• Menu
 • Menu
Wandelroute-Andalusie-El-Chorro-spectaculair-tickets-kopen

De spectaculaire wandelroute Caminito del Rey | Alles wat je moet weten over het Koningspad in Andalusië

Een spectactulaire wandeling door Andalusië in Spanje: de Caminito Del Rey. Zo’n 60 km ten noorden van Málaga ligt het Koningspad. Een wandelroute met een totale lengte van zo’n 8 km die je door de Defiladero de los Gitanes kloof brengt. Jarenlang stond de Caminito Del Rey bekend als het gevaarlijkste wandelpad ter wereld. Tegenwoordig is het nog altijd een spectactulaire wandeling, maar inmiddels helemaal veilig te bewandelen. Deze wandeling in Zuid-Spanje stond al jaren op mijn verlanglijstje om te bezoeken en eindelijk was het zover! Tijdens onze roadtrip door Andalusië wandelden we de Caminito Del Rey. Misschien wel de mooiste hikes in Andalusië en één van de leukste dingen om te doen in Spanje.

In dit artikel lees je alles, maar dan ook echt alles, wat je moet weten over het wandelen van het Koningspad – de Caminito Del Rey – in Andalusië. Een herinnering voor altijd. Lees je mee?

[toc]

→ Lees ook: 10x doen in Sevilla | Een stedentrip vol zon, tapas en bezienswaardigheden

Wat is de Caminito del Rey, oftewel het Koningspad, eigenlijk?

De Caminitoo del Rey is één van de mooiste wandelingen in Spanje. In 1905 werd het Koningspad geopend, met als doel dat de werknemers van de elektriciteitscentrale zich makkelijk konden verplaatsen tussen de verschillende watervallen. Het pad is dus niet speciaal gemaakt voor de koning. Wel gebruikte Koning Alfons XIII van Spanje het pad bij de inhuldiging van de dam Conde del Guadalhorce (ook mooi om te bezoeken trouwens!). Hieraan heeft het pad zijn naam te danken. Letterlijk betekent el Caminito Del Rey ‘het kleine pad of het kleine weggetje van de koning’. De houten paden waren smal en hadden geen mailings. Dit kleine pad raakte op een gegeven moment in verval en brokkelde af. Niet voor niets werd de Caminito op een gegeven moment het gevaarlijkste wandelpad van Europa genoemd. In 1992 werd het pad tot verboden terrein verklaard, waardoor het natuurlijk nog wat spannender en avontuurlijker werd voor sommigen om het pad wel te bewandelen. Helaas verongelukten een aantal van deze mensen. De Caminito Del Rey werd hersteld en in 2015 weer geopend.

Is de Caminito Del Rey gevaarlijk?

Het pad is gerestaureerd en tegenwoordig is de Caminito dan ook veilig te bewandelen. Het is waarschijnlijk niet meer zo spectaculair als voor de restauratie en wordt veel bezocht door andere reizigers (met andere woorden: je waant je hier niet alleen), maar het blijft een prachtige wandelroute over smalle houten paadjes boven de El Chorro kloof. Alles is goed georganiseerd en goed toegankelijk. Voor extra veiligheid draag je tijdens de hele wandeling een helm en her en der zie je tijdens de wandelroute medewerkers in oranje shirtjes lopen die de boel in de gaten houden en je, mocht je hoogtevrees hebben of het te spannend vinden, helpen.

Is de Caminito Del Rey zwaar? Hoelang doe je over de route?

De totale lengte van het pad is ongeveer 8 kilometer. Dit is inclusief de wandeling naar de ingang en het weggetje aan het einde van de wandeling. Het wandelpad zelf is zo’n 3 km lang. Een deell van de route loop je over een smal planken pad boven de kloof en andere delen over brede bospaden. her en der kom je korte en langere trappen tegen. Als je hoogtevrees hebt kan dit pad wel eens een uitdaging zijn (maar zeker niet onmogelijk). Conditioneel gezien is deze wandeling voor de meeste mensen goed te doen. Het grootste gedeelte van de route loop je vlak of zelfs iets naar beneden en de wandeling is dan ook absoluut niet zwaar. Binnen no time sta je alweer aan de andere kant van de kloof. Ervaren wandelaars zullen de route waarschijnlijk zelfs te makkelijk vinden. Gelukkig maken de uitzichten heel veel goed.. Zelf zijn wij zo’n 3 uur onderweg geweest: van parkeren tot wandelen naar de ingang en van de wandeling zelf tot de bus terug naar de parkeerplaats.

Een paar praktische tips!

 • De wandelroute is eenrichtingsverkeer. Iedereen begint dus op hetzelfde punt en eindigt aan het einde van de kloof. Met een pendelbusje kun je vervolgens weer naar de start.
 • Het dragen van een helm (+ haarnetje) is verplicht. Blauwe helmen brigade dus! De helm en een haarnetje krijg je bij de ingang uitgereikt.
 • Ga bij de ingang naar het toilet en neem wc-papier mee! Onderweg zijn er geen toiletten. Bij de in- en de uitgang zijn een aantal toiletten.
 • Neem genoeg drinken en eten mee. Onderweg vind je geen eetplekjes. Wel staan her en der bankjes.
 • Bij slecht weer wordt de wandelroute gesloten. Check dus van tevoren even of de Caminito geopend is.
 • Slippers zijn niet toegestaan. Draag geschikte schoenen waar je goed op kunt lopen.
 • Vergeet je zonnebrand niet!
 • Honden zijn niet toegestaan op de Caminito.
 • Kinderen mogen de wandeling maken wanneer ze 8 jaar of ouder zijn.
 • Boek je tickets online! En reserveer als dat kan het eerste tijdsslot in verband met de hitte (met name in de zomer) en parkeren in de buurt van de ingang.

(Online) tickets kopen voor de Caminito del Rey

Het is verstandig om je tickets voor de Caminito Del Rey ruim op tijd te boeken via de officiële website. Zeker in het hoogseizoen! Tickets reserveren kan tot 3 maanden van tevoren. Om te voorkomen dat het wandelpad te druk wordt namelijk maar een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd toegestaan. Wij boekten onze tickets ongeveer 3 maanden van tevoren en hadden nog alle keuze, maar regelmatig zijn de normale tickets een maand van tevoren al niet meer te krijgen. Vroeg boeken is dus echt aan te bevelen.

Nadat je op de website een datum hebt gekozen om het Koningspad te bezoeken, krijg je de beschikbaarheid te zien voor die dag. Je kunt vervolgens kiezen voor 2 soorten tickets: het ‘General’ ticket van €10 en de ‘Official guided visit’ van €18. Zelf hebben wij de wandelroute zelfstandig gelopen en dus gekozen voor het General ticket. Kies je voor de Guided tour dan loop je de route samen met een groep en een gids.

Wanneer je een datum hebt gekozen dien je een tijdsslot te kiezen. Dit wordt gedaan zodat het aantal bezoekers over de gehele dag wordt verspreid, waardoor je niet hutje mutje over het pad wandelt. Ik raad aan om het vroegste tijdsslot te kiezen (waarschijnlijk rond 09.10 uur). In verband met de hitte, maar ook in verband met het parkeren. Zeker in het hoogseizoen is het midden op de dag lastig om een parkeerplekje te vinden voor je (huur)auto bij de start van de wandeling. Om de tickets daadwerkelijk te boeken, dien je een account aan te maken op de website. Je kunt bij het boeken een parkeerplek (voor €2) bijboeken, maar parkeer je op de plek die ik je hier onder aanraad, dan is dat niet nodig en betaal je ter plaatse voor het parkeren.

Waar parkeer je je (huur)auto bij Caminito del Rey?

Er zijn verschillende plekken waar je je (huur)auto kunt parkeren om de Caminito Del Rey te bewandelen. De beste optie wat mij betreft is om hier te parkeren (Parking Ardales Caminito Del Rey). Wij betaalden hier €2 contant om de hele dag te parkeren. Deze parkeerplaats is geen officiële parking van de Caminito, maar ligt wel heel ideaal. Net iets boven Restaurante El Mirador Ardales en dichtbij de ingang naar de (loop)tunnel die je naar de Caminito brengt. Waarschijnlijk zul je in andere blogs lezen dat je kunt parkeren bij El Kiosko en dit klopt ook. Daar vind je de officiële parking en dit is ook meteen de parking die je reserveert wanneer je bij het boeken van een ticket een parkeerkaartje boekt.

De wandeling naar de ingang van de kloof

Wanneer je je huurauto net als wij hier, dan sla je vanaf de parkeerplaats linksaf en wandel je ongeveer 100 meter in noordelijke richting, waar je de ingang van een tunnel ziet. Hier begint het wandelpad van 1,5 km naar het begin van de kloof. Je wandelt door de tunnel en vervolgens over een pad gedurende ongeveer 15 minuten waarna je bij de daadwerkelijke ingang van de Caminito Del Rey uitkomt.

Parkeer je bij El Kiosko dan kun je of iets in zuidelijke richting wandelen naar deze zelfde tunnel, waarbij je in 1,5 km naar de ingang van de Caminito wandelt. Of je kunt rechts van het restaurant El Kiosko een andere tunnel inlopen, waardoor je in 2,7km – dus een iets langere wandeling – naar het begin van de kloof loopt. Er zijn dus 2 tunnels die je naar hetzelfde startpunt brengen. Zelf kozen wij voor het wandelpad van 1,5 km. Welke van de 2 routes naar de ingang je ook kiest, let er goed op dat je op tijd vertrekt. Het is vanaf de parkeerplaats dus in ieder geval nog zo’n 15-20 minuten lopen naar de ingang, waar je op een bepaalde tijd moet zijn.

De ingang van de Caminito del Rey

Aangekomen bij de ingang is het aan te raden nog even snel gebruik te maken van het toilet. Pas aan het einde van de wandeling kom je weer een toilet tegen. Bij de ingang wordt je toegangsbewijs gescand (printen is niet nodig, want je kunt de tickets op je telefoon laten zien, maar mag wel) en krijg je een haarnetje en helm aangereikt. Je krijgt een aantal instructies en vervolgens ben je ready to go!

Het Caminito del Rey wandelpad

En yes, dan is het zover! Eindelijk gaat de wandeling beginnen. Ik ga hier niet teveel over vertellen, want je moet dit gewoon helemaal zelf ervaren. Maar wauw, wauw, wauw, wat is dit te gek! Volgens mij heb ik echt ontelbaar keer gezegd: “Wat is dit vet!” en “Kijk nou!”. De wandeling bestaat grotendeels uit smalle planken paden tegen de rotswand aan en brede(re) bospaden. De uitzichten over de kloof en de rivier zijn echt fantastisch. Het is echt prachtig om hier te wandelen. Op bepaalde punten zie je het oude gevaarlijke wandelpad nog onder het vernieuwde pad liggen, er is een uitzichtpunt waarbij je op een glazen plateau staat én natuurlijk het hoogtepunt: de stalen hangbrug! Door het rooster kijk je in de afgrond en wanneer het een beetje waait of er andere mensen overheen lopen beweegt de brug lekker mee. Deze brug is ook de reden dat de wandelroute bij slecht weer of teveel wind wordt gesloten. Begrijpelijk! Want zelfs als het bijna windstil is, voel je hier de wind.

Op de smalle stukjes is er altijd een kabel aan de kant van de rotswand aanwezig die je vast kunt pakken mocht je het spannend vinden of last van hoogtevrees hebben. Omdat het wandelpad eenrichtingsverkeer is, heb je geen tegenliggers. Ook viel het me heel erg mee hoe druk het op de route was. Natuurlijk zijn er her en der mensen, en op sommige plekken iets meer dan op andere, maar er waren ook een aantal stukken van de route waar we ons helemaal alleen waanden.

Hieronder zie je hoe de wandelroute ongeveer loopt (op een paar plekken verloor Komoot mijn GPS, waardoor het verder lijkt dan het daadwerkelijk is en ook de hoogteverschillen kloppen daardoor helaas niet):

Het eindpunt van de Caminito del Rey en de shuttle bus naar de parkeerplaats

Na de stalen hangbrug volgen nog een paar trappen omhoog, waarna je nog een paar 100m wandelt tot je het eindpunt van de Caminito bereikt. Hier staan toiletten en hier kun je je helm weer inleveren. Er staan ook een aantal leuke eet- en drinkhutjes die je een bijna tropisch gevoel geven. Tijd voor een welverdiende snack of kleine lunch: wat dacht je van verse sinaasappelsap en toast met avocado en tomaat bij Álora Mucho Gusto? En dan denk je dat je er bent, maar dan is het nog zo’n 1,5 km wandelen naar het verzamelpunt waar de shuttle bus vertrekt in El Chorro. De shuttlebus kun je contant betalen (€2,50 p.p.) of kun je al betalen tijdens het online boeken van je ticket. De shuttle bus rijdt in het hoogseizoen (ongeveer) één keer per dertig minuten en stopt zowel bij de parkeerplaats die ik je eerder aanraadde als bij de parkeerplaats bij El Kiosko.

Overnachten in de buurt van Caminito del Rey

Je kunt natuurlijk overnachten in Málaga en ‘s ochtends in ongeveer een uur tijd naar de Caminito Del Rey rijden met je huurauto. Maar veel leuker (en relaxter, want je hebt een tijdsslot) is het om in de buurt van de Caminito in het binnenland te overnachten. Het is namelijk een prachtige regio om te verblijven en te ontdekken. Op een klein halfuur rijden van de parkeerplaats van Caminito Del Rey ligt Finca Viva La Vida. Een prachtig gerenoveerde kleinschalige Finca in het binnenland van Andalusië waar het goed vertoeven is. In één van de prachtige kamers, aan het zwembad en op de gezamenlijke patio. Het uitzicht over de olijfbomen en de heuvels is hier geweldig en de ontbijtjes (inclusief bij je verblijf) zijn zo mogelijk nog beter.

Wist je dat... ik een aantal affiliate linkjes in dit artikel heb verwerkt? Dit betekent dat wanneer jij op een linkje klikt en iets bestelt of boekt bij deze partij, ik een kleine commissie ontvang. Jij betaalt hier niet meer om, maar ik ontvang wel iets extra's. Win-win! :)
Kirsten

Mijn naam is Kirsten en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Where She Goes. Dol op reizen, fotografie, natuur, kamperen en bijzondere slaapplekjes. Via woord en beeld hoop ik jou te inspireren op ontdekkingstocht te gaan. Er is zoveel moois te zien, zoveel leuke manieren om de wereld te ontdekken en zoveel om van te genieten.

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.