• Menu
  • Menu
lion-rock-leeuwenrots

Sigiriya, Sri Lanka | Bezienswaardigheden en tips

Sigiriya met zijn talloze bezienswaardigheden en prachtige omringende natuur mag absoluut niet ontbreken tijdens jouw rondreis door Sri Lanka. De meeste reizigers verblijven in Sigiriya met als doel het beklimmen van de imposante en wereldberoemde Leeuwenrots, de Lion Rock. Eén van de plaatsen in Sri Lanka die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is geplaatst. Maar er is nog zoveel meer. Welke bezienswaardigheden je niet mag missen tijdens je bezoek aan Sigiriya en tijdens je rondreis door Sri Lanka lees je in dit artikel.

[toc]

Beklim Pidurangala Rock en bewonder Lion Rock

De Leeuwenrots

Laten we dan meteen maar beginnen bij die beroemde rots, de Lion Rock of Leeuwenrots. Een 200 meter hoge rots middenin de jungle, een prachtig natuurfenomeen. Op de top van de Lion Rock vind je de ruïnes van het 1600 jaar geleden gebouwde paleis van koning Kassapa. Wanneer je een geschiedenisjunkie bent en niet kan wachten om de overblijfselen van het paleis wilt zien (zoals de gerestaureerde muurschilderingen, de bekende leeuwenpoten onderaan de rots, het zwembad bovenop de rots en de omliggende tuinen en grachten), dan is een bezoek brengen aan de Leeuwenrots zeker een goed idee.

Waarom ik het je zou afraden? Het is druk én duur. Samen met vele vele andere toeristen beklim je de trappen die je de rots op leiden, de entree is ongeveer €25 en het prachtige uitzicht op de Leeuwenrots zoals je op de foto hieronder ziet, mis je. Je staat er tenslotte bovenop.

Pidurangala-rock-sigiriya

Pidurangala Rock

Wat ik je wel absoluut zou willen aanraden is het beklimmen van Pidurangala Rock. Vanaf deze rots heb je namelijk een fantastisch uitzicht op de Lion Rock en de kans dat je deze rots voor jezelf hebt is vele malen groter. Nog niet overtuigd? De toegangsprijs voor Pidurangala Rock ligt een heel stuk lager, namelijk zo’n 300-500 roepies per persoon. Dit komt neer op ongeveer €1,50 tot €3,00 per persoon. De klim naar boven is wel heel wat avontuurlijker. Bereid je voor op een steile klim en aan het einde flink wat geklauter. Maar wauw, als je eenmaal boven bent heb je ook wat. Wat een uitzicht! Absoluut één van de hoogtepunten van onze rondreis door Sri Lanka.

Tips voor het beklimmen van Pidurangala Rock

Je hebt in principe geen gids nodig om Pidurangala Rock te beklimmen. De route is met rode pijlen aangegeven. Ik raad je aan om de rots op tijd te beklimmen in verband met de warmte. Veel reizigers bezoeken de rots rond zonsopkomst, maar dit betekent dat je in het donker met lampen omhoog moet lopen. Wij kozen ervoor om rond 8 uur ‘s ochtends (na zonsopkomst, maar voor andere toeristen) de rots te beklimmen en daar was ik erg blij om, aangezien het al snel warm is. Wanneer je doorloopt, wandel je in zo’n 30-45 minuten naar boven. Doe je wat rustiger aan, kost het je ongeveer een uur. Bovenop de rots kan het trouwens flink waaien!

Let op: zorg ervoor dat je je gepast kleedt. Je loopt onderweg namelijk via een tempel naar boven.

Hoe kom je bij Pidurangala Rock?

De Pidurangala Rock ligt op ongeveer 2km ten noorden van de Lion Rock. Wanneer je vanuit Sigiriya richting de rots rijdt met een TukTuk of taxi rijdt je richting de ingang van de Lion Rock. Je rijdt als het ware links of rechts om de Lion Rock heen. Via wat kronkelpaadjes rijd je vervolgens de jungle in richting Pidurangala Rock. Wanneer je een parkeerplaatsje ziet aan de linkerzijde, zie je aan de rechterzijde een pad naar boven naar een tempel. Aan dit pad start je klim naar de Pidurangala Rock.

Let op: buiten Sigiriya is het mogelijk dat je wilde olifanten tegenkomt. Dit klinkt leuk, maar in het donker kan dit erg gevaarlijk zijn. Hetzelfde geldt voor de vele TukTuks die in het donker zonder licht rijden overigens. Bij onze accommodatie werden we er dan ook voor gewaarschuwd om in het donker niet het dorp het uit te gaan met de TukTuk.

Sigiriya-bezienswaardigheden-Sri-Lanka-Pidurangala-Rock

Pidurangala-rock-sigiriya

Pidurangala-rock-sigiriya

Olifanten spotten in het wild

Sri Lanka kent opvallend veel nationale parken én wildlife. De bekendste parken om wildlife te spotten zijn Yala en Udawalawe in het zuiden, Wilpattu in het noordwesten en Minneriya, Kaudulla en Hurulu Eco Park in het midden van het land. Het dier dat iedereen hier wil spotten is natuurlijk de olifant! Alhoewel je in Yala NP ook de kans hebt om luipaarden te spotten, ook niet verkeerd.

Safari in Sri Lanka vs safari in Afrika

Op safari gaan in Sri Lanka (en in dit geval in de omgeving van Sigiriya) is een totaal andere ervaring dan in Afrika. Waar je in Afrika zelf met een 4×4 of met een gewone auto (afhankelijk van waar je bent) de nationale parken in kunt trekken, kan dat in Sri Lanka niet. De meeste parken mag je namelijk niet met je eigen auto betreden. Dit zorgt ervoor dat er enkel jeeps met chauffeurs in de parken rond rijden.

En aangezien iedereen graag zoveel mogelijk kans wil hebben om olifanten te spotten, vertrekken de jeeps allemaal rond hetzelfde moment bij de ingang van de nationale parken. Dit is rond de tijd waarop de dieren het meest actief zijn. Vroeg in de ochtend en later in de middag (wanneer de zon op zijn hoogst staat, is het te warm voor de dieren en zullen zij de schaduw opzoeken). Dit zorgt ervoor dat er vaak een rij van tientallen jeeps bij de ingang van het park staat. Het aantal jeeps dunt wanneer je eenmaal het park in bent wel uit, maar zodra er olifanten gespot worden, zul je zien dat er in een mum van tijd tientallen jeeps om de olifanten heen staan.

Op safari in Hurulu Eco Park

Wij gingen zelf op safari in Hurulu Eco Park. Minneriya, Kaudulla en Hurulu zijn drie afzonderlijk parken, maar vormen één groot gebied. De kuddes olifanten kunnen hier van het ene naar het andere park lopen en dit doen ze ook. Ze migreren van het ene naar het andere park, afhankelijk van de seizoenen en de weersomstandigheden.

De chauffeurs van de jeeps weten precies in welk natuurgebied op welke moment de meeste kans is om olifanten te spotten. Toen wij er in februari waren was dit in Hurulu. Vanuit onze accommodatie is de safari voor ons geregeld. De chauffeur kwam ons in een jeep ophalen bij de accommodatie in Sigiriya en na een halfuurtje rijden arriveerden we bij de ingang van Hurulu Eco Park. We reden in een jeep waar het dak van af kon. We konden dus staan in de jeep staan, waardoor we de dieren goed konden zien. Ook heel fijn om tussen de stangen te kunnen staan trouwens als je last hebt van wagenziekte!

Nadat de chauffeur onze entreetickets voor het park heeft gekocht, sloten we aan in de rij van jeeps. Al snel werden de eerste olifanten gespot. Althans, we spotten een file aan jeeps, waardoor we zeker wisten dat er olifanten waren. En dit was ook het geval! Ontzettend gaaf om te zien, maar het rijden in colonne doet wel iets af aan de wildlife ervaring. Ook is niet elke chauffeur even respectvol richting de olifanten. Ondanks dat de olifanten er niet op reageerden vond ik dat een deel van de jeeps echt veel te dichtbij de olifanten kwamen. Soms werd zelfs het pad van de olifanten geblokkeerd door een jeep, waardoor ze genoodzaakt werden een andere richting op te lopen.

Gelukkig waren er ook genoeg plekken in het park te vinden die niet volstroomden op het moment dat er olifanten gespot werden. Ik was erg blij met onze eigen chauffeur, die erg respectvol was richting de dieren. Wanneer we in de buurt van olifanten kwamen, werd de motor afgezet, hij kwam niet te dichtbij en blokkeerde de weg niet.

De kans om olifanten te spotten in één van deze drie parken is echt heel erg groot. We hebben echt zo ontzettend veel olifanten gezien, kuddes, moeders met baby olifanten, mannetjes olifanten. Prachtig! Vooral op het moment dat onze chauffeur eind van de middag lekker rustig aan deed, waardoor de meeste jeeps het park al hadden verlaten toen wij in de late middagzon nog aan het genieten waren. Eindelijk hoorden we geen motorgeronk meer, maar olifanten die rustig aan het eten waren.

Prijzen van een safari in Hurulu

Wij hebben de safari geregeld via onze accommodatie in Sigiriya, Il Frangipane. We betaalden met zijn tweeën 6000 roepies (zo’n 25 euro) voor de jeep en 3700 roepies (zo’n 16 euro) voor de entree van Hurulu Eco Park. In totaal waren wij met twee personen dus 41 euro kwijt voor een middag safari. In de jeep is ruimte voor ongeveer personen. Mocht je willen besparen op de kosten van de jeep kan dit dus makkelijk! Ook zorgt dit ervoor dat er minder jeeps in het park aanwezig zijn. Wat weer beter is voor de dieren.

Is op safari gaan in Sri Lanka gaan een aanrader?

Ik vond het prachtig. Dieren in het wild zien vind ik sowieso heel erg mooi. Daarom zou ik het absoluut aanraden. Maar.. Er zit wel een keerzijde aan. Zoals ik al zei is het erg toeristisch, zijn er veel jeeps en gaat het niet iedereen om het welzijn van de dieren. Ik hield er nogal gemengde gevoelens aan over. Dat is ook de reden dat we er voor hebben gekozen om in Udawalawe niet nog een safari te doen, wat we oorspronkelijk wel van plan waren. We bezochten in Udawalawe liever het olifantenweeshuis, waar je op afstand kan toekijken hoe de opgevangen weesolifanten worden gevoerd.

Hurulu-eco-park
Sigiriya-bezienswaardigheden-Sri-Lanka-Hurulu-Eco-Park

Sigiriya-bezienswaardigheden-Sri-Lanka-Hurulu-Eco-Park
Sigiriya-bezienswaardigheden-Sri-Lanka-Hurulu-Eco-Park
Sigiriya-bezienswaardigheden-Sri-Lanka-Hurulu-Eco-Park

Bezoek het ETH Medical Centre in Girithale

Niet echt een plek die je kunt zien als één van de bezienswaardigheden in de omgeving van Sigiriya, maar wel een plek die ontzettend belangrijk is voor de olifanten en absoluut een bezoek waard is: het ETH Medical Centre in Girithale. Als ‘peetouders’ van Rob en Habali (twee van de jonge weesolifantjes die in het olifantjes weeshuis “Elephant Transit Home” in Udawalawe zijn opgevangen en worden verzorgd) kregen wij via Vrienden van de Olifant de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het ETH Medical Centre.

Omdat weesolifantjes die worden opgevangen vaak in slechte conditie zijn, uitgedroogd zijn en veel medische hulp nodig hebben, heeft Vrienden van de Olifant in 2016 een Olifant Ziekenhuis genaamd ‘ETH Medical Centre’ geopend. Het ETH Medical Centre ligt in Giritale, in de omgeving van het Minneriya National Park, het Kaudulla National Park en Hurulu Eco Park. In deze parken worden veel weesolifantjes gevonden als gevolg van mens-olifant conflicten. Hoe verdrietig de reden dat deze olifantjes hier belanden ook is, het is fantastisch te zien hoe hard hier wordt gewerkt om ervoor te zorgen dat deze olifantjes overleven en na een jaar of vijf zelfs terug het wild in gaan.

De route naar ETH Medical Centre

Het is met de TukTuk een kleine 1,5 uur rijden van Sigiriya naar Girithale. Om bij het ETH Medical Centre te komen volg je vanuit Sigiriya de B294 richting Habarana, een mooie weg door de binnenlanden. Je komt vervolgens uit op een T-splitsing, waarbij je rechtsaf de A11richting Minneriya op gaat. Al snel zul je borden tegen waaruit blijkt dat je door Minneriya NP rijdt. Dit betekent dus ook dat je hier op de weg of aan de rand van de weg olifanten kunt tegen komen! Wij hebben twee keer olifanten gespot in de bosjes aan de kant van de weg. Je blijft de A11 volgen en rijdt langs het Minneriya Lake en Minneriya (hier kun je ook tanken!) tot je in Girithale uitkomt.

Mocht je trouwens ook een bezoek willen brengen aan het tempelcomplex in Polonnaruwa, ben je wanneer je in Girithale bent gearriveerd al een heel eind onderweg.

Wil je meer lezen over ons bezoek aan het ETH Medical Centre? Klik dan even door naar het artikel over het Elephant Transit Home en het ETH Medical Centre.

eth-medical-centre

Overnachten in Il Frangipane

Als er één accommodatie is in Sri Lanka, waarvan ik je zou willen aanraden er te verblijven, dan is het wel Il Frangipane in Sigiriya. Il Frangipane telt vier kamers, waardoor het lekker kleinschalig is. De kamers zelf zijn heel ruim en hebben een moderne badkamer (de waterdruk in de regendouche is misschien niet zo goed, maar ach dat namen wij wel voor lief en dat is trouwens op bijna heel Sri Lanka het geval). Bij aankomst krijg je een lekker fruitsapje, waarna je naar je kamer wordt gebracht.

Het zwembad is heerlijk, want in Sigiriya kan het erg warm zijn. Een verkoelende duik na het beklimmen van Pidurangala Rock is dan ook niet verkeerd. Thee in de middag wordt met liefde bij het zwembad geserveerd en ook het eten is er erg goed! We betaalden €34,50 per nacht en dit was elke euro waard. Wat een paradijsje. We zagen zelfs een kameleon in de tuin. Eerlijk waar de beste accommodatie waar we hebben overnacht. 

accommodaties-il-frangipane-sigiriya

Eten in Sigiriya

Op tien minuutjes loopafstand van Il Frangipane bevindt zich het ‘centrum’ van Sigiriya. Ik zet centrum tussen haakjes omdat het eigenlijk neerkomt op één straat met meerdere restaurantjes. Mocht je ‘s avonds lopend (met je eigen TukTuk zou ik sowieso afraden, want er rijden veel TukTuks zonder licht rond in het donker) naar het centrum gaan, vergeet dan geen zaklamp of hoofdlamp. Buiten het centrum is de weg erg donker.

Rice and curry bij Pradeep Restaurant

De lekkerste rice and curry eet je bij Pradeep Restaurant in het centrum van Sigiriya. Als je geluk hebt óf een beetje op tijd bent, bemachtig je één van de meest gewilde tafeltjes op het terras aan de weg kant.

De string hoppers van Il Frangipane

Zoals ik in het stukje hierboven al noemde, was Il Frangipane niet alleen een fijne plek om te overnachten, maar ook zeker om te dineren. Dus mocht je hier overnachten, bestel zeker de roti, string hoppers, kokos sambol en dahl curry als avondeten. Zeker weten dat je gaat genieten! En voor de lunch wordt met liefde kottu of iets anders lekkers voor je gemaakt.

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 comments