In mijn vorige blog nam ik jullie mee naar Ubud op Bali, een heel relaxte plek om een aantal dagen te verblijven en de omgeving te verkennen. Maar Ubud was niet onze enige bestemming tijdens onze reis naar Indonesië. Vanaf Ubud zijn we met een private driver naar het noordwesten van Bali gereden, naar Pemuteran. Met als belangrijkste doel: duiken.
Een paar weken voor we naar Indonesië vertrokken, hadden we ons Open Water brevet in Nederland gehaald. En we hadden gelezen dat in de buurt van Pemuteran de mooiste duikstekken van Indonesië te vinden waren. Die kans konden we dus niet laten schieten! Toch bleek duiken niet het enige leuke te zijn in Pemuteran.

Galungan en Kuningan
De dag voordat we naar Pemuteran reden, kwamen we, al scooter-rijdend, langs veel woningen waar dieren geslacht werden. Dit ter voorbereiding op Kuningan. Kuningan is de laatste dag van een tien dagen durend feest dat Galungan heet. Voor veel Balinezen is dit een heel bijzonder feest. Zij geloven dat tijdens Galungan de voorouders terugkeren naar aarde. Daarom vinden er allerlei Balinese rituelen en feesten plaats. Wij zagen die dag vooral heel veel mensen die op scooters en met manden vol offers (fruit, bloemen en dergelijke) in hun mooiste en meest kleurrijke kleren naar de tempels rijden. Heel bijzonder om te zien!


Snorkelen bij Bio Rock
Een absolute aanrader wanneer je bij Pemuteran bent, is snorkelen bij Bio Rock. Bio Rock vind je wanneer je vanaf het strand van Pemuteran (tegenover het Taman Sari resort) een paar meter de zee in loopt (of waggelt wanneer je je zwemvinnen aan hebt). Bio Rock is de naam van een restauratieproject dat in 2000 is gestart om de beschadigde koraalriffen bij Pemuteran te herstellen. In de zee zijn metalen constructies geplaatst waar inmiddels allemaal mooi koraal op groeit. Je ziet er allerlei mooie vissen (waaronder Nemo, de fake clownfish), zeesterren en andere organismen.
Wij hadden er van tevoren wel wat over gelezen, maar hadden er eigenlijk niet zo veel van verwacht. Maar ondanks dat het zicht niet het beste was, was het zo mooi! Ik bleef maar om me heen kijken en weer nieuwe visjes en metalen constructies ontdekken. Als je geen fan bent van snorkelen, is het ook geen probleem, want het uitzicht vanaf het zwarte strand is ook niet verkeerd.

Proyak Penyu Turtle Hatchery
Wanneer je in Pemuteran bent, kun je een bezoekje aan de turtle hatchery eigenlijk niet overslaan. Op verschillende plekken in Indonesië vind je tegenwoordig turtle hatcheries (zoals in Sanur en op Gili Trawangan), maar wij hebben alleen deze in Pemuteran bezocht. Tot een aantal jaar geleden werden elk jaar zo’n 30.000 zeeschildpadden gedood op Bali. Een deel werd gebruikt voor ceremonies en een ander deel voor het vlees. Schildpadden eieren werden gezien als delicatesse.
De turtle hatchery (bij het Reef Seen Divers Resort) beschermt de zeeschildpadden door eieren te kopen van locals en deze dichtbij de hatchery in het zand te begraven tot ze uitkomen. De baby schildpadjes worden dan verzorgd in een soort van grote bakken tot ze groot genoeg zijn om vrij te laten in de zee. Als bezoeker betaal je een kleine vergoeding voor een rondleiding en kun je ervoor kiezen om tegen betaling een schildpad vrij te laten in zee.
Bij het Reef Seen Divers Resort hebben we vervolgens nog een snorkeltrip gedaan. Met een bootje werden we naar twee snorkelspots gebracht, 10 minuten uit de kust, waar we vervolgens twee uur in alle rust konden rond snorkelen. Heel tof, want meestal ben je met zulk soort trips met twintig mensen tegelijk ergens aan het snorkelen en word je al snel weer aan boord geroepen. Maar nu waren wij de enigen die daar aan het snorkelen waren. De tweede spot waar we stopten was zo ontzettend mooi: Een enorme bolvormige rots van koraal waar je echt je ogen uitkeek. Zo veel verschillende vissen die allemaal rond het koraal bleven zwemmen. Je raakte gewoon niet uitgekeken.
Warung Prapat Sari
We zijn een paar dagen in Pemuteran gebleven en hebben natuurlijk op verschillende plekjes gegeten. En eerlijk is eerlijk, eigenlijk was het overal lekker. Maar! Het plekje waar we meerdere keren hebben gegeten omdat het er zo lekker (en goedkoop, we blijven Nederlanders toch?) was, was Warung Prapat Sari. De eigenaar vond het zo leuk dat we op één dag zelfs twee keer kwamen eten, dat we een dessert cadeau kregen. Ze serveren er voornamelijk typisch Indonesisch eten; gado gado, nasi en mie goreng, flensjes met kokos etc.
Dus als je, tegen de tijd dat je in Pemuteran bent, nog niet zat bent van de rijst en mie (wij niet overigens, we hebben zelfs op de terugweg op het vliegveld van Bali nog een bord nasi goreng en gado gado weggewerkt), dan is dit het perfecte plekje. Je waant je in een oase van groen en ook heel ideaal: Het lag bijna naast onze accommodatie (Mango Tree Inn).


Menjangan Island
En toen was het eindelijk zover. We gingen doen waarvoor we naar Pemuteran waren gekomen: Duiken! Bij duikschool Ocean Dreams boekten we een dagtrip naar Menjangan Island. Om 9 uur ’s ochtends werden we opgehaald en naar de duikschool gebracht waar we onze duikspullen gingen passen. Met een busje werden we vervolgens naar de plek gebracht waar vandaan we met een bootje in een halfuurtje naar Menjangan Island (een eiland èn een nationaal park) voeren..
Duiken bij Underwater Cave
Ondanks dat ik er heel veel zin in had, vond ik het ook enorm spannend. In Nederland hebben we in het Veenmeer, dichtbij ons huis, vier buitenduiken gedaan. Ik had toen steeds behoorlijk veel moeite om mijn rechteroor te klaren en ik was bang dat dat nu weer zo zou zijn. Vooral de eerste duik (bij de duikstek ‘Underwater cave’) had ik er veel moeite mee, hoe langzaam ik ook naar beneden ging. De tweede duik ging het gelukkig een stuk makkelijker.
Beide keren kon ik pas echt genieten van alles wat ik om me heen zag toen mijn oren geen pijn meer deden. En genieten deed ik.. Want echt, het was zo ontzettend mooi! Het koraal, al die kleuren en al die vissen. Het is zo onwerkelijk om te zien wat er allemaal leeft in het water. Je bent letterlijk in een hele andere wereld.
En het was zo indrukwekkend..
Ondanks dat Pemuteran zelf niet ontzettend veel voorstelt (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Ubud), is het, vooral als je van snorkelen en duiken houdt, dus wel absoluut de moeite waard om heen te gaan. Het duiken is er zo indrukwekkend. Na deze twee duiken hebben we ook nog bij Gili Trawangan en bij Kuta (Lombok) gedoken, maar beide duiken konden niet tippen aan deze plek. We vonden Pemuteran ook gewoon een heel relaxte plek. Juist omdat we niet 100 dingen hoefden te zien (er is nou eenmaal niet heel erg veel te zien en doen in de omgeving behalve duiken en snorkelen), maakte het zo’n fijne plek. We konden lekker rustig aan doen en genieten.
Vond je het leuk om te lezen over Pemuteran en wil je meer lezen over Indonesië? Neem dan een kijkje bij de volgende artikelen:
[…] – Deel III – Nusa Lembongan, Bali Indonesië – Deel II: Pemuteran, Bali Indonesië – Deel I: Ubud, […]
[…] Deel IV – Gili Trawangan en Lombok Indonesië – Deel III – Nusa Lembongan, Bali Indonesië – Deel II: Pemuteran, Bali Indonesië – Deel I: Ubud, […]
[…] Deel IV – Gili Trawangan en Lombok Indonesië – Deel III – Nusa Lembongan, Bali Indonesië – Deel II: Pemuteran, Bali Indonesië – Deel I: Ubud, […]
[…] Deel IV – Gili Trawangan en Lombok Indonesië – Deel III – Nusa Lembongan, Bali Indonesië – Deel II: Pemuteran, Bali Indonesië – Deel I: Ubud, […]
Hoi, je schrijft dat je een prive chauffeur had, die jullie van Ubud naar Pemuteran heeft gebracht. Ik zoek dit ook voor een gezin van 5. Kan je mij vertellen hoe je de prive chauffeur hebt gevonden en wat de kosten waren? Ik hoor het graag!