheen water. Het viel ons op dat de meeste gezellige hostels en restaurantjes aan de oostzijde van het oude centrum liggen. Maar als je de beschikking hebt over een scooter of houdt van wandelen, maakt het eigenlijk niets uit. Zo groot is het namelijk niet.

Wij verbleven aan de westzijde van het ‘vierkant’ in het mooie I Lanna House.  Vanaf de drukke straat loop je een klein zijstraatje in en je bevindt je direct in de oase van rust die I Lanna House heet. Het kleinschalige hotel ziet er niet alleen erg netjes en mooi uit, maar heeft ook een klein verkoelend zwembadje – wat erg prettig kan zijn in het warme Chiang Mai. Adres: Arak 6 Alley, Chiang Mai.

Chiang-mai

Met de nachttrein naar Chiang Mai

Leuk al die informatie over wat te doen in Chiang Mai, maar hoe kom je er eigenlijk? Je kunt er voor kiezen om vanaf Bangkok of een ander vliegveld in Thailand, naar Chiang Mai te vliegen. Het vliegveld ligt ongeveer 15 minuten rijden van het oude centrum vandaan.

Maar je kunt er ook voor kiezen om de nachttrein vanaf Bangkok naar Chiang Mai te nemen. Een hele ervaring! En slapend reizen.. Idealer kan niet toch? Terwijl je slaapt, leg je honderden kilometers af.

Chiang-mai
Chiang-mai


Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 comments