• Menu
  • Menu
Fem-Heegsma-Hotspot-Lemmer-eetplekje-restaurant-Friesland

10x De leukste restaurants in Friesland: Favoriete eetplekjes met terras en take-away

Friesland kent talloze favoriete restaurants, hippe hotspots en leuke eetplekjes (mét terras en take-away). En deze liggen verspreid door de hele provincie. Sinds corona de wereld in zijn greep heeft gekregen, heb ik al heel wat keren een lekkere lunch of avondeten opgehaald en op het terras in de buitenlucht gegeten bij één van mijn favoriete restaurants in Friesland. Of je nu wilt picknicken in het bos of in het park, je eten thuis op wilt eten, of toch op locatie wilt eten, bij deze leuke eetplekjes in Friesland kan het allemaal. En het leukste, al deze hotspots hebben vegetarische gerechten op de kaart staan en aantal ook vegan lekkers. Na onderstaande tips weet ik zeker dat je watertandend en met een borrelende buik een tafeltje reserveert of een bestelling plaatst. Lees snel verder!

1. BY-KEES – Heerenveen

Een favoriete hotspot van mij in Friesland is BY-KEES in Heerenveen. Naast koffie kun je hier terecht voor lekkere lunchgerechten, gezonde sapjes en smoothies en erg lekkere taartjes. En extra leuk; er staan veel vegetarische en veganistische gerechten op de kaart (en vergeet niet te vragen naar de (vegan) taartjes)! Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je lunch hier op te eten of om af te halen. Samen met een collega heb in coronatijd regelmatig een afhaallunch opgepikt bij BY-KEES om deze vervolgens op een van onze favoriete picknickplekjes in de Beetsterzwaagse bossen of in koninklijk Oranjewoud te verorberen.

→ BY-KEES, Vleesmarkt 10 in Heerenveen. Geopend: DI-WOE 10:00 tot 18:00 en DO-VRIJ-ZA: 10:00 tot 19:00.

2. De Blokhut – Sparjebird

Een ander plekje waar het heerlijk vertoeven is, is Blokhut Sparjebird in de buurt van Beetsterzwaag. Zoals de naam al zegt, een echte houten blokhut, die ontzettend gezellig is ingericht. Ik wou dat Stefan en ik dit plekje al kenden toen we trouwplannen hadden; want ja, je kunt hier trouwen in het bos!

Je kunt bij de Blokhut lekker binnen of op het terras lunchen, maar ook een afhaallunch is mogelijk. Er staan een aantal vega gerechten op de kaart, maar (nog? ;)) geen vegan gerechten. Er wordt wel met alle liefde iets vegans voor je op tafel gezet als je hierom vraagt! Helemaal prima dus. In combinatie met Speelbos Sparjebird is het ook voor kinderen een paradijs. Ik zeg; snel naartoe gaan.

→  Blokhut Sparjebird, Sparjeburd 4 in Hemrik. Geopend: WOE-DON 11:00-17:00 en VRIJ-ZON 11:00-18:00. 

3. De Koken – Akkrum

In jachthaven Tusken de Marren van Akkrum vind je een wel heel bijzonder restaurant met een terras aan het water: De Koken (Fries voor keuken). Bij Haventerras De Koken in Akkrum ontbijt, borrel, lunch of dineer je met uitzicht op de jachthaven. Zeker wanneer het zonnetje schijnt, is dit een erg fijn plekje om een paar uurtjes te vertoeven. Bij De Koken kun je terecht voor lekkere ontbijtjes, een fijne lunch (flammkuchen!), huisgemaakte pizza’s én hemelse toetjes. Mocht je de tijd hebben, kun je hier zelfs een bootje huren.

→ De Koken, Ulbe Twijnstrawei 33 in Akkrum. Geopend: April, mei, juni en september: VRIJ-ZON 10:00-21:30. Juli en augustus: MA-ZON 08:30-21:30.

4. Picknickers – Terherne

Een hotspot net buiten Terherne waar ik groot fan van ben, is Foodbar Picknickers. Een hippe en mega gezellig ingerichte foodbar aan het Sneekermeer. Het terras is, met de gezellige banken en kleurrijke zitjes, een plaatje. Erg leuk om hier met een bootje te varen en even aan te meren bij Picknickers voor een lunch of een lekker drankje. Wat je sowieso wilt bestellen van de menukaart? De superfoodsalade (kan vega(n)), de cheesecake in een potje en de kokosmakronen.

Foodbar Picknickers, Ûtbuorren 54 in Terherne. Geopend: WOE-ZON 10:00-20:00.
Picknickers-Terherne-Eetplekjes-favoriete-restaurants-Friesland-terras-aan-het-water

Picknickers-Terherne-lunch-favoriete-restaurants-Friesland

5. Stek – Leeuwarden

Stek Leeuwarden, gevestigd in een oud brugwachtershuisje, ligt middenin de stad Leeuwarden. Wat een plaatje om te zien. Een ontzettend hip plekje met een terras dat uitkijkt op de Oldehove (de beroemde scheve toren van Leeuwarden) en de Prinsentuin. Je kunt bij Stek terecht voor het ontbijt en het avondeten, voor hapjes, lunch en lekkere sapjes. Dus eigenlijk voor alles. Er staan heel wat vega, maar ook een klein aantal vegan gerechten op de kaart (zoals de pancakes!). Neem je picknickkleed mee, want ook in de Prinsentuin is het heerlijk picknicken tussen de bloemen en aan het water.

Stek Leeuwarden, Harlingersingel 2 in Leeuwarden. Geopend: MA-WOE 11:00-17:00. DON-ZAT 10:00-19:00. ZON 10:00-17:00. 

6. Savour – Beetsterzwaag

Een ander plekje in Friesland waar je je tegoed kunt doen aan heerlijk eten is bij Savour in Beetsterzwaag. Savour is eigenlijk een Mediterrane eetwinkel. Je vindt hier allerlei lekkere hapjes en ingrediënten voor een lekkere kooksessie. Maar je kunt hier ook terecht voor koffie-to-go en voor heerlijke verse maaltijden voor thuis (elke twee weken heeft Savour een nieuw mediterraan menu). Of natuurlijk voor een picknick. Vergeet niet een doosje met huisgemaakte cannoli mee te nemen voor je vertrekt.

Savour, Hoofdstraat 47 in Beetsterzwaag. Geopend: WOE-VRIJ 09:30-18:00. ZAT 09:30-17:00.

7. De Oranjerie – Joure

Tussen het park Heremastate en de passantenhaven vind je, dichtbij de Midstraat de hotspot van Joure: De Oranjerie. Een plekje dat ik vooral ken van twee bruiloftsfeesten in de tropische serre. Waar ik de ene keer als ceremoniemeester aanwezig mocht zijn en de andere keer als fotografe. Maar De Oranjerie is ook dé plek om te genieten van een speciaalbiertje, high tea of een lekkere (afhaal)lunch of diner (incl heel wat vega(n) opties!). En de terrassen? Je raadt het al, net als bij De Koken en Picknickers liggen deze aan het water. Aan de passantenhaven en aan de parkvijver.

 De Oranjerie, Grienedyk 6 in Joure. Geopend: WOE-VRIJ 11:30-20:00. ZAT-ZON 10:30-20:00.

8. Eetcafé Nooitgedagt – Harlingen

In een van de oudste pakhuizen van Harlingen (uit 1647) is Eetcafé Nooitgedagt gevestigd. Een prachtig historisch pand dat vroeger onder meer in gebruik is geweest als boter- en kaaspakhuis, wijnpakhuis en galerie. ‘s Ochtends een kopje koffie, ‘s middags een uitgebreide lunch en ‘s avonds sfeervol dineren. Toen ik nog in Harlingen woonde was dit mijn favoriete plekje om uit eten te gaan. Eén van mijn favoriete restaurants in Friesland. Het eten is altijd goed (ik bedoel: panna cotta van rabarber met yoghurtijs? Kom maar door!) en het sfeertje is gewoon heel fijn.

Eetcafé Nooitgedagt, Grote Bredeplaats 35 in Harlingen. Geopend: Dagelijks van 11:30-22:00.

9. Griekse Lekkernijen Jorgos – Terherne

Meer zin in Grieks? Dan ben je bij Griekse Lekkernijen Jorgos aan het goede adres. Ik heb er nog maar één keer gegeten, maar dit is nu al één van mijn favoriete restaurants in Friesland. De spanakopita (Griekse Spinazietaart waar ik echt dol op ben) is erg goed. Ook hier mag je de desserts niet overslaan: baklava (filodeeg met noten en siroop) en ravani (amandel-griesmeel cake).

 Griekse Lekkernijen Jorgos, Buorren 48 in Terherne. Geopend: DON-MAA 16:00-20:00.

10. FEM – Lemmer

Bij FEM bestel je de beste, maar dan ook echt allerbeste ontbijtjes. Pancakes met fruit, yoghurtjes met granola, monchou taartjes en croissantjes. Het wordt allemaal bij je aan de deur (in de omgeving van Lemmer) bezorgd. FEM is nu nog alleen geopend voor afhalen en bezorgen. Maar in de zomer van 2021 wordt er in het centrum van Lemmer ook een heerlijk terras gecreëerd. Reken maar dat ik daar als één van de eersten zit met een lunch, borrelplank en warme hap op tafel. Het eten ziet er namelijk niet alleen goed en ontzettend verzorgd uit, dat is het ook.

→ FEM in Lemmer.
Fem-Heegsma-Hotspot-Lemmer-eetplekje-restaurant-Friesland

→ Bovenstaande foto's van het ontbijt van FEM zijn gemaakt bij Smûk Recreatie. (Dit artikel volgt binnenkort.Kijk voor een preview alvast op de Instagrampagina van Where She Goes.)
→ Lees ook: Overnachten in een fonkelnieuwe pipowagen in het Friese Meren gebied (Dit artikel volgt binnenkort.Kijk voor een preview alvast op de Instagrampagina van Where She Goes.)
→ Tip: Een roadtrip door Friesland | De Friese Merenroute inclusief leuke hotspots
→ Bucketlist item: Roadtrippen met een vintage VW busje
Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments