• Menu
  • Menu
Heilige-Nachten-Overnachten-klooster

Heilige Nachten: Overnachten in een klooster

Overnachten in een klooster via Heilige Nachten, dat klinkt als een onvergetelijke ervaring toch? En geloof me, dat is het ook. Slapen op een plek met zo’n rijke historie en ook nog eens een hele vleugel van het klooster tot je beschikking hebben.. Dat is uniek. Samen met een vriendin, Karin, bracht ik in december een nacht door bij Klooster De Weyst in Noord-Brabant. Het eerste klooster dat is opgenomen binnen het toffe concept van Heilige Nachten. In dit artikel lees je alles over deze bijzondere overnachting.

Wat is Heilige Nachten?

Sanne en Jennemie, de oprichters van Heilige Nachten, hebben het mogelijk gemaakt om te overnachten op wel héél bijzondere locaties, namelijk in verschillende historische kerken in Nederland. Kerkgebouwen komen meer en meer leeg te staan doordat kerken minder goed worden bezocht. Heilige Nachten biedt overnachtingen aan in zowel leegstaande kerken als in kerken die nog in (deels) in gebruik zijn. Met andere woorden: door te overnachten in een Heilige Nachten kerk, voorkom je leegstand en help je het kerkgebouw voort te blijven bestaan. Wij sliepen echter niet in een kerk, maar in een klooster. Via Heilige Nachten kun je sinds kort namelijk ook overnachten in een klooster.

Klooster De Weyst

We zien het voormalige Kapucijnenklooster, tegenwoordig genaamd De Weyst, al opdoemen voordat we het naambordje van het dorp ‘Handel’ zien. Handel staat bekend als het oudste Maria-bedevaardsoord van Noord-Brabant. De Weyst zelf is een prachtig rijksmonument. Nadat we de auto voor het klooster hebben geparkeerd, worden we warm welkom geheten door Nella en schoondochter Els. Nella en Sid wonen zelf in een vleugel van het klooster en ook zoon en schoondochter Els wonen in een gedeelte van het klooster.

Na een heerlijke lunch (waarover je verder in dit artikel meer leest), geeft Nella ons een rondleiding door het monumentale pand. In 1984 verkochten de paters en broeders Kapucijnen het klooster aan stichting De Weyst. Sindsdien beheren Sid en Nella het klooster en is het unieke pand in gebruik als groepsaccommodatie. De groepen, waaronder zang- en dansgroepen, die hier naartoe komen, komen hier vaak al vele jaren. Het klooster wordt ook veel gebruikt voor stilteretraites. De groepen verblijven in de kamers die vroeger bewoond werden door de paters en broeders Kapucijnen.

De rondleiding voert ons van de voormalige slaapkamers van de paters en broeders naar de yoga- en meditatieruimte (waar je als gast ook gebruik van kunt maken). We brengen een bezoekje aan de keuken waar al het eten wordt bereid. Ook laat Nella ons de eetzaal zien waar vroeger de paters en broeders (en tegenwoordig de groepen) hun maaltijden nuttigden. We lopen door de kerkzaal en door de binnentuin van het klooster. Buiten wandelen we via de (biologische) moestuin waar Sid op dat moment de wortels van de witlof aan het rooien is naar de boomgaard vol appel- peren- en kersenbomen. Ook nemen we een kijkje in de appelkelder. Wat een prachtige locatie en wat mooi dat deze unieke plek zo mooi bewaard blijft.

overnachten-klooster-Heilige-Nachten

Slapen-in-een-klooster-Noord-Brabant
Klooster-gemeenschap-de-Weyst-Brabant

Een eigen vleugel in het klooster

Sinds kort is het via Heilige Nachten ook voor jou mogelijk in het klooster te overnachten! Als Heilige Nachten gast slaap je in de voormalige Kapelkamer van Klooster De Weyst. Toegang tot de Kapelkamer (met een bijzonder hoog plafond) wordt gekregen via een deur voorzien van een kleurrijk glas-in-loodraam. Aan beide kanten van de Kapelkamer bevonden zich vroeger grote ramen. De mis werd vroeger niet alleen opgedragen in de kerkzaal, maar ook in de Kapelkamer. In de ruimten aan beide zijden van deze kamer verbleven namelijk de zieke personen. Door de mis ook op te dragen in de Kapelkamer, konden ook de zieke personen de mis bijwonen.

Je slaapt bij Klooster De Weyst in de vroegere Kapelkamer, een kamer met een rijke historie.

Goed, de Kapelkamer dient tegenwoordig dus als slaapkamer voor de gasten van Heilige Nachten. Maar dit is niet alles. Als gast heb je namelijk de gehele vleugel van het Klooster voor jezelf tot je beschikking. Deze vleugel, aan de voorkant van het Klooster, kijkt net als elke andere vleugel uit op de binnentuin. Op deze vleugel bevindt zich, naast de slaapkamer, een zitkamer, een badkamer en een apart toilet. Wij brachten de avond in de gezellig ingerichte zitkamer door met het doen van spelletjes en het was echt super om een hele woonkamer voor jezelf te hebben. P.s. vergeet je pantoffels niet, want de bovenverdieping mag niet worden betreden met schoenen.

Op de begane grond bevindt zich daarnaast een klein karakteristiek rood-wit keukentje, waar de gasten van Heilige Nachten gebruik kunnen maken van het servies, een kleine koelkast en een gasfornuis. Ook het ontbijt eet je in deze gezellige keuken en thee en koffie kun je hier op elk moment zelf zetten. Boven de verwarming werden zelfs zoete aardappelplantjes geteeld die laat in het voorjaar van 2021 de moestuin in gaan.

Woonkamer-Klooster-de-Weyst-Brabant

Slapen-in-een-klooster

Eten in het klooster is een feest

Wanneer je een overnachting boekt in Klooster De Weyst via Heilige Nachten, krijg je hier een heerlijk ontbijt bij geserveerd. In het klooster streeft men naar zelfvoorziening. Niet zo gek dus dat de tuin één hectare groot is. In de tuin vind je een biologische moestuin en boomgaard, een kippenverblijf en kassen. We zien er zelfs een kleine imkerij waar de huisgemaakte honing vandaan komt.

De biologische groenten en fruit die het harde werken in de tuin opleveren, worden ‘aan huis’ verkocht, maar worden ook gebruikt voor het bereiden van voedzame maaltijden voor de gasten. Zowel voor de groepen als voor de gasten van Heilige Nachten. Het eten is uitsluitend vegetarisch (voor mij op mijn verzoek zelfs veganistisch) en één groot feest. Het ontbijt bestaat uit vers gebakken brood, fruitsap, avocadospread, verschillende soorten zelfgemaakte hummus, kaas en een eitje. Het grootste gedeelte van het ontbijt komt uit eigen tuin en is zelfgemaakt. En dat proef je. Wat hebben wij genoten van al het lekkers. Ik beloof je, ook als je een verstokte vleeseter bent, wil je terugkomen voor het eten dat voor je wordt bereid.

Lunch-Klooster-de-Weyst

Keuken-gemeenschap-de-Weyst-Brabant
Klooster-de-Weyst-Handel-Noord-Brabant
Lunch-Klooster-de-Weyst
Slapen-in-een-klooster-Noord-Brabant

Gastvrijheid en gemoedelijkheid

Wat slapen bij De Weyst zo bijzonder maakt is niet alleen het feit dat je in een klooster overnacht, maar ook de gastvrijheid van Sid, Nella en Els. Brabant staat natuurlijk bekend om zijn (Bourgondische) gastvrijheid en gemoedelijkheid, ook bij ons nuchtere Noordelingen. Nou dat hebben we geweten. Wat zijn we vriendelijk en warm ontvangen in het Brabantse Handel. Aan één van de muren rondom de binnentuin hing de volgende tekst, die volgens mij precies klopt met waar het klooster en zijn bewoners voor staan:

Come in the evening, or come in the morning.
Come when expected, or come without warning.

Heilige-Nachten-Bijzonder-overnachting

Op pad met boswachter René

Met volle buiken van de lunch gingen we vervolgens de natuur in. Boswachter René, vrijwilliger bij Natuurcentrum de Specht in Handel, neemt ons mee in de wondere wereld van de flora en fauna in de omgeving van het klooster.

Natuurcentrum de Specht bevindt zich op vijf minuten lopen van klooster de Weyst, maar vanaf het klooster loop je via een wandelpad aan de overkant van de weg zo de natuur in. Onze rondleiding voerde ons langs een diversiteit aan landschappen. Een diversiteit die tevens zorgt voor een grote verscheidenheid aan flora en fauna. We wandelden door weides (waar je in het voorjaar en in de zomer kunt genieten van talloze bloemen, vlinders en bijen) en door bosgebieden. We komen langs waterpoelen (waar je ijsvogels kunt spotten), verschillende insectenhotels en de Mariaboom. Het lijkt me heerlijk om hier in de zomer terug te komen en te genieten van de prachtige bloemenweides.

Boswachter René is ontzettend enthousiast en weet volgens mij echt alles over dit gebied. Een gebied waar hij en de andere vrijwilligers van Natuurcentrum de Specht sinds de jaren 90 bloed, zweet en tranen in hebben gestoken. Zo leerde René ons om de de leeftijd én de hoogte van een spar te achterhalen. Ook leerden we dat Duizendblad toegepast kan worden als bloedstelpend middel, bijvoorbeeld bij bloedneuzen en kwamen we erachter dat we allebei een erg goed gehoor hadden omdat we de hoge noten van het Goudhaantje konden horen.

Op pad gaan met de boswachter is dus absoluut een aanrader. Daarnaast zijn in het gebied rond natuurcentrum de Specht verschillende wandelroutes te lopen, waaronder het Breukenpad, dat je kennis laat maken met de ‘Peelrandbreuk’, een geologische breuklijn.

Nog meer doen in de omgeving

Omdat wij in het klooster verblijven middenin de lockdown, zijn de mogelijkheden om leuke activiteiten te ondernemen beperkt tot de natuur in trekken. Heerlijk, maar na de lockdown is er natuurlijk nog veel meer mogelijk in deze regio. Een aantal tips heb ik voor je op een rijtje gezet.

Els, Sid en Nella van Klooster de Weyst wonen al tientallen jaren in deze omgeving. Zij helpen je graag mocht je nog meer tips zoeken!

Fiat-500-Oldtimerverhuur-Mill

Overnachten in een kerk of klooster?

Wil je na het lezen van dit artikel ook overnachten via Heilige Nachten in een kerk of in Klooster De Weyst in Noord-Brabant? Neem dan even een kijkje op de website van Heilige Nachten. De prijs van een overnachting bij Klooster De Weyst bedraagt voor twee personen €155 voor één nacht (inclusief een heerlijk ontbijt). Voor de tweede nacht betaal je €135. Ook met meer personen (tot zes) ben je welkom bij het klooster.

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

20 comments