• Menu
  • Menu
Midzomer-Midsommar-vieren-in-Småland-Zweden-vakantie-rondreis-bloemenkrans-maken-dansen-rond-de-meiboom-aardbeien-taart

Midzomer (Midsommar) vieren in Småland in Zweden

Midzomer, of Midsommar op zijn Zweeds, is een van de meest geliefde en traditionele feesten in Zweden en is een feest dat je tijdens een vakantie in of rondreis door Zweden zeker wil beleven. Het is de langste dag van het jaar, gevolgd door een korte nacht: Het is midzomer. Tijdens Midzomer wordt de zomerzonnewende gevierd. Het feest wordt trouwens niet altijd op de langste dag van het jaar, 20 juni, gevierd, maar wel op de vrijdag die tussen 19 en 25 juni valt. Wat er zo leuk is aan het vieren van Midzomer in Småland in Zweden? Dat lees je in dit artikel.

Hier lees je al mijn tips over een vakantie naar de regio Småland in Zuid-Zweden.

De zomerzonnewende

Midzomer is een eeuwenoude traditie. Volgens de folklore is midzomernacht een magische nacht. Vroeger vierde men dat de langste dag van het jaar, de zomerzonnewende, de dag was waarop planten een geneeskrachtige en magische werking zouden krijgen. Boze geesten, die tijdens de lange dagen vrij spel zouden hebben, werden op afstand gehouden door vreugdevuren die tijdens midzomernacht werden aangestoken.

Het vieren van Midzomer draait nog altijd om de zomer en om de (geneeskrachtige werking van de) natuur. Het symboliseert een tijd van vreugde, van hoop en van verbinding met elkaar en de natuur. Dromen over wat de zomer gaat brengen. Tijdens Midsommar komen de Zweden samen met vrienden, familie en geliefden om te zingen en te dansen rond de meiboom (midsommarstång) en te genieten van traditionele Zweedse gerechten, zoals ingelegde haring, nieuwe aardappelen met dille en zure room, en heel veel aardbeien met (slag)room. Veel meisjes en vrouwen dragen (zelfgemaakte) bloemenkransen, die voor een extra feestelijke touch zorgen.

Zeven verschillende bloemen onder je kussen

Midzomer kent trouwens verschillende rituelen en bijgeloven en een daarvan is het verzamelen van zeven verschillende bloemen tijdens Midzomernacht. Deze bloemen leg je, als je vrijgezel bent, wanneer je gaat slapen onder je kussen in de hoop dat je die nacht droomt over je ware (toekomstige) liefde. P.s. de bloemen hoor je in stilte te plukken, anders wordt de magie verbroken en komt je droom misschien wel niet uit..

Midsommar vieren in de Zweedse natuur

Veel Zweden trekken tijdens Midsommar de Zweedse natuur in. Ze verblijven samen met vrienden of familie in een idyllisch (vakantie)huisje op het platteland of aan een glinsterend meer. Ze genieten van de lokale Midsommar ceremonies, waarna ze vaak bij elkaar gaan eten en drinken tot in de late uurtjes.

Zelf een Midzomer bloemenkrans maken

Het maken en dragen van een bloemenkrans voor Midzomer is een geliefde traditie in Zweden. Traditioneel is het dragen van een bloemenkrans een symbool van wedergeboorte en vruchtbaarheid. Maar tegenwoordig is het dragen van een Midzomerkrans ook gewoon heel kleurrijk en feestelijk en een erg leuke manier om deel te nemen aan de eeuwenoude tradities rondom Midzomernacht. De kleurrijke kransen maak je onder andere van vers geplukte wilde bloemen, zoals margrieten, madeliefjes, lupines en korenbloemen, gecombineerd met groen.

Het allerleukste is natuurlijk om je eigen bloemenkrans te maken! Voorafgaand aan het midzomerfeest maakten wij, tijdens onze roadtrip door Småland in Zweden onze bloemenkrans bij Bauergarden in Bunn, een klein hotel dat is gelegen tussen Gränna and Jönköping. Maar hiervoor kun je bijvoorbeeld ook terecht bij het idyllische Butik Botanik.

Aardbeien met slagroom

Naast de bloemenkransen zie je in deze tijd van het jaar overal aardbeien opduiken. Tijdens Midzomer worden de rode vruchten massaal gegeten door de Zweden. De maaltijd wordt bijna overal afgesloten met verse aardbeien en slagroom of met aardbeientaart (jordgubbstårta in het Zweeds). Omdat het Zweedse klimaat lange en koele voorjaars- en zomeravonden kent, verbranden de Zweedse aardbeien hun suiker niet zo snel, waardoor ze lekker zoet worden. Rond Midzomer zijn de aardbeien dan ook heerlijk!

Midzomer-Midsommar-vieren-in-Småland-Zweden-vakantie-rondreis-bloemenkrans-maken-dansen-rond-de-meiboom-aardbeien-taart

Dansen rond de meiboom

Vier je Midsommar, dan hoort dansen rond de meiboom (midsommarstång in het Zweeds) er wel echt een beetje bij. De meiboom wordt voorafgaand aan de ceremonie versierd met bloemen en bladeren. En vervolgens wordt deze, vaak al in de middag, onder aanmoediging van het publiek door een aantal sterke mannen en vrouwen rechtop gezet, waarna de meiboom het middelpunt van de festiviteiten vormt.

Onder de stralende midzomerzon worden traditionele liedjes gezongen en volksdansen uitgevoerd in een kring rond de meiboom. Iedereen is welkom om deel te nemen, ook als je geen Zweeds verstaat of de liedjes niet kent. De bewegingen en dansjes pik je snel op. Het meest bekende liedje en dansje is waarschijnlijk ‘Små grodorna (kleine kikkers), waarbij je onder meer rondhopt als een kikker.

Midzomer-Midsommar-vieren-in-Småland-Zweden-vakantie-rondreis-bloemenkrans-maken-dansen-rond-de-meiboom-aardbeien-taart

Midzomer-Midsommar-vieren-in-Småland-Zweden-vakantie-rondreis-bloemenkrans-maken-dansen-rond-de-meiboom-aardbeien-taart

Zaklopen, touwtrekken en Kubb

Na het traditionele dansen rond de meiboom, is er vaak allerlei lekkers te koop en worden er oud-Zweedse spelletjes gespeeld, die we in Nederland als oud-Hollandse spelletjes kennen, zoals zaklopen en touwtrekken.

Een populair zomerspel is het bekende spel Kubb. Kubb is een van origine Zweeds buitenspel, waarbij je houten blokken om moet zien te gooien door er met houten stokken tegenaan te gooien. Je kunt het spelen met de hele familie, maar het is ook ontzettend leuk om met zijn tweeën te doen. Ik waarschuw je alvast: je wordt er ontzettend fanatiek van!

Een verfrissende duik in het meer..

Wanneer je Midsommar viert aan een meer heb je geluk! Want er is niets lekkerder dan een verfrissende duik in het meer na het vieren van Midzomer. Een heerlijke manier om de zomer te vieren en om de langste dag van het jaar te ervaren. De zon gaat tenslotte bijna niet onder. Even ontsnappen aan alle drukte en genieten van de serene natuur om je heen.

Overnachten bij Smålandsgarden tijdens Midzomer

Een leuke plek om Midzomer te vieren is bij Smålandsgarden, gelegen in de regio Småland, op zo’n 10km rijden van het (snoep)stadje Gränna. Smålandsgarden is een kleinschalig (familie)hotel in het hart van de regio Småland in Zuid-Zweden. Gelegen te midden van bossen, meren en traditionele rode huisjes, is dit een idyllische vakantiebestemming.

Een fijn plekje om tot rust te komen, een (dagelijkse) duik in het meer te nemen, te genieten van de houtgestookte sauna aan het water en te kanoën. Tijdens het Midzomerfeest zit je bij Smålandsgården ook goed, want in de ‘tuin’ van Smålandsgården vinden verschillende activiteiten plaats, zoals het omhoog zetten van de meiboom en het dansen rond de meiboom.

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.