• Menu
  • Menu
It-dreamlan-friesland

Op ontdekkingstocht rond Nationaal Park Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer vind je in het noorden van ons kikkerlandje, op de grens van Friesland en Groningen. Je vindt er Schotse Hooglanders, Konikpaarden en vooral heel veel vogels (waaronder de zeearend, die wij overigens nog niet gespot hebben). Hoog tijd om het Nationaal Park Lauwersmeer en het nabijgelegen Wad te ontdekken!

Vroeger was de Lauwerszee een onderdeel van de Waddenzee; er was een open verbinding. Zoet en zout water stroomde in elkaar over. Uit angst voor overstromingen is er zo’n 50 jaar geleden een dam gebouwd tussen de Lauwerszee en de Waddenzee, waardoor eb en vloed geen invloed meer hadden op het Lauwersmeer. Op de vroegere zeebodem van de Lauwerszee ontstond een bijzonder waterrijk landschap, dat tegenwoordig bij vele vogels en ganzen in trek is om te broeden en te overwinteren. Omdat de natuur in en rond het Lauwersmeer zo bijzonder is (er bloeien bijvoorbeeld superveel orchideeën), is het natuurgebied aangewezen als Nationaal Park.

Nationaal-Park-Lauwersmeer

Wandelen bij Nationaal Park Lauwersmeer

Eén van de beste manieren om het Lauwersmeer te verkennen is te voet. Staatsbosbeheer heeft verschillende wandelroutes uitgezet in het gebied. Zo wandelden wij het Vogelpad, een route van 5,6km lang. Tijdens deze wandelroute volg je de witte paaltjes die je langs graslanden, door het bos en via een uitkijkpunt met uitzicht op het Lauwersmeer, vele vogels en konikpaarden, via het Zomerhuisbos weer terug naar de parkeerplaats voert. Wil je de route verlengen? Dat kan, door halverwege de route over te gaan op de Diepsterbosroute van 4,9km met de blauwe paaltjes.

Parkeren kan aan de Kwelderweg, voor de exacte locatie van de parkeerplaats en het startpunt kun je de volgende coördinaten in je navigatiesysteem invoeren: 53.33013, 6.188513.

Met je hond naar het Lauwersmeer?

Ondanks dat honden bij bovengenoemde wandeling niet toegestaan zijn (ook niet aan de lijn), zijn honden in bepaalde delen van het Nationaal Park Lauwersmeer wel welkom. Op de site van Staatsbosbeheer staat aangegeven waar honden los mogen.

Nationaal-Park-Lauwersmeer

Op zeehondenexpeditie met Beleef Lauwersoog

Zeehonden in de Waddenzee

Een tweede natuurgebied bevindt zich dichtbij het Nationaal Park Lauwersmeer, namelijk de Waddenzee, die niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In het Waddenzeegebied wonen zowel gewone zeehonden als grijze zeehonden. De Waddenzee verandert een aantal keer per dag (door de getijden, de stromingen en de wind), daardoor moet de zeehond zich aanpassen. Tijdens hoogwater gaan de zeehonden op zoek naar eten in de vorm van vissen, garnalen en krabben. Maar wanneer het eb wordt, worden de zandbanken in de Waddenzee zichtbaar. Hier maken de zeehonden graag gebruik van om op te rusten en om hun jongen te voeden.

Liefde voor dieren

Als je me inmiddels een beetje kent, weet je dat ik gek ben op dieren. In Sri Lanka bezocht ik bijvoorbeeld Animal SOS Sri Lanka waar meer dan 1.700 (straat)honden worden opgevangen en bracht ik een bezoek aan het Elephant Transit Home en het ETH Medical Centre. De kans om zeehonden in hun natuurlijke habitat te spotten, kon ik dan ook niet laten schieten tijdens ons bezoek aan het Lauwersmeer.

Beleef Lauwersoog

Beleef Lauwersoog biedt verschillende leuke activiteiten in het Waddengebied en in het Nationaal Park Lauwersmeer aan, zoals een Dark Sky Experience (wist je dat het Nationaal Park Lauwersmeer is uitgeroepen tot Dark Sky Park?) en een Landrover Safari (die lijkt me zo gaaf!). Wij gingen mee met de zeehondenexpeditie!

Op de rescueboot

Bij de steiger tegenover Waddenpaviljoen De Noorman in Lauwersoog stapten we rond het middaguur samen met de schipper en zes andere zeehondenspotters op een rescueboot van Beleef Lauwersoog. Doordat in de rescueboot plastic afscheidingen zijn geplaatst, kan deze activiteit gelukkig ook in deze gekke coronatijden plaatsvinden (je zit met maximaal 12 personen op de rescueboot).

Even later voeren we de haven van Lauwersoog uit en de Waddenzee op. Het was laag water, de zon scheen en de wind die de dagen ervoor behoorlijk tekeer was gegaan, was gaan liggen. Het water was dan ook erg kalm! Gelukkig, want na onze duikavonturen in Indonesië ben ik niet meer heel erg dol op een wilde zee.

Kleine grijze bultjes

Na een minuut of tien varen zagen we in de verte de zandbank al liggen. Hoe dichterbij we kwamen, hoe meer kleine grijze bultjes ik ontdekte op de zandbank. Aangekomen bij de zeehonden legde de schipper de rescueboot stil, zodat we op wat deinende golfjes de zeehonden in alle rust konden bekijken. We waren dichtbij genoeg om de zeehonden goed te kunnen zien, maar ver genoeg bij ze vandaan om onrust bij de zeehonden te voorkomen. Een verrekijker of een camera met zoomlens meenemen is wel een goed idee, zo kun je nog beter van ze genieten.

Wat zijn ze leuk!

En wat zijn het er veel. Ik denk dat er wel zo’n dertig tot vijftig zeehonden op de zandbank aan het relaxen waren. Naast volwassen zeehonden spotten we zelfs een aantal jonkies! De zeehonden lagen lekker te rusten en hobbelden over het zand. Af en toe werd er een staart de lucht in gestoken of werd er een duik genomen in het water. Eentje kwam zelfs nieuwsgierig wat dichter naar de boot gezwommen.

Na ongeveer een kwartier te hebben genoten van deze schitterende dieren, draaide de schipper de rescueboot weer om en langzaam, om de zeehonden niet te laten schrikken, voeren we weer richting de haven van Lauwersoog. Om met een drankje bij Waddenpaviljoen De Noorman nog even na te genieten van ons zeehondenavontuur.

Goed om te weten: Onze zeehondenexpeditie met de rescueboot werd mogelijk gemaakt door een samenwerking met Beleef Lauwersoog.

zeehondenexperience-beleef-lauwersoog
zeehondenexperience-beleef-lauwersoog
zeehondenexperience-beleef-lauwersoog

Een bezoekje aan vissersdorp Zoutkamp

Vroeger had de haven van Zoutkamp, gelegen in de provincie Groningen, een belangrijke positie. De enige manier om naar de stad Groningen te komen vanaf de Waddenzee was toen namelijk via open verbinding met de Lauwerszee. Toen de Lauwerszee, zoals ik bovenaan dit artikel uitlegde, werd afgesloten van de Waddenzee door een dam, verloor de haven zijn belangrijke positie. Desondanks wordt de oude binnenhaven nog altijd veel gebruikt en heeft het dorpje zijn charme van oude vissersdorpje niet verloren. Leuk om even een uurtje rond te dwalen!

De zonsondergang bij Paesens-Moddergat

Van de provincie Groningen weer naar de provincie Friesland en wel naar Paesens-Moddergat. Een gemeenschap bestaande uit het dorp Moddergat en het dorp Paesens en direct gelegen aan de waddenkust. Ik had gelezen dat de zonsondergangen hier magnifiek zijn, dus moest en zou ik hier naartoe. Van tevoren had ik opgezocht hoelaat de zon onder zou gaan én op welk moment het eb zou zijn. Eb is namelijk de beste tijd om een bezoek te brengen aan het Waddengebied achter de dijk van Paesens-Moddergat. Toevallig kwam de tijd van de zonsondergang overeen met de tijd waarop het laagste punt van de eb was bereikt, ideaal!

Een fraai lijnenspel

Op naar Paesens-Moddergat. We parkeerden de auto op de parkeerplaats onderaan de dijk en staken de dijk over. Wauw, wat een uitzicht. Geen lange zandstranden, maar een kustlijn die direct na de dijk begint. Het zou nog wel even duren voor de zon onder zou gaan, dus we besloten in noordoostelijke richting de dam op te lopen langs het wad. Wanneer je dit doet, zie je een rij oude verweerde paaltjes die zich over het wad uitstrekt. Dit zijn de overblijfselen van landaanwinningsprojecten en leveren tegenwoordig vooral een fraai lijnenspel op.

Knisperend wad

Wanneer je even stil staat en goed kijkt naar het wad, zie je overal kleine gaatjes. Met een beetje geluk (en wanneer er geen andere omgevingsgeluiden te horen zijn) kun je het wad horen knisperen. Wat je hoort? Duizenden slijkgarnalen die in de waddenbodem rondwroeten. Een heel bijzonder en rustgevend geluid.

Paesens-Moddergat
Paesens-Moddergat
Paesens-Moddergat

Overnachten op It Dreamlân

Op een oude terp bij Kollumerpomp in Friesland, dichtbij het Nationaal Park Lauwersmeer en de Waddenzee, vind je camping en natuurkampeerterrein It Dreamlân. Een kleine en sfeervolle natuurcamping omgeven door weilanden vol grazende schapen en water.

It-dreamlan-friesland
It-dreamlan-friesland

Indonesisch eten bij Eisseshof in Niehove

En last but not least.. Eten! Wat is het beste plekje om lekker (vega(n) eten te scoren in deze omgeving? Wat mij betreft is dat absoluut bij de Eisseshof in het Groningse Niehove. Bij Eisseshof wordt ongelooflijk lekker Indonesisch eten geserveerd. Je kunt kiezen om in Niehove zelf te eten (of een drankje op het terras te drinken). Niehove is in 2019 door Elsevier Weekblad verkozen tot mooiste dorp van Nederland, dus dit is absoluut geen straf. Je kunt je eten ook afhalen, er is namelijk een vast afhaalmenu. Mijn favoriet? De vegetarische roti!

Eisseshof-Niehove

Nog niet genoeg inspiratie?

Wat dacht je dan van een rondje mountainbiken in het Lauwersmeergebied? Of van deze fietsroute waarbij je letterlijk een rondje om het Lauwersmeer fietst? Of ga je liever een dagje naar Schier met de boot vanaf Lauwersoog? Misschien een theetje drinken met een (vegan) gebakje bij de Theefabriek? Kies anders voor een wandeling over het blote voetenpad in Opende. Genoeg te ontdekken in de omgeving!

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 comment