• Menu
  • Menu
Overnachten-slapen-kerk-Friesland-Heilige-Nachten-Witte-Kerkje-Hemrik

Overnachten in een Heilige Nachten kerk in Friesland | Het Witte Kerkje in Hemrik

Overnachten in een kerk in Friesland. En niet zomaar een kerk. Nee, een klein wit kerkje met een rijke historie in een Fries dorpje: het Witte Kerkje in Hemrik. En holy moly, slapen in een kerk is echt onwijs bijzonder. Via Heilige Nachten overnachtten wij een nachtje in het Witte Kerkje en ervaarden wij hoe het is om een kerk een hele nacht voor ons zelf te hebben.

Wat is Heilige Nachten?

Sanne en Jennemie, de oprichters van Heilige Nachten, hebben het mogelijk gemaakt om te overnachten op wel héél bijzondere locaties, namelijk in verschillende historische kerken in Nederland. Kerkgebouwen komen meer en meer leeg te staan doordat kerken minder goed worden bezocht. Heilige Nachten biedt overnachtingen aan in zowel leegstaande kerken als in kerken die nog in (deels) in gebruik zijn. Met andere woorden: door te overnachten in een Heilige Nachten kerk, voorkom je leegstand en help je het kerkgebouw voort te blijven bestaan. Via Heilige Nachten kun je trouwens niet alleen in kerkjes overnachten, maar ook in een klooster.

→ Lees ook: Heilige Nachten | Overnachten in Klooster de Weyst

Het Witte Kerkje in Hemrik

De kerk in Friesland waar wij via Heilige Nachten overnachten, is het Witte Kerkje in Hemrik. Een kerkje dat gebouwd is in 1739. In 1315 zou hier zelfs al een Middeleeuws kapelletje hebben gestaan. Kun je het je voorstellen? Ik kan mezelf echt helemaal verliezen in fantasieën wanneer ik me voorstel hoe de kerkgangers in die periode leefden. Dus ik vind het onwijs tof om in zo’n eeuwenoud kerkje te mogen slapen. Overigens is de kerk in 2002 gerestaureerd, waardoor het helemaal niet zo oud oogt. De imposante kerkdeuren en de 17de (!) eeuwse houten preekstoel vind ik vooral erg mooi.

Maar dat is niet alles, want het kerkje is ook nog eens onwijs sfeervol ingericht als Heilige Nachten kerkje. Leuke zitjes, waaronder een donkerblauw bankje met gezellige bijzettafeltjes voor de preekstoel, en een gezellig ingerichte slaapkamer achter het orgel. Er is een keukentje waar we gebruik van kunnen maken (met koelkast en servies, maar zonder kookgelegenheid). En de kerk biedt zelfs tegen meerprijs hapjes en drankjes aan – die je contant kunt betalen -, zodat een bezoekje aan de supermarkt voor een tussendoortje niet eens nodig is. Ideaal, vinden wij!

Een toilet vind je natuurlijk ook in het kerkje, maar douchen moet je toch echt even thuis doen, want een douche is niet aanwezig. Wij overnachtten trouwens in juni in het kerkje, waardoor het niet echt koud was in de kerk. Maar in de winter kan het hier natuurlijk goed koud worden. Gelukkig kan er (tegen betaling) gebruik gemaakt worden van de verwarming.

Overnachten-slapen-kerk-Friesland-Heilige-Nachten-Witte-Kerkje-Hemrik

Overnachten-slapen-kerk-Friesland-Heilige-Nachten-Witte-Kerkje-Hemrik

Een showtje weggeven op de piano

Zelf kom ik niet verder dan ‘Vader Jacob’, maar Stefan heeft al een aantal jaren pianoles en hij vond het dan ook ontzettend tof om in de kerk zijn pianokunsten ten gehore te brengen. Met mij als publiek natuurlijk. De akoestiek in zo’n kerkje is zo anders dan thuis, erg mooi. Natuurlijk heeft een kerkje als dit ook een groot en oud orgel. Deze mag alleen niet bespeeld worden. Geen pianospeler? Dan staat er ook gewoon een bluetooth speaker voor je klaar.

Overnachten-slapen-kerk-Friesland-Heilige-Nachten-Witte-Kerkje-Hemrik

Borrelen tot de avond valt

Bij aankomst werden Stefan en ik door één van de hosts van het Witte Kerkje al welkom geheten met een flesje rosé en een plak zelfgebakken (vegan!) bananenbrood. Ontzettend lekker. Een heel kerkje voor jezelf hebben voor de nacht? Daar moest op geproost hebben. Begin van de avond loste vriendinnetje Karin mijn man Stefan af – als mijn plus one 🙂 – en kon het borrelen beginnen.

Na een klein speurtochtje op Google ontdekte ik namelijk Oliva Bites and More in Gorredijk. In het najaar van 2020 besloten Wilma en Maartje (moeder en dochter) hun passie voor lekker eten om te zetten in het bedrijf Oliva. En daar zijn wij (en jij ook wanneer je hier slaapt) ontzettend blij mee, want daardoor konden wij een onwijs lekkere en luxe (vegetarische) borrelplank voor onze avond in het Witte Kerkje bestellen. Die overigens ook nog eens tot aan de kerkdeur werd bezorgd.

Oliva-Gorredijk-Borrelplank

Slapen achter het orgel en genieten van een overheerlijk ontbijtje

En wanneer dan de avond valt en de borrelhapjes zijn verorberd – en we nog eventjes dubbel checken of we de kerkdeur op het slot hebben gedraaid – is het tijd om ons bed op te zoeken. De slaapkamer vind je niet in de kerkzaal zelf, maar op de eerste verdieping achter het orgel. Mét uitzicht op de kerkzaal! Net als de rest van de Heilige Nachten inrichting is ook dit plekje weer ontzettend gezellig ingericht met een gezellig lichtsnoer en mooie meubeltjes. En die mooie boogramen van de kerk maken het natuurlijk helemaal af.

Niet alleen het wakker worden is een feestje door de zon die op de kerkramen valt, maar ook het (vegan) ontbijt dat even later in de kerk werd bezorgd door onze host was (letterlijk :)) om op te (vr)eten. Yoghurtjes, fruit, gebakken broodjes, allerlei beleg en lekkere sapjes. Heerlijk!

Bijzonder-slapen-Nederland

Doen in de omgeving van het Witte Kerkje in Hemrik

Wanneer je op zo’n prachtig plekje in Friesland gaat overnachten, is het bijna zonde om de kerk te verlaten. Maar Zuidoost-Friesland, waar het Witte Kerkje in Hemrik is gelegen, is onwijs mooi. Ik raad je dan ook aan de omgeving zeker te gaan verkennen. Wat er allemaal te doen is in de omgeving (naast de vele fiets- en wandelroutes die ook in het kerkje voor je klaar liggen)?

→ Lunchen bij Blokhut Sparjebird of één van de andere leuke eetplekjes in Friesland
 Wandelen in het Wallebos bij Beetsterzwaag
Zuidoost-Friesland-Wallebos
 Het Drents-Friese Wold verkennen op de e-chopper
 De Bosbergtoren beklimmen in Appelscha 

→ Leren suppen met de BeginnersSUP van SUP AWAY Heerenveen
Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 comment