• Menu
  • Menu
Stoepa-Hantum

De stoepa in Hantum – Een Tibetaans boeddhistische tempel in Friesland

Midden op het Friese platteland, net buiten het kleine dorpje Hantum, vind je een heuse stoepa (of stupa). Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar toch is het zo: een Tibetaans boeddhistische tempel middenin Friesland. In Thailand bezocht ik onder andere het grootste en oudste tempelcomplex van Bangkok, de Wat Pho, waar in de tuin van het tempelcomplex 99 chedis (stoepas) van keramiek te bewonderen zijn. Ontzettend indrukwekkend. Maar dat je hiervoor niet perse naar Azië hoeft af te reizen maakt de stoepa in Hantum wel duidelijk.

De Tibetaans boeddhistische tempel in Hantum

Via de Stoepawei, een smal weggetje (waar je geen tegenliggers wilt tegenkomen) rij je omringd door weilanden (en de Hantumermolen) vanuit het dorpje Hantum naar Karma Deleg Chö Phel Ling, een Tibetaans boeddhistisch studie- en meditatiecentrum. Verscholen tussen de bomen vind je hier een 13-meter hoge stoepa: de Tashi Gomang Stoepa. Deze stoepa is gebouwd volgens Tibetaanse traditie ten tijde van de Koude Oorlog om de wereldvrede te bevorderen. De stoepa zelf is gevuld met heilige voorwerpen en relikwieën.

Een rondgang met 108 gebedsmolens

Rondom de stoepa is een rondgang aangelegd met 108 gebedsmolens. Gebedsmolens zijn cilindervormige molens die kan worden rondgedraaid. Op de buitenzijde van zulke cilinders vind je gebeden en/of mantras. Rondom de stoepa in Hantum vind je een aantal staande gebedsmolens op een rij rondom de stoepa. Voor Tibetaanse boeddhisten is het gebruikelijk om zeven rondes om de stoepa te lopen, terwijl de gebedsmolens (in de richting van de klok) worden rondgedraaid en de gebeden of mantra’s worden uitgesproken.

Stoepa-Hantum

De stoepa in Hantum bezoeken?

Wil je een bezoek brengen aan de stoepa in het Friese Hantum? Dat kan! Op zondagen is het centrum open voor bezoek (en buiten Coronatijden ook voor een rondleiding). Als bezoeker kun je als je dat wilt een rondgang om de stoepa doen (waarbij de gebedsmolens worden gedraaid) met wensgebeden. Het adres is Stoepawei 4, 9147 BG Hantum.

Meer Friesland tips in de buurt van de stoepa? 

Bekijk dan ook even de volgende artikelen:

Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 comments