• Menu
  • Menu
Vervoersmiddelen-Nederland-leukste-vervoer

10x het leukste vervoer om Nederland mee te verkennen

Wanneer je aan het reizen bent door Nederland en een stad of een natuurgebied wilt verkennen, kun je natuurlijk gebruik maken van de fiets, je auto of het OV. Maar wat is het leukste vervoer om Nederland mee te verkennen? Er zijn namelijk ontzettend veel leuke manieren om ons land te (her)ontdekken. De laatste maanden heb ik heel wat vervoersmiddelen ‘uitgeprobeerd’ en zo ontzettend veel moois van ons kleine kikkerlandje gezien. Ik laat je in dit artikel het leukste vervoer zien om Nederland mee te verkennen. Welk vervoersmiddel is jouw favoriet?

[toc]

1. Zoeven over de Veluwe met een elektrische Vespa

Je kunt een wandeling maken over de uitgestrekte heidevelden op de Veluwe of een fietstocht door de talloze bossen. Waarom zou je dat niet allemaal combineren en op een Vespa, hét vervoer van de Italianen, de Veluwe ontdekken?  Waarom ik je aanraad te kiezen voor een elektrische Vespa?

  1. Het is lekker milieuvriendelijk! Geen vieze uitstoot, maar gewoon volledig rijden op elektriciteit. De actieradius (hoeveel de Vespa kan rijden na volledig opgeladen te zijn) is zo’n 100 kilometer. Wij reden zo’n 65 kilometer en hoefden dus geen één keer opnieuw op te laden.
  2. Het is lekker stil! Geen lawaaiige ronkende motor terwijl je door de natuur rijdt, maar een zacht zoemend geluid. 
  3. Je hebt geen last van tegenwind! En geloof me, er stond behoorlijk wat wind. We zijn echt niet vies van een rondje fietsen, heerlijk juist, maar de afstand die we nu afgelegd hebben met de Vespa hadden we op de fiets denk ik niet afgelegd op één dag.
  4. Je mag (bijna) overal rijden! Hiermee bedoel ik dan vooral dat je op fietspaden mag rijden waar snorscooters die rijden op benzine en waar bromfietsen niet mogen komen. Je herkent ze wel, die rechthoekige borden met de tekst ‘fietspad’ erop. Ideaal, want zo kun je veel dieper de bossen in. We reden bijvoorbeeld langs het Beekhuizerzand, een stuifzand gebied waar enkel een fietspad langs gaat. Zonder deze Vespa hadden we hier alleen mogelijk fietsen of wandelen.
→ Lees meer: De Veluwe ontdekken op een elektrische Vespa
Elektrische-Vespa-Veluwe-Vespa-Tours
Elektrische-Vespa-Veluwe-Vespa-Tours

2. Varen in Giethoorn met een eikenhouten punter

Als je dan toch in Nederland op pad bent, mag Giethoorn natuurlijk niet ontbreken. De leukste manier om Giethoorn te verkennen is natuurlijk vanaf het water. En wel vanuit een authentieke eikenhouten punter gemaakt door Punterwerf Wildeboer; één van de twee overgebleven en nog bestaande punterwerven in Giethoorn. En ik kan je zeggen, dit zijn de allermooiste bootjes van heel Giethoorn. Waar de meeste bezoekers in een aluminium bootje de omgeving verkenden, genoten wij op ons prachtige eikenhouten bootje (met romantisch uitgezaagde hartjes, fantastisch toch?) van al het moois om ons heen.

→ Lees verder: Varen in Giethoorn met een eikenhouten punter
Eikenhouten-punter-giethoorn
punter-varen-giethoorn

3. Toeren door het Land van Cuijk met een Fiat 500

Een droom die voor een dag(deel) werkelijkheid wordt. Rijden in een rode Fiat 500 uit 1970. Is dat ook jouw droom? Want dat kan dus gewoon! En wel in het Land van Cuijk in Brabant. Het Land van Cuijk; waar je sporen van zowel de Romeinen, als de Middeleeuwen en de Tweede Wereldoorlog kunt vinden, waar je kunt fietsen door een museum, waar fietsen door de UNESCO Maasheggen een must is, waar je het beste ijs van Nederland eet en waar waterliefhebbers aan de Maas en bij de Kraaijenbergse plassen hun hart op kunnen halen.

En dus ook.. het Land van Cuijk waar je met de Fiat 500 van Oldtimerverhuur Mill kunt rondtoeren en kunt genieten van het rijden in deze prachtig gepoetste oldtimer met open dak. Wat een belevenis. En ja, ook wij passen er met ons lange lichamen makkelijk in! Suzanne van Oldtimerverhuur Mill stippelt de leukste routes voor je uit door het Land van Cuijk. Echt wel één van de leukste vervoersmiddelen om Nederland mee te (her)ontdekken.

→ Lees verder: Op ontdekkingstocht in het Land van Cuijk
Fiat-500-Oldtimerverhuur-Mill
Fiat-500-Oldtimerverhuur-Mill

4. Op de sup door Heerenveen

Wanneer je gaat suppen (SUP staat voor Stand Up Paddle) sta je op een surfboard en beweeg je je door middel van een peddel door het water. Een superleuke manier om vanaf het water de omgeving te ontdekken. Iedereen kan leren suppen! Maar net als andere sporten, vereist suppen een bepaalde techniek. Je kunt de eerste keer dat je gaat suppen natuurlijk gewoon een sup huren en hop, erop weg suppen. Maar dan mis je wel de juiste techniek en begeleiding. Ik zou de BeginnersSUP bij SUP AWAY Heerenveen dan ook absoluut willen aanraden. Deze cursus bestaat uit drie lessen waarin je op allerlei mooie plekjes in en rondom Heerenveen (zoals het Nannewiid, de grachten van Heerenveen en Oranjewoud) de basistechniek van het suppen leert, waardoor je na de cursus zelfverzekerd op je sup staat.

→ Lees verder: Leren suppen met de BeginnersSUP van SUP AWAY Heerenveen

5. In een lelijke eend door de Achterhoek

Iedereen kent ze wel. De lelijke eendjes oftewel de Citroën 2CV. Zo nu en dan zie je ze nog rijden. Dus toen wij een weekend doorbrachten in de Achterhoek, kon een rit in een lelijke eend van In Je Eendje niet ontbreken.

In het begin is het even wennen om in een eend te rijden. Het rijdt toch wel een beetje anders dan we tegenwoordig gewend zijn. Maar oh, wat is dit heerlijk! Al snel rijdt je alsof je al je hele leven rondrijdt in een 2CV. Door het prachtige coulisselandschap van de Achterhoek. Door bossen, langs boerderijen en door kleine dorpjes. Zeker weten dat je de hele weg zit te genieten met een glimlach op je gezicht. Dakje open, haren die wapperen in de wind en zwaaien naar iedereen die je tegenkomt.. Instant happiness. Omdat je niet zo snel rijdt (en dat geldt voor de Fiat 500 hier boven ook), beleef je de omgeving op zo’n andere manier. Je rijdt over kleine weggetjes en de rit zelf is het avontuur, niet de bestemming.

Vervoersmiddelen-Nederland-leukste-vervoer
Vervoersmiddelen-Nederland-leukste-vervoer

6. Kanovaren door Friesland

In Friesland vind je, hoe kan het ook anders, de wereld aan kanoroutes. En vanaf het water ziet de wereld er totaal anders uit, een hele leuke manier om de omgeving te verkennen. Met de kano vaar je namelijk eenvoudig door kronkelende vaarten en sloten, door historische steden en sfeervolle dorpen. Bij natuurkampeerterrein It Dreamlân liggen aan het Dwarsryd twee 3-persoons Canadese kano’s en twee 1-persoonskayaks. Deze mag je als gast van It Dreamlân gratis gebruiken. Vanaf de camping vaar je dan ook zo weg. Over het Dwarsryd, langs grazende schapen en uitgestrekte weilanden.

→ Lees verder: Camping it Dreamlân - Een droom van een natuurkampeerterrein in Friesland
→ Lees ook: Op ontdekkingstocht rond Nationaal Park Lauwersmeer
It-dreamlan-friesland-leukste-vervoer-Nederland
It-dreamlan-friesland-leukste-vervoer-manieren-Nederland

7. Roadtrippen over de Veluwe in een klassieke Mini Cooper

Een oldtimer met vier versnellingen, een handmatige choke, geen stuurbekrachtiging en een minibarretje in de kofferbak. Dat is wat je krijgt wanneer je met een klassieke Mini Cooper een roadtrip over de Veluwe maakt. Wat een geweldige ervaring.

→ Lees meer: Een roadtrip over de Veluwe in een klassieke Mini Cooper
Klassieke-Mini-Cooper-Veluwe-Veluwespecialist

8. Met een E-Fatbike de omgeving van Volendam verkennen

Het stadje Volendam is natuurlijk één van de grote trekpleisters van Nederland, maar ook de omgeving is zeer de moeite waard om te ontdekken vanaf een e-fatbike. Een e-fatbike zeg je? Ja zeker! Een elektrische fatbike waarmee je zonder enige moeite langs prachtige plekjes als Monnickendam en Broek in Waterland zoeft. Bereid je voor op Oerhollandse landschappen, molens, schapen, weidse uitzichten en knusse dorpjes.

→ Lees meer: Met een E-Fatbike Volendam en omgeving verkennen

9. Drenthe, Friesland en Groningen ontdekken op de e-chopper

Even een keer wat anders dan wandelen en fietsen: een e-chopper huren bij Echopperz.nl waarmee je stilletjes door mooie natuurgebied in Drenthe, Friesland of Groningen zoeft. Echopperz.nl heeftop verschillende locaties in het noorden e-choppers voor je klaar staan. Inclusief mooie routes om te rijden! Wat dacht je bijvoorbeeld van een route door het Drents-Friese Wold NP De Alde Feanen, de Beetsterzwaagse Bossen, het Dwingelderveld of NP het Lauwersmeer?

→ Lees meer: Ontdek het Drents-Friese Wold met een elektrische e-chopper van Echopperz.nl 
→ Lees ook: 10 tips voor een weekendje Appelscha
E-chopper-huren-Echopperz.nl-Friesland-Drenthe-Groningen

10. Roadtrippen met een vintage Volkswagenbusje

Of je nu een dag wilt roadtrippen door Friesland, een week langs de mooiste plekjes in Nederland wilt toeren of juist de grens over wilt richting het zonnige zuiden, door een VW busje te huren bij Dreambus.frl kun je al deze plannen realiseren. Dreambus.frl verhuurt namelijk acht prachtige vintage Volkswagen campers, met elk hun eigen karakter en inrichting, voor een bijzondere roadtrip of kampeervakantie (of natuurlijk voor een bruiloft: trouwplannen anyone?). Wij maakten een roadtrip door Friesland met Texas, een heerlijk oranje Volkswagen T2 busje, en ervaarden het gevoel van vrijheid, avontuur en nostalgie.

→ Lees meer: Roadtrippen met een Volkswagenbusje van Dreambus.frl | Een VW busje huren (binnenkort online)
→ Lees ook: Een roadtrip door Zuidwest-Friesland | De Friese Merenroute inclusief hotspots (binnenkort online)

Nog meer leuke vervoersmiddelen?

Bovenstaande vervoersmiddelen waren fantastisch om Nederland mee te ontdekken. Maar er is meer. In Sri Lanka reisden we rond in een tuktuk en dat was zo geweldig. En ook in Nederland kun je tuktuk rijden! Andere leuke vervoersmiddelen om Nederland mee te verkennen lijken me de e-step en de lopifit die je beide tegenwoordig veel ziet. Welk vervoersmiddel is jouw favoriet?

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.