• Menu
  • Menu
Overnachten-pipowagen-tiny-house-op-wielen-Friesland-Friese-Meren-Snikzwaag

Overnachten in een fonkelnieuwe pipowagen in het Friese Meren gebied | Een tiny house op wielen

In het Friese Meren gebied, in het zuidwesten van Friesland, staat een fonkelnieuwe en hip ingerichte pipowagen – een tiny house op wielen – te wachten tot jij er gaat overnachten. Sinds het voorjaar van 2021 staat deze pipowagen op een ontzettend idyllisch plekje in Snikzwaag te shinen op het erf van Renske, die woonachtig is in de boerderij op hetzelfde terrein. En met shinen bedoel ik echt shinen, want het is een blikvanger. Helemaal in combinatie met de Bell tent die je er bij kunt huren en met de hottub. Ja, je leest het goed! Een hottub. Met uitzicht op de paardenwei. Lees je mee hoe ik het overnachten in de pipowagen in het Friese Meren gebied heb ervaren? 

Scharrelende kipjes, galopperende paarden en weidse uitzichten 

Wanneer ik Joure uit ben gereden en het plaatsnaambordje van Snikzwaag ben gepasseerd, zie ik hem al snel staan: de pipowagen waar ik ga verblijven. Wanneer ik mijn auto parkeer word ik verwelkomd door het gezellige getok van de kippen die over het erf scharrelen en even later ook door Renske, de host, zelf. 

Ik vind het meteen bij aankomst al een bijzonder fijn plekje. De weidse uitzichten rondom, de prachtige paarden die in de wei staan te grazen en de kippen die luid tokkend rond scharrelen. Ik bezoek de pipowagen half mei en dit is volgens mij echt de mooiste tijd van het jaar. De bermen staan vol met boterbloemen en fluitekruid en de vele donzige witte pluisjes van de uitgebloeide paardenbloemen sieren de weilanden. Je ziet hier niets van de Friese Meren zelf, maar weet dat het slechts een paar minuten rijden is voor de weilanden plaatsmaken voor water. Heel veel water.

Overnachten-pipowagen-tiny-house-op-wielen-Friesland-Friese-Meren-Snikzwaag
Huren-Bell-tent-slapen-Friesland-Friese-Meren
Overnachten-pipowagen-tiny-house-op-wielen-Friesland-Friese-Meren-Snikzwaag

Overnachten in de pipowagen – een tiny house op wielen

De pipowagen zelf is echt een tiny house op wielen. Fonkelnieuw en zowel aan de buiten- als aan de binnenkant afgewerkt met licht hout, wat een lekker natuurlijk gevoel geeft. Daarnaast heeft de pipowagen ramen aan elke kant, waardoor je aan alle kanten een wijds uitzicht hebt over de weilanden en de grazende paarden.   

Wanneer ik de pipowagen binnenstap zie ik natuurlijk direct de macarons van de IJsfabriek in Joure (waar je niet alleen macarons maar ook ijs en bonbons kunt krijgen) liggen. Heerlijk dit soort welkomstcadeautjes. Een gezellige (slaap)bank, een tweepersoonsbed, een eettafeltje met twee stoeltjes en niet onbelangrijk: een waterkoker naast het bed. ’s Ochtends een theetje drinken in bed – zonder eerst uit bed te moeten stappen – behoort dus zeker tot de mogelijkheden. De pipowagen heeft een lekker vintage sfeertje door de gezellige meubeltjes en accessoires. De zon warmt het huisje snel op, maar voor de koudere momenten staat er een elektrisch kacheltje klaar. 

Overnachten-pipowagen-tiny-house-op-wielen-Friesland-Friese-Meren-Snikzwaag

Overnachten-pipowagen-tiny-house-op-wielen-Friesland-Friese-Meren-Snikzwaag

Overnachten-pipowagen-tiny-house-op-wielen-Friesland-Friese-Meren-Snikzwaag

Overnachten-pipowagen-tiny-house-op-wielen-Friesland-Friese-Meren-Snikzwaag
Overnachten-pipowagen-tiny-house-op-wielen-Friesland-Friese-Meren-Snikzwaag

Een Bell tent bijhuren? 

De pipowagen is geschikt voor twee tot drie personen. Mocht je in de buurt van de Friese Meren willen verblijven met meer personen, dan is er de mogelijkheid om een grote Bell tent bij te huren. Deze Bell tent staat naast de pipowagen. Zo kun je met de hele familie of met een vriend(inn)engroepje ook genieten van het heerlijke leven op het Friese platteland. 

Huren-Bell-tent-slapen-Friesland-Friese-Meren
Huren-Bell-tent-slapen-Friesland-Friese-Meren
Tiny-house-huren-Friesland-Snikzwaag-Airbnb

Een buitenkeuken en eigen sanitair 

De oplettende lezer is het natuurlijk al opgevallen dat er in de pipowagen zelf geen keukentje zit. De buitenkeuken vind je namelijk in een nieuw houten gebouwtje op hetzelfde erf. Een overdekte buitenkeuken zelfs, dus ook als het regent kun je hier rustig koken en afwassen zonder nat te regenen. Het keukentje is uitgerust met een tweepits gasfornuis, een koelbox, koffie en thee én met een honesty minibar. Geld voor je frisje, wijntje of Tony’s Chocolonely kun je deponeren in een potje. In hetzelfde houten gebouwtje vind je ook het sanitair, een toilet en douche. Privé sanitair, want tijdens je verblijf zijn jij en je gezelschap de enigen die hier gebruik van maken. 

Tiny-house-huren-Friesland-Snikzwaag-Airbnb

Prachtige zonsopkomsten en ontbijtjes in de ochtendzon 

Overnachten in de pipowagen is leuk (alhoewel je hem, net als Treehouse Goldsworthy, bij harde wind wel wat heen en weer voelt deinen ;)), maar ontwaken in de pipowagen is helemaal magisch. De zon komt namelijk op aan de bedkant, waardoor je met een beetje geluk vanuit bed een fenomenale zonsopkomst te zien krijgt. Wanneer de zon aanwezig is, schijnt deze ’s ochtends al lekker vroeg op de pipowagen, waardoor je buiten aan de picknicktafel(s) kunt genieten van een kopje koffie, thee en een ontbijtje. Ontbijtjes maken kan Renske als de beste en deze boek je bij voor €10 pp per ontbijtje. 

Zonsopgang-Friesland

Ontbijt-pipowagen

En dan is er nog de houtgestookte hottub

Half verscholen achter de Bell tent en de pipowagen en aan de rand van de paardenwei staat een houtgestookte hottub. De hottub is tijdens je verblijf bij te boeken tegen een meerprijs van €45 per dag/avond. Nadat deze is warm gestookt, kun je urenlang heerlijk badderen. Genieten van een zonsondergang, het uitzicht op de paarden of in het donker van de stilte en de sterrenhemel boven je hoofd. Even tot rust komen.

Overnachting-tiny-house-op-wielen-Friesland-met-hottub-Snikzwaag
Overnachting-tiny-house-op-wielen-Friesland-met-hottub-Snikzwaag
Tiny-house-huren-Friesland-Snikzwaag-Airbnb 4

Doen in de omgeving van de pipowagen 

De pipowagen ligt in Snikzwaag: een heel klein dorpje dichtbij Joure in de gemeente De Friese Meren (De Fryske Marren op zijn Fries). Naast allerlei watersportactiviteiten die in de buurt te doen zijn zoals zeilen, suppen, sloep varen en kanoën, is er nog veel meer moois te zien in dit gebied.

1. De Friese Merenroute rijden

Wanneer je in de pipowagen verblijft kan een roadtrip met de auto (of met een vintage VW busje (!)) door dit gebied natuurlijk niet uitblijven. Bij de Friese Merenroute ontdek je pittoreske stadjes zoals Sloten – de kleinste Elfstedenstad –, rijd je langs de tofste hotspots aan het water, bezoek je Kameleondorp Terhene en zie je Friesland op zijn mooist. 

→ Lees ook: De Friese Merenroute inclusief hotspots
→ Bucketlist item: Roadtrippen met een vintage VW busje

2. Wandelen en fietsen over schelpenpaadjes langs de Friese Meren

Op slechts 5 minuutjes rijden van de pipowagen vind je een prachtig schelpenpad langs één van de Friese Meren. Hierbij wandel of fiets je langs het water van de Goëngarijpsterpoelen (dat verbonden is aan het Sneekermeer). Dit schelpenpad leid je, in een halfuurtje wandelen, naar Foodbar Picknickers in Terherne. Voer hiervoor op je navigatie ‘It String – Goingarrijp’ en rijd door tot (bijna) het einde van het weggetje waar achter het dijkje een strandje is gelegen.