• Menu
  • Menu
Goboony-camper-huren-Natuurkampeerterrein-Lheederzand-Siep-de-Supper-kampeerbus-busje-particulieren-eigenaar-op-vakantie-verhuur

Natuurkamperen op Natuurkampeerterrein De Dassenburcht | Overijssel

Tussen Meppel en Zwolle lig Natuurkampeerterrein de Dassenburcht: een camping waar je middenin de natuur en aan de rand van Boswachterij Staphorst kunt kamperen. Kamperen op het open veld bij een nagemaakte dassenburcht of in een van de bosrijke hofjes, wandelen en fietsen door Boswachterij Staphorst, in de zomer genieten van de pracht van de bloeiende heide en zwemmen bij zwemplas De Zwarte Dennen. En wie weet, spot je als je heel stil bent nog wel een das. Samen met mijn hond Butch en een te gek lichtblauw Volkswagen busje kampeerde ik op Natuurkampeerterrein De Dassenburcht in Overijssel en neem je graag in woord en beeld mee naar deze fijne natuurcamping. Lees je mee?

Meer leuke kampeertips? Deze blogs vind je misschien ook interessant:  

-> De Klashorst: Idyllisch kamperen en logeren in het duurzame Wikkelhouse 

→ Kamperen: 20x leuke, hippe én handige kampeergadgets  

→ Campings: Kamperen op de mooiste campings van Nederland 

→ Nordic Woods: Kamperen, wellness en avontuur in het zuiden van Zweden

Winterwoods-2023-2024-banner-Travelbase-Drenthe-kamperen-yurt-natuur

Natuurkampeerterrein de Dassenburcht | Logeren bij de Boswachter

Raampjes open, de wind door onze haren en gaan! Al pruttelend en genietend rijden we na twee heerlijke nachtjes op Natuurkampeerterrein Lheederzand in Drenthe met Siep de Supper, een prachtig vintage VW busje naar het idyllische Overijssel. Over binnendoorweggetjes toeren we naar ons kampeerplekje in het bos: Natuurkampeerterrein De Dassenburcht. De Dassenburcht is een kleinschalig en bosrijk natuurkampeerterrein van Staatsbosbeheer en ligt aan de rand van Boswachterij Staphorst. Hier, in het Overijsselse Punthorst word je dan ook omgeven door dichte bossen, prachtige heidegebieden en idyllische vennetjes vol Libelles.

→ Lees ook: Een toffe camper of een retro kampeerbusje huren via deelplatform Goboony 

Al pruttelend komen we aan bij Natuurkampeerterrein de Dassenburcht. Ondanks dat we ons toch best wel dichtbij de bewoonde omgeving bevinden ligt het Natuurkampeerterrein middenin het groen. Van tevoren heb ik al een kampeerplekje gereserveerd via de website van Logeren bij de Boswachter. Je logeert bij Natuurkampeerterrein De Dassenburcht namelijk bij de boswachter.

De Natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer liggen altijd middenin de natuur en bieden jou en mij de gelegenheid om te kamperen in de mooiste natuurgebieden van Nederland.

Wanneer we aankomen bij het natuurkampeerterrein, hoeven we ons alleen maar even aan te melden via de boekingszuil. Via deze boekingszuil kun je jezelf aanmelden, een nieuwe boeking maken (wanneer je niet gereserveerd hebt), extra’s bijboeken (zoals de Natuurkampeerkaart), gasten toevoegen, je plekje wijzigen of je verblijf verlengen. Je kunt op Natuurkampeerterrein De Dassenburcht terecht met eigenlijk elk kampeermiddel. En ook honden zijn welkom bij Natuurkampeerterrein De Dassenburcht. En die boswachter? Die komt zelf af en toe even langs op het natuurkampeerterrein en vertelt je graag meer over de natuur en wat er in Boswachterij Staphorst allemaal te zien valt.

Natuurkampeerterrein-Dassenburcht-Punthorst-Overijssel-Vechtdal-natuur-kamperen-camping-natuurcamping-kleine

Kamperen rond de ‘dassenburcht’ of in een verscholen hofje

Nadat ik heb ingecheckt via de zuil, rijd ik met Siep over een zandpad door naar ons gereserveerde kampeerplekje. Op een Natuurkampeerterrein vind je sowieso altijd de leukste kampeermiddelen tussen het groen. En dat is hier niet anders. Ik zie lekker veel tenten, oldtimer campers en kampeerbusjes en her en der wat caravans.

Je kunt hier een kampeerplekje kiezen op het veld rondom een gigantische zandbak met tunneltjes: een dassenburcht, maar dan voor kinderen.

Dit zijn ideale kampeerplekjes voor kampeerders met (jonge) kinderen. Kampeer je liever beschut onder de bomen op een plekje met wat meer privacy? Dan kun je je kampeermiddel opzetten op een van de rustige hofjes aan de rand van het bos. Zelf parkeer ik mijn huisje op wielen op een zonnig plekje aan de rand van het bos. Wanneer Butch en ik ons aan het installeren zijn (lees: ik leg Siep aan de stroom en Butch knabbelt aan een hondensnack in de zon), komt zelfs de boswachter me even verwelkomen.

Natuurkampeerterrein-Dassenburcht-Punthorst-Overijssel-Vechtdal-natuur-kamperen-camping-natuurcamping-kleine

Modern sanitair en vuurtjes stoken in de overdekte vuurhut

Bij Natuurkampeerterrein De Dassenburcht hoef je trouwens niet met de wc rol onder de arm naar het sanitair te wandelen, want je vindt hier een mega modern en nieuw sanitairgebouw. Inclusief wc papier. Toch stiekem wel fijn he? Naast de speeldassenburcht voor kinderen en het moderne sanitair vind je op De Dassenburcht nog een fijne faciliteit voor algemeen gebruik: de kampvuurhut. Net als bij Natuurkampeerterrein Lheederzand bij het Dwingelderveld mag je geen vuurtjes stoken bij je kampeerplek, maar kun je wel vuurtjes stoken in de overdekte vuurhut.

→ Lees ook: Op deze campings en natuurkampeerterreinen mag je een vuurtje stoken

Natuurkampeerterrein-Dassenburcht-Punthorst-Overijssel-Vechtdal-natuur-kamperen-camping-natuurcamping-kleine

Doen in de omgeving van Natuurkampeerterrein De Dassenburcht | Boswachterij Staphorst

Natuurkampeerterrein de Dassenburcht ligt aan de rand van Boswachterij Staphorst, waar je eindelijk kunt wandelen, paardrijden en fietsen door de bossen en langs bloeiende heide. Vanaf het Natuurkampeerterrein wandel je direct het bos in. Zo start dichtbij een heus Belevingspad en een 26,8 km lange mountainbikeroute door Boswachterij Staphorst. Ook de heide en vennetjes, waar de libellen en waterjuffers rondzweven, zijn dichtbij.

De natuurcamping ligt in een bosrijk gebied tussen Meppel en Zwolle in. En aangezien er in deze regio verder niet zoveel bos te vinden is, is juist Boswachterij Staphorst heel aantrekkelijk voor veel dieren. Het kent dan ook heel wat verschillende bewoners, zoals reeën, (zonnende) adders, roofvogels, uilen, vossen en.. de das! Het natuurkampeerterrein heet niet voor niets De Dassenburcht, want de das wordt hier regelmatig waargenomen. De grootste kans om een das te spotten heb je tijdens de schemering (probeer dan tegen de wind in en zonder parfum op te wandelen, want de das heeft een hele goede neus). De boswachters van Boswachterij Staphorst vertellen je graag meer over de das en zijn dassenburcht. Af en toe vinden er interessante (wandel)excursies plaats vanaf het Natuurkampeerterrein onder leiding van de boswachter.

Vanaf Natuurkampeerterrein De Dassenburcht wandel je in zo’n 10 minuutjes naar zwemplas De Zwarte Dennen. Een fijn plekje om te luieren, zwemmen en picknicken. Honden zijn helaas niet toegestaan bij zwemplas De Zwarte Dennen, maar gelukkig zijn zij aangelijnd welkom in Boswachterij Staphorst en is er dichtbij het Natuurkampeerterrein een omheind hondenlosloopgebied met zwemvijver en strandje gecreëerd.

Ook kamperen op Natuurkampeerterrein De Dassenburcht bij Punthorst?

Om te kamperen op de Natuurkampeerterreinen heb je de Natuurkampeerkaart nodig. Deze kaart is één kalenderjaar geldig en geeft je het recht om met je gezin óf het met jou kamperende gezelschap van max. 4 personen (inclusief jezelf) samen gebruik te maken van een kampeerplek op de terreinen. Je kunt de Natuurkampeerkaart mét of zónder Het Groene Boekje bestellen. De prijs is gelijk.

Wist je dat... ik een aantal affiliate linkjes / banners  in dit artikel heb verwerkt? Dit betekent dat wanneer jij op een linkje klikt en iets bestelt of boekt bij deze partij, ik een kleine commissie ontvang. Jij betaalt hier niet meer om, maar ik ontvang wel iets extra's. Win-win! :) Mijn bezoek aan Natuurkampeerterrein De Dassenburcht is tot stand gekomen in samenwerking met De Groene Koepel. Alles wat je leest, is mijn persoonlijke ervaring en mening.
Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.