• Menu
  • Menu
Wandelen-Uffelter-Binnenveld-Drenthe

Het Holtingerveld in Drenthe – Hunebedden, Heideschapen en Hooglanders

In het zuidwesten van Drenthe liggen nabij de esdorpen Uffelte en Havelte een aantal prachtige natuurgebieden die samen het Holtingerveld vormen. Je vindt hier naast uitgestrekte heidegebieden, stuifzanden en vennen ook Drentse heideschapen, Schotse Hooglanders én hunebedden. Rond het Holtingerveld zie je overal sporen uit een ver en minder ver verleden. De perfecte activiteiten om te genieeten van het Drentse landschap? Wandelen, fietsen en mountainbiken. In dit artikel neem ik je mee naar de omgeving van het Holtingerveld.


Het Holtingerveld

Het Holtingerveld is een gevarieerd gebied van heide, vennen, zandverstuivingen en bossen in het zuidwesten van Drenthe. Het bestaat uit een aantal aan elkaar grenzende natuurgebieden: de Havelterberg (een stuwwal van 19 meter hoog), het Ooster- en Westerzand en het Uffelter Binnenveld.

Niet alleen de natuur van het Holtingerveld in Drenthe is ontzettend mooi en uniek, ook de geschiedenis van dit gebied is erg boeiend. In de voorlaatste ijstijd, ongeveer 150.000 jaar geleden, zou de Havelterberg – die zo’n 19 meter hoog is – zijn ontstaan door een stuwwal die achterbleef nadat een dikke ijslaag smolt. Daarnaast zijn er verschillende grafheuvels, de welbekende hunebedden, te vinden op het Holtingerveld.

Ook sporen uit de Tweede Wereldoorlog zijn terug te vinden op het Holtingerveld. Tijdens de oorlog hebben de Duitsers een vliegveld aangelegd op het Holtingerveld. Aan het einde van de oorlog is deze gebombardeerd door de geallieerden. Dit heeft geresulteerd in meer dan 2.500 bomkraters die nog altijd als kuilen op het Holtingerveld terug te vinden zijn.

Wandelen-Uffelter-Binnenveld-Drenthe

De Toegangspoort Holtingerveld

De beste plek om een wandeling een fietstocht over het Holtingerveld te starten is bij de Toegangspoort Holtingerveld (Van Helomaweg 18, Havelte). Hier vind je naast een grote parkeerplaats ook een informatiecentrum (momenteel gesloten ivm Corona), een kinderspeelplaats, Brasserie Oer, de schaapskooi va de Holtinger Schaapskudde en Vlinderparadijs Papiliorama. Naast wandel- en fietsroutes starten hier ook drie MTB-routes. Een populaire plek voor mountainbikers!

Lammetjes kijken bij de Holtinger Schaapskudde

Wanneer je een bezoek brengt aan het Holtingerveld is de kans dan ook zeker aanwezig dat je de herder met zijn kudde treft. De herder van de Holtinger Schaapskudde trekt namelijk bijna dagelijks met zijn kudde het Holtingerveld op. Mocht je de kudde niet tegenkomen, kun je natuurlijk ook altijd een bezoek brengen aan de schaapskooi. De schaapsherder vertrekt vaak rond 09.30 uur en komt rond 16.30 uur weer terug bij de schaapskooi met zijn kudde. De schaapskooi ligt bij de Toegangspoort Holtingerveld aan de Van Helomaweg ten noorden van Havelte (waar ook een grote parkeerplaats is). Extra leuk natuurlijk in de periode van februari tot en met maart, wanneer het lammertijd is.

Schaapskudde-schaapskooi-Holtingerveld
Schaapskudde-schaapskooi-Holtingerveld
Schaapskudde-schaapskooi-Holtingerveld

Wandelen langs Hunebed D53 en D54 

Wanneer je in Drenthe bent, mag een bezoek aan de hunebedden natuurlijk niet ontbreken. Het grootste hunebed van Nederland is te vinden in Borger. Maar ook op het Holtingerveld staan twee hunebedden, D52 en D54, waarvan er één (Hunebed D53) het twee na grootste hunebed van Nederland is. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers aan de voet van de Havelterberg een vliegveld. Hunebed D53, zo’n 18 meter lang, stond hierbij in de weg. Daarom werden de stenen verplaatst. Na de oorlog werd het hunebed weer opgegraven en opnieuw in elkaar gezet. Het hunebed is dan ook weer bijna compleet. Vanaf de Toegangspoort Holtingerveld zijn er verschillende korte en langere wandelroutes uitgezet die je via de Schaapskooi en over de Havelterberg langs Hunebed D53 en D54 leiden.

Hunebed-D53-D54-Holtingerveld-wandelen

Wandelen over het Uffelter Binnenveld

En als je dan toch in de buurt bent, mag een wandeling over het Uffelter Binnenveld ook niet ontbreken. Het Uffelter Binnenveld is een prachtig natuurgebied in Drenthe dat deel uitmaakt van het Holtingerveld. Het natuurgebied grenst bijna aan het mooie slaapplekje Huisje in het veld. Het wordt het ‘Binnenveld’ genoemd omdat het natuurgebied van oudsher aan alle kanten omsloten werd door landbouwgrond. Je wandelt hier door een heel gevarieerd gebied. Tussen de heide, door weilanden, door bossen waar je omgeven wordt door hulst en mos en langs vennetjes. Onderweg kom je met een beetje geluk Drentse Heideschapen en Schotse Hooglanders tegen die de boel begrazen. Een leuke (korte) wandelroute die je de mooiste plekjes van het Uffelter Binnenveld laat zien is deze wandelroute van 3,5 km van het Drents Landschap.

Wandelen-Uffelter-Binnenveld-Drenthe

Eten en drinken in de buurt van het Holtingerveld

  • Brasserie OER, HavelteOp een prachtig plekje bij de Toegangspoort Holtingerveld vind je Brasserie OER. Lekker in de natuur, met rondom heel wat fijne picknickplekjes. In verband met de Corona maatregelen is de brasserie op vrijdag t/m zondag geopend van 11-16 voor Koffie & Taart to go of één van de Take Away lunch- of borrelboxen. 
  • Pizzeria Rimini, Havelte: Niet alleen ijssalon, maar ook een pizzeria. Met erg lekkere pizza’s! En het leuke, er staan heel wat fijne vegetarische opties op de kaart. Geopend van woensdag tot en met zondag vanaf 17.00 uur (momenteel alleen voor afhalen).
  • Restaurant Ludiek, Havelte: Bij Ludiek kun je genieten van lekkere appeltaart, een goede lunch of een fijn diner in een sfeervol ingericht restaurant. In verband met de Corona maatregelen alleen voor afhaal geopend op vrijdag t/m zondag. Bijvoorbeeld een 9-gangen proeverij menu of een werelds gerecht waarbij elke week een andere keuken centraal staat. Wel op tijd bestellen!

Overnachten in de buurt

Slapen in een romantisch huisje bij het Holtingerveld in Drenthe met een geweldig uitzicht op het veld en de bossen. Dat klinkt als een droom toch? En ik kan je vertellen, zo voelt het ook echt als je bij Huisje in het Veld – gelegen tussen het Drentse Uffelte en Havelte – overnacht. 

Vakantiehuisje-Huisje-in-het-veld-Drenthe-Uffelte

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 comments