Eén van de mooiste autoroutes in Friesland voor een roadtrip is wat mij betreft de Friese Merenroute van de ANWB. Een route met een totale lengte van zo’n 120 kilometer (uit te printen via de website van de ANWB) die je langs de mooiste en meest pittoreske plekjes van Zuidwest-Friesland leidt. De leukste manier om deze route te rijden is natuurlijk met een vintage VW busje van Dreambus.frl. Maar ook met je eigen auto of op de motor is deze route langs de Friese meren en door sfeervolle en charmante dorpjes en steden een grote aanrader. Lekker toeren en onderweg regelmatig even stoppen voor een fotootje of twee, een kopje thee, een lekkere lunch of een stadswandeling. In dit artikel neem ik je mee naar de Friese Merenroute en lees je tips voor de leukste stops en lekkerste hotspots.
De Fryske Marren – de Friese meren
Wanneer je een roadtrip maakt door het Friese Merengebied, passeer je heel wat kleinere en grotere meren, zoals het Sneekermeer, het Slotermeer, de Fluessen en het Heegermeer. Veel van deze meren zijn ontstaan doordat het water land langs oevers wegsloeg bij extreem harde wind. Hierbij werden de plassen bij elke volgende storm groter. Een aantal kleinere meren zijn ontstaan door turfwinning.
Watersportdorp Akkrum
Vanuit Drachten, waar een VW busje van Dreambus.frl al voor ons klaar stond, reden wij naar Akkrum. Akkrum is één van de dorpjes die aan de Friese Merenroute is gelegen. Wij startten de route in Akkrum, maar je kunt de ANWB-route starten waar je maar wilt. Akkrum is een typisch watersportdorp. In de jachthaven vind je hier een wel heel bijzonder leuk eetplekje met een terras aan het water: De Koken (Fries voor keuken). Bij haventerras De Koken kun je terecht voor lekkere ontbijtjes, een fijne lunch (flammkuchen!), huisgemaakte pizza’s én hemelse toetjes. Vanaf het terras kijk je uit op de jachthaven. Mocht je de tijd hebben tijdens je roadtrip, kun je hier zelfs een bootje huren. Sla, wanneer je in Akkrum bent, een bezoekje aan Cocoon Concept Store ook niet over: een leuke duurzame winkel met allerlei leuke wooninspiratie.
→ Tip: Ontbijten, lunchen of borrelen aan het water bij De Koken, Ulbe Twijnstrawei 31 in Akkrum.
Kameleondorp Terherne
We vervolgen de route richting Terherne. Een watersportdorp dat vooral bekend is geworden door de boeken over Sietse en Hielke Klinkhamer. De twee hoofdpersonen uit de Kameleonboeken. Een bezoekje aan Kameleon Terherne met zijn Kameleonboerderij, varende terras en Avontureneiland mag je – met kids – niet overslaan wanneer je door Terherne rijdt.
Een hotspot net buiten Terherne waar ik zelf groot fan van ben, is Foodbar Picknickers. Een hippe en mega gezellig ingerichte foodbar aan het Sneekermeer. Het terras is, met de gezellige banken en kleurrijke zitjes, een plaatje. Wat je sowieso wilt bestellen van de menukaart? De superfoodsalade (kan vega(n)), de cheesecake in een potje en de kokosmakronen.
→ Tip: Lunch- of borrelstop bij Foodback Picknickers, Utbuorren 54 in Terherne.
Meer zin in Grieks? Dan ben je bij Griekse Lekkernijen Jorgos aan het goede adres. De spanakopita (Griekse Spinazietaart waar ik echt dol op ben) is erg goed. Ook hier mag je de desserts niet overslaan: baklava (filodeeg met noten en siroop) en ravani (amandel-griesmeel cake).
→ Tip: Een avondje Grieks genieten bij Griekse Lekkernijen Jorgos, Buorren 48 in Terherne.
Joure (De Jouwer)
Joure is één van de grotere dorpen (eigenlijk een ‘vlecke’, een nederzetting met stadse kenmerken, maar zonder stadsrechten) in de zuidwesthoek van Friesland en staat bekend om de jaarlijkse Friese Ballonfeesten en de Douwe Egberts koffie. Het dorp is de bakermat van Douwe Egberts koffie en Pickwick thee. De eerste Douwe Egberts fabriek vind je dan ook in Joure (en maakt tegenwoordig deel uit van Museum Joure). En in de Midstraat (de hoofdstraat) vind je nog altijd het allereerste winkeltje van Douwe Egberts.
De Friese Merenroute leidt je niet door het centrum van Joure, maar er omheen. Natuurlijk kun je een klein stukje afwijken van de route om even een kijkje te nemen in het centrum. Tussen het park Heremastate en de passantenhaven vind je, dichtbij de Midstraat de hotspot van Joure: De Oranjerie. Een plekje dat ik vooral ken van de twee bruiloftsfeesten in de tropische serre. Waar ik de ene keer als ceremoniemeester aanwezig mocht zijn en de andere keer als fotografe. Maar De Oranjerie is ook dé plek om te genieten van een speciaalbiertje, high tea of een lekker diner (incl heel wat vega(n) opties!). En de terrassen? Je raadt het al, net als bij De Koken en Picknickers liggen deze aan het water. Aan de passantenhaven en aan de parkvijver.
→ Tip: High tea'en of speciaalbiertjes drinken bij De Oranjerie, Grienedyk 6 in Joure.
Het beschermde dorpsgezicht van Langweer (Langwar)
In de zomer is een bezoekje aan het beschermde dorpsgezicht van Langweer absoluut een bezoekje waard: De Buorren met zijn tweehonderd jaar oude lindebomen met zijn gezellige restaurantjes en terrasjes. Vanuit Langweer wordt de ANWB Friese Merenroute vervolgd in zuidelijke richting naar Sloten. Als je vanuit Langweer een detour neemt en via Lemmer naar Sneek rijdt, kun je langs FEM rijden voor een ontbijt, lunch, taartje of borrelplank. (Momenteel alleen nog geopend voor afhalen en bezorgen. Maar in de zomer van 2021 wordt er aan het Dok middenin Lemmer een heerlijk terras gecreëerd.)
→ Tip: Een detour van Langweer naar Sloten via FEM voor een lekker taartje in Lemmer.
→ Foto's gemaakt bij: Smûk Recreatie.
De kleinste Elfstedenstad Sloten (Sleat)
In tegenstelling tot Joure heeft Sloten in het verleden wel stadsrechten gekregen. Sloten is, met ongeveer 760 inwoners, het kleinste stadje van Friesland en tevens één van de Friese Elfsteden. Wanneer je het centrum van Sloten binnenwandelt, is het net alsof je teruggaat in de tijd. Tal van historische gebouwen, witte was aan de waslijnen, oude klinkertjes en een stadsgracht – Het Diep – die dwars door het centrum loopt. Aan het met zijn 17de en 18de eeuwse grachtenpanden met prachtige geveltjes. Aan Het Diep staan prachtig 17de en 18de eeuwse grachtenpanden met de meest fotogenieke gevels. Dit stadje is absoluut een plaatje.
Het centrum van Sloten is autoluw. Je mag het centrum dan ook niet in rijden. Je auto kun je parkeren op één van de parkeerplaatsen buiten de omwalling, bijvoorbeeld aan de Lytse Jerden.
→ Tip: De meest fotogenieke plaatjes schiet je vanaf het bruggetje aan de Bolwerk Zuidzijde.
Oudemirdum (Aldemardum)
Niet direct gelegen aan de ANWB Friese Merenroute, maar wel een hele fijne plek. Wanneer je in de buurt van Oudemirdum komt voel je het direct: rust en natuur. Oudemirdum is gelegen in het bosrijke Gaasterland. Een heerlijke omgeving wanneer je even behoefte hebt aan ondergedompeld worden in de natuur. Wij overnachten regelmatig een weekendje op camping De Waps in Oudemirdum en komen altijd helemaal opgeladen weer terug.
→ Lees ook: Camping de Waps in Oudemirdum
Oudega (Aldegea) aan het water
Dan is er ook nog het dorpje Oudega. Een dorpje voor watersportliefhebbers. Met historische huisjes aan het water, kleine witte bruggetjes en een prachtig oud kerkje. Wij vonden dit één van de leukere plekjes om doorheen te toeren met ons VW busje. Gewoon lekker knus en groen.
De overtuinen van IJlst (Drylts)
IJlst is net als Sneek en Sloten één van de Elf steden. Het mooiste stukje van IJlst? De Galamagracht en de Eegracht met zijn 17de en 18de eeuwse kapiteins- en koopmanswoningen, lindebomen en ‘overtuinen’. De tuinen die bij de woningen horen, liggen aan het water en dus aan de overkant van de straat. Vroeger werd de witte was hier aan de waterkant gebleekt. Als je dan toch in IJlst bent, breng dan ook even een bezoekje aan de fotogenieke houtzaagmolen De Rat.
Sneek (Snits) en zijn Waterpoort
Wie Sneek zegt, zegt Sneekweek. Want ja, dat is toch wel waar Sneek bekend om staat. Vergeet geen bezoekje te brengen aan de fotogenieke Waterpoort wanneer je in Sneek bent. Hét symbool van Sneek. De Waterpoort werd in 1942 gebouwd en diende om de toegang over water naar de stad te kunnen controleren. Daarnaast is het ook gewoon een sfeervol stadje. Mét een paar hele leuke hotspots.
→ Tip: Geniet van comfort food bij Loof, Wijde Noorderhorne 16 in Sneek
→ Tip: Lunchen of high tea'en bij Eetboutique Royaal Belegd, Rienck Bockemakade 2 in Sneek
Overnachten in de omgeving van de Friese Meren
Of je nu met een kampeerbusje op pad gaat, met je eigen auto of op de motor, het rijden van de Friese Merenroute is extra leuk wanneer je in de buurt overnacht. Gelukkig zijn er tal van leuke overnachtingsplekjes in Zuidwest Friesland. Ben je op zoek naar een natuurcamping in de buurt van de Friese Meren? Dan is Camping de Waps in Oudemirdum echt een prachtplekje. Liever niet kamperen, maar wel op een bijzonder plekje overnachten? Wat dacht je van een overnachting in een spiksplinternieuwe pipowagen in het Friese Merengebied of van glamping in een Smûk Tent?
→ Lees ook: Vakantie vieren in een tiny house van Bij de Genieterij in Zuidwest Friesland
→ Lees ook: Camping de Waps in Oudemirdum
→ Bucketlist item: Roadtrippen met een vintage VW busje
→ Lees ook: Overnachten in een pipowagen in het Friese Merengebied
→ Tip: Glamping in een Smûk Bell tent in Friesland
Leave a reply