• Menu
  • Menu
Nationaal-Park-Nieuw-Land-Marker-Wadden-bezoeken-wandelen

Nationaal Park Nieuw Land | Leuke dingen doen in één van de meest unieke nationale parken van Nederland

Nationaal Park Nieuw Land, gelegen in de provincie Flevoland, behoort tot een van de meest unieke nationale parken van Nederland. Het is namelijk een man-made natuurpark. Met andere woorden: de 29.000 hectare natuur van NP Nieuw Land is ontstaan door invloeden van de mens. Er is nieuw land gecreëerd (vandaar ook de naam Nieuw Land). Vroeger de bodem van de Zuiderzee, tegenwoordig een vogelparadijs waar ook kuddes Konikspaarden en Heckrunderen wonen, waar de Zeearend broedt en waar edelherten de vlaktes doorkruisen. Het nationale park bestaat uit de vier deelgebieden de Marker Wadden, een deel van het Markermeer, de Lepelaarplassen en niet te vergeten de Oostvaardersplassen. Veel natuur, veel water en veel bijzondere flora en fauna. En dus een paradijs voor natuurliefhebbers. Welke leuke dingen er allemaal te doen zijn in deze man-made natuur van Nationaal Park Nieuw Land? Dat lees je in dit artikel.

[toc]

1. De Marker Wadden

Zand, klei en slib uit de bodem van het Markermeer. Dat zijn simpel gezegd de ingrediënten van de Marker Wadden. Het nieuwste stukje Nederland in het Markermeer. En tegelijkertijd een mega uniek project. Kun je je voorstellen dat je wandelt in een natuurgebied dat voorheen het Markermeer was? Het hoofdeiland van de Marker Wadden is sinds 2018 toegankelijk voor publiek, de andere eilanden zijn enkel bedoeld voor natuur.

1.1 De Marker Wadden bezoeken met de Abel Tasman

Er zijn verschillende manieren om bij de Marker Wadden te geraken. Het haventje van de Marker Wadden is allereerst te bereiken met een eigen boot. Aanmeren, wandelen en ontspannen. Heerlijk. Een andere bijzondere manier om de Marker Wadden te bezoeken is via een zeiltocht met de Abel Tasman. Je gaat hierbij een dag zeilen op de driemaster Abel Tasman en tussendoor heb je twee uur de tijd om de Marker Wadden te bezoeken. Liever wat meer tijd hebben om de eilandengroep te ontdekken? Kies dan voor de veerdienst van Natuurmonumenten. De veerdienst brengt je vanuit de haven van Lelystad in 30-45 minuten naar de Marker Wadden en in dezelfde tijd ook weer terug. De vaartijden zijn op de website van Natuurmonumenten terug te zien.

Goed om te weten: honden zijn op de veerdienst niet toegestaan. Ga je met een eigen boot? Honden zijn aangelijnd toegestaan in de haven van de Marker Wadden en in de directe omgeving van de haven. In verband met de vele vogels zijn honden niet toegestaan (ook niet aangelijnd) op de wandelroutes. 

Wij gingen zelf ook met de veerdienst van Natuurmonumenten naar de Marker Wadden en dat was ideaal. En ik kan je vertellen, alleen deze vaartocht is al bijzonder. Zo vaar je vanuit de haven van Lelystad langs Exposure. Het kunstwerk dat ook wel Crouching man (Hurkende man), of in de volksmond de poepende man genoemd wordt.

De Abel Tasman, het prachtige zeilschip waarop dus ook zeiltochten worden aangeboden, bracht ons in no time naar de eilandengroep. Het zeilschip is vernoemd naar de bekende ontdekkingsreiziger Abel Tasman. Toevallig is deze ontdekker geboren in het dorp naast het dorp waar ik op dit moment woon. Abel Tasman is met name beroemd geworden door het ontdekken van Tasmanië (vandaar ook de naam Tasmanië) en Nieuw-Zeeland. Een toepasselijke naam voor een zeilschip dat je naar een natuurgebied vaart waar zo ontzettend veel nieuws te ontdekken is.

1.2 Wandelen en vogels spotten op de Marker Wadden

Op de veerdienst zelf zie je trouwens vooral veel grote statieven, camera’s, verrekijkers en comfortabele wandelkleding en dito schoenen. Niet zo gek, want de Marker Wadden zijn een waar vogelparadijs. En dus ook een paradijs voor vogelspotters, natuurliefhebbers, wandelaars en rustzoekers. Met het zand, klei en slib uit het Markermeer is land en ondiep water gecreëerd waarin het voor veel vogels, vissen en planten goed vertoeven is. Het deel van de Marker Wadden dat toegankelijk is voor bezoekers is een echt wandelgebied (fietsen zijn hier niet toegestaan).

Eenmaal aangekomen met de boot is het tijd om aan te meren en het hoofdeiland te verkennen via vlonder- en schelpenpaden. Langs vogelkijkhutten en uitkijktoren de Steltloper, door moerassige gebieden en langs het strand. Je kunt prachtig wandelen op de Marker Wadden. Er ligt in totaal 12 kilometer aan wandelpad op het hoofdeiland. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet, namelijk de Kustroute van 7,2km, de Vogelvluchtroute van 3,4km en de Vlinderroute van 4,2km. Wandelroutes die elkaar deels overlappen of met elkaar te combineren zijn. De wandelroutes starten bij het eilandpaviljoen.

Welke route je ook pakt, uitkijktoren de Steltloper (zie ook onderstaande foto’s) is niet over het hoofd te zien. Deze uitkijktoren is 12 meter hoog en geeft je uitzicht over de eilandengroep en het Markermeer. Bij helder weer kun je zelfs tot Enkhuizen en Almere kijken. Tijdens je wandeling ga je zeker weten de vrijwilligers van Natuurmonumenten tegen komen die je vol enthousiasme van alles kunnen vertellen over de flora en fauna in dit gebied. Over de kunstmatige nesten die zijn gecreëerd voor de Bergeenden en over de Baardmannetjes met de karakteristieke ‘bakkebaarden’ die tussen het riet hun heldere bellende roep laten horen.

1.3 Strand en eilandpaviljoen

Niets heerlijker om na een wandeling neer te ploffen bij een strandpaviljoen. Toch? En je verwacht het niet aan het Markermeer, maar de Marker Wadden hebben een zandstrand waar de golven aan komen rollen en waar het voelt alsof je je op het Noordzeestrand bevindt. Uitwaaien op het strand en vervolgens genieten van een hapje en een drankje bij het eilandpaviljoen (verwacht hier overigens geen fancy uitgebreide menukaart, maar wel een warm of koud drankje, een broodje of tosti, een lekkere koek of een ijsje). Wat een leven!

En dan is het helaas weer tijd om je naar de veerboot te begeven voor de vaartocht terug naar Lelystad. Tenzij.. je nog wat langer wilt blijven genieten van de Marker Wadden. Op het hoofdeiland staan bij de haven namelijk vier energieneutrale eilandhuisjes. Hier kun je, wanneer de daggasten naar huis zijn, nog een dagje langer op ontdekkingstocht tussen al dit natuurschoon. En een leuk weetje: de huuropbrengsten gaan, via Natuurmonumenten, terug naar de natuur.

2. De Oostvaardersplassen

Een groot moerasgebied vol waterplassen, graslanden en rietvlaktes: de Oostvaardersplassen. Tussen Almere en Lelystad liggen de Oostvaardersplassen. Van oorsprong was het idee om een industriegebied te creëren in dit gebied dat ontstaan is door het droogleggen van de Flevopolders. Omdat hier uiteindelijk geen vraag naar bleek te zijn, werd het moerasgebied ingezaaid met riet en met rust gelaten. Er ontstond vervolgens een man-made natuur.

Tegenwoordig vind je hier niet alleen talloze vogelsoorten, maar kun je hier ook oog in oog komen te staan met Konikpaarden, Heckrunderen en edelherten. En als je geluk hebt spot je misschien wel een vos (en yes, ik spotte er een vanuit de auto!). Of met nog wat meer geluk misschien wel een zeearend. De Oostvaardersplassen zijn te bereiken via twee verschillende toegangspoorten: Natuurbelevingscentrum de Oostvaarders in Almere en Buitencentrum Oostvaardersplassen in Lelystad. Vanaf beide locaties kun je verschillende wandelingen of fietstochten maken door dit bijzondere natuurgebied. Er zijn verschillende uitkijkpunten te vinden waar ontelbaar veel vogelsoorten te spotten zijn en waar vandaan met een beetje geluk de grote grazers te zien zijn. Zo spotte ik iets voor zonsondergang de Konikpaarden en een tweetal reeën vanuit vogelkijkhut de Poelruiter.

Trouwens: van eind september tot half oktober is het bronstijd. Dit is het moment waarop edelherten op zoek gaan naar een hinde. Erg indrukwekkend!

2.1 Op roofvogelexcursie in de Oostvaardersplassen

Rond de Oostvaardersplassen in Nationaal Park Nieuw Land leven talloze vogels. Tienduizenden vogels maken een tussenstop in de Oostvaardersplassen: bijtanken, voedsel zoeken, een nieuwe generatie grootbrengen. Een perfecte plek om de verschillende vogelsoorten te spotten dus. Maar de Oostvaardersplassen worden ook bewoond door verschillende roofvogels: de havik, de kiekendief, de buizerd en zelfs de zeearend broedt hier. Iedere eerste zaterdag en zondag van de maand is er een roofvogelexcursie in de Oostvaardersplassen onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer. 

Samen met een gids van Staatsbosbeheer gingen wij op roofvogelexcursie in de Oostvaardersplassen. Op zoek naar roofvogels! Met een groep van zo’n 10-15 personen vertrokken we bij Buitencentrum Oostvaardersplassen in Lelystad. Verrekijkers mee, want het is wel even speuren. Tijdens de wandeling vertelt de gids ons over de verschillende roofvogels die in dit gebied leven en de manier waarop je ze kunt herkennen aan de hand van hun kleuren en staartveren.

De Zeearend hebben we helaas niet gezien, maar tijdens de excursie spotten we wel de wespendief en de buizerd. De buizerd staat wel bekend als de luilak onder de roofvogels. Je ziet hem daarom ook wel vaak langs de snelweg zitten. Uitrusten en wachten op een makkelijke prooi. En de wespendief? Die zie je iets minder vaak en heeft zijn naam te danken aan zijn favoriete snack: de wesp.

2.2 Lunchen bij Buitencentrum Oostvaarderplassen

Na afloop van de roofvogelexcursie of na een wandeling in het gebied is het fijn om nog even neer te strijken bij de horeca van Buitencentrum Oostvaardersplassen. Vanaf het terras heb je een weids uitzicht over de plassen.

Trouwens: in de periode van februari tot  april verliezen mannelijke edelherten hun gewei. Deze worden door boswachters verzameld voor onderzoek: ze worden gemeten, gewogen en er worden monsters genomen. Hierna worden de geweien vanaf begin juli verkocht in het Buitencentrum. 

3. De Lepelaarplassen

Iets minder bekend binnen Nationaal Park Nieuw Land, maar zeker niet minder mooi zijn de Lepelaarplassen. Ook dit is een deelgebied van Nationaal Park Nieuw Land dat rijk is aan allerlei moeras- en watervogels en wat een bijzonder natuurgebied is voor Nederland. Zo jagen hier lepelaars en reigers in de greppels en plassen en overwinteren er veel ganzen. Beide kan ik beamen, want ik spotte hier zilverreigers en zag de wereld aan babygansjes. Maar ook de zeearend heeft het hier naar zijn zin, want vorig jaar zijn er twee jonge zeearenden geboren in de Lepelaarplassen.

De Lepelaarplassen hebben een Natura 2000-status, wat betekent dat het een Europees beschermd natuurgebied is. Een mooie route om te fietsen of wandelen is het 12km lange ‘rondje Lepelaarplassen‘.

4. Eten en drinken | Restaurant Fika | Zeewolde

Vanaf de Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen is het een klein halfuurtje rijden, maar wanneer je je dag of weekend in Nationaal Park Nieuw Land op een gezellig plekje wilt afsluiten zit je hier wel helemaal goed: Restaurant Fika in Zeewolde. Een restaurant aan het strand van Zeewolde met lekker en lokaal eten. Zoals ze het zelf omschrijven: “Er is altijd tijd voor Fika.” Fika is een Scandinavisch woord dat staat voor gezelligheid, genieten en goed gezelschap.

Op de menukaart staan een aantal erg fijne vega(n) gerechten. Zo koos ik voor de Fika Massala (bloemkool massala met kikkererwten, mango chutney en rijst), maar wil ik ook de Okonomiyaki (een hartige Japanse groentepannenkoek) nog eens proberen. Ook de zoete aardappelfrietjes en de ‘loco choco’, een dessert met de smaken van lavendel en witte chocolade, zijn aanraders.

5. Eten en slapen | Onze Kas | Lelystad

En aangezien er in Nationaal Park Nieuw Land veel te zien is, wil je hier sowieso twee of meer dagen spenderen. Een goede uitvalsbasis en een fijne plek om te slapen en eten is Onze Kas in Lelystad. In het buitengebied van Lelystad, in de Groene Velden, ligt Onze Kas. De Groene Velden is een ecologische en landelijke omgeving ten noorden van Lelystad. Een rondje wandelen door de Groene Velden is trouwens ook niet verkeerd, want je vindt hier onwijs veel leuke en bijzondere initiatieven. De wijk is, zoals de naam al zegt, ook echt lekker groen en je vindt hier de meest uiteenlopende woningen en bijzondere (duurzame) creaties.

Onze Kas is een kleinschalige B&B. De kamers van Onze Kas zijn mega netjes, hebben allemaal een eigen fijne badkamer en een eigen prive terrasje in het groen. Maar zit je liever op het terras met een drankje of hapje? Dat kan, want Onze Kas is een B&B, maar tevens een horecakas, waar je terecht kunt voor ontbijt, lunch, een gebakje of een borrel. De ijskoffies zijn to die for. En een ontbijtvoucher kun je bij je verblijf bijboeken. Je kunt dan voor een bepaald bedrag een ontbijt uitkiezen van de menukaart. Wentelteefjes, vega egg muffins, pancakes, haveryoghurt met granola, croissantjes, het is er allemaal.

Goed om te weten: Mijn bezoek aan Nationaal Park Nieuw Land is tot stand gekomen op uitnodiging van en in samenwerking met NBTC en het Nationale Parken Bureau. Alles wat je leest, is mijn persoonlijke ervaring en mening.
Lees ook: De mooiste plekjes in het Van Gogh Nationaal Park in Brabant
Lees ook: Waddenzee UNESCO Werelderfgoed | Een van de mooiste natuurgebieden van Nederland
Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nordic-Woods-2024-Zweden-Noorwegen-boeken-info