• Menu
  • Menu

Met een E-Fatbike Volendam en omgeving verkennen

Het stadje Volendam is natuurlijk één van de grote trekpleisters van Nederland, maar ook de omgeving is zeer de moeite waard om te ontdekken vanaf een e-fatbike. Een e-fatbike zeg je? Ja zeker! Een elektrische fatbike waarmee je zonder enige moeite langs prachtige plekjes als Monnickendam en Broek in Waterland zoeft. Bereid je voor op Oerhollandse landschappen, molens, schapen, weidse uitzichten en knusse dorpjes. In dit artikel lees je alles over de e-fatbike, het huren van een e-fatbike, Volendam en de vele andere plekjes die je tijdens de fietsroute zult verkennen.

Wat is een E-Fatbike?

Een fatbike kun je het beste omschrijven als een mountainbike met ontzettend dikke banden. Vandaar de naam ‘fatbike’. Een e-fatbike is een fatbike met elektrische trapondersteuning. Lekker makkelijk! Met een e-fatbike kun je op elk soort ondergrond fietsen. Of je nu op een fietspad, door de sneeuw, over het strand of op een modderig bospad fietst, het kan allemaal.

De e-fatbikes die Rent & Event verhuurt in Volendam hebben een lekker retro uiterlijk en zien er ontzettend stoer uit. Sterker nog, wanneer je op een Fatbike stapt voel je je ook lekker stoer. Reken maar dat je bekijks hebt onderweg en dat er heel wat nieuwsgierige en jaloerse blikken op de fiets worden geworpen.

De E-Fatbike heeft daarnaast een krachtige motor, waardoor het fietsen bijna als vanzelf gaat. Je hebt vijf verschillende standen, waarbij wij hem zelf vaak maar op stand 2 of 3 hadden staan. Goed, en af en toe natuurlijk even op stand 5. Want wauw, wat gaat dat lekker! Je zoeft die dijk over, van tegenwind heb je geen last.

Een E-Fatbike huren bij Rent & Event in Volendam

Volendam Rent & Event is gevestigd aan de Haven 45 in Volendam en is dagelijks geopend van 09.30 – 18.00 uur. Bij Rent & Event huur je naast e-bikes en e-scooters dus ook de toffe e-fatbikes. Je kunt de fatbikes hier voor een solotripje, met zijn tweeën of met een groep huren. Je huurt een e-fatbike voor een hele dag voor €34,50. Van te voren reserveren is (vooral in het hoogseizoen) zeker aan te raden.

Aangekomen bij Rent & Event worden we welkom geheten, krijgen we een fietsroute (inclusief lokale tips) en ontvangen we uitleg over de fatbikes. Vervolgens kon onze fietstour door de omgeving van Volendam beginnen!

Een fietsroute door Laag Holland

Wanneer je de omgeving van Volendam fietsend wilt verkennen, heeft Rent & Event verschillende toffe routes voor je klaar liggen. Deze fietsroutes voeren je stuk voor stuk langs de mooiste plekjes van Laag Holland.

Laag Holland, ook wel de achtertuin van Amsterdam genoemd, is de regio (in Noord-Holland) net boven Amsterdam. Het omvat onder meer de Beemster, Volendam en Edam en de Zaanstreek. Het karakteristieke Hollandse beeld dat veel toeristen hebben van Nederland vind je hier. Groene weilanden met molens en koeien, pittoreske dorpjes, weidse uitzichten en zeedijken. Laag Holland heet overigens niet voor niets Laag Holland: het gebied ligt namelijk onder het zeeniveau. Droge voeten waren vroeger dan ook niet vanzelfsprekend in deze regio. De laatste keer dat de dijk doorbrak en de hele regio onder water stond was in 2016. Gelukkig is dit tegenwoordig verleden tijd.

Voor ons is een fietsroute uitgestippeld die ons van het toeristische Volendam, over de dijk richting Katwoude en het mooie Monnickendam brengt. Na een lunchstop in Monnickendam gaat de route verder naar Zuidwoude en het pittoreske Broek in Waterland.

Van Volendam naar Katwoude

Nadat we op onze e-fatbikes zijn gestapt en even door het toeristische Volendam zijn gefietst, rijden we richting Katwoude en Monnickendam. Wanneer je uit Volendam wegrijdt en links de dijk op fietst richting Katwoude en Monnickendam, zie je op verschillende plekken aan je rechterhand borden met jaartallen. Dit zijn de jaartallen waarin er overstromingen hebben plaatsgevonden. Op het laatste bord staat het jaartal 1916. De watersnoodramp die de aanzet heeft gevormd tot de Afsluitdijk.

Normaal zie je wanneer je richting Katwoude fietst aan je linkerzijde de zeedijk (met daarachter de Gouwzee) en aan je rechterzijde weilanden met schapen, paarden, koeien en molens. Dat zien wij helaas niet, want het is nogal mistig. Desondanks is het wel een prachtig ritje, want ook de mist levert geweldige plaatjes op.

Monnickendam

Volendam mag dan ontzettend populair zijn bij zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen, stiekem vind ik Monnickendam veel leuker. Wanneer we Monnickendam in fietsen, rijden we door een fotogeniek straatje met oude scheve pandjes met statige gevels. Allemaal gehuld in een laagje mist. Al snel bevinden we ons in het oude centrum van Monnickendam bij de binnenhaven met zijn mooie schepen en gezellige restaurantjes.

Wij halen een lekkere afhaallunch op bij Bob & Co die we natuurlijk met onze voeten bungelend boven het water aan de rand van de haven verorberen. En wauw, ineens zien we door de mist heen een kerktoren verschijnen. De hemel trekt eindelijk een beetje open.

Via Zuiderwoude naar Broek in Waterland

Vanuit Monnickendam fietsen we verder richting Zuiderwoude in de gemeente Waterland. Eén van de oudste dorpen van Noord-Holland met een witte ophaalbrug, lichtgroene huisjes en veenweiden zover het oog reikt. Ok, ons oog reikt niet erg ver, want we zijn weer volledig in mist gehuld. Het steigertje tussen het wuivende riet zien we echter niet over het hoofd. De perfecte plek voor een paar mysterieuze mistfoto’s. We vervolgens onze route naar Broek in Waterland en ineens valt het ons op dat de mist wel heel lokaal opduikt. Zo bevinden we ons in een klein wereldje en zo is de lucht ineens blauw. Wat een bijzonder weer.

Aangekomen in (volgens mij wel het mooiste) dorpje van Laag Holland kijken we onze ogen uit: Broek in Waterland. Of Broek, zoals bewoners het liefkozend noemen. Prachtige pastelgekleurde houten huisjes, gelegen aan het water en aan kronkelende weggetjes. Wat een fotogeniek dorpje. En waar ik me even niet bewust van was: het ligt op slechts zes kilometer afstand van Amsterdam. Dat is bijna niet voor te stellen.

Picknicken bij Theetuin Overleek

Op een paar kilometer afstand van Broek in Waterland en Monnickendam ligt Theetuin Overleek. En jawel, dit prachtige plekje aan het water ligt ook nog eens op onze fietsroute. Helaas was de theetuin tijdens onze e-fatbike tour nog gesloten in verband met de coronamaatregelen, maar op hun website lees ik dat ze vanaf 20 maart 2021 weer openen voor een picknick to go en de verhuur van fluisterbootjes. Dit betekent absoluut dat ik nog eens terug moet komen naar deze regio. En dan misschien met zon in plaats van met mist. 😉

Struinen door Volendam

Via Monnickendam fietsen we langs de dijk van Katwoude terug naar Volendam. We hebben de wind dit keer in het gezicht. Ondanks dat de wind onze snelheid niet beïnvloed (sterker nog, we hebben de e-fatbike lekker even in stand 5 gezet), is dit laatste stukje toch wel fris zo in de mist en de wind! We zijn dan ook blij om de molen van Volendam weer te zien. Terug in Volendam leveren we de fatbikes in bij Rent & Event (erg jammer.. ;)) en struinen nog even door Volendam. Het is zondag en Volendam bruist van het leven!

Een uniek stukje Nederland, vroeger vooral een geliefde plek bij vissers, tegenwoordig populair bij binnenlandse en buitenlandse toeristen. We besluiten onze e-fatbike tour door de omgeving van Volendam af te sluiten bij Romy’s Kitchen, met een warme chocolademelk en een cinnamon roll.

Wat een heerlijk Oerhollands (en toch stoer) avontuur was dit en wat een toffe manier om de omgeving te ontdekken.

Overnachten in Laag Holland of omgeving?

Wil je na een dagje op de e-fatbike in Volendam genieten van een overnachting in de omgeving van Laag Holland? Dan heb ik een aantal tips voor leuke slaapplekjes voor je:

E-fatbike-tour-Volendam-Monnickendam-Rent-Event
Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 comments