• Menu
  • Menu
Drentsche-Aa-Wandelen-wandelroute

Nationaal Park Drentsche Aa | Beekjes, zandverstuivingen en heidevelden

Eén van de mooiste stukken natuur in Drenthe om te wandelen en te fietsen vind je in het noorden van de provincie: Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Een gebied dat bestaat uit esdorpen, landbouwgrond en heel veel natuur. De Drentsche Aa is de verzamelnaam voor een een beek van 28 km lang met talloze zijtakken die zowel door Groningen als Drenthe meandert. Gek genoeg wordt de Drentsche Aa alleen in de provincie Groningen Drentsche Aa genoemd. Slingerend door het Drentse landschap heeft deze beek namelijk steeds weer een andere naam, zoals het Oudemolensche Diep en het Schipborgsche Diep. Vaak vernoemd naar een dorp of veld in de buurt. Het Nationaal Park Drentsche Aa is behoorlijk groot en biedt dan ook een ontzettend grote variatie in natuur. In het Drentsche Aa gebied vind je niet alleen deze meanderende beek, maar ook 21 dorpjes en gehuchten, veenmeertjes, hooilanden, zandverstuivingen, heidevelden en hunebedden. Het stroomdal van de Drentsche Aa is soms net een sprookje.

 → Lees ook: De mooiste plekjes van Drenthe (dit artikel staat binnenkort online!)

[toc]

1. De Zeegser Duinen

Als er één plekje is waar ik uren en uren in de natuur heb doorgebracht, dan is het hier wel: de Zeegser Duinen. Dagelijks wandelde ik samen met onze hond Butch een rondje om het Siepelveen. Vanaf het Fletcher Hotel De Zeegser Duinen wandel je zo de natuur in. Over zand, tussen de heide, door het bos en langs het Siepelveen. De zonsopkomsten zijn hier fenomenaal. En lekker rustig, want in het weekend is het hier overdag erg druk. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

Drentsche-Aa-Zeegserduinen-Mooie-plekken-Drenthe-wandelen-wandelroute
Drentsche-Aa-Nationaal-Park-Zeegse

Zeegser-Duinen
Zeegserduinen-Mooie-plekken-Drenthe-wandelen-wandelroute

2. Het Schipborgerzand en de Kymmelsberg in Schipborg

Tussen het dorp Zuidlaren en Schipborg ligt naast camping de Vledders het Schipborgerzand. Een klein maar erg mooi stukje natuur in Drenthe waar je een combinatie vindt van heide, bos, grasveldjes en moeras. Honden mogen hier, wanneer er geen schapen grazen, loslopen. Parkeren kan op de parkeerplaats tegenover restaurant De Drentsche Aa of op de parkeerplaats aan de Borgweg in Schipborg. Maar vanaf de Zeegser Duinen wandel je ook zo via de Zeegsersteeg (en over het Schipborgse Diep heen) naar het Schipborgerzand. Dit pad tussen de Zeegser Duinen en het Schipborgerzand in staat trouwens garant voor geweldige zonsondergangen.

Een ander plekje dat je zeker even aan moet doen als je hier toch bent is de Kymmelsberg. Een heuvel van stuifzand van 12 meter hoog. Oké niet echt een berg, maar toch heb je van bovenaf een erg mooi uitzicht over het Schipborgse Diep.

Drentsche-Aa-Wandelen-wandelroute

3. Oudemolen en het Oudemolense Diep

Vanuit Zeegse wandel je (bijvoorbeeld via de Koeweg) zo door richting Oudemolen en het Oudemolense Diep. Een leuke wandeling door het beekdal is het Boswachterspad Oudemolensediep van 7km. Deze wandeling start bij de parkeerplaats aan de Molensteeg in Oudemolen en voert je langs korenmolen De Zwaluw, over de heide met de Schotse Hooglanders en langs het Oudemolensche Diep. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

4. De Gasterse Duinen

En dan zijn er de Gasterse Duinen. Een golvend heidelandschap, stuifduinen en prachtige vennetjes. Ik vind dit, ondanks dat het niet echt groot is, één van de mooiste heide- en stuifzandgebieden van Drenthe. Een plek om ‘s avonds voor de zon ondergaat op een bankje te genieten van het zachte licht. En met een beetje geluk van het uitzicht op de Schotse Hooglanders die hier leven. Via de paaltjes met de paarse koppen loop je een korte, maar mooie, route door de Gasterse Duinen. Bij het gedeelte waar de Schotse Hooglanders grazen, zijn honden niet toegestaan.

5. Het Balloërveld

Het Balloërveld vind ik altijd een beetje sprookjesachtig. Heidevelden zover als je kunt zien. Hunebedden en grafheuvels. Maar ook de schaapskudde met zo’n 400 Drentse heideschapen. In de zomer trekt de schaapsherder dagelijks het Balloërveld op samen met de kudde. Alleen dit is al geweldig om te zien. Maar ook om te wandelen, fietsen en mountainbiken (of voor een fotoshootje hier en daar) is het Balloërveld prachtig. Een leuke wandelroute is het Boswachterspad Balloërveld (onverhard, over zandpaden) van 9km. Honden mogen mee, mits aangelijnd.

6. Mountainbiken door de Drentsche Aa

De Drentsche Aa is een prachtig gebied om te mountainbiken. Er zijn een aantal officiele MTB-routes, zoals de MTB-route Anloo van 38km. Deze voert je onder meer door de Boswachterij Anloo en over het Balloërveld. De (populaire) MTB-route Zuidlaren leidt je door het Strubben-Kniphorstbosch dat tussen Schipborg, Anloo en Annen ligt. Deze mountainbikeroute heeft een noordelijke en zuidelijke lus en een totale lengte van 9 kilometer. Zo’n 70% van de route is singletrack, heeft een aantal kuipbochten en kleine heuveltjes. Met name een deel van de zuidelijke lus is behoorlijk technisch en heel leuk om te rijden. In de noordelijke lus is een vlonder van zo’n 40 meter gebouwd om te voorkomen dat het parcours over eeuwenoude karrensporen zou gaan.

Een leuke (niet officiele) mountainbikeroute die ik regelmatig vanuit Zeegse heb gereden is deze MTB-route. Wanneer je via Google Maps rijdt is het goed opletten geblazen, want je mist heel snel een paadje. Deze route voert je over de Zeegser Duinen, langs het Schipborgse Diep en vervolgens er overheen via een heel smal bruggetje. Vervolgens fiets je door de Gasterse Duinen waar je de kans hebt om Schotse Hooglanders te spotten. Hier kun je de MTB-route inkorten door richting Oudemolen te fietsen of nog even doorfietsen richting het Balloërveld.

Mooiste-plekjes-van-Drenthe-Balloerveld
→ Lees ook: De mooiste plekjes van Drenthe (dit artikel staat binnenkort online!)
Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.