• Menu
  • Menu
heerenveen-suppen

Leren suppen met de beginnersSUP van SUP AWAY Heerenveen

Wanneer je gaat suppen (SUP staat voor Stand Up Paddle) sta je op een surfboard en beweeg je je door middel van een peddel door het water. Suppen is een sport die in de afgelopen jaren erg snel populair geworden. Niet zo gek, want het is een superleuke manier om vanaf het water de omgeving te ontdekken. Je hoeft er geen beresterke conditie voor te hebben, iedereen kan het leren én het is ook nog eens een ideale workout. Samen met Karin heb ik leren suppen via de beginnersSUP bij Frieda van SUP AWAY Heerenveen.

suppen-leren

BeginnersSUP

De beginnersSUP is een cursus die bestaat uit drie lessen van 75 minuten. Tijdens deze lessen maak je gebruik van het materiaal van SUP AWAY Heerenveen, je hoeft er dus niets voor aan te schaffen.

De eerste SUPles

Tijdens de eerste les krijg je eerste uitleg over de sup-techniek en werk je vooral aan je balans / evenwicht. Hoe stel je je peddel op maat? Hoe kom je veilig op je board? Wat is de beste positie op het board en hoe heb je de meeste balans? Hou hou je de peddel vast en hoe beweeg je de peddel in het water? Wanneer dit eenmaal gelukt is en je zittend kunt peddelen vanaf je sup, leer je hoe je opstaat op een sup (zonder in het water te vallen ;)).

We hadden les in een groep van zo’n tien tot vijftien deelnemers, waarbij Frieda en haar collega Esther ons begeleidden. In het begin wel even spannend, want hoe voorkom je dat je in het water valt? Aan de andere kant.. Als dat het ergste is wat je kan gebeuren, valt het allemaal ook wel mee! Eenmaal op het board, merkte ik dat ik heel erg bezig was met mijn balans houden, wat zorgde voor ietwat (ok.. behoorlijk) trillende benen. Alsof je continu in een squat zit. Gelukkig hielpen Frieda en Esther mij, en de anderen, met de juiste houding en pendelbeweging, waardoor je stabieler op je board staat en de kracht niet alleen uit je bovenbenen haalt, maar vooral uit je bovenste arm en je core. Aan het einde van de eerste les, stond ik al heel wat meer ontspannen op mijn board.

Weer aangekomen bij de opstapplaats, deden we nog wat rek- en strekoefeningen op ons board, waarna het alweer tijd was om ons materiaal in te leveren. Ik verwachtte heel wat spierpijn de dagen na de les, maar dat viel reuze mee. Ik had vooral veel zin in de volgende les!

De tweede en derde SUPles

Tijdens de tweede en derde SUPles (die wij in verband met mijn vakantie) samen tot één priveles hadden gevoegd, zul je merken dat je direct al meer relaxt op je board staat. Tijdens deze les lag de nadruk op draaien / keren op het water, sneller suppen door krachtige en kortere peddelbewegingen (bijvoorbeeld bij tegenwind of golven) en peddeltechnieken om je sup mee bij te kunnen sturen naar links of rechts.

Omdat er behoorlijk wat wind stond tijdens onze les, supten we niet op een meertje, maar in de vaarten en grachten van Heerenveen. Kort ervoor had het nog geregend, maar net toen wij het water op gingen, begon de zon te schijnen. Ondanks de wind dus heerlijk weer. En daar gingen ze, door de grachten, langs kleinere en grotere stilliggende boten en regelmatig zitten en staand suppen afwisselend om onder de vele bruggetjes door te varen.

Wel even een uitdaging met de stroming. Ik merkte al snel dat ik heel wat meer ontspannen op mijn board stond dan tijdens de eerste les, wat ervoor zorgde dat ik meer kon letten op het peddelen. En toch is het nog best een uitdaging om alles op hetzelfde moment op de juiste manier te doen; je gewicht over je hele voet verdelen, met rechte armen de peddel ver genoeg in het water steken, je lichaam (niet alleen je benen, maar ook je buik) aanspannen tijdens het peddelen, en daarnaast proberen recht vooruit te gaan met je board.

En nu wordt het natuurlijk tijd om zelf een sup te gaan huren, het water op te gaan en verder te oefenen!

Is het moeilijk? En heb je echt lessen nodig?

Iedereen kan leren suppen, dus ontzettend moeilijk zou ik het niet noemen. Maar net als andere sporten, vereist suppen een bepaalde techniek. Je kunt natuurlijk de eerste keer dat je gaat suppen een sup huren en hop, erop weg suppen. Maar dan mis je wel de juiste techniek en begeleiding. Tijdens de drie (eigenlijk twee) lessen heb ik onwijs veel geleerd, waardoor ik een volgende keer met een veel vertrouwder gevoel het water op ga. Ik zou de BeginnersSUP bij SUP AWAY Heerenveen dan ook absoluut willen aanraden. Wil je ook leren suppen? Neem dan contact op met Frieda van SUP AWAY Heerenveen.

Wil je Nederland op een andere manier ontdekken dan vanaf de sup?

Misschien is varen in Giethoorn met een authentieke eikenhouten punter iets voor jou. Of huur je liever een elektrische Vespa om de Veluwe te ontdekken?

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.