• Menu
  • Menu
Gdansk-Polen

Gdańsk in de winter

Wat doe je wanneer je ineens zes dagen achter elkaar vrij bent in de winter vlak voor kerst? Juist, dan boek je een retourtje naar een leuke stad. Naar Gdańsk in Polen bijvoorbeeld. ‘Gdańsk in de winter?’ hoor ik je vragen. Is dat leuk dan? Ja, dat is het zeker! En als je een retourtje van Eelde (Airport Groningen) naar Gdańsk vindt voor nog geen 30 euro, kun je natuurlijk niet meer anders dan op het vliegtuig stappen naar deze kleurrijke stad. Een weekje voor kerst vloog ik samen met Sanne naar Gdańsk waar we gedurende zo’n 2,5 dag vertoefd hebben om al het moois dat deze stad rijk is te ontdekken. En dat is meer dan prima gelukt. 

Gdansk-Polen

Een klein stukje historie..

De stad Gdańsk ligt in het noorden van Polen, aan de Poolse kust. Het is een stad met een bijzondere én een lange geschiedenis. De stad was het kruispunt van verschillende handelsroutes, zowel over land als over zee, waardoor de stad eeuwenlang gefungeerd heeft als ontmoetingsplaats van allerlei verschillende culturen, nationaliteiten en religies. De stad trok kooplieden vanuit heel Europa. Wanneer je door het historische centrum loopt, heb je waarschijnlijk het idee dat de oude gebouwen die je ziet ontzettend goed onderhouden zijn. Toch is dit niet helemaal het geval.

In de Tweede Wereldoorlog, waarna de stad toegewezen is aan Polen en een belangrijke havenplaats werd, is de stad namelijk voor zo’n 80% verwoest door bombardementen. Men heeft er in Gdańsk voor gekozen om de verwoeste gebouwen weer op te bouwen op de wijze waarop ze gebouwd waren. Inmiddels is het grootste gedeelte van het oude centrum gereconstrueerd en dit heeft gezorgd voor een schitterend stadscentrum met prachtige kleurrijke woningen, historische gebouwen en een mooie haven.

Gdansk-Polen

Wat is er te zien en te doen in Gdańsk?

Zoals uit het voorgaande stukje al duidelijk werd, is Gdańsk een heerlijke stad om lekker rond te slenteren en je ogen uit te kijken naar alle mooie (historische) gebouwen. Het centrum van de stad is niet erg groot, dus alles in het oude stadscentrum is prima te voet te bereiken.

Dlugi Targ en Ulica Dluga 

Het hart van het stadscentrum wordt gevormd door de Dlugi Targ (de Lange Markt) en de Ulica Dluga (de Lange Straat). Mocht je je verwonderen over de fleurige kleuren van de gebouwen en de Nederlands/Vlaams ogende gevels: Dit is geheel terecht. De huizen zijn gebouwd door Hollandse architecten. De Lange Straat, die begint bij de Groene Poort en eindigt bij de Gouden poort, vormt de Koninklijke Route: In de middeleeuwen kwamen de vorsten via deze route de stad binnen. Een belangrijke straat dus. De gevels aan deze straat zijn dan ook voorzien van helden en familiewapens.

Gdansk-Polen
Gdansk-Polen
Gdansk-Polen

Rondslenteren in de haven van Gdańsk

Wanneer je onder de Gouden Poort (de kant aan de marktkant), vroeger de stadspoort, door loopt, kom je uit bij de haven van Gdańsk. Wanneer je de brug oversteekt en na de brug links het trappetje afloopt en nog even door loopt, heb je het mooiste zicht over de haven. De 14de eeuwse Kraanpoort (Zuraw Crane), je kunt hem niet over het hoofd zien, is hét symbool van de stad Gdańsk. Deze Kraanpoort stamt uit de middeleeuwen en is, na de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog, volledig gereconstrueerd. Ik heb gelezen dat de de Kraanpoort zelf ook in kan, maar hier kan ik niet veel over vertellen, want dit hebben wij niet gedaan.

Wanneer je vanaf de Gouden Poort langs de Zuraw Crane loopt en nog een eindje doorloopt langs het water, zie je de prachtigste plekjes.

Gdansk-Polen
Gdansk-Polen
Gdansk-Polen

Amber shoppen in Mariacka Street (Ulica Mariacka)

Oke, of als amber niet helemaal jouw ding is, gewoon een lekker wijntje drinken in wijnbar Literacka, op het hoekje van Mariacka Street. Gdańsk staat bekend om zijn amber: Een goudbruine steen die eigenlijk geen steen is. Het is een versteende hars, die verwerkt wordt in de mooiste sieraden. In Mariacka Street vind je ontzettend veel stalletjes die amber verkopen. Of dit allemaal echt is? Ik durf het niet te zeggen. Ik heb wel gelezen dat je, door amber in water te leggen, kunt controleren of het echt is. Zinkt de amber? Dan word je genept waar je bij staat.

Ook als je niet zo’n fan bent van amber, moet je Mariacka Street niet over slaan. Het is namelijk een prachtig sfeervol en smal straatje met prachtige stadshuizen die herinneren aan de gouden eeuw. Het straatje kan met recht een van de meest fotogenieke plekjes in Gdańsk genoemd worden.

Gdansk-Polen

What else?

Wanneer je genoeg hebt van het rondslenteren in het oude stadscentrum, zijn er nog meer leuke dingen om te ondernemen. Zo schijn je vanaf de St. Mary’s Church een geweldig uitzicht te hebben over de oude stad. Toen ik de toren wilde beklimmen was het helaas maandag en was dit niet mogelijk. Kijk dus van tevoren even of je de toren kunt beklimmen!

Ook is het leuk om door de oude stad, via de oude markthal (Hala Targowa) naar The Great Mill (de watermolen) te wandelen. Gdańsk is niet voor niets gelegen aan de kust. Wij waren er dan misschien in de winter, maar Gdańsk schijnt ook een perfecte stedentrip te zijn voor in de zomer. Dichtbij Gdańsk ligt de badplaats Sopot (waar je zowel met de trein als met de boot heen kunt), waar je heerlijk kunt genieten aan het strand.

Genieten van alle lekkere en gezellige eet- en koffietentjes

Ook voor lekker eten en drinken ben je aan het goede adres in Gdańsk. Niet alleen wanneer je van het traditionele Poolse eten houdt, maar ook wanneer je houdt van hip, gezond en vegetarisch/veganistisch eet. Proef de Poolse Pirogi, drink heerlijke Pumpkin Spice Lattes, ga lekker een boekje lezen bij een van de vele retro cafeetjes en geniet.

Gdansk-Polen

Liever naar een zonniger bestemming?

Bezoek je in de winter liever een ietwat zonniger bestemming dan Gdańsk? Of kies je gewoon lekker voor een citytrip in de zomer? Misschien is een weekendje Lissabon of een dagje Nice dan iets voor je.

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.