• Menu
  • Menu
Mongoolse-tent-huren

Slapen in een Yurt op de Veluwe

Slapen in een Yurt staat al jaren op mijn bucketlist. En dan vooral in de herfst of de winter, want dat maakt de kampeerervaring extra romantisch en knus. Lekker back to basic. Koken op de houtkachel, kaarsjes aan (want geen elektriciteit), slapen in de ronde tent en vervolgens wakker worden midden in de natuur. Of het echt zo romantisch is als ik altijd dacht? Dat lees je in dit artikel. Want slapen in een Yurt mag ik eindelijk afvinken van mijn bucketlist. Wij sliepen namelijk een nacht in de Serenity Yurt van The Yurt Project. Een ruime authentieke Mongoolse Yurt, gelegen tussen de dennenbomen van Landgoed Quadenoord (op de Veluwe).

[toc]

→ Lees ook: 30x de leukste slaapplekjes in het groen

Wat is een Yurt?

Het woord ‘Ger’ betekent ‘Huis’ in het Mongools en het woord ‘Yurt betekent’ ‘slaapverblijf’ in het Turks. Yurts kom je vooral tegen in landen als Rusland, Kyrgyzië, Kazachstan en Turkije tegen, terwijl ronde tenten in Mongolië Gers genoemd worden. Eigenlijk dus best gek dat we het hebben over een Yurt, terwijl we eigenlijk een Ger bedoelen. En toch staat de Mongoolse Ger in het westen vooral bekend als Yurt. Laten we het daar dan voor het gemak ook maar op houden.

De Yurt is een ronde woning die op de steppen van Mongolië als onderkomen wordt gebruikt door nomadische herders. Ze zijn rond, wat erg handig is met de harde wind die over de steppes van Mongolië kan razen. Door de ronde vorm kan de wind geen grip krijgen op de tent.

De basis van de Yurt wordt gevormd door een soort houten geraamte. Dit houten geraamte ondersteunt dakbalken die in de hoogste punt van de tent samen komen in een kroon. Bij een Mongoolse Ger, en dus bij de tent waar wij in sliepen, wordt de kroon ondersteund door twee grote palen in het midden van de tent. Zonlicht komt via een groot rond raam in de punt van de tent naar binnen. Het houten geraamte is bekleed met een dikke laag vilt, waardoor de Yurt erg goed isoleert (zowel in de winter als de zomer).

Slapen-overnachten-in-een-mongoolse-yurt-op-de-veluwe

Overnachten op Natuurkampeerterrein Quadenoord

Op het natuurkampeerterrein van Landgoed Quadenoord bij Renkum (op de Veluwe) staan een drietal Yurts van The Yurt Project. Het landgoed én het natuurkampeerterrein is enorm groot en de uitgebreide routebeschrijving die we van Hanna van The Yurt Project ontvangen via de mail is dan ook welkom. Over het terrein heen kun je eindeloos wandelen. Ideaal, aangezien onze hond Butch met ons mee is.

Wanneer we het natuurkampeerterrein op rijden (na eerst een paar onverharde wegen te hebben gevolgd), hebben we direct het gevoel de bewoonde wereld achter ons te hebben gelaten. Een en al natuur. In de zomerperiode zal het hier wel wat drukker bezocht zijn, maar nu komen we bijna niemand tegen. Na een paar minuten zien we omgeven door dennenbomen drie Yurts staan. We zijn er!

Slapen-in-het-bos-Veluwe

De Serenity Yurt op de Veluwe

Nadat we de auto geparkeerd hebben en Butch uit de auto hebben gelaten (die meteen in zijn element is in het bos en de ene na de andere grote stok vindt om mee te spelen), kunnen we dan eindelijk de deur van onze Yurt openen en over de drempel heen stappen, want je mag nooit op de drempel van een yurt gaan staan.

Wanneer je over de drempel de Yurt in stapt, maak je een kleine buiging. Voor de ‘spirit’ in de Ger, als respect voor je gastvrouw of -heer én om te voorkomen dat je je hoofd stoot.

Binnen is het behaaglijk warm en komt de geur van de houtkachel die in het midden van de Yurt staat ons tegemoet. Ondanks dat het al half november is, is het buiten nog niet echt koud. Toch is het lekker dat de kachel nog een beetje brandt. Naast de kachel ligt genoeg hout om af en toe wat bij te stoken. Hard stoken is niet nodig, want de Yurt isoleert goed en voor je het weet is het veel te warm.

De Serenity Yurt is 40 m2 groot en is hiermee de grootste Yurt die The Yurt Project aanbiedt (tevens geschikt voor vier personen). De andere Yurts die worden verhuurd zijn 20 m2 en 30 m2 groot. In de ronde ruimte vinden we een opgemaakt tweepersoonsbed en twee zetels (die uit te klappen zijn naar 90cm bedden), een tafel met een krukje en nog vier stoelen. Hout, aanmaakblokjes en lucifers zijn aanwezig voor de houtkachel. Daarnaast is een fluitketel, bestek, borden, bekers, glazen, pannen, een Dutch oven, koffie, thee, peper, zout en olie aanwezig.

Mongoolse-tent-huren

Chocolademelk, slagroom en een buitenkachel

Wanneer we terugkomen van onze wandeling met Butch door het bos begint het al een klein beetje te schemeren. Tijd om met een warme jas aan nog even buiten te gaan zitten, wat hout op de buitenkachel te gooien en te genieten van chocolademelk met slagroom, van de natuur om ons heen, van elkaar en van het feit dat we gewoon echt in een Yurt gaan slapen. Of mijn romantische idee nog overeenkomt met de werkelijkheid? Ja, absoluut!

Koken in de Yurt in de Dutch oven

Koken in de Yurt kan op twee manieren, via een pan op de grote gaspit of in de Dutch oven. De Dutch oven is een zware gietijzeren pan met deksel die op de houtkachel geplaatst kan worden. Koken op de ‘verwarming’ dus, lekker duurzaam. Van tevoren had ik al bedacht wat we zouden gaan maken in de Dutch oven. Helaas zijn we ons eten vergeten mee te nemen, dus voor we aankwamen in de Yurt zijn we snel nog even langs de supermarkt gereden voor een diepvriesmaaltijd. Een beetje jammer natuurlijk, maar alsnog erg gezellig om op te warmen in de Dutch oven op de houtkachel.

Bijzonder-overnachten-Veluwe

Kaarsjes aan

Slapen in een Yurt betekent aan de ene kant comfortabel kamperen (een echt bed én een houtkachel!), maar aan de andere kant ga je echt wel back-to-basic. Dit betekent dan ook dat er geen elektriciteit in de Yurt aanwezig is. Er zijn wel heel erg veel waxinelichtjes die samen met de ronde vorm van de Yurt zorgen voor een ontzettend sfeervol geheel.

Slapen in de Yurt

Wat een heerlijke avond. Kaarsjes, een glas wijn, lekker lezen en een hond die af en toe een knuffel komt halen omdat het toch een beetje onwennig is. Tijd om te gaan slapen! Maar hoe werkt dat? Leggen we dan nog wat hout op de kachel? Zou het wel warm blijven of zouden we bibberend wakker worden? Wanneer we ‘s ochtends wakker worden (zonder het ‘s nachts koud gehad te hebben!) is het hout dat we ‘s avonds in de kachel hebben gestopt natuurlijk al heel wat uren opgebrand. Echt koud is het nog steeds niet. Een paar houtjes erop en de kachel doet al heel snel zijn werk weer.

Een waterpomp en een eco-toilet

In de Yurt ga je geen badkamer vinden. In de zomerperiode kun je gebruik maken van het douchegebouw (een stukje lopen) van het natuurkampeerterrein, maar in de winter is deze niet geopend. Dichtbij de tent staat een grondwaterpomp, waar we water halen om thee te zetten en af te wassen. Niet alleen wij, maar ook Butch lijkt het erg interessant te vinden hoe er door te ‘pompen’ ineens water uit komt. Nog een stukje verder staat een houten wc-hokje met een eco-toilet (een toilet dat je doorspoelt met een emmer gevuld met water uit de waterpomp). Her en der op het terrein zien we meer van dit soort wc-hokjes staan. Het is dan wel geen privé-sanitair, maar toen wij er waren waren wij wel de enigen die er gebruik van maakten.

Was het slapen in de Yurt echt zo romantisch en knus?

Ja, absoluut. Ik ben een buitenmens, ik houd van kamperen (ok en af en toe ook echt wel van een beetje luxe) en vond het slapen in de Yurt dan ook een geweldige ervaring. Het buiten zijn, de dennenbomen rond de Yurt, het overnachten in de natuur, de knusse ronde tent vol waxinelichtjes en de warmte van de houtkachel. Natuurlijk is het even aanpassen als je er niet aan gewend bent: even niet kunnen douchen, een houten wc-hokje waar je in het holst van de nacht naartoe loopt met een hoofdlamp op je hoofd en geen elektriciteit om je telefoon of camera op te laden. Maar wauw, wat is deze ervaring dat waard. Ik ben nu vooral heel benieuwd geworden hoe het is om in een Yurt te overnachten wanneer het sneeuwt en vriest.

Tent-huren-Veluwe

Tips voor een overnachting in een Yurt op een rijtje

  1. In de yurt is geen elektriciteit. Mocht je je telefoon willen opladen, neem dan een powerbank mee. Of extra batterijen voor je fotocamera.
  2. De waxinelichtjes in de Yurt geven ontzettend gezellig licht af, maar toch vonden wij het fijn om onze campinglamp (die we in de Yurt konden ophangen) mee te hebben voor een klein beetje extra licht bij het lezen en koken.
  3. Hetzelfde geldt voor een zaklamp of hoofdlamp. Die ga je echt wel bij je willen hebben wanneer je middenin de nacht het wc-hokje wilt bereiken.
  4. Bedenk van tevoren wat voor lekkers je wil koken op de Dutch oven (en neem dit dan ook mee ;). Een eenpansgerecht koken is hiervoor ideaal.
  5. Maak je vooral niet te druk en geniet van dit (kampeer)avontuur.
Overnachten-op-de-Veluwe

Een Yurt huren op de Veluwe?

Ben je na het lezen van dit artikel ook nieuwsgierig geworden naar het slapen in een Yurt of staat het overnachten in een Yurt al jaren op je bucketlist? The Yurt Project verhuurt zes verschillende Yurts op de Veluwe. Drie daarvan staan op Landgoed Quadenoord bij Renkum (van 40 m2, 30 m2 en 20 m2) en de andere drie staan in de buurt van Beekbergen, Emst en Vaassen.

Slapen-overnachten-in-een-mongoolse-yurt-op-de-veluwe

→ Lees ook: Overnachten op de Veluwe | 10x de leukste adresjes voor een vakantie in de natuur

Andere tips voor een bezoek aan de Veluwe?

Ben je op zoek naar tips voor een bezoek aan de Veluwe? Neem dan even een kijkje bij het artikel dat ik schreef over de leukste activiteiten en mooiste bezienswaardigheden op de Veluwe.

Goed om te weten: Mijn bezoek aan de Serenity Yurt is tot stand gekomen in samenwerking met The Yurt Project.  Alles wat je leest, is mijn persoonlijke ervaring en mening. In dit artikel zijn affiliate links opgenomen naar de bijzondere slaapplekjes. Dat betekent dat als jij klikt op een link en vervolgens een aankoop doet bij de betreffende partijen, ik daar een beetje commissie voor ontvang. Jij betaalt hierdoor niet meer geld, maar ik ontvang wel iets extra's.

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 comments

Nordic-Woods-2024-Zweden-Noorwegen-boeken-info