• Menu
  • Menu
Fiat-500-Oldtimerverhuur-Mill

Op ontdekkingstocht in het Land van Cuijk

Vorig weekend reden we van het noorden van het land naar het zuiden van het land om het Land van Cuijk in Noord-Brabant te ontdekken. Het Land van Cuijk; waar je sporen van zowel de Romeinen, als de Middeleeuwen en de Tweede Wereldoorlog kunt vinden, waar je kunt fietsen door een museum, waar fietsen door de UNESCO Maasheggen een must is, waar je het beste ijs van Nederland eet en waar waterliefhebbers aan de Maas en bij de Kraaijenbergse plassen hun hart op kunnen halen. En natuurlijk het Land van Cuijk, waar je de echte Brabantse gastvrijheid vindt. Wij zijn stiekem een beetje verliefd geworden op dit zuidelijke deel van ons kleine landje. Lees je mee?

Fiat-500-Oldtimerverhuur-Mill

Op de (elektrische) fiets

Aangekomen bij onze B&B stonden de (elektrische) fietsen al klaar. Elektrische inderdaad! Voor het eerst dat ik op een elektrische fiets reed, maar wauw, dat is wel ideaal hoor. We vlogen er als een speer vandoor zonder hard te hoeven trappen. Om toch nog een beetje het gevoel te hebben dat we wat deden, zetten we hem maar in de eco-stand.

We volgden een leuke fietsroute van zo’n 30 kilometer lang die het Land van Cuijk voor ons had uitgestippeld en die ons leidde van onze B&B De Kemp in Vortum-Mullem, langs de oevers van de Maas, door de Maasheggen, naar de Overloonse duinen en het Oorlogsmuseum. Overigens ging een deel van de fietsroute over de Via Valentiniana (een fietspad dat de voormalige Romeinse weg volgt) en de Internationale Maasfietsroute.

Fietsen door de Maasheggen

Maar eerst de Maasheggen. De Maasheggen vormen het oudste cultuurlandschap van Nederland en UNESCO heeft het gebied in 2018 aangewezen als biosfeergebied. Het enige biosfeergebied in Nederland; een uniek stukje Nederland dus. Wat je hier vindt? Een eeuwenoud heggenlandschap aan de oevers van de Maas en rondom de vele weilanden, oorspronkelijk bedoeld om te voorkomen dat de koeien en het andere vee de weides uitwandelden. Doordat koeien in de luwte van de heggen konden staan, konden zij tot later in het jaar buiten blijven. Vroeger was dit mozaïek van heggen zo’n 15.000 hectare groot. Zo’n 2.000 hectare hiervan is bewaard gebleven.

Kun je je voorstellen dat er vroeger in ons land veel meer van dit soort heggen rond de weilanden stonden? Naast dat het goed is voor de biodiversiteit (zowel voor de flora als de fauna), is het ook nog eens ontzettend sfeervol. Het is dan ook volop genieten om door de Maasheggen te fietsen.

Picknicken en stroopwafels eten aan de Maas

Van een fietstocht krijg je trek (oké, misschien iets minder trek wanneer je op een elektrische fiets rijdt), dus voor we aan onze fietsroute begonnen, fietsten we langs de Meerstoel in Sambeek. De Meerstoel, een lunchplekje aan het stuw- en sluizencomplex in Sambeek, met een heerlijk sfeertje. Een tikkeltje (positief) ouderwets met een muur vol borduursels. En ontzettend uniek en onderscheidend door de leuke stroopwafels met geweldige smaken, de picknicktassen en de activiteiten die je hier kunt doen (denk aan een theeproeverij en een kruid- en struintocht). Wat dacht je van een stroopwafel walnoot of een stroopwafel gember? Voor de stroopwafel met discodip komen we zeker nog eens terug.

Vers brood met walnotenpindaspread

Met de picknicktas in de fietstas, gingen we op zoek naar een perfecte picknickspot in de zon aan de Maas (en aan de fietsroute). Die vonden we al snel. Het picknickkleed uitvouwen in het gras en aanvallen maar. Roggebrood, dikke plakken vers bruin en mais brood, huisgemaakte smeerseltjes (zoals pesto met walnootjes, rode-uienchutney en walnotenpindaspread) en een peer om het af te maken.. Heerlijk!

Picknicken-aan-de-Maas

Fietsen door de Overloonse duinen en het Oorlogsmuseum

Na onze picknick aan de Maas vervolgden we onze fietstocht door de Maasheggen richting Holthees, waarna het landschap langzaam over ging in een natuurgebied met zandverstuivingen, bos en heide: De Overloonse Duinen. Toen we bij fietsknooppunt 50 linksaf wilden slaan in de richting van fietsknooppunt 31 en 30 (richting Overloon), zagen we ineens het Oorlogsmuseum recht voor ons opdoemen.

Laat het Oorlogsmuseum in Overloon nu het allereerste (en enige) museum ter wereld zijn waar je (gratis) doorheen kunt fietsen. Ja je leest het goed: doorheen. Dit mochten we natuurlijk niet overslaan. In het Oorlogsmuseum is een fietsbrug aangelegd waarbij je (tijdens openingstijden) op hoogte door het museum fietst. De collectie van het Oorlogsmuseum bestaat uit meer dan honderd militaire voertuigen en kanonnen en vanaf de fietsbrug heb je hier een geweldig uitzicht op. Indrukwekkend om te zien van bovenaf!

Op pad met een Fiat 500 uit 1970

Na de fietstocht van zaterdag (die er met de e-bike eigenlijk zo alweer voorbij was), was het op zondag tijd om op een andere manier het Land van Cuijk te verkennen. En wel het noordelijke deel van het Land van Cuijk. Na een heerlijk vullend ontbijt in de B&B, stapten we in de auto en reden we naar Mill (waar je welgeteld twee (!) kastelen vindt, waaronder Kasteel Tongelaar). In Mill wachtte Suzanne van Oldtimerverhuur Mill ons al op met de sleutels in de hand van een glimmend gepoetste rode Fiat 500.

Een droom die (voor één dag) werkelijkheid wordt

Want yes, we mochten op pad met een Fiat 500 uit 1970! Vroeger droomde ik er altijd van om in mijn eigen Fiat 500 door Groningen stad en omgeving te toeren (en ja, dit was in de tijd toen ik net mijn rijbewijs had en ik nog niet erg goed was in inparkeren op krappe plekjes, ideaal dus zo’n Fiat 500!). Die droom was een beetje weggezakt, maar door ons avontuur met deze Fiat 500 van Suzanne weer helemaal terug.

Wat een geweldig autootje! Ook wij, met onze lange lichamen, pasten prima in de Fiat. Na een kort instructie- en oefenrondje, konden we op pad. Suzanne had een leuke route voor ons uitgestippeld die ons langs de mooiste plekjes van het noorden van het Land van Cuijk leidde.

Historisch Grave

Over kronkelende weggetjes reden we door bosrijke gebieden, door dorpjes en langs weilanden naar de historische vestingstad Grave. Ondertussen wuifden we vanuit het open dakje naar de lachende en zwaaiende mensen die we tegenkwamen. In Grave parkeerden we de Fiat in de Rogstraat, een straat met prachtige historische panden. Onze rode rakker kwam hier dan ook goed tot zijn recht.

Kraaijenbergse Plassen

Na een wandeling door het mooie Grave vervolgden we onze weg via een weggetje met aan weerszijde bomen naar de Kraaijenbergse plassen. We waren niet de enige toeristen die genoten van één van de laatste zomerse dagen dit jaar, want we kwamen veel wandelaars en fietsers tegen. En terecht, want wat is het hier mooi! Via een brug over de plassen bereikten we het dorp Linden, waar we het picknickkleed weer aan het water neerlegden. Dit keer niet aan de Maas, maar een een gezellig strandje bij de Kraaijenbergse plassen. Tijd om te bekijken wat voor lekkers Suzanne voor ons in de picknickmand had gestopt en te genieten van de warme kruidenthee, stukjes meloen en zelfgemaakte rabarbercake.

Langs de zuidzijde van de Kraaijenbergse Plassen reden we weer in de richting van Mill, waar we de Fiat met pijn in ons hart weer overdroegen aan Suzanne. Wat was dit leuk! Die glimlach ging niet meer van ons gezicht af.

Land-van-Cuijk

Fiat-500-Oldtimerverhuur-Mill

v

Fiat-500-Oldtimerverhuur-Mill

Fiat-500-Oldtimerverhuur-Mill

IJs eten bij de meesterijsbereider van IJs & Spijs

Nadat we de Fiat weer hadden teruggebracht, was het tijd om weer richting het noorden van het land te rijden in onze eigen auto (wat ineens een stuk minder leuk rijdt!). Voordat we vertrokken gaf Suzanne van Oldtimerverhuur Mill ons nog een leuke tip. Op zo’n 10 minuutjes rijden van Mill ligt het dorpje Haps, waar meesterijsbereider Mark al bijna 15 jaar ambachtelijk en met de hand bereid ijs verkoopt in ijssalon IJs & Spijs. Noten die vers geroosterd worden, sorbetijs dat enkel gemaakt wordt van fruit, cassisijs gemaakt van lokaal geteelde bessen. En zoals de naam al zegt vind je hier niet alleen de meest lekkere en bijzondere ijssmaken, maar meer. Wat dacht je van huisgemaakte (eerlijke en biologische) chocolade?

Herfstgoud en zwarte bessen

Niet voor niks is IJs & Spijs in 2017 uitgeroepen tot IJssalon van het jaar en zijn ze in 2020 nogmaals genomineerd (waarvan de uitslag volgend jaar volgt!). Maar ja, wat kies je dan he? Wij gingen beiden voor een hoorntje met twee bolletjes huisgemaakt schepijs. Herfstgoud, mango, zwarte bessen.. Wauw, wat was dit heerlijk. Een volgende keer komen wij zeker terug voor zo’n fantastische ijscoupe.

Overnachten bij B&B De Kemp

Aangekomen bij de B&B heet gastheer Antoine ons welkom in het Land van Cuijk en in het bijzonder bij De Kemp. Het is ontzettend leuk om Antoine zo gepassioneerd te horen vertellen over de architectuur van zowel het huis als de gastenkamers. En zeg nou zelf, hier wil je jezelf toch installeren, in slaap vallen en vervolgens nooit meer weggaan?

B&B De Kemp

Brabants geel

Midenin het UNESCO biosfeergebied de Maasheggen vind je B&B De Kemp. Aangekomen bij de B&B waan je je in een wereld vol Brabants geel. Niet alleen bij de styling van de gastenkamers voert deze okergele kleur (die vroeger de kozijnen van veel Brabantse boerderijen sierde) de boventoon, maar ook in de tuin (een heerlijke natuurlijke maar toch perfect doordachte plek) kom je deze kleur veelvuldig tegen. Bijna elke bloem in de tuin bloeit geel.

Hop, op de fiets vanaf De Kemp!

De B&B ligt praktisch aan één van de vele fietsknooppunten in het Land van Cuijk, waardoor je zo op een mooie fietsroute zit. Na onze fietsroute in de middag, installeren we ons in onze kamer, lezen nog een uurtje in ‘onze tuin’, om daarna de elektrische fiets nogmaals te pakken en een kleine 7 kilometer te fietsen naar het dorp Overloon om een hapje te eten bij groenterestaurant Boompjes.

Wakker worden met Brabants suikerbrood

Teruggekomen duiken we snel in bed om pas de volgende ochtend weer wakker te worden van een zonnetje op onze ramen. Tijd om op te staan en te genieten van een door onze gastheer vers bereid ontbijtje. Thee die we zelf zetten in de okergele kast en daarnaast allerlei lekkere broodjes, waaronder Brabants suikerbrood (en ik maar denken dat men alleen in Friesland sûkerbôle eet.), jus d’oranje en zelfgemaakte jam en sandwichspread. Helaas is het tijd om na het ontbijt onze spullen weer te pakken. Alhoewel helaas? Na het uitchecken was het tijd om naar Mill te rijden en ‘onze’ Fiat 500 op te halen voor een rit door het Land van Cuijk.

B&B De Kemp

Goed om te weten: Ons weekend in het Land van Cuijk werd (mede) mogelijk gemaakt door het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Land van Cuijk.

Natuurlijk vertrek je na het lezen van dit artikel meteen naar het Land van Cuijk om zelf op ontdekkingstocht te gaan in dit mooie stukje van Nederland. Maar mocht je nou nog op zoek zijn naar andere leuke uitjes in Nederland, neem dan hier even een kijkje.

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments