• Menu
  • Menu
Duinglamp-camping-Weergors-op-Voorne-Putten-glamping-tent

Een weekend op het eiland Voorne-Putten | Glamping, strand en toffe hotspots

Onlangs ontdekten wij op uitnodiging van Marketing OP Voorne-Putten het eiland Voorne-Putten. Een eiland met zandstranden, prachtige natuurgebieden en historische stadjes (Brielle bijvoorbeeld) in de provincie Zuid-Holland. Ik moet eerlijk bekennen dat ik, ondanks dat ik vroeger in de aangrenzende provincie Zeeland heb gewoond, nog nooit (bewust) voet op Voorne-Putten heb gezet. Hoog tijd om hier verandering in te brengen en de mooiste plekjes van Voorne-Putten te ontdekken. In de herfst brachten wij een bezoek aan het eiland. We sliepen in een heerlijke glamping accommodatie, bezochten de tofste hotspots, wandelden door unieke en kleurrijke natuurgebieden en gingen als kers op de taart op pad met dé schaapherderin van Voorne-Putten. Lees je mee?

[toc]

Het eiland Voorne-Putten

Even een lesje topografie voor de lezer die geen idee heeft waar Voorne-Putten ligt. Het is een van de twee Zuid-Hollandse eilanden en ligt op zo’n 30 minuten rijden ten zuidwesten van wereldstad Rotterdam. Je vindt hier onder meer historische vestingsteden Brielle en Hellevoetsluis, maar ook populaire badplaatsen: Rockanje en Oostvoorne. Ga je liever voor een actief weekend in de natuur of op het water? Ook dan mag je zeker niet klagen. Er zijn veel mooie natuurgebieden en stranden te vinden op Voorne-Putten. Fietsen, wandelen, kiten, suppen, windsurfen. Het kan allemaal.

Een bezoek aan Voorne-Putten is heel goed te combineren met een stedentripje Rotterdam, een bezoek aan het buureiland Goeree-Overflakkee en de Zeeuwse eilanden. Het is dan ook ideaal voor een weekendje weg of een korte vakantie. Wanneer je richting Voorne-Putten rijdt, vraag je je misschien heel even af waar je nu toch weer terecht komt. Via de haven- en industriegebieden van Rotterdam, Botlek en Europoort, rijd je namelijk het eiland Voorne-Putten op. Gelukkig ziet je omgeving er vanaf het moment dat je Voorne-Putten op rijdt totaal anders uit; weidse uitzichten, weilanden, bosgebieden en duinen. Een (welkom) wereld van verschil! Goed, wat te doen op Voorne-Putten? Welke bezienswaardigheden en natuurgebieden mag je niet overslaan tijdens een bezoek aan Voorne-Putten, waar wil (moet!) je echt overnachten en welke hotspots wil je zeker even aandoen?

1. Glamping 2.0 in een Duin Glamp van camping ‘t Weergors

Net buiten Hellevoetsluis en dichtbij zee en strand ligt camping ‘t Weergors, waar je niet alleen kunt kamperen, maar ook kunt overnachten in superleuke glamping accommodaties. Wij verbleven twee nachten in een Duin Glamp: een luxe glamping tent. De Duin Glamp lijkt een beetje op een safaritent, maar dan tien keer zo stijlvol. Aan de ene kant had ik een heerlijk kampeergevoel (want je slaapt onder tentdoek en leeft veel buiten), maar aan de andere kant voelt het zo comfortabel en is het zo stijlvol ingericht dat het een luxe vakantiehuisje lijkt.

Bij aankomst stonden er allerlei lekkere streekproducten (inclusief pannenkoekenmeel!) voor ons klaar en in de ochtend konden we onze bestelde versgebakken broodjes ophalen bij de receptie om er een waar feestontbijt van te maken. Wat een welkom! Ik vond het echt heerlijk om in de Duin Glamp te verblijven en kan het dan ook alleen maar aanraden. Ook als je niet van back-to-basic-kamperen houdt is dit een topplekje.

Je kunt trouwens met vijf personen verblijven in de Duin Glamp; er zijn twee slaapcompartimenten met elk twee eenpersoonsbedden en in de woonkamer is er nog een slaapbank die in de avond omgetoverd kan worden van bank naar bed. Wij hadden zelf de luxe met zijn tweeën in de Duin Glamp te verblijven en hadden dan ook alle ruimte. In de glamping tent vind je niet alleen een ingerichte keuken (inclusief vaatwasser, jawel), maar ook een badkamer met douche en toilet. Je hoeft dus niet met je toiletrol onder de arm naar het toiletgebouw te lopen. De tent is verder ingericht met een eetgedeelte en een gezellige bank en buiten heb je een grote veranda tot je beschikking.

Zelfs een airco voor in de zomer en een verwarming voor de koudere lente- en herfstdagen is aanwezig. In de winterperiode word de Duin Glamp (jammer genoeg ;)) niet verhuurd, maar vanaf het voorjaar is de Duin Glamp weer te boeken. De twee Duin Glamps van ‘t Weergors staan op veldje K samen met de Sky-Lodge Daktenten (ook ontzettend tof!). Maar er zijn nog meer bijzondere accommodaties te boeken bij Camping ‘t Weergors, zoals de Dijkwachterslodge, een Houten Iglo en de Zwaluwnest Lodges.

Duinglamp-camping-Weergors-op-Voorne-Putten-glamping-tent

Duinglamp-camping-Weergors-op-Voorne-Putten-glamping-tent
Duinglamp-camping-Weergors-op-Voorne-Putten-glamping-tent
Duinglamp-camping-Weergors-op-Voorne-Putten-glamping-tent
Duinglamp-camping-Weergors-op-Voorne-Putten-glamping-tent

2. De Zandwacht op het Maasvlaktestrand

Een van de mooiste stranden van Voorne-Putten is het Maasvlaktestrand. Een breed zandstrand dat mega populair is onder kitesurfers. Op de parkeerplaats van het strand (P3!) zien we al heel wat volgepakte auto’s en busjes, wetsuits en stoere kiters, maar wanneer we het duin oversteken kijken we pas echt onze ogen uit. Er staat een fikse wind, die kiters uit alle windstreken naar Voorne-Putten lijkt te trekken. Zoveel kitesurfers heb ik nog nooit bij elkaar gezien. Wanneer we verder over het strand lopen zien we tussen de duinen een enorm kunstwerk opdoemen.

De Zandwacht. Naast lekker uitwaaien ook dé reden voor ons bezoek aan dit strand. De Zandwacht is een kunstwerk dat een paar jaar geleden is gebouwd ter afronding van de Tweede Maasvlakte (een uitbreidingsproject van de Rotterdamse haven). Na wat geklauter bereiken we de Zandwacht en worden beloond met een prachtig uitzicht. Nu wordt het eiland Voorne-Putten natuurlijk niet voor niets het eiland van contrasten genoemd. Het ene moment sta je op een prachtig breed zandstrand te genieten van de aanblik van zee, kitesurfers en duinen. Maar wanneer je je omdraait kijk je uit op de windturbines en industriegebieden.. Ik duik zelf het liefste de natuur in en draai de industriële skyline van Rotterdam dan ook het liefste de rug toe, maar op de een of andere manier heeft het ook wel iets heel indrukwekkends en rauws.

Terug naar de Zandwacht van Voorne-Putten. Een echte eyecatcher. Het is namelijk een gigantisch kunstwerk van 40 bij 20 meter en dus niet over het hoofd te zien. De betonnen zandkleurige bogen moeten de baan van opwaaiend zand verbeelden, dat vervolgens neerdaalt via de andere bogen. Een plek waar je als fotograaf makkelijk een dagdeel kunt besteden aan het maken van foto’s. Waar je ook loopt tussen de Zandwacht, elke hoek is anders en zorgt voor een totaal andere compositie met bijbehorend ander uitzicht.

De-Zandwacht-Maasvlakte-Voorne-Putten-strand-eiland-Zuid-Holland
De-Zandwacht-Maasvlakte-Voorne-Putten-strand-eiland-Zuid-Holland
De-Zandwacht-Maasvlakte-Voorne-Putten-strand-eiland-Zuid-Holland

3. Een wollige bende | Schaapskudde Westvoorne

Niet ver van de Zandwacht liggen de Slikken van Voorne. Een natuurgebied bij Oostvoorne met een bijzondere flora. In het najaar, en toevallig precies in de tijd dat wij Voorne-Putten bezochten, is de Schaapskudde Westvoorne actief in het gebied, De schaapskudde begraast in deze periode gedurende een aantal weken de Slikken van Voorne. Door het gebied te begrazen helpen zij met het beheer van dit gebied. De schapen hebben dus belangrijk werk.

De kudde wordt begeleid door schaapsherderin Carlette van Schaick (op Instagram te volgen als @dutchshepherdess). Samen met Carlette, de kudde en schaapherder Ben (die de kudde met zijn honden om de paar dagen herdert) mochten wij op pad. Supertof, want schaapherder(in) vind ik echt een ontzettend interessant beroep. De liefde voor de dieren, het vele vele buiten zijn, de omgang met de honden.. Ik vind het prachtig om te zien. Het is niet alleen een mooi (en belangrijk!) beroep, maar het is ook zwaar werk. Want zoals schaapherder Ben zegt: “Wanneer het mooi weer is, hoor ik keer op keer van wandelaars wat een mooi beroep ik heb, maar wanneer het regent, zie ik hier niemand.” En zo is het maar net, schaapherder(in) ben je in weer en wind.

De wollige bende van schaapsherderin Carlette bestaat uit meerdere schapenrassen. Ik zie verschillende soorten heideschapen, brilschapen (je weet wel, met zo’n kenmerkende zwarte vlek rond de ogen) en een (enorm!) wollig ras waarvan ik helaas de naam niet van weet. Leuk om te zien dat al deze verschillende rassen met elkaar in één kudde leven. Ben en Carlette vertellen honderduit over de kudde, de training van de honden en het werk als schaapherder(in). Ik vind het dan ook jammer wanneer het alweer tijd is om de kudde naar hun nachtverblijf – een afgesloten kraal – te brengen. Alhoewel brengen.. Ze hebben hun buik vol gegeten en weten volgens mij heel goed dat ze aan het einde van de dag weer richting het nachtverblijf gaan.

Schaapskudde-Westvoorne-Carletta-Dutchsheperdess-Voornse-Duin-schaapherder

Schaapskudde-Westvoorne-Carletta-Dutchsheperdess-Voornse-Duin-schaapherder
Schaapskudde-Westvoorne-Carletta-Dutchsheperdess-Voornse-Duin-schaapherder

4. Wandelen tussen Duinen en Valleien bij Voornes Duin

Tussen de badplaatsen Oostvoorne en Rockanje ligt Voornes Duin. Een natuurgebied dat bestaat uit bossen, duinmeertjes en duingraslanden. Een route die echt prachtig is om te lopen, is de wandelroute Duinen en Valleien. Dit is een knooppuntenwandelroute van 13 kilometer lang die je langs plekken als de Duinen van Voorne, Landgoed Strypemonde en duinmeer Breedewater leidt. De route is eenvoudig in te korten (of uit te breiden via het strand) en is echt meer dan de moeite waard. Wij hadden helaas niet voldoende tijd (en voldoende droog weer ;)) om de route helemaal te lopen, maar hebben gelukkig wel zo’n 5 km van de route gelopen via knooppunten 61-64-72-71-54-35-64-61. Een wandeling die ik niet had willen missen, want de herfst was volop aanwezig. Wat een kleurenpracht. En wat heerlijk om zoveel natuur om je heen te hebben.

Het startpunt van de route bevindt zich bij Bezoekerscentrum Tenellaplas, Duinstraat 12a in Rockanje. Hier vind je een ruime parkeerplaats en aan de overkant van de parkeerplaats Restaurant Paviljoen de Meidoorn. Een perfecte plek voor een warme chocomelk na een herfst- of winterwandeling of voor een verkoelend drankje (en hapje) in de zomer. Wij pikten zelf bij de Meidoorn een rugtasje op met broodje, drankje en wat lekkers voor tijdens de wandeling.

Natuurgebied-Voornse-Duin-wandelen-restaurant-Meidoorn-wandelroute
Natuurgebied-Voornse-Duin-wandelen-restaurant-Meidoorn-wandelroute
Natuurgebied-Voornse-Duin-wandelen-restaurant-Meidoorn-wandelroute

5. Landgoed Mildenburg

Niet ver van Bezoekerscentrum Tenellaplas ligt een andere mooie plek om te wandelen op Voorne-Putten: Landgoed Mildenburg. Een imposant landgoed, waarbij met name de rechte hoofdlaan je het idee geeft van een statig landgoed. In de herfst een prachtige plek om te genieten van de kleuren en de paddenstoelenrijkdom. Parkeren kan het beste op de parkeerplaats ter hoogte van Hoflaan 11 in Oostvoorne.

Landgoed-Mildenburg-Voorne-Putten

6. Vestingstad Brielle

Tijd voor een beetje stad na al de natuur die we hebben gezien. En wat voor stad: Brielle! Een stad die je vast kent uit de geschiedenisboeken van de datum 1 april 1572. De Tachtigjarige Oorlog was in volle gang en Nederland was bezet door Spanje. De stad Brielle werd als eerste door de Watergeuzen ingenomen. Deze gebeurtenis wordt in Brielle nog altijd gevierd op 1 april.

Brielle is een historische vestingstad en dit is te zien aan de stadswallen die Brielle omsluiten en van bovenaf een ster vormen. Het is dan ook erg leuk om een ommetje van zo’n 2 km te maken over de Brielse stadswallen. Deze wandeling voert je langs stadspoorten en bastions, maar ook langs het fotogenieke Kruithuis. Het Kruithuis bevatte vroeger het kruit voor de geweren en kanonnen. Heb je alle 400 (!) rijksmonumenten gezien die deze stad rijk is? Dan telt het stadje Brielle ook nog een heel aantal gezellige koffietentjes (sla de Koffiemeid niet over), boetiekjes en concept-stores (zoals Katoen & Koffie aan Turfkade 19).

Vestingstad-Brielle-kruithuisje
Vestingstad-Brielle-kruithuisje

7. Hotspots op Voorne-Putten

Voorne-Putten is een relatief klein eiland, maar telt ontzettend veel toffe hotspots. Wij hebben tijdens ons weekendje op Voorne-Putten een heel aantal leuke koffietentjes en restaurants aan gedaan, maar het wensenlijstje was eigenlijk nog een stuk langer. Laten we voor nu maar beginnen met de plekjes die we wél aangedaan hebben:

De Koffieleut

Lodderlandsedijk 24 in Rockanje. Laten we dit lijstje beginnen met een niet zo alledaagse hotspot. De Koffieleut: koffiehuis en museum. En niet zomaar een museum, maar een museum waar je je ogen uitkijkt naar de talloze koffiemolens die de eigenaresse heeft verzameld. Onder het genot van een kopje koffie/thee én een gebakje kom je dingen te weten over koffiemolens (maar ook over oude strijkijzers en land- en tuinbouwgereedschappen) waarvan je geen idee had. Wanneer je je ogen de kost geeft, ontdek je steeds weer iets nieuws.

Koffieleut-Rockanje-koffiemolens-museum-Voorne-Putten

Koffiemeid

Kaaistraat 23 in Brielle. De plek waar je wilt schuilen voor de regen en vervolgens de rest van de dag niet meer wilt vertrekken. De Koffiemeid is een heerlijk hip ingericht tentje, gevestigd in een oude stadsboerderij tegen de Brielsche stadswallen aan. Voor lekkere koffies en taartjes (de red velvet taart!), maar ook voor ontbijtjes en lunches kun je hier terecht.

Koffiemeid-Brielle-hotspot-Voorne-Putten-koffietent

Brunotti Beachclub

Noordoever Oostvoornse Meer 3 in Oostvoorne. Een beachclub aan het Oostvoornse Meer waar je de relaxte surfsfeer terugziet in het interieur én voelt. Ontzettend tof ingericht. En schijnbaar dé place-to-be voor windsurf- en kitelessen, de verhuur van sups en andere watersportartikelen. Wij hebben hier niet meer gedaan dan een theetje drinken en een gebakje eten op zondagochtend (helaas, we moeten nog maar eens terug voor de toffe watersportactiviteiten!), maar ook op zondagochtend bruiste het hier al van de mensen en de energie.

De Jongens

Dorpsweg 10 in Rockanje. Een restaurant, B&B, chocolaterie én ijssalon ineen. Gevestigd in een pand dat eruit ziet als een hippe strandtent, alleen dan middenin het dorp. Na een lekkere lunch (de vega pokebowl is een goede keuze ;)) zeker niet vergeten om een bezoekje te brengen aan de chocolaterie voor bijzondere bonbons of een doosje macarons.

8. Vreemde eend in de bijt: Vogelobservatorium Tij op Goeree-Overflakkee

Wanneer je een bezoek brengt aan Voorne-Putten, moet je eigenlijk gewoon ook wel even de oversteek maken naar buureiland Goeree-Overflakkee. Bij vogelreservaat Scheelhoek vind je namelijk een wel heel bijzonder vogeluitkijkpunt: Vogelobservatorium Tij. Vogelbescherming Nederland en Natuurmonumenten hebben aan de rand van het Haringvliet gezamenlijk een ei ‘gelegd’. Vogelobservatorium Tij heeft namelijk de vorm van een reusachtig ei. Een ei van de grote stern (voor de vogelaars onder ons). Naast het 360-graden uitzicht vanuit het ei, is het ei zelf ook ontzettend fotogeniek en een absolute must-visit.

Parkeren doe je op de parkeerplaats van van Jachthaven Stellendam. Het pad naar het Vogelobservatorium start vanaf de parkeerplaats en leidt je, via een korte wandeling, naar het bijzondere bouwwerk.

Vogelobservatorium-Tij-Haringvliet-vogelkijkhut-Goeree-Overflakkee

In één weekend hebben we geprobeerd de mooiste plekjes van Voorne-Putten te ontdekken en in beeld te brengen. Er is natuurlijk nog veel meer te zien en te doen op Voorne-Putten. Op de website en Instagrampagina van OP Voorne-Putten vind je nog veel meer inspiratie voor een bezoek aan het eiland. #NLontdektVP
Goed om te weten: Mijn bezoek aan Voorne-Putten is tot stand gekomen op uitnodiging van Marketing OP Voorne-Putten. Alles wat je leest, is mijn persoonlijke ervaring en mening.
→  Ook leuk: Logeren in een Havenhuisje bij Zwier aan de Vinkeveense Plassen
Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nordic-Woods-2024-Zweden-Noorwegen-boeken-info