• Menu
  • Menu
Lago-Trasimeno

De mooiste plekken rond het Lago Trasimeno (Umbrië)

In Umbrië ligt het Lago Trasimeno (het Trasimeense meer in het Nederlands). Vlakbij de grens met Toscane en een heerlijke vakantieplek vol mooie zonsopkomsten en zonsondergangen, bezoeken aan authentieke Italiaanse stadjes en natuurlijk veel Italiaans eten. Niet alleen het Trasimeense Meer is een plaatje om te zien, ook de vele stadjes in de omgeving, zoals Castiglione del Lago en Panicale zijn leuk om te bezoeken. Niet voor niets hebben deze plekjes het kwaliteitslabel gekregen waarmee ze tot de mooiste mooiste stadjes in Italië behoren (I Borghi più belli d’Italia). En natuurlijk mag een bezoek aan de hoofdstad van Umbrië, Perugia, niet ontbreken.

Camping Kursaal

First things first. Als je dan bij het Lago Trasimeno in de buurt bent, wil je er natuurlijk ook op het mooiste plekje én aan het meer overnachten. En hoe kan dat beter dan op de oudste camping aan het meer? Camping Kursaal is al in 1966 opgericht, nadat de villa (waar je overigens ook hotelkamers kunt huren) middenin het ‘park’ werd opgeknapt. Als campinggast kun je net als de hotelgasten gebruik maken van het zwembad (incl kinderzwembad, jacuzzi en ligbedjes) aan het meer, van de fietsen en van het restaurant en de afhaalservice op de camping.

De camping heeft zo’n 70 kampeerplaatsen, waarvan de mooisten zich uiteraard vooraan het meer bevinden. Toen wij aankwamen waren de allermooiste plekjes helaas al bezet (H1 t/m H5, G2 t/m G4, 118 en 100bis), maar gelukkig konden we een plekje redelijk vooraan bemachtigen. De plekken zijn, net als op veel campings in Italië, verhard met gravel. Het sanitair is netjes en ruim en honden zijn (aan de lijn) toegestaan. Er is zelfs een klein hondenstrandje (niet erg mooi overigens), waar de hond uitgelaten kan worden. Ohh en die uitzichten over het meer..

Camping-Kursaal-Umbrie
Camping-Kursaal-Umbrie
Camping-Kursaal-Umbrie

Lago Trasimeno

Die uitzichten over het meer dus.. Die waren spectaculair! Elk moment van de dag ziet het er weer anders uit. Hoevaak ik de steiger bij de camping niet ben opgelopen om mooie plaatjes te schieten. In de ochtend zachte pasteltinten die het meer een sereen, bijna magisch, aangezicht geven. In de avond geweldige zonsondergangen met een kleurenpalet van roze, oranje, rood en paars.

Wat je nog meer bij het meer kunt doen behalve genieten van zonsopkomsten én zonsondergangen? Wat dacht je van een rondje fietsen rond het meer (met de fietsen die je gratis mag gebruiken van Camping Kursaal)? Dichtbij Camping Kursaal vind je ook een supschool aan het meer, waar je sups kunt huren om de omgeving vanaf het water te ontdekken. Midden in het 54 km2 grote meer zie je drie eilanden liggen: het bewoonde Isola Maggiore in het noorden (waar je met een veerpontje naartoe kunt, het Isola Minora, het kleinste eiland van de drie dat onbewoond en in privébezit is en het Isola Polvese. Deze laatste is de grootste van de drie en te bereiken vanuit het dorpje San Feliciano. Wij hebben dit zelf helaas niet meer kunnen doen, maar als ik de verhalen mag geloven is het prachtig.

Lago-Trasimeno

Lago-Trasimeno

Lago-Trasimeno

Perugia

Perugia is de hoofdstad van Umbrië en deze middeleeuwse stad vind je hoog op een heuvel, op zo’n 25 minuten rijden van het Lago Trasimeno. Omdat de stad niet erg groot is, kun je er makkelijk een dag(deel) vertoeven en via een wandeling Perugia verkennen.

Met de Minimetrò naar boven

Wanneer je Perugia wilt bezoeken, is het het eenvoudigst (en leukst) om je auto te parkeren op de parkeerplaats aan het Piazzale Umbria Jazz. Hier vind je het beginpunt van de Minimetrò. Zoals de naam al zegt is de Minimetrò een soort metro-achtige minitrein, die je in tien minuten tijd vanaf de parkeerplaats naar het historische centrum van Perugia brengt. Omhoog, waardoor je zelf niet hoeft te klimmen. En geloof me, het historische centrum ligt hoog.

Kaartjes voor de Minimetrò kosten €1,50 voor een enkele reis. Bij de automaat op het station en bij de koffiebarretjes kun je de kaartjes kopen. Je kunt direct twee kaartjes per persoon kopen, zodat je op de terugweg niet opnieuw kaartjes hoeft te kopen. Bij de poortjes scan je het ticket en vervolgens stap je zo in de Minimetrò. Wanneer je de metropoortjes weer uitloopt, sla je linksaf en ga je via verschillende roltrappen verder omhoog. Je komt dan uit onder de gewelven van Perugia. Wanneer je bij de uitgang rechtsaf slaat en vervolgens rechts een smal straatje in wandelt, kom je uit op het Piazza Giacomo Matteotti.

Pistachecroissantjes eten op het Piazza Giacomo Matteotti

Nog niet ontbeten? Of gewoon zin in wat lekkers? Geen probleem! Aan het Piazza Giacomo Matteotti vind je het bakkertje R. Ceccarani. De gevulde pistachecroissantjes en het focaccia brood is hier to die for. Ik denk eigenlijk alles wat hier verkocht wordt wel, maar wij hebben het bij deze twee gehouden.

Wandelen door Middeleeuws Perugia

Wanneer de buik is gevuld kan de wandeling door Middeleeuws Perugia beginnen. Vanaf het Piazza Giacomo Matteotti, loop je via de Cesare Fani naar de Corso Vanucci. Je loopt dan tegen het Palazzo dei Priori aan. Het gemeentehuis van Perugia waarin de Galleria Nazionale dell’Umbria is gevestigd. Loop je om het gebouw heen, dan kom je uit op het Piazza IV Novembre, een toeristisch plein, waar je onder andere de raadszaal van het Palazzo dei Priori kunt bewonderen.

Uitzicht over Perugia bij Porta Sole

Op zoek naar het mooiste uitzicht over Perugia? Loop dan vanaf het Piazza IV Novembre via het Piazza Danti omhoog, de Via del Sole in die overgaat in de Via delle Prome. Op Google Maps vind je dit uitzichtpunt door te zoeken op ‘Porta Sole, Perugia‘. Via de stenen trappen kun je naar beneden lopen richting de Università per Stranieri, een prachtig gebouw. Wanneer je voor de universiteit staat, vergeet dan niet even naar links te kijken. Hier vind je namelijk een Etruskische poort, voorheen de noordelijke stadspoort van Perugia, waarvoor de Etrusken de fundering legden.

Perugia-Umbrie

Het vroegere aquaduct van Perugia

Een erg fotogeniek plekje in Perugia is de Via dell’Acquedotto. Op Google Maps vind je dit plekje wanneer je ‘Acquedotto medievale di Perugia‘ invoert. Deze straat fungeerde vroeger als aquaduct, om water vanuit de bergen naar de Fontana Maggiore (de fontein uit de dertiende eeuw) op het Piazza IV Novembre te brengen. In de negentiende eeuw werd een waterleiding aangelegd, waardoor het aquaduct niet meer als aquaduct werd gebruikt, maar veranderde in een ontzettend fotogeniek straatje waar je langs allerlei pastelgekleurde huizen wandelt en een mooi uitzicht hebt over de stad.

Perugia-Umbrie
Trappen en kromme straatjes

Wanneer je over de Via dell’Acquedotto doorloopt gaat het straatje over in de Via Appia (zie de foto linksonder), waar je via trappen naar boven loopt en uitkomt bij de Via Baldeschi. Wanneer je vervolgens doorloopt via de Via Maestà delle Volte, zie je op de kruising een grote boog, waar achter zich de Via Ritorta bevindt (zie foto rechtsonder). Kenmerkend voor Perugia zijn deze donkere mysterieuze straatjes met getraliede ramen.

Castiglione del Lago

Aan de westkant van het Lago Trasimeno ligt het dorp Castiglione del Lago. Eén van de 200 mooiste kleine dorpjes van Italië. Het dorp is ontstaan in de tijd van de Etrusken, die hun vestigingen op de top van heuvels bouwden. Dit is in Castiglione del Lago terug te zien. Vanaf de toegangspoorten heb je een mooi uitzicht over het Lago Trasimeno.

Panicale

Niet ver van het Lago Trasimeno ligt bovenop een rotsige heuvel (ja, alweer!) het dorpje Panicale. Waar Castiglione del Lago een toeristisch plekje is, is Panicale heel wat onbekender en daardoor rustiger en authentieker. Ik vond Panicale een heerlijk plekje om rond te wandelen. Slenterend door de straatjes, waan je je in vroegere tijden. De huizen zijn hier gebouwd in een soort cirkels rond het hoogste punt; hoe meer rondjes je loopt, hoe hoger je komt! Diverse trappen brengen je naar hoger gelegen ‘etages’.

Panicale

Montepulciano

Eerlijk is eerlijk, Montepulciano ligt niet in Umbrië, maar in Toscane. Maar ook dit is niet ver van het Lago Trasimeno, slechts een kleine veertig minuten rijden. Een gezellig hooggelegen Italiaans stadje vol wijnwinkeltjes. Montepulciano staat vooral bekend om zijn Vino Nobile di Montepulciano, de ‘edele wijn van Montepulciano’. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de stad zelf niet de mooiste plek van Toscane vind. De mooiste plekjes van Toscane heb ik verzameld in dit artikel. Wat ik wel erg mooi vond aan Montepulciano is de Madonna di San Biagio, even buiten Montepulciano. Via een door cipressen omzoomde oprijlaan rijd je naar deze kerk uit de 16de eeuw.

De buitenmuren van deze kerk zijn bekleed met travertijn; een geelachtig kalksteen. In de loop van de eeuwen is dit travertijn steeds mooier gaan kleuren, waardoor de kerk nu bijna goud lijkt. Vanuit Montepulciano zelf heb je in één van de zijstraatje trouwens wel een geweldig uitzicht op de San Biagio.

→ Lees meer: Een reis langs de mooiste plekjes van Toscane
San-Biagio-Montepulciano

San-Biagio-Montepulciano
→ Lees ook: Wandelen en zwemmen bij de Alpe di Siusi / Seiser Alm in Zuid-Tirol
Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments