• Menu
  • Menu
Glamping-Smûk-Recreatie-Friesland-Bell-tent-Boerenbed-camping

Glamping in een Bell tent bij Smûk Recreatie in Friesland

Glamping in een Smûk Bell tent in hartje Friesland, midden tussen weilanden, grazende koeien en paarden. Aan de ene kant verblijf je in een prachtig gestylede Bell tent en beleef je een waar glamping avontuur. Aan de andere kant ervaar je het echte plattelandsgevoel op een boerderijcamping met geitjes, kippen en konijnen. Het beste van twee werelden. Bij Smûk Recreatie waan je je in een paradijs(je) op aarde. Wat een sfeer en wat een omgeving. Smûk Recreatie ligt namelijk niet alleen tussen de weilanden, maar ook aan het vaarwater richting het Tjeukemeer, één van de grotere Friese Meren. Lees je mee hoe ik mijn glamping avontuur in een Bell tent bij Smûk Recreatie in het zuidwesten van Friesland hebt ervaren?

Smûk? Wat is dat?

Laten we het eerst even hebben over de naam. Smûk Recreatie. Want wat betekent smûk? De Friezen onder ons zullen het woord wel kennen. Maar heb nog geen Fries gesproken die het woord smûk in slechts één woord kan definiëren. Smûk is blijkbaar niet in één woord te vangen. Hetzelfde geldt voor het Deense woord ‘hygge’, wat kan vergeleken worden met de Nederlandse woorden ‘gezelligheid’ en ‘knusheid’. Dit Deense woord komt volgens mij ook redelijk overeen met het Friese woord ‘smûk’ (hierbij alvast een excuus aan de Friezen onder ons als dit niet het geval is ;)).

Smûk [spreek uit: smoek] is een behaaglijk gevoel, gezelligheid, warmte, huiselijkheid en samen zijn. 

Nou en dat zit hier bij Smûk Recreatie wel goed. Nog zo’n mooi, maar triest woord waar voor mijn gevoel geen passend Nederlandse definitie voor bestaat is het Portugese woord ‘saudade‘. Een mengeling tussen een gevoel van leegte, verlies, maar ook liefde. Een verlangen naar herinneringen en naar iets of iemand die tot het verleden behoort. Dit soort woorden zijn toch prachtig?

Smûk Recreatie

Maar goed, terug naar Smûk. Smûk Recreatie bestaat uit meerdere onderdelen. Allereerst zijn er de BoerenBed tenten, die aan de achterkant van het boerenerf verscholen staan opgesteld en stuk voor stuk een prachtig uitzicht hebben over de weilanden. Daarnaast is er het Smûk Huske. Mocht je op zoek zijn naar iets meer luxe en een bijzonder stijlvol en uniek interieur, dan zit je hier meer dan goed. Ik heb er echt geen woorden voor, zo mooi is dit huisje. Het Smûk Huske heeft zelfs een hottub op het terras staan.

Als leuke extra bij je verblijf kun je elektrische sloepjes van Happywhale huren, die in het kanaal achter de boerderij liggen en waarmee je zo het Tjeukemeer op vaart. En dan zijn er natuurlijk nog de Smûk Bell tenten. Sinds april verhuren eigenaren Crista en Gert namelijk vier prachtige Bell tenten. Voor een glamping avontuur in een Smûk tent in Friesland. Wil je met je eigen toffe caravan, camper, of tent komen overnachten? Dat kan ook. Op het veld naast de Bell tenten zijn een paar plekjes gecreëerd voor kampeerders.

Het-Smuk-Huske-Friesland

Glamping-Smûk-Recreatie-Friesland-Bell-tent-Boerenbed-camping
Glamping-Smûk-Recreatie-Friesland-Bell-tent-Boerenbed-camping

Op de boerderij | Hoeve Waterschap

Wanneer je overnacht in een Bell tent van Smûk, verblijf je op een echte boerderijcamping. De boerderij, een prachtige Friese stelpboerderij, is gebouwd rond 1850. Ondanks de leeftijd is de boerderij (én het erf) een plaatje. Wanneer je het erf op wandelt lijkt het wel alsof je een groen weelderig paradijsje binnen stapt. Een dierenweide met geitjes en kippen. Konijntjes die over het hele erf rond huppelen. Een boomhut, speeltoestellen en de wereld aan skelters. Her en der zijn zelfs bloemenstroken ingezaaid om de biodiversiteit te vergroten. In de weides grazen een paar paarden (die de liefhebbers eens per week mogen borstelen of zelfs een rondje op mogen rijden) en Fries Roodbonte koeien. Waar je ook verblijft, overal heb je uitzicht op de landerijen en de Pier Christiaansloot waar je regelmatig de masten van mooie zeilboten voorbij ziet varen. Er hangt een ontzettend fijne en gemoedelijke sfeer op het erf. Elke keer dat ik over het erf wandelde bedacht ik me hoe graag ik op een plek als deze zou willen wonen.

Smuk-Recreatie-Boerenbed-glamping
BoerenBed-camping-kamperen-tent
Camping-geitjes-dierenweide-Friesland
Smuk-Recreatie-Boerenbed-glamping

Streekproducten en meer lekkers in de Boerderijwinkel

Naast al dat leuks dat er te zien is op het boerenerf is er ook nog een heuse Boerderijwinkel. En niet een gewoon standaard campingwinkeltje. Nee, een Boerderijwinkel vol lekkere streekproducten, zoals Friese alcoholische versnaperingen en Fryske Dúmkes. Daarnaast is er nog veel meer lekkers te koop, waaronder ijsjes, nougat, pindarotsjes en kaasfondue pakketjes. Er wordt gebruik gemaakt van self-service. Wat je wilt hebben schrijf je op in het schriftje van jouw huisje en reken je aan het einde van je verblijf af. Dit gaat op goed vertrouwen en dat maakt dit alles extra leuk.

Broodjes voor in de ochtend kun je de dag van tevoren bestellen in het winkeltje. Op zaterdagochtend bakt Crista, de eigenaresse en host, appeltaartjes en ik verzeker je: deze wil je bestellen. En heb je ‘s avonds geen zin om zelf te koken? Geen probleem, alles wat je nodig hebt kun je in de Boerderijwinkel vinden en dat is ideaal! En als je geluk hebt wordt de pizza-oven aangestoken om lekkere verse (zelf belegde) pizza’s te bakken.

Glamping in een Smûk Bell tent

De Bell tent is in de 19de eeuw ontwikkeld als een praktische legertent. Snel op te zetten, staat als een huis en een riante leefruimte. Tegenwoordig worden deze tenten steeds vaker gebruikt voor kampeer- en glampingdoeleinden. En slapen in een Bell tent van Smûk Recreatie in hartje Friesland betekent daadwerkelijk glamping. Sinds het voorjaar van 2021 staan er op een kampeerveldje naast de boerderij een viertal Bell tenten. Genaamd Noflik (gezellig), Hynder (paard), Fjoer (vuur) en Skoft (pauze). Alle vier hebben de tenten een prachtig uitzicht over de landerijen.

Ik overnachtte zelf twee nachtjes in tentje Noflik: een absolute droomtent. Ook wanneer je geen ervaren kampeerder bent is de Bell tent geweldig om in te verblijven. Met haar stijlvolle ronde vorm en lichte kleur is de tent op zich al een lust voor het oog, maar de tent is ook nog eens bijzonder mooi ingericht. De tent is aangekleed met een opgemaakt tweepersoonsbed, mooie kleden, een houten zitje met stoelen, sfeervolle lampjes, zachte kussens en een gezellig buitenzitje met twee lage tafeltjes. Over de styling is goed nagedacht, want alles past perfect bij elkaar. En dan heb ik het over de keukeninventaris en het servies nog niet eens gehad. De stijlvolle (wijn)glazen met gouden randjes, retro koffiekopjes en e-maille mokken en bordjes. Ik moet eerlijk toegeven dat ik gezocht heb naar merkjes, want ik wil dit ook.

Glamping-Smûk-Recreatie-Friesland-Bell-tent-Boerenbed-camping
Glamping-Smûk-Recreatie-Friesland-Bell-tent-Boerenbed-camping
Glamping-Smûk-Recreatie-Friesland-Bell-tent-Boerenbed-camping
Glamping-Smûk-Recreatie-Friesland-Bell-tent-Boerenbed-camping
Glamping-Smûk-Recreatie-Friesland-Bell-tent-Boerenbed-camping
Glamping-Smûk-Recreatie-Friesland-Bell-tent-Boerenbed-camping
Glamping-Smûk-Recreatie-Friesland-Bell-tent-Boerenbed-camping
Glamping-Smûk-Recreatie-Friesland-Bell-tent-Boerenbed-camping

Koken op de gasbbq en afwassen in het sophok

Of je nu barbecuet op de grill, je maaltje kookt in de pan of theewater kookt, het gebeurt allemaal op de gasbarbecue bij je Bell tent. Koken op de outdoor manier, maar wel lekker makkelijk. Afwassen doe je bij het ‘sophok’. Naast deze (overdekte) buitenkeuken, deel je ook de douche en het toilet met de andere gasten van de Smûk tenten.

Het-sophok

Smûk slapen en ontwaken in Friesland

Na een lange zomeravond aan de lange picknicktafel, fijne gesprekken voor de tent en lekker eten van de gasbarbecue is het dan eindelijk tijd om te gaan slapen. De tenten zijn geschikt voor twee personen, met de mogelijkheid om één of twee extra bedden bij te reserveren. Je slaapt in de Smûk tent niet op een matje of luchtbed, maar op een echt matras met een echt dekbedovertrek. Net als thuis, maar dan in een tent. En ik heb heerlijk geslapen. ‘Buiten’ slapen doet toch echt wat met je. Of zijn het de kikkers in de sloot die gemoedelijk naar elkaar kwaken?

Glamping-Smûk-Recreatie-Friesland-Bell-tent-Boerenbed-camping
Smuk-Recreatie-Boerenbed-glamping
Glamping-Smûk-Recreatie-Friesland-Bell-tent-Boerenbed-camping

Ontbijtjes van FEM

Bij FEM bestel je de beste, maar dan ook echt allerbeste ontbijtjes. Pancakes met fruit, yoghurtjes met granola, monchou taartjes en croissantjes. Het wordt allemaal bij je aan de tent bezorgd. FEM is nu nog alleen geopend voor afhalen en bezorgen. Maar in de zomer van 2021 wordt er in het centrum van Lemmer ook een heerlijk terras gecreëerd. Het eten ziet er niet alleen goed en ontzettend verzorgd uit, dat is het ook.

 Lees ook: Favoriete eetplekjes in Friesland met terras en/of take-away