• Menu
  • Menu
quiraing-isle-of-skye

Isle of Skye – Ruig, magisch en idyllisch

ISLE OF SKYE – “Sing me a song of a lass that is gone. Say, could that lass be I? Merry of soul she sailed on a dais. Over the sea to Skye.” 

Als je ooit de serie Outlander hebt gekeken, moet deze tekst je bekend voorkomen. Wie weet kun je het liedje zelfs wel meezingen. The Skye Boat Song, een Schots volksliedje, is voor de serie Outlander een beetje aangepast en gebruikt als themesong. 

Het is een Schots volksliedje, dat de Schotten doet herinneren aan de ontsnapping van Bonnie Prince Charlie na de Slag bij Culloden in 1746. Hij ontsnapte, verkleed als een dienstmeisje, naar Isle of Skye (het eiland Skye). The Skye Boat Song is voor de serie Outlander gecoverd en hier en daar een beetje aangepast. 

quiraing-schapen

Isle of Skye – Wat kun je hier verwachten?

Ondanks dat het liedje meer te maken heeft met de Jakobietenopstand dan met Skye zelf, maakt het horen van dit liedje dat ik terugdenk aan Isle of Skye. Een prachtig, ruig, maar toch idyllisch eiland in Schotland. Tijdens de voorbereidingen van onze reis naar Schotland, las ik over Skye en dacht meteen: Daar wil ik naartoe. Het klonk als een magisch eiland. Een eiland waar de tijd stil lijkt te staan en de natuur het enige is dat ertoe doet. En Isle of Skye heeft me niet teleurgesteld. Wat een schoonheid! De ruige landschappen, de hoge kliffen, de enorme rotsformaties en de oneindige vergezichten.. Oh, wat was Skye prachtig. 

neist-point-isle-of-skye

The Old Man of Storr

Laten we meteen maar beginnen met zo’n dramatisch plaatje dan he? The Old Man of Storr.  The Old Man of Storr vind je iets ten noorden van Portree, op het schiereiland Trotternish. The Storr is een heuvel met grillige ongewoon gevormde rotsen, ontstaan door een aardverschuiving. The Old Man of Storr zelf is een gigantische rechtop staande rotspilaar. Wanneer je The Storr gaat beklimmen, zal The Old Man je doel zijn om heen te wandelen. Je kunt namelijk helemaal naar The Old Man toe hiken.

isle-of-skye-old-man-of-storr

De Quiraing

Een andere aardverschuiving op het eiland Skye is de Quiraing. De Quiraing is 543 meter hoog. Dit gebied verschuift nog altijd. De weg waar de Quiraing begint, moet elk jaar worden hersteld. Wanneer je de Quiraing (de top van het Trotternish schiereiland en het noorden van Skye) nadert met de auto, volg je een smal single-track road omhoog richting the Quiraing. Het is dan ook belangrijk om goed uit te kijken naar tegemoet komend verkeer en passing places (plekken die bedoeld zijn om tegenliggers te laten passeren op een single-track road). Doe je dit niet? Dan kan het zijn dat je het hele eind omhoog ook weer achteruit naar beneden moeten rijden. Maar het volgen van deze smalle Quiraing Road is absoluut de moeite waard.

Parkeer de auto en ga al wandelend op zoek naar rock formaties met namen als ‘The Needle’, ‘The Table’ en ‘The Prison’. Vergeet niet af en toe even om te kijken, want wauw.. Hier, bij de Quiraing, vind je de landschappen die je hoopt te zien wanneer je naar Schotland toe gaat. Dit is het Schotland uit je dromen: Wild, rauw, dramatisch en hier en daar lieflijk door de vele schaapjes die op de meest onmogelijke plekken aan het grazen zijn. Prachtig..

Het kan er ongelooflijk hard waaien en met bakken uit de hemel vallen, wij hadden echter geluk. Hoe verder we liepen, hoe meer de hemel open trok. Het late middag zonnetje zorgde voor een magisch effect. Het bezoeken van de Quiraing was één van de hoogtepunten van onze roadtrip door Schotland. Wat een pure schoonheid.

quiraing-isle-of-skye

quiraing-isle-of-skye

De Fairy Pools

Bij de Fairy Pools, in het zuid-westen van Isle of Skye, hadden we iets minder geluk. Hoe dichterbij we kwamen, hoe donkerder de wolken werden en hoe meer regen uit de hemel naar beneden viel. Onze charmante regenpakken aan dan maar en gaan! Want de fairy pools.. Die wilde ik zien. En vele anderen met mij.

Toch is ook dit een prachtig natuurverschijnsel. De Fairy Pools bestaan uit een lange reeks kleine watervallen en zeer heldere blauwe ‘pools’. De rivier Brittle stroomt hier vanuit de Black Cuillin bergen naar beneden. Als je wilt, kun je hier zelfs het ijskoude water uit de bergen in springen!

Vanaf de parkeerplaats loop je gedurende een kilometer of twee naar beneden richting de pools. Om alle pools en watervallen te zien volg je vervolgens de rivier opwaarts. Niet erg spannend, wel ontzettend mooi om te zien. Toen ik in de stromende regen bovenaan een van de fairy pools het heldere water in stond te kijken, stelde ik me voor hoe dit eruit zou zien wanneer de zon op de steentjes in het water zou schijnen. En ik denk echt dat dit een magisch effect heeft.

Neist Point

Het Neist Point Lighthouse bevindt zich op het meest Westelijke puntje van Isle of Skye. De kust wordt hier omringd door enorme kliffen. De wind gaat hier verschrikkelijk te keer. Uitwaaien lukt hier wel! Een geweldige plek waar fotografen zich kunnen blijven uitleven. Maar waar is dit niet zo op Skye? Ook de weg naar Neist Point toe is de moeite waard. Hier zie je het echte Schotland: Farmshops, witte huisjes, schaapjes die rustig op de weg blijven staan, single-track roads met de befaamde passing places.

neist-point-schotland

neist-point-isle-of-skye

Talisker Distilery

En wat mag natuurlijk niet ontbreken in een artikel over het echte Schotland? Juist, een whiskyproeverij. ’s Ochtends om 10.00 uur stonden wij bij de Talisker Distillery, een stokerij waar al vanaf 1831 whisky geproduceerd wordt. Bij je entree ticket krijg je een rondleiding door de distilleert en een klein glaasje whisky. Ik ben zelf geen whisky drinker, Stefan wel. De whisky’s van Talisker staan bekend om hun rokerige smaak. Hij kon de Talisker Distillery natuurlijk niet verlaten zonder een Talisker whisky. Inmiddels heeft hij ook een tweede Talisker whisky in de ‘whisky kast’ staan.

talisker-distillery

Nu is het tijd voor wat paar praktische zaken..

Hoe kom je eigenlijk op Isle of Skye?

Er zijn twee manieren om op Isle of Skye te komen: Via de Skye Bridge of met de ferry vanuit Mallaig. Wij kozen ervoor om vanuit Trossachs National Park / Loch Lomond via de A82 naar Glencoe te rijden en in Glencoe te overnachten. Deze route – Trossachs naar Glencoe via de A82 – is overigens een prachtige route om te rijden.

De volgende dag reden we over de A82 (via Fort William) en de A87 richting de Skye Bridge. Een kwartiertje voor je bij de brug naar Skye aankomt, zie je aan de linkerkant Eilean Donan Castle liggen waar je een bezoekje aan kunt brengen. Vanuit Glencoe is het ongeveer 3 uur rijden naar Portree, de hoofdstad van Skye.

Een andere mogelijkheid is om de ferry te nemen vanuit Mallaig. Wij hebben dit niet gedaan, dus hier kan ik niet zoveel over vertellen. Wel weet ik dat de Jacobite train (je weet wel.. die ene hele bekende Harry Potter trein?) tussen Fort William en Mallaig heen en weer rijdt. Dit zou een interessante optie zijn wanneer je de ferry naar Skye wilt nemen.

glencoe-sohotland

Waar kun je het beste overnachten?

Omdat de weersverwachtingen voor onze dagen in Skye niet al te best waren en we, na onze ervaringen met midges bij Loch Lomond, een beetje bang waren geworden voor nieuwe midges-ervaringen (Horror! Lees hier meer over onder de volgende twee kopjes), zijn we voor we op Skye arriveerden gaan kijken naar leuke betaalbare B&B’s. Op internet was echter alles volgeboekt. We hebben er toen voor gekozen om toch lekker in onze daktentje op de auto te slapen, waar we uiteindelijk heel blij mee waren. Op Isle of Skye hebben we uiteindelijk bijna geen regen en bijna geen midges gezien. Maar ik kan me voorstellen dat het, wanneer je wel in een hotel of B&B wilt overnachten, verstandig is hier van te voren goed naar te kijken.

Torvaig Campsite

Wij hebben twee nachten op Torvaig Campsite gestaan, vijf minuutjes ten noorden van Portree. Eén van de mooiste campings van onze roadtrip in Schotland. Aangekomen mochten we zelf een plekje uitkiezen op het kampeerveld. We betaalden 18 euro per nacht voor een tent en twee personen (zonder elektriciteit). Vanaf Torvaig is het 5 minuutjes rijden naar Portree, waar je gezellige restaurantjes en een supermarkt vindt. Lopend doe je er ongeveer 20 minuten over.

kamperen-daktent-schotland

kamperen-iele-of-skye

Wanneer kun je het beste een bezoek brengen aan Isle of Skye?

Wij bezochten Schotland, en tevens Isle Skye, in juni. Waarom? Omdat dit de mooiste maand schijnt te zijn met de meeste zonuren en de minste regenval. Hier hebben we ook daadwerkelijk geluk mee gehad. Het grootste nadeel van de maand juni zijn de midges. Hele kleine mugjes die je bloed van kilometers afstand lijken te ruiken en in enorme zwermen op je af komen. De mannetjes heb je geen last van, deze bijten niet. De vrouwtjes echter wel. En vaak ook. Tussen de maanden mei en september zijn de midges het meest actief.

Waar te eten op Isle of Skye?

Wil je lekker bij je tentje koken? In Portree vind je een supermarkt! Mocht je niet in de buurt van Portree verblijven is het handig hier bij aankomst op het eiland het een en ander in te slaan, aangezien er niet veel andere supermarktjes zijn op Skye. Wel kom je hier en daar een farmshop tegen. Waar wij heel lekker hebben gegeten is bij The Caledonian Café in Portree. Het is een klein restaurant waar het tegen 19.00 uur helemaal volstroomt met toeristen die een hapje willen eten. Kom dus op tijd, anders moet je zeker wachten tot er weer een tafeltje vrij komt. Naast alle fish en chips serveren ze hier ook vegetarische gerechten, zoals een veggie burger.

Waar moet je rekening mee houden als je een bezoek brengt aan Isle of Skye?

Nou dat lijkt me duidelijk: De midges. Horren in je tent die ook deze kleine mugjes tegen houden zijn geen overbodige luxe. Wanneer je dan bij je tent weggepest wordt door deze kleine bijtmonstertjes, kun je in ieder geval nog veilig in je tent gaan liggen.

Waar je nog meer rekening mee moet houden? Het weer. Dit kan heel snel omslaan. Het ene moment een stralend zonnetje, het andere moment komt de regen met bakken uit de hemel. Maar dit geldt voor heel Schotland natuurlijk. Ook een regenpak behoort tot de uitrusting die je nodig hebt op Skye.

Verder is het mobiele internet op Skye erg beperkt. Ik heb geen moment 3G gehad, laat staan 4G. Ook kan ik me niet herinneren dat er in restaurantjes wifi werd aangeboden.

bloemenveld

Meer lezen over Schotland?

Neem dan een kijkje bij de andere artikelen die ik over onze roadtrip door Schotland heb geschreven: 

Op avontuur met een daktent in Schotland

Isle of Kerrera – Een paradijs voor wandelaars

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 comments