• Menu
  • Menu
Fietsen-knooppunten-fietsknooppunten-fietsnetwerk.nl-Betuwe

Fietsen door de Betuwe langs knooppunten en bloeiende boomgaarden | Fietsnetwerk.nl

Zeg je Nederland, dan zeg je fietsen, want ons kleine kikkerlandje is met al zijn fietsroutes en knooppunten wel echt hét fietsland bij uitstek. Wist je dat Nederlanders in totaal zo’n 15 miljard kilometer per jaar fietsen, dat er in ons landje zo’n 37.000 km aan fietspad ligt én dat Nederland zo’n 22,8 miljoen fietsen telt (bron: Fietsersbond)? Zomaar even wat feitjes, maar niet zo gek dus dat de fiets zo’n populair vervoersmiddel is. Eén van de grootste fietsroute aanbieders van Nederland is Fietsnetwerk.nl. Fietsen door de Betuwe in bloesemtijd stond nog altijd hoog op mijn lijstje, vandaar dat ik met de app van Fietsnetwerk.nl een fietstocht maakte langs knooppunten, de rivier de Linge en bloeiende boomgaarden. Want wat is er nu mooier dan al die talloze bloeiende fruitbomen in de lente?

Bloesemtijd in de Betuwe

De Betuwe staat vol met fruitbomen en wordt dan ook niet voor niets de fruittuin van Nederland genoemd. Elk jaar staan deze fruitbomen in de lente massaal in bloei. Het is dan ook schitterend om tijdens de bloesemtijd een fietsroute te maken langs de bloeiende boomgaarden. Maar de Betuwe is niet alleen in het voorjaar the place to be. In de zomer en in het najaar vindt namelijk de fruitpluk plaats. Bij diverse ondernemers kun je in die periode je eigen fruit plukken of vers fruit proeven en kopen.

→ Tip: De periode waarin de fruitbomen in bloei staan verschilt per jaar en is afhankelijk van het weer. De meeste kans op bloesem heb je in de maanden april en mei. Op bloesem.info vind je meer informatie over de actuele bloesemstand in de Betuwe. Als eerste zullen de kersen- en pruimenbloesem uitkomen. Wanneer deze eenmaal ontpopt is komt ook de perenbloesem te voorschijn en uiteindelijk ook de roze appelbloesem. 
Fietsen-knooppunten-fietsknooppunten-fietsnetwerk.nl-Betuwe 6

Fietstocht langs de rivieren en door de Betuwe

Er zijn ontzettend veel fietsroutes uitgezet langs knooppunten in de Betuwe, één van de routes die erg mooi is om te fietsen is de ‘Fietstocht langs de rivieren en door de Betuwe deel 1van Fietsnetwerk.nl. Je kunt de route natuurlijk starten waar je maar wilt. Ik fietste zelf de route vanuit Culemborg tegen de klok in (zie onderstaande kaart).

Lengte: 42,42 km.
Route: Bekijk de route hier.
Knooppunten: 42-41-94-86-85-21-15-84-80-14-54-55-31-60-62-69-64-65-36-35-19-14-33-42
Fietsroute-Fietsnetwerk.nl-Betuwe
Fietsnetwerk.nl – Fietstocht langs de rivieren en door de Betuwe deel 1

Van Culemborg tussen de weilanden door naar Beesd

De route leidt je vanuit Culemborg met uitzicht op de rivier de Lek over de slingerende Goilberdingerdijk zuidelijk in de richting van Beesd. Hierna voert dit eerste gedeelte van de route je vooral over smalle wegen en fietspaden tussen de weilanden door. Grazende koeien, eendenmoeders met jongen en vooral heel veel bermen vol geel bloeiend raapzaad. Bloeiende fruitbomen zijn hier nog niet veel te zien, maar weet dat deze na knooppunt 14 zeker gaan komen.

→ Knooppunten: 42 - 41 - 94 - 86 - 85 - 21 - 15 - 84 - 80 - 14.
Fietsen-knooppunten-fietsknooppunten-fietsnetwerk.nl-Betuwe 1

Van Beesd naar Landgoed Mariënwaerdt

Bij Fietsknooppunt 14 aangekomen begint dan daadwerkelijk de bloesempracht. De route voert je over de Havendijk rechtsaf richting Landgoed Mariënwaerdt over de Mariënwaerdt Notendijk. Maar wanneer je eerst nog heel even linksaf gaat zie je aan je rechterhand direct één van de wat mij betreft mooiste boomgaarden opdoemen. Landgoed Mariënwaerdt zelf, een eeuwenoud familielandgoed waar het prachtig wandelen is en waar regelmatig fairs worden gehouden, ligt ter hoogte van knooppunten 54 en 55.

→ Knooppunten: 14 - 54 - 55.
Fietsen-knooppunten-fietsknooppunten-fietsnetwerk.nl-Betuwe
Fietsen-in-Nederland-fietsroute-app
Fietsen-knooppunten-fietsknooppunten-fietsnetwerk.nl-Betuwe
Fietsen-knooppunten-fietsknooppunten-fietsnetwerk.nl-Betuwe

Van Landgoed Mariënwaerdt langs de Linge naar vestingstad Buren

Na een stop met een stukje appeltaart of een wandeling over het landgoed vervolgt de fietsroute zich in de richting van het Betuwse Tricht. Al snel na knooppunt 55 gaat de Kloostersteeg over in de bekende Mariënwaerdt Appeldijk. Een prachtig (en populair!) wandel- en fietspad over de dijk langs de Linge. Een rivier die door de hele Betuwe heen meandert en 108 km lang is. Aan weerszijden van de Appeldijk staan oude fruitbomen en geloof mij, deze slingerende dijk is een lust voor het oog. Na het dorpje Tricht laat je de rivier de Linge achter je en fiets je tussen weilanden en boomgaarden door naar het stadje Buren.

→ Knooppunten: 55 - 31 - 60 - 62 - 69 - 64.

Vestingstad Buren

Al fietsend verschijnt daar dan eindelijk de kerktoren van het stadje Buren. Een pittoresk en zeer fotogeniek vestingstadje in de Betuwe waar het heerlijk ronddwalen is op en binnen de stadswal. Parkeer de fiets voor een uurtje (of twee) en ga op verkenningstocht. Wat je kunt verwachten van Buren? Historische panden, bijzonder leuke winkeltjes en gezellige restaurantjes en terrasjes op de oude stadswal en in het historische centrum. Wat ik zelf het leukste vond? De broedende ooievaar die ik spotte op één van de schoorstenen in de prachtige Rodeheldenstraat. Ook het Marechausseemuseum aan de Weeshuiswal en de Molen de Prins van Oranje op de hoek van de (hoe kan het ook anders) Molenwal zorgen voor zeer fijne plaatjes.

→ Knooppunten: 64 - 65

Fietsroute-app-fietsknooppunten-Betuwe-Buren-Gelderland
Fietsroute-app-fietsknooppunten-Betuwe-Buren-Gelderland

Van vestingstad Buren terug naar het eindpunt in Culemborg

Wanneer je weer op de fiets bent gestapt en Buren achter je hebt gelaten is het tijd om richting Culemborg te fietsen. Het start- en eindpunt van deze fietsroute door de Betuwe. Het laatste gedeelte van de route voert je langs boomgaarden, fruittelers en weilanden richting Culemborg. Molen de Hoop is iconisch voor Culemborg en zeker een bezoekje waard. Andere plekjes die ik graag had willen bezoeken, maar gesloten waren ivm de Coronamaatregelen zijn de Kasteeltuin in Culemborg en Fort Everdingen.

→ Knooppunten: 65 - 36 - 35 - 19 - 14 - 33 - 42

Fietsroutes van Fietsnetwerk.nl

Ik noemde het in de inleiding al even, Fietsnetwerk.nl is één van de grootste fietsrouteaanbieders van Nederland. Ze bieden allerlei thematische fietsroutes aan variërend in lengte. Op de website van Fietsnetwerk.nl kun je naar fietsroutes zoeken op plaats, postcode of provincie om die vervolgens te printen of te downloaden.

Bij de routes staan de bestaande fietsknooppunten centraal, maar hier kan ook van af worden geweken. Naast de knooppunten heeft Fietsnetwerk.nl aan veel routes afstapmomenten toegevoegd die je via de website kunt selecteren (bij stap 2) indien je ze aan de route toe wilt voegen. Deze afstappunten kunnen bijvoorbeeld bestaan uit bijzondere bezienswaardigheden, interessante musea, leuke eetplekjes en terrasjes of overnachtingsplekken. Zo heeft de Betuwe route die ik fietste een aantal afstapmomenten, zoals het Marechausseemuseum en Molen de Prins van Oranje. Vervolgens kun je bij stap 3 de route printen of downloaden.

De fietsroute app van Fietsnetwerk.nl

Mocht je net als ik liever geen ‘ouderwetse’ fietskaart meenemen, maar gewoon je smartphone willen gebruiken tijdens het fietsen langs knooppunten, kun je de gratis app van Fietsnetwerk.nl downloaden (zowel voor Android als Apple). Dag ouderwetse fietskaart, hallo nieuwerwetse app! De gratis versie van de app fungeert als navigatie van het ene naar het andere knooppunt. Ideaal, want zo hoef je niet continu op je plattegrondje te kijken of je nog wel goed fietst. Ook word je geïnformeerd over de afstapmomenten in de buurt en zorgt de app voor de navigatie van en naar deze afstapmomenten. Mocht je je fietsroute niet bij een knooppunt beginnen zorgt de app voor navigatie naar het dichtstbijzijnde knooppunt op de route die je wilt rijden.

Naast de gratis Fietsnetwerk.nl app is er ook een premium versie met verschillende abonnementsvormen. De voordelen van deze premium versie ten opzichte van de gratis versie bestaan uit spraakbegeleiding tijdens het fietsen, een landscape modus, het zelf bepalen van de rijrichting (met andere woorden: je kunt zelf bepalen of je het rondje linksom of rechtsom rijdt en de app past zich hierop aan) en het opslaan van favoriete routes en eerder gefietste routes. P.s. Twijfel je tussen de gratis versie en de premium versie? Dan kun je premium een maand gratis uitproberen!

Fietsen-knooppunten-fietsknooppunten-fietsnetwerk.nl-Betuwe

Ga toch fietsen!

Wil je zelf ook een mooie route van Fietsnetwerk.nl fietsen via knooppunten bij jou in de buurt of ergens anders in Nederland? Bijvoorbeeld op de Veluwe of in Friesland? Neem dan even een kijkje op de website van Fietsnetwerk.nl.

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.