• Menu
  • Menu
Montpellier

Studentenstad Montpellier in Zuid-Frankrijk

De Zuid-Franse stad Montpellier is bij veel Nederlanders lang niet zo bekend als andere steden in Zuid-Frankrijk zoals Nice en Marseille, maar is een superleuke bestemming voor een citytrip. De stad telt zo’n 275.000 inwoners, waarvan meer dan een kwart student is. Met recht een studentenstad te noemen dus. Een studentenstad in Zuid-Frankrijk met aangename Mediterraanse temperaturen die ook nog eens dichtbij de zee ligt. Montpellier is daarnaast een ontzettend fotogenieke stad die erg knus aanvoelt. Omdat de stad niet al te groot is, kun je makkelijk te voet op ontdekkingstocht gaan.

De eerste keer dat ik een bezoek bracht aan Montpellier in Zuid-Frankrijk, heeft deze stad mijn hart al gestolen. Ik voelde me er gewoon meteen thuis. We parkeerden de auto in een parkeergarage midden in het centrum en nadat we (met een borrelende buik, want we hadden zin in een lekkere lunch!) de trap van de parkeergarage op waren gelopen, liepen we direct tegen The Cup Rice & Noodle aan. Een hip eettentje met een terras vol Franse en internationale studenten én met een vegan friendly menukaart vol lekkers, zoals noodles en sushi. Wat wil je nog meer?

trambaan

Promenade du Peyrou

De Promenade du Peyrou bevindt zich op het hoogste punt van de stad Montpellier. Doordat de promenade zo hoog ligt, is het hier vaak lekker koel vergeleken bij de rest van de zonnige stad. Vroeger was de promenade de ontmoetingsplek voor de bourgeoisie van Montpellier. Er werd door de rijkeren geflaneerd in de schaduwen van de rijen platanen. Tegenwoordig vind je er vooral veel Fransen met honden, sporters en groepjes studenten.

Aan de Promenade du Peyrou vind je een aantal prachtige bouwwerken, zoals het Château d’Eau (de watertoren) en het bijhorende aquaduct. Direct achter de toren zie je de 21 meter hoge bogen van het aquaduct. Beiden zijn gebouwd in de 18de eeuw en tot de 20e eeuw gebruikt voor de aanvoer van drinkwater in de stad. Vanaf Promenade du Peyrou heb je een mooi uitzicht over Montpellier de bergen.

Montpellier-Zuid-Frankrijk

De Arc de Triomphe van Montpellier

Wanneer je over de Promenade du Peyrou richting het centrum van de stad loopt, kun je de enorme triomfboog, de Porte du Peyrou, niet over het hoofd zien. De Arc de Triomph van Montpellier. Direct achter deze boog begint Rue Foch, een 19de eeuwse avenue die je naar het historische centrum van Montpellier leidt.

Montpellier-Zuid-Frankrijk

L’Ecusson

L’Ecusson is het historische centrum van Montpellier. Een groot deel van het oude centrum is autovrij. Je vindt er allerlei kleine straatjes vol leuke winkeltjes, mooie pleinen met terrasjes en imposante kerken. L’Ecusson is ontzettend sfeervol en de perfecte plek om op een terras van de gezelligheid van de studentenstad te genieten of om mooie plaatjes te schieten.

Montpellier

Place de la Comédie

Aan het gigantische Place de la Comédie is het Operagebouw ‘L’Opéra Comédie’ gevestigd. Eén van de mooiste pleinen van Montpellier, met rondom enorme en indrukwekkende gebouwen. Hier kun je uren zitten om voorbijkomende mensen te kijken (en wie vindt dat nu niet leuk?) of te kijken naar de straatartiesten die zorgen voor vermaak.

Montpellier

In de buurt van Montpellier

Stranden in de buurt van Montpellier

Montpellier ligt dichtbij het strand in Zuid-Frankrijk. Als je de gezellige drukte van de stad even zat bent, ben je binnen no time met de fiets, de bus of de tram op het strand. Het meest dichtstbijzijnde strand is dat van Palavas les Flots. Ga je voor een strand iets verder van de stad? Dan zijn de stranden bij Agde en Sérignan aanraders.

Plage Serignan
Plage Serignan

De abdij van Valmagne

Op zo’n 40 minuten rijden van hartje Montpellier in ZUid-Frankrijk ligt de abdij van Valmagne; of in het Frans de Abbaye de Valmagne. Deze oude abdij staat bekend als één van de mooiste abdijen van de regio Vandaag de dag staat de abdij van Valmagne bekend als een van de mooiste abdijen in de regio Languedoc-Roussillon. De wijngaard van de abdij is zo’n 74 hectare groot. De wijn kun je in de abdij zelf proeven (en kopen).

Ook de middeleeuwse tuin, die vroeger dienst deed als groente- en kruidentuin (en dus als apotheek) en waar nog altijd tal van medicinale planten worden gekweekt, is een aanrader om doorheen te slenteren. En dan komt het mooiste! De abdij zelf. Wanneer je het klooster binnengaat, wordt je via de kloostergangen naar een mooie binnentuin met een fontein geleid. De kleur van de gangen in combinatie met de zonnestralen, zorgen voor erg mooie plaatjes.

Abbaye de Valmagne
Abbaye de Valmagne
Abbaye de Valmagne

Naar de Côte d’Azur

De Côte d’Azur in Zuid-Frankrijk, ook wel de Franse Riviera genoemd, staat bekend om de zon, de zee en de mondaine badplaatsen. De Côte d’Azur vind je aan de zuid-westkust van de Provence; het begint bij de Frans-Italiaanse grens en eindigt ergens tussen Saint-Tropez en Cassis. Zo kun je hier de picture-perfect-postcard-plaatjes schieten in het prachtige Nice, de Calanques bewandelen tussen Marseille en Cassis of flaneren door het mooie Marseille.

Calanque-de-Port-Pin-Cote-D'Azur
Marseille

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 comments