• Menu
  • Menu
Asa-Herrgård-in-Småland-in-Zweden-landhuis-hotel-aan-het-meer

Op vakantie met de auto naar het idyllische Småland in Zuid-Zweden | Tips, accommodaties en bezienswaardigheden

De regio Småland, gelegen in Zuid-Zweden, is de ideale bestemming voor een rondreis en een vakantie in het echte Zweden. Wanneer je denkt aan vakantie vieren in Zweden denk je vast aan landschappen vol karakteristieke rode huisjes, eindeloze bossen, groene heuvels en idyllische meren. Het Zweden van Pippi Langkous. En precies dat ga je hier tijdens een vakantie in Småland, in het zuidoosten van Zweden, ontdekken en volop beleven. En nog zoveel meer dan dat. Want Småland is een heerlijke vakantiebestemming in Zweden voor avonturiers, natuur- en cultuurliefhebbers.

Ik maakte in samenwerking met Visit Småland en Go Visit South Sweden een onvergetelijke roadtrip door de Zweedse regio Småland en neem je in dit artikel mee naar de prachtige accommodaties, restaurants, hotspots, en karakteristieke houten stadjes die ik hier ontdekte. Wat je onder andere kunt verwachten? Denk aan slapen in een kasteel, een sprookjesachtig diner in het bos, kanoën in de ochtendzon en Fika momentjes in de middag. Of wat dacht je van een high tea in Downton Abbey sferen, je eigen bloemenkrans maken en dansen rond de meiboom tijdens Midsommar?

Met de Scandlines ferry naar Zweden

Over land via de Grote Beltbrug en de Øresundbrug

Vanuit Nederland kun je op verschillende manieren naar Zweden rijden. Zo kun je via het Duitse Flensburg richting het Deense eiland Funen rijden. De Grote Beltbrug, die 18 km lang is, brengt je vervolgens naar het Deense eiland Seeland, waar ook Kopenhagen ligt. Vervolgens rijd je ter hoogte van Kopenhagen over de 16 km lange Øresundbrug, die het Deense Kopenhagen aan het Zweedse Malmö verbindt. Voor beide bruggen dien je te betalen. Kies je voor deze optie? Dan is het een grote aanrader om op de heen- of terugweg te overnachten bij Slower Place (een boomhut retreat) op het eiland Funen of bij het duurzame Tiki Camp op het eiland Langeland.

Door over land te reizen maak je meer kilometers en ben je, afhankelijk van de veertijden, wat langer onderweg.

Met de ferry via Puttgarden – Rødby / Rostock – Gedser en via de Øresundbrug

Een andere optie, en dat is de optie waar wij tijdens deze roadtrip voor kozen, is om met Scandlines de overtocht naar Denemarken te maken. Je kunt de veerboot van Puttgarden (in Duitsland) naar Rødby (in Denemarken) nemen of de veerboot vanaf Rostock (in Duitsland) naar Gedser (in Denemarken).

De overtocht van Puttgarden naar Rødby duurt zo’n 45 minuten en de overtocht van Rostock naar Gedser ongeveer 2 uur. De heenweg kiezen wij voor de eerste optie en de terugweg voor de tweede. Voor welke optie je ook kiest, ter hoogte van Kopenhagen rijd je over de 16 km lange Øresundbrug, die het Deense Kopenhagen aan het Zweedse Malmö verbindt.

Goed om te weten dat je op de website van Scandlines ook een combinatieticket kan boeken voor de ferry + de Øresundbrug (voor een enkeltje of een retourtje).

Naar de website van Scandlines.

Een koninklijke overnachting in Teleborgs Slott, Växjö

Aan de rand van de stad Växjö en idyllisch gelegen aan het Trummenmeer, staat het indrukwekkende kasteel van Teleborg: Teleborgs Slott. Het kasteel werd in 1900 (af)gebouwd) in opdracht van graaf Frederik Bonde, die het kasteel als cadeau aan zijn vrouw Anna Koskull gaf.

Een droom van een kasteel, waar je niet alleen in de poortgebouwen, maar ook in het kasteel zelf kunt overnachten. Elke kamer en elke suite in het kasteel heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen unieke inrichting. De meest bijzondere kamer om in te slapen? Dat is misschien wel de torenkamer. En wanneer je dan wakker wordt in je eigen kasteelkamer of -suite, staat er een uitgebreid ontbijtbuffet voor je klaar in de kasteelzalen. Wat een sprookje!

Bij een overnachting in de poortgebouwen van Teleborgss Slot zijn (op aanvraag) honden toegestaan.

Teleborgs Slott, Slotssallén, 35a 96 Växjö, Zweden

Overnachten-in-Småland-Zweden-Teleborgs-Slott-Vaxjo-bijzonder-kasteel-overnachting

Overnachten-in-Småland-Zweden-Teleborgs-Slott-Vaxjo-bijzonder-kasteel-overnachting

Lang vervlogen tijden bij Huseby Bruk

Op zo’n 25 minuten rijden van de stad Växjö ligt Huseby Bruk. Een historisch landgoed uit de 19de eeuw in het Zweedse Småland waar je reeds lang vervlogen tijden binnenstapt. Huseby Bruk is een landgoed en openluchtmuseum tegelijkertijd. Je dwaalt hier over het landgoed door weelderige tuinen, langs de oude ijzerfabriek, de watermolen en een timmerwerkplaats tot je uitkomt bij het hoofdgebouw van Huseby Bruk.

Het landhuis, ook wel liefkozend ‘het kasteel van Huseby Bruk‘ genoemd, dat je instant Downton Abbey vibes geeft. De prachtige gedecoreerde kamers van de voormalige bewoners van het kasteel, de familie Stephens, zijn bijna volledig onveranderd en bewaard gebleven. Je stapt hier dan ook binnen in een wereld vol weelde, historische schatten en ‘curiosities (bijzondere en merkwaardige voorwerpen).

Bij het kasteel worden we opgewacht door de vriendelijke butler, die ons het gevoel geeft een aflevering van Downton Abbey binnengestapt te zijn. En niet voor niets, want er staat ons een bijzondere belevenis te wachten. Af en toe is het mogelijk om bij bijzondere gelegenheden een exclusieve lunch of high tea in het landhuis van Huseby Bruk te boeken. En laat die high tea nou speciaal voor ons zijn klaar gezet. Een hele unieke ervaring!

Liever genieten van een fika- of lunchmomentje aan het water? Dan vind je naast het kasteel van Huseby Bruk ook  het gezellige Elisabeths Trädgård Restaurang & Café, waar gekookt wordt met ingrediënten uit de naastgelegen moestuin.

Huseby Bruk, Grimslöv Gamla Smedjan, 340 32 Grimslöv

Huseby-Bruk-vakantie-rondreis--in-Zweden-Småland

Huseby-Bruk-vakantie-rondreis--in-Zweden-Småland

Overnachten aan het Asa meer bij landhuishotel Asa Herrgård

Verspreid door de regio Småland vind je, vaak middenin de natuur en met uitzicht op een glinsterend meer, klassieke landhuizen (herrgårdar) die tegenwoordig dienst doen als hotel. Een daarvan is Asa Herrgård. Een landhuishotel gelegen ten noorden van de stad Växjö, diep in de bossen van Småland. Het lichtgele hoofdgebouw van Asa Herrgård, dat statig uitkijkt over het Asa meer, is gebouwd in de 17de eeuw (terwijl de geschiedenis van Asa teruggaat naar de 15de eeuw, de middeleeuwen). Het landgoed schijnt in vroegere tijden in bezit te zijn geweest van verschillende adellijke families.

Hier, in het hoofdgebouw, vind je tegenwoordig de receptie en het restaurant van het hotel. Wanneer je overnacht bij Asa Herrgård, staat hier in de ochtend een heerlijk ontbijtbuffet voor je klaar, waar je zelfs je eigen warme wafels kunt maken. In de vleugels van het landhuishotel vind je de hotelkamers, waarvan een aantal eenpersoonskamers en tweepersoonskamers.

Dit juweeltje van een landhuishotel ligt aan het idyllische Asa meer, met uitzicht op het witte kerktorentje van de Asa kyrka. De zonsondergangen zijn hier het fenomenaal en de rust die je hier omringt is heerlijk. Een avondduik in het water en een kanotochtje in de ochtendzon kan ik je heel hard aanraden. Net als de hottub en de sauna trouwens, die je, verscholen aan de waterkant, aantreft. Ik moet mezelf soms even knijpen, hier verblijven voelt bijna als een droom.

Honden zijn in overleg toegestaan bij Asa Herrgård.

Asa Herrgård, Asa 1, 363 94 Lammhult, Zweden

Asa-Herrgård-in-Småland-in-Zweden-landhuis-hotel-aan-het-meer

The Edible Country bij Asa Herrgård

Sinds 2019 kun je namelijk op enkele plekken in Småland een diner in het bos boeken, een culinair concept dat the ‘Edible Country’ wordt genoemd. Het ‘eetbare land’. Wij schuiven middenin het bos aan bij de prachtig gedekte tafel van Asa Herrgård voor een driegangendiner.

Onder begeleiding van natuurgids en chefkok Pontus van Asa Herrgård, gaan we op pad. Met de quad. Vanuit de kar achter de quad genieten we van de natuur om ons heen, terwijl we af en toe even stoppen om eetbare planten en kruiden te plukken.

Met een rieten mandje vol bloemetjes, kruiden en bosaardbeitjes onder de arm wandelen we vervolgens een stukje door het bos, waar het mos zacht veert onder onze voeten. Tussen de hoge bomen zien we plotseling een schilderachtig tafereel opduiken. Een lange robuuste houten tafel, bankjes met schapenvachtjes, brandende kaarsen en een waanzinnig gestylede tafel.

Onder begeleiding van chefkok Pontus bereiden we middenin natuur van Småland een driegangendiner, waarbij we onze vondsten uit de natuur aanvullen met lokale ingrediënten en er wordt gekookt op vuur.

The Edible Country is een betoverende en sprookjesachtige culinaire belevenis. En een echte bucketlist ervaring.

Hier lees je meer over The Edible Country op Where She Goes.
The Edible Country boeken bij Asa Herrgård

The-Edible-Forest-Asa-Herrgård-diner-in-het-bos-Småland-in-Zweden

The-Edible-Forest-Asa-Herrgård-diner-in-het-bos-Småland-in-Zweden

Heimdall’s Gård | Een B&B in de Zweedse wildenis

Aan een kronkelend bosweggetje middenin Småland in Zweden ligt de boerderij van Bram: Heimdall’s Gård. Je kent Bram misschien wel van het tv-programma B&B vol liefde? Bram was een van de deelnemers van dit datingprogramma en vond, tijdens de reünie, de liefde bij Esra.

Bram en Esra wonen inmiddels samen op dit idyllische plekje in Zweden. En daar wonen ze niet alleen. De boerderij wordt bewoond door een drietal gezellige hondjes en ontzettend veel eendjes. En de boerderij wordt omgeven door natuur, waar niet alleen elanden, maar ook wilde zwijnen, wolven en lynxen wonen. Een prachtig stukje Zweedse wildernis.

Hier, bij Heimdall’s Gård, krijg je een inkijkje in een bijzonder mooie manier van leven. Bram, die diverse studies heeft gedaan in bos- en natuurbeheer, agri- en permacultuur, heeft de boerderij namelijk omgetoverd in een plek waar hij en Esra bijna volledig zelfvoorzienend en off grid leven. In Bram’s moestuin en voedselbos staat permacultuur, een oude vorm van landbouw die ook wel regeneratieve agricultuur wordt genoemd, centraal. Op duurzame wijze werkt Bram samen met de flora en fauna en laat hij de natuur het ritme van het leven bepalen.

Bij Heimdall’s Gård kun je overnachten op een van de kampeerplekjes, in het Kabouterhuisje of in de Viking Cabin. Je kunt daarnaast met Bram mee op wildlife tour om wilde dieren te spotten of op een wildpluktocht waarbij je onder begeleiding van Bram op zoek gaat naar eetbare planten, paddenstoelen en bessen. Ben je geïnteresseerd in het leren over permacultuur of farm design? Dan kun je bij Bram ook een cursus over de basis van permacultuur volgen.

Heimdall’s Gård, Karskruv 1 36071, Norrhult

De historische kuststad Kalmar

Tijd om richting de Zweedse kust te rijden! Aan de zuidoostkust van Småland in Zweden, ligt de historische stad Kalmar, verbonden met het eiland Öland via de Öland-brug. De grootste trekpleister van Kalmar is het kasteel van Kalmar: Kalmar Slott. Waar je een reis door de tijd maakt en alles leert over conflicten, intriges en geheimen van het kasteel.

Het is ook heel erg de moeite waard rond te dwalen in het naastgelegen Gamla stan, het oude stadscentrum van Kalmar. Hier vind je de oudste geplaveide straatjes vol gekleurde houten huizen en bloeiende rozen.

Wat nu Gamla Stan (de oude stad) genoemd wordt, deed tot in de 17de eeuw dienst als stadscentrum van Kalmar. Maar in het midden van de 17de eeuw werd er een nieuw stadscentrum gesticht op het eiland Kvarnholmen. Hier vind je allerlei leuke winkels, cafeetjes en restaurantjes, zoals Mormors Brödbod (Grandma’s bakery) en restaurant Postgatan.

Hier lees je meer over kuststad Kalmar op Where She Goes.

Wat-te-doen-in-Kalmar-tips-bezienswaardigheden-gamla-stan-oude-stad-Zweden

Overnachten bij Slotshotellet (het Slothotel) in Kalmar

Aan de rand van het oude stadscentrum (Gamla stan), dichtbij het kasteel van Kalmar en tegenover het stadspark, ligt Slotshotellet. Het Slothotel van Kalmar. Een uniek plekje in Kalmar, want je kunt overnacht hier, verspreid over verschillende prachtig gedecoreerde gebouwen, in klassieke kamers. Met als middelpunt een gezellig terras bij de bar en het restaurant. In de ochtend staat er een uitgebreid ontbijtbuffet voor je klaar.

Slotshotellet, Slottsvägen 7, 392 33 Kalmar

Het unieke houten stadje Eksjö

Wanneer je op vakantie bent of een roadtrip maakt door Småland in Zweden, mag een bezoekje het unieke houten stadje Eksjö niet ontbreken. Eksjö behoort samen met de dorpjes Hjo en Nora tot de Tre Trästader (de drie houten steden) en is een van de best bewaarde houten steden van Zweden. Het is een juweeltje om te ontdekken, aangezien 50 (!) van de houten huizen in Eksjö op de monumentenlijst staan.

In de 16de eeuw werd de stad platgebrand, waarna de meeste houten gebouwen, die je nu nog altijd in het oude stadscentrum (in Gamla Stan) kunt bewonderen, zijn gebouwd. Veel van de rood koperen, pastelkleurige en anderszins gekleurde houten huisjes die je in Eksjö ziet stammen dus al uit de 17de, 18de en 19de eeuw. Wanneer je door Eksjö rondwandelt, waan je je op de set van een Pippi Langkous film.

Een aantal zeer fotogenieke huisjes vind je hier aan Nygatan, op de kruising van Norra Storgatan en Arendt Byggmästares Gata en hier aan de Arendt Byggmästares Gata

Sla vooral de kleine hofjes en binnenplaatsjes niet over (zoals KrusagårdenForminnesgården en Aschanska gården waar een gevoel van nostalgie je overvalt en vergeet ook geen Fika momentje in te lassen bij Lennarts Konditori. Deze bakker heeft vitrines vol Zweedse klassiekers zoals kanelbullar, kladdkaka, chokladbollar en aardbeientaartjes.

Eksjö is heerlijk pittoresk en idyllisch!

Bloemenwinkel en tuincafe Butik Botanik

Op zo’n 20 minuutjes rijden van Eksjö, en op de route richting Gränna, vind je op het platteland van Småland het leuke Butik Botanik. Een bloemenwinkel, orangerie en tuincafe in een, waar het je zeker weten niet lukt om met lege handen te vertrekken. Bloemiste Hanna, die een botanische opleiding heeft gevolgd, heeft haar droom verwezenlijkt door in de oude boerderij van haar grootouders een unieke bloemenwinkel te creëren. En ik zeg bloemenwinkel, maar eigenlijk vind je hier de wereld aan bijzondere bloemen, planten en interieurartikelen. Ik wilde alles wat ik hier zag wel copy pasten naar mijn huis. Je blijft hier ronddwalen en rondkijken in alle verschillende hoekjes en ruimtes.

Bij slecht weer kun je binnen bij Butik Botanik van een heerlijke Fika genieten en bij mooi weer worden de taartjes, koffies en bijzondere drankjes op het idyllische buitenterras geserveerd. Bij Butik Botanik kun je daarnaast verschillende bloemencursussen volgen of je eigen bloemenkrans maken voor Midzomer.

Butik Botanik, Mjölarp, 578 95 Flisby

Overnachten bij Smålandsgarden dichtbij (snoep)stadje Gränna

Een leuke plek om te overnachten (en Midzomer te vieren) is bij Smålandsgarden, gelegen in de regio Småland, op zo’n 10km rijden van het (snoep)stadje Gränna. Smålandsgarden is een kleinschalig (familie)hotel in het hart van de regio Småland in Zuid-Zweden. Gelegen te midden van bossen, meren en traditionele rode huisjes, is dit een idyllische vakantiebestemming. Een fijn plekje om tot rust te komen, een (dagelijkse) duik in het meer te nemen, te genieten van de houtgestookte sauna aan het water en te kanoën.

Smålandsgarden, Gamla brunnsvägen 8, 563 91 Gränna

Midzomer vieren in Småland in Zweden

Midzomer, of Midsommar op zijn Zweeds, is een van de meest geliefde en traditionele feesten in Zweden. Het is de langste dag van het jaar, gevolgd door een korte nacht: Het is midzomer. Tijdens Midzomer wordt de zomerzonnewende gevierd en dit wil je zeker eens beleven wanneer je in Zweden bent. Het feest wordt trouwens niet altijd op de langste dag van het jaar, 20 juni, gevierd, maar wel op de vrijdag die tussen 19 en 25 juni valt.

Hier lees je meer op Where She Goes over het vieren van Midzomer in Småland in Zweden

National Parc Åsnen in Småland

De natuur in Zweden is adembenemend mooi. En dat is in National Parc Åsnen in de regio Småland in Zuid-Zweden niet anders. Een bezoek National Parc Åsnen staat garant voor prachtige kanotochten over de meren, sprookjesachtige wandelingen door de bossen, bezoekjes aan leuke boerderijwinkels, fikamomentjes bij koffietentjes en met een beetje geluk het spotten van wildlife (zoals elanden en zeearenden). 

National Parc Åsnen is het jongste nationaal park van Zweden en bestaat voor een groot deel uit water én herbergt bijna duizend eilandjes. Ben je dol op natuur en op idyllische Zweeds rode huisjes? Dan zit je hier helemaal goed.

Hier lees je al mijn tips over National Parc Åsnen in Småland

Nordic Woods Zweden 

Aan de rand van het National Parc Åsnen in de regio Småland in Zweden ligt de wildernis camping van Nordic Woods. Een camping (of eigenlijk een wildernis glamping) waar avontuur, natuur en wellness centraal staan. Denk aan kanotochtjes tijdens zonsopkomst, wellnessmomentjes in de drijvende sauna van Nordic Woods, slapen in prachtige tipi tenten, yoga in de buitenlucht, toffe workshops en gezellige avonden rond het kampvuur

In de periode van juni tot en met september kun je genieten van dit bijzondere verblijf (inclusief allebei leuke activiteiten en wellness faciliteiten) in het Zweedse Småland.

Hier lees je meer over Nordic Woods in Zweden
Bekijk prijzen en beschikbaarheid

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.