• Menu
  • Menu
Wandelroute-Westerkwartier

Het Blotevoetenpad in Opende – Wandelen in Groningen

In het Westerkwartier in de provincie Groningen – maar tegen Friesland aan – ligt in Opende het Blotevoetenpad. Of op zijn Gronings: ‘t Blôde Fuottenpad. De naam zegt het al: op je blote voeten wandel je hier door het gras, door het water én door modder. Onderweg kom je boomstammen tegen waar je overheen kunt klimmen en smalle bruggetjes over het water. Je kunt hier een ontzettend leuke en afwisselende wandeling maken door het Groninger landschap. Durf jij het aan om op je blote voeten het Blotevoetenpad in Opende te wandelen?

Korte of lange wandelroute op blote voeten

Er zijn twee wandelroutes die je kunt lopen bij het Blotevoetenpad. Een korte route van 1,6 km die ook voor de kleinsten onder ons een leuke wandeling is en een langere route van 3,4 km. Deze langere route is vooral leuker om te lopen voor volwassenen en wat grotere kinderen. Naast prachtige natuur vind je op de lange route namelijk ook de meeste uitdagingen in de vorm van bruggetjes en boomstammen. Zoals je op de plattegrond van het Blotevoetenpad in Opende kunt zien overlappen de korte en de lange route elkaar deels.

De korte route van 1,6 km kan alleen gestart worden vanaf parkeerplaats P1 bij Theetuin Blotevoetenhof (Adres: Peebos 1a in Opende). De langere route van 3,4 km kan zowel gestart worden bij P1 als bij P2 (Adres P2: Kaleweg in Opende). Bij P2 vind je tevens een klein strandje, lekker op zomerse dagen!

Wandelen-Westerkwartier-Doezum 1
Blote-voetenpad-opende

Leuk voor kinderen én volwassenen!

Nu denk je misschien, zo’n Blotevoetenpad is toch vooral leuk voor kinderen? Maar niets is minder waar. Ik heb de wandelroute van 3,4 km al meerdere keren gelopen (ja, op blote voeten!) en ik vind het elke keer weer hartstikke leuk en mooi. Het lopen op blote voeten is eventjes wennen. Modder die door je tenen heen sijpelt en het (soms nog natte) gras onder je voeten. Maar wanneer je er eenmaal aan gewend bent, wil je niet meer anders en voelt het bijna raar om aan het einde van de route je wandelschoenen of laarzen weer aan te trekken. In de winter kun je de route overigens gerust op je laarzen lopen. Niet alleen het op blote voeten lopen is heerlijk, maar ook de wandelroute zelf. De route leidt je door een prachtig stukje natuur. In de zomer spot je de mooiste vlinders, wandel je tussen de wilde bloementuin en kijk je soms kilometers ver.

Blote-voetenpad-opende
Wandelroute-Westerkwartier

Uitrusten bij Theetuin Blotevoetenhof

Wanneer je de route hebt gelopen is er natuurlijk geen betere plek om even bij te komen van al het moois dan bij Theetuin Blotevoetenhof aan Peebos 1a in Opende. Zowel het startpunt als het eindpunt van je wandeling wanneer je de route start bij P1. Wat dacht je van een theetje met een stukje appeltaart in de theetuin of een gevulde picknickmand voor onderweg?

Goed om te weten: Theetuin Blotevoetenhof is t/m oktober van woensdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur geopend (voor afhaal ivm de Coronamaatregelen). Tijdens de landelijke zomervakanties is de theetuin alle dagen open.

Wandelen-Westerkwartier-Doezum

De praktische tips op een rijtje

  • Je kunt een lange route (3,4km) of een korte route (1,6 km) wandelen.
  • De korte route start bij P1 Theetuin Blotevoetenhof, Peebos 1a in Opende. De lange route start zowel bij P1 als bij P2 Kaleweg in Opende.
  • Het Blotevoetenpad is het hele jaar vrij toegankelijk en open tussen zonsopgang en zonsondergang.
  • Vergeet je handdoek niet! Aan het einde van de route is er de mogelijkheid om je voeten af te spoelen.

Goed om te weten: Vanwege de Coronamaatregelen is het Blotevoetenpad op dit moment alleen geopend vanaf de ingang bij P1 (Peebos 1a). Er is eenrichtingsverkeer en alleen de korte route (1,6km) en een aangepaste route (2km) kan worden gelopen.

Veel plezier tijdens je wandeling over het Blotevoetenpad in Opende!

Wandelroute-Westerkwartier

Even wat anders: Fierljeppen in het Westerkwartier

In de omgeving van het Blotevoetenpad in Opende zijn nog veel meer leuke dingen te doen. Wat dacht je van een Polsstokroute door het Westerkwartier? Vanaf Theetuin Blotevoetenhof leg je gewapend met een polsstok een route af die bestaat uit 15 uitdagende sloten/poelen. Ik heb dit helaas nog niet kunnen doen, maar wil dit komend seizoen zeker gaan doen! Ik ben benieuwd of ik de overkant droog haal.

Blote-voetenpad-opende

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 comments